Leća kao hrana i lijek

Leća kao lijek

Savjeti o prehrani

Leća je dobra za zdravlje i sadrži brojna ljekovita svojstva. U pitanju je vrsta mahunarke koja je u zadnje vrijeme postala vrlo popularna.

Od toga da nitko ne zna za nju, leća je došla do toga da se nalazi u mnogim jelima, od tjestenina i čipsa do raznih drugih namirnica.

Leća je zapravo vrsta mahunarke i sjemenke koja raste slično kao i grašak. Dolazi u raznim bojama, od crvene, zelene, žute do crne i smeđe. Ona je ujedno neizostavan dio indijske kuhinje kao i veganske prehrane budući da ima dosta proteina.

Zašto je leća korisna za zdravlje? Danas donosimo nekoliko razloga zašto je zaslužila mjesto na vašem tanjuru.

Leća je ljekovita jer je bogata polifenolima

Polifenoli se odnose na aktivne spojeve koji se bore protiv štetnih kemikalija u tijelu. Na taj način mogu zaštiti od raka i srčanih bolesti.

Leće su odlične za unošenje velike količine polifenola u tijelo te su u tom pogledu bolje čak i od graška. Povezane su s dugotrajnim pozitivnim učincima na zdravlje, uključujući prevenciju dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularno zdravlje.

Leća je bogata proteinima

Ova namirnica je odlična za osobe koje ne jedu meso jer su vrlo bogate proteinima. Oko 128 grama leće sadrži 18 g proteina. Prosječnoj osobi treba oko 50-75 grama proteina u danu.

Leća je bogata željezom

Oko 128 grama leće sadrži 6,6 miligrama željeza što je jedna trećina dnevne preporučene količine. Željezo je iznimno važno za tijelo budući da provodi kisik tijelom, a ako ga manjka onda se uspori protok krvi tijelom što može biti vrlo loše.

Leća je bogata kalcijem

Ako ne možete jesti mliječne proizvode ili ih samo ne volite, leća je odlična alternativa budući da 128 grama leće sadrži 38 grama kalcija. Kalcij je iznimno važan za zdravlje kostiju tako da ga je važno što češće unositi u tijelo.

Leća je bogata vlaknima

Osoba koja želi izgubiti na težini jako dobro zna ulogu vlakana u tijelu. Vlakna su također vrlo važna za zdravlje probavnog sustava.

Leća je odličan izvor vlakana jer 128 grama leće sadrži 16 grama vlakana što je iznimno velika količina kada se usporedi s drugim povrćem.

Odličan je izvor folne kiseline

Tijekom trudnoće folna kiselina je iznimno važna. Manjak folne kiseline može dovesti do ozbiljnih problema kod nerođenog djeteta. No, čak i ako osoba nije trudna, folna kiselina je jako važna za rast kao i za zaštitu od srčanih bolesti i moždanog udara.

Leća je odličan izvor folne kiseline pogotovo za žene koje su trudne ili žele ostati trudne, piše Wellandgood.com.

Leća je bogata magnezijem

Za sve one koji imaju problema sa spavanjem, pod velikim su stresom ili previše rade, leća treba biti na popisu redovnih namirnica. Leća je jako bogata magnezijem tako da 128 grama leće sadrži čak 71 mg magnezija.

Mogući problemi

Da, leća je dobra za zdravlje, no možda nije baš za svakoga. Vlakna koja mogu biti jako korisna mogu imati i neke nuspojave kao što su plinovi. Najvažnije je polako početi jesti leću, tj. početi s manjim količinama kako bi se tijelo naviknulo na sva ta vlakna.

Ona ujedno sadrži lektine, proteine koji su povezani s upalom i bolovima u trbuhu. Zbog toga neki ljudi ne mogu jesti mahunarke. Ako se nakon konzumiranja leće osjećate loše te vas boli trbuh, možda je najbolje da ih izbjegavate ili da smanjite konzumiranje leće na minimum.

Kako uključiti leću u prehranu?

Ne, leća ne mora biti samo ona čudna kaša koja gotovo nikome ne odgovara.
Leća se može uključiti u prehranu na razne načine, a ovo su samo neki od njih:

  • Tjestenina od leće – odnedavno je moguće kupiti tjesteninu na bazi leće koja ujedno ne sadrži gluten. Ona se priprema kao i svaka druga tjestenina te možete u njoj uživati sa svim uobičajenim umacima.
  • Salata s lećom – Ako već pravite ukusne zelene salate, dodavanjem malo leće ju možete učiniti još zdravijom. Prije dodavanja leće u salatu, potrebno ju je prokuhati 20-25 minuta, a nakon toga ju možete dodati u salatu.
  • Gulaš ili juha s lećom – leća je odlična za razne juhe i gulaše. Juhe od leće će biti ukusne, a zbog proteina i vlakana će vas dugo držati sitima. Možete ih jednostavno kuhati zajedno sa svim drugim povrćem i od toga napraviti jako ukusnu i zdravu juhu.

Bez obzira na način pripreme, leća je iznimno zdrava namirnica koja zaista zaslužuje svoje mjesto na vašem tanjuru.

Članak preuzet sa https://www.novizivot.net/leca-zdravlje/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *