Laneno ulje

Laneno ulje

Savjeti o prehrani

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrijednih nutrijenata.

Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij.

Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Sjemenke su također najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.

Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja.

Laneno ulje dostupno je kao tekuće ulje u bocama te u kapsulama radi jednostavnijeg uzimanja.

Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Iznimno je važno znati kako koristiti laneno ulje pa vam donosimo nekoliko savjeta, koji su pravi put kad zdravlju i dobrom općem stanju.

Uzimate li laneno ulje s hranom, možete čak povećati prehrambenu vrijednost drugih namirnica. Istraživanja pokazuju da dodavanje lanenog ulja u hranu bogatu sulfatnim aminokiselinama kao šo su fermentirani mliječni proizvodi (npr. jogurt), povrće iz porodice kupusnjača te proteini morskih plodova i soje, pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u stanične membrane. Pomiješano s jogurtom, laneno ulje postaje emulzija te ga tijelo može bolje probaviti i iskoristiti.

Prema preporukama američkog National Institutes of Health, ovo su preporuke za dnevni unos ALA:

Godine

Djeca 0-12 mjeseci*

Djeca 1-3 godine

Djeca 4-8 godina

Dječaci 9-13 godina

Djevojčice 9-13 godina

Dječaci 14-18 godina

Djevojčice 14-18 godina

Muškarci

Žene

Trudnice

Dojilje

Preporučena količina ALA

0,5 g

0,7 g

0,9 g

1,2 g

1,0 g

1,6 g

1,1 g

1,6 g

1,1 g

1,4 g

1,3 g

Odnosi se na ukupne omega-3, dok se ostale vrijednosti odnose samo na ALA.

Laneno ulje je najdjelotvornije kada ga se uzima s antioksidantima kao što su vitamin E i karoten te nekim drugim tvarima, npr. vitaminom B6 i magnezijem. Već jedna žlica lanenog ulja dnevno može biti od velike pomoći općem zdravlju vašeg organizma.

Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opeklina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.

Laneno ulje – zdravstvene prednosti

Laneno ulje snižava razinu lošeg kolesterola, štiti od bolest srca te uravnotežuje visoki krvni tlak. Nekoliko studija pokazuje da laneno ulje može utjecati na snižavanje “lošeg” kolesterola te tako može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Korisni sastojci lanenog ulja su:

 • masne kiseline kao što su: alfa-linolenska (omega-3-masna kiselina), palmitinska, oleinska i stearinska,
 • ciklolinopeptidi – pokazuju imunosupresivna svojstva i sudjeluju u imunosnom odgovoru organizma,
 • steroli – dominantan je beta-sitosterol,
 • tokoferoli koji su snažni antioksidansi.

Bitno je spomenuti da lanene sjemenke sadrže alfa linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu može složenim biokemijskim putevima sintetizirati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, eikosapentaenoičnu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA).

Da bi alfa linolenska kiselina pružila organizmu prednosti koje pružaju omega – 3 masne kiseline, mora se prevesti u EPA i DHA. Međutim, enzima, koji u organizmu provode te reakcije pretvorbe, nema dovoljno da bi se sva količina alfa linolenske kiseline iz lanenih sjemenki prevela u EPA i DHA.

S tim na umu, treba primijetiti da mnogi izvori navode kako jedna jušna žlica lanenih sjemenki ima oko 2 grama omega – 3 masnih kiselina, što je tehnički točno, ali se u organizmu te količine ne iskoriste u tolikoj količini.

Efektivno, jedna jušna žlica lanenih sjemenki posjeduje oko 700 miligrama EPA i DHA koje će biti iskoristive u tijelu. Riba i plodovi mora su hrana koja je najbogatija s EPA i DHA.

Laneno ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja:

 • sprječava nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju stanice,
 • smiruje simptome menopauze,
 • pomaže u liječenju psorijaze, ekcema, akni,
 • djeluje protuupalno,
 • može se koristiti kao laksativ,
 • pomaže u regulaciji krvnog tlaka,
 • snižava koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi,
 • suzbija upalne reakcije koje uzrokuju plak arterija i slabu cirkulaciju.

Laneno ulje djeluje protuupalno
Omega-3 masne kiseline ublažavaju i ograničavaju nastanak upalne reakcije. Iako su istraživanja još uvijek oprečna, neka od njih pokazuju da bi konzumacija lanenog ulja mogla smanjiti neugodne simptome koji nastaju zbog upala u organizmu.

Istraživanje provedeno na pretilim ljudima, objavljeno 2016. godine u časopisu Nutrients, pokazalo je da je konzumacija lanenog ulja značajno smanjila koncentraciju C reaktivnog proteina u njihovom organizmu.

Laneno ulje pomaže kod probavnih problema
Budući da su bogate vlaknima, sjemenke lana su prirodni laksativ te pomažu u slučaju zatvora, hemeroida i bolesti probavnog trakta.

Kod osoba koje imaju problema s radom metabolizma, može biti korisno laneno ulje za probavu. Laneno ulje će pomoći ubrzati i olakšati proces probavljanja hrane.

Ako je riječ o upalnim bolestima crijeva, laneno ulje može smiriti upalu i popraviti štetu koja je nastala u probavnom traktu. Osim toga, laneno ulje može spriječiti razvoj žučnih kamenaca, pa i rastopiti postojeće kamence.

Laneno ulje za kosu i nokte
Laneno ulje se koristi za njegu kose, a pomaže i u održavanju zdravlja noktiju. Omega-3 masne kiseline u lanenom ulju doprinose zdravom rastu kose.

Isto tako, esencijalne masne kiseline u ulju će dobro djelovati na suhe i lomljive nokte te će ih zaštiti od pucanja ili listanja.

Laneno ulje za lice
Laneno ulje se koristi u liječenju:

 • akni,
 • ekcema,
 • psorijaze,
 • opeklina,
 • rozaceje.

Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju su blagotvorne za kožu. Crvenilo, osip kod ekcema, psorijaze i rozaceje često reagiraju na njihovo antiupalno djelovanje i umirujuća svojstva. Opekline i koža izgorena na sunca brže se liječi kada se pravilno tretira uljem.

Smanjuje rast malignih stanica
Studije koje se bave ovim utjecajem lanenog ulja su zasad ograničene na laboratorijske i one provedene na životinjama, no one upućuju da laneno ulje može smanjiti rast malignih stanica.

Studija provedena na laboratorijskim miševima potvrdila je da je redovno konzumiranje lanenog ulja smanjilo širenje karcinoma pluća kod ovih životinja, objavljeno je u Journal of Balkan Union of Oncology.

Studija objavljena u Experimental Cell Research potvrdila je da ALA koju nalazimo u lanenom ulju smanjuje rast stanica karcinoma dojke modificirajući signalne putanje dok druge studije potvrđuju da laneno ulje može biti komplementarna terapija za više vrsta karcinoma dojke. Također, potvrđeno je da ovo ulje potiče apoptozu, programiran staničnu smrt malignih stanica.

Pomaže u održavanju zdravlja srca
Više je studija potvrdilo da laneno ulje ima pozitivan utjecaj na srčano zdravlje. Studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition usporedila je utjecaj lanenog i ulja šafranike, bogatog omega-6 masnim kiselinama: suplementacija 1 žlicom lanenog ulja značajno je poboljšala razine krvnoga tlaka od ulja šafranike.

Dodatno, laneno ulje poboljšava elastičnost arterija, a na elastičnost negativno utječu starenje i povišen krvni tlak. Ove benefite se pripisuje visokom udjelu omega-3 masnih kiselina u lanenom ulju.

Laneno ulje i ženske bolesti
Laneno ulje se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i menstrualnih tegoba, a koristi se i za liječenje ženske neplodnosti i endometrioze.

Ranije spomenuti lignani mogu uravnotežiti omjer estrogena i progesterona u ženskom tijelu te mogu ublažiti simptome menstrualnog ciklusa i osloboditi valunga u menopauzi.

Prema nekim istraživanjima, lan navodno može poboljšati funkciju maternice te tako liječiti probleme vezane uz neplodnost. Zbog utjecaja na hormone, laneno ulje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Osim toga, esencijalne masne kiseline u lanu dokazano zaustavljaju proizvodnju prostaglandina, tvari nalik na hormone koje, kad se oslobode u velikim količinama za vrijeme menstruacije, mogu uzrokovati teško krvarenje povezano s endometriozom.

Laneno ulje pomaže kod problema s prostatom i impotencijom
Laneno ulje pomaže kod problema s prostatom, neplodnosti u muškaraca i impotencijom. Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju mogu spriječiti oticanje prostate, male žlijezde ispod mokraćnog mjehura muškaraca koja se s godinama može i povećati.

Simptomi takvog proširenja, kao što je primjerice potreba za stalnim mokrenjem, mogu se ublažiti lanenim uljem. Esencijalne masne kiseline održavaju spermu zdravom te mogu biti korisne u liječenju muške neplodnosti.

Osim toga, mogu poboljšati cirkulaciju krvi u penisu, što je blagodat za sve one koji pate od impotencije.

Laneno ulje – doziranje

Laneno ulje se može uzimati na dnevnoj bazi u manjim količinama, primjerice po žličicu ili dvije. Ako tek krećete koristiti laneno ulje u prehrani, počnite ga uvoditi postepeno zbog mogućih reakcija prilagodbe tijela.

S unutarnjom primjenom lanenog ulja treba krenuti polako. Naglo povećanje koncentracije omega – 3 masnih kiselina zapravo može imati negativan učinak. Zbog toga treba postići ravnotežu između koncentracije omega – 3 i omega – 6 masnih kiselina u organizmu.

Prvi tjedan započnite s malim količinama. Uzmite pola žličice ulja ujutro uz doručak i pola prije večere. Ako vaš organizam ne reagira negativno nakon prvog tjedna uzimanja lanenog ulja, drugi tjedan povećajte dozu.

Počnite uzimati punu žličicu dva puta dnevno. Tako ćete treći tjedan moći tolerirati punu jušnu žlicu lanenog ulja dvaput dnevno.

Laneno ulje – nuspojave
Iako se ulje lana smatra generalno sigurnim za upotrebu, moguće nuspojave konzumiranja većih doza su:

 • nadutost,
 • proljev.

Gornja granica dnevne konzumacije lanenog ulja je otprilike 30 grama a moguće su i alergijske reakcije. Djelovanje lanenog ulja nije ispitivano na trudnicama i dojiljama pa se prije konzumacije savjetujte s ginekologom.

Uz to, konzumacija lanenog ulja može interferirati s djelovanjem lijekova koji snižavaju krvni tlak ili djeluju protiv zgrušavanja krvi, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala E Medicine Health. Prije uzimanja ulja lana u ljekovite svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *