Lan

Lan

Prirodna medicina

Lan je jedna od najmoćnijih biljnih namirnica na planetu. Pomaže u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.
Već 3000. pr. Kr. se laneno sjeme uzgajalo u Babilonu. U 8. je stoljeću kralj Karlo Veliki toliko vjerovao u zdravstvene blagodati lanenog sjemena da je donosio zakone koji su zahtijevali od njegovih podanika da ga konzumiraju. Sada, trinaest stoljeća kasnije, neki stručnjaci kažu da imamo preliminarna istraživanja koja podupiru ono u što je Karlo Veliki vjerovao.
Iako laneno sjeme sadrži više vrste zdravih sastojaka, svoju primarnu zdravu reputaciju duguje trima od njih:

  • esencijalne masne kiseline omega-3, “dobre” masti za koje se pokazalo da djeluju na srce; svaka žlica mljevenog lanenog sjemena sadrži oko 1,8 grama biljnih omega-3 masnih kiselina,
  • lignani, koji imaju i biljni estrogen i antioksidativne kvalitete; sjeme lana sadrži 75 do 800 puta više lignana od ostale biljne hrane,
  • vlakna; laneno sjeme sadrži topive i netopive vrste vlakana.

Istraživanja pokazuju da lan može smanjiti rizik od određenih karcinoma, kao i kardiovaskularnih bolesti te bolesti pluća, iako dr. Lilian Thompson, međunarodno poznata istraživačica lanenog sjemena na sveučilištu u Torontu, kaže da niti jednu od zdravstvenih blagodati lana ne bi nazvala “definitivno utvrđenom.”

Nedavne studije sugeriraju da laneno sjeme može imati zaštitni učinak protiv raka dojke, raka prostate i raka debelog crijeva. Čini se da barem dvije komponente u lanenom sjemenu doprinose, kaže Kelley C. Fitzpatrick, direktorica zdravstva i prehrane pri Kanadskom vijeću za lan.

U studijama na životinjama, biljna omega-3 masna kiselina koja se nalazi u lanenom sjemenu, nazvana alfa linolenska masna kiselina (ALA), inhibirala je pojavu i rast tumora.
U sveobuhvatnom cjeloživotnom istraživanju dobrobiti lanenog ulja najdalje je otišla njemačka doktorica biokemije Johanna Budwig koja je u tom ulju našla najboljeg saveznika za liječenje raka, dijabetesa, krvnožilnih i srčanih bolesti.

Označeno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *