Legg-Calvé-Perthesova bolest

Legg-Calvé-Perthesova bolest – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Legg-Calvé-Perthesova bolest je rijetka bolest kosti mlade djece definirana kao idiopatska avaskularna osteonekroza epifize glave bedrene kosti (lat. femur). Bolest je nazvana prema osobama koji su je istraživali: Georg Clemens Perthesu, Arthur Thorton Leggu i Jacques Calvéu.

Vrhunac pojavnosti je u dobi od 5 do 10 god., češća je u dječaka i obično jednostrana. Oko 10% slučajeva se pojavljuje u obiteljima. Karakteristični simptomi su bol u kuku i poremećaj držanja tijela; početak je postupan a napredovanje sporo. Pokreti u zglobu su ograničeni a može doći do atrofije mišića bedra.

Uzrok

Pravi uzrok bolesti još nije poznat, a najprihvatljivija teorija kaže da je uzrok bolesti prekid cirkulacije u glavi bedrene kosti u blizini zgloba kuka.

Simptomi

Simptomi bolesti su bol u kuku ili preponi, koju pojačavaju pokreti u zglobu ili pokreti noge. Bol smanjuje pokrete u kuku i uzrokuje šepanje. Prvi znakovi bolesti su obično žaljenje dijeteta na bolnost u kuku, naročito kada je umorno.

Dijagnoza i liječenje

Na dijagnozu se posumnja na osnovi simptoma. Za potvrdu dijagnoze je potrebno učiniti slikovnu pretragu kosti ili MR. Rendgenska pretraga kosti u početku ne mora biti od koristi jer može pokazivati normalni nalaz ili minimalno spljoštenje kosti. Kasnije rendgenske slike mogu pokazivati fragmentaciju glave femura, koja sadrži područja prosvjetljenja i skleroze.

U obostranim ili obiteljskim slučajevima je obavezna pretraga cijelog kostura, zbog isključivanja nasljednih koštanih bolesti, osobito multiple epifizne displazije, jer se prognoza i način liječenja razlikuju. Također treba isključiti hipotireozu, srpastu anemiju i traumu.

Bez liječenja je tijek obično dugotrajniji ali dolazi do spontanog povlačenja (obično za 2 do 3 god.). Kad se bolest napokon smiri, ostatno iskrivljenje glave femura i acetabuluma stvara sklonost sekundarnom degenerativnom osteoartritisu. Uz liječenje su posljedice blaže.

Ortopedsko liječenje uključuje dugotrajnije mirovanje u krevetu, mobilnu trakciju, omče i abdukcijske gipsane zavoje u svrhu održavanja glave femura. Neki stručnjaci zagovaraju subtrohanternu osteotomiju s unutarnjom fiksacijom i ranim početkom kretanja.


Najveći problem kod liječenja Perthesove bolesti je dugotrajnost liječenja, zbog čega je iznimno važan faktor – suradnja djeteta i fizioterapeuta. No, ako je ona izgrađena u zdravoj suradnji sa roditeljima, onda je uspjeh ovakve rehabilitacije i bez kirurške intervencije vrlo moguć.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *