Limfedem

Limfedem – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Limfedem se odnosi na otekline koje se obično javljaju u jednoj od ruku ili nogu. Iako je sklon utjecati na samo jednu ruku ili nogu, ponekad je moguće da su natečene obje ruke i noge.

Limfedem je uzrokovan blokadom u limfnom sustavu, koji je važan dio vašeg imunološkog i krvožilnog sustava. Blokada sprječava iscrpljivanje limfne tekućine, pa se ona nakuplja i nastaje oteklina.

Limfedem je uzrokovan uklanjanjem ili oštećenjem limfnih čvorova kao dio liječenja karcinoma. Na žalost, ne postoji lijek za limfedem, ali može se kontrolirati. Ono uključuje marljivu brigu o zahvaćenom ekstremitetu.

Klasifikacija i etiologija

Limfedem može biti primarni (limfatična hipoplazija) ili sekundarni (uslijed opstrukcije ili razaranja limfnih žila).

Primarni limfedemi: Primarni limfedemi su nasljedni i rijetki. Variraju po fenotipu i dobi u kojoj se manifestiraju.

Kongenitalni limfedem se pojavljuje prije druge godine života a nastaje zbog limfatične aplazije ili hipoplazije. Milroyeva bolest je autosomno dominantan oblik familijarnog kongenitalnog limfedema vezan za mutacije VEGF3 a ponekad donosi i kolestatsku žuticu i edem ili proljev uslijed enteropatije s gubitkom bjelančevina, koja je posljedica intestinalne limfangiektazije.

Lymphedema praecox (preuranjeni limfedem) se pojavljuje između 2. i 35. god. života, u pravilu u žena prilikom prve menstruacije ili u trudnoći. Meigsova bolest je autosomno dominantni oblik obiteljskog preuranjenog limfedema koji se pripisuje mutacijama gena za transkripcijski faktor (FOXC2) a povezan je s povećanim brojem trepavica (distihiazija); rascijepljenim nepcem, te edemom nogu, ruku a ponekad lica.

Lyphedema tarda (kasni limfedem) nastaje nakon 35. god. Postoje i obiteljski i sporadični oblici; genetska podloga za obadva oblika nije poznata. Klinički nalazi su slični onima kod preuranjenog limfedema, ali mogu biti slabije izraženi.

Limfedem je izražen i kod drugih genetskih sindroma, uključujući Turnerov sindrom, sindrom žutih noktiju za koji su karakteristični pleuralni izljevi i žuti nokti; te Hennekamov sindrom, rijetki kongenitalni sindrom intestinalne i drugih limfangiektazija, anomalija lica i duševne zaostalosti.

Sekundarni limfedem: Sekundarni limfedem je mnogo češći od primarnog. Najčešće je posljedica kirurškog zahvata (osobito nakon uklanjanja limfnih čvorova—u pravilu zbog karcinoma dojke), radioterapije (aksilarni ili ingvinalni), traume, limfne opstrukcije prouzročene tumorom, a u zemljama u razvoju uzrok je i limfatična filirijaza. Blagi limfedem se može razviti i zbog curenja limfe u intersticijsko tkivo u bolesnika s kroničnom venskom insuficijencijom.

Simptomi limfedema

Simptomi limfedema uključuju:

  • Oticanje dijela ruke ili noge, ili cijele ruke ili noge, uključujući i prste
  • Osjećaj težine ili stezanja u ruci ili nozi
  • Ograničen opseg pokreta ruku ili nogu
  • Bol i nelagoda u ruci ili nozi
  • Ponavljajuće infekcije u zahvaćenom ekstremitetu
  • Zadebljanje kože na ruci ili nozi

Oteklina uzrokovana limfedemom varira od blage (jedva uočljiva promjena u veličini ruku ili nogu) do ekstremne (nemogućnost korištenja zahvaćenog ekstremiteta). Ako je vaš limfedem uzrokovan liječenjem raka, postoji mogućnost da nećete primijetiti otekline do nekoliko mjeseci ili čak godina nakon liječenja.

Dijagnoza

Dijagnoza je očita već prilikom fizikalnog pregleda. Dodatne pretrage su indicirane ako se sumnja na sekundarni limfedem. Mjesto opstrukcije može utvrditi CT ili MR; radionuklidnom limfoscintigrafijom može se dokazati limfatična hipoplazija ili usporen protok. Napredovanje bolesti se može pratiti mjerenjem opsega ekstremiteta, mjerenjem volumena istisnute vode nakon uranjanja ekstremiteta ili tonometrijom mekih tkiva; no ovi testovi nisu ispitani. U zemljama u razvoju potrebno je učiniti pretrage na limfatičnu filirijazu.

Liječenje limfedema

Na žalost, ne postoji lijek za limfedem. Liječenje se fokusira na smanjenje oteklina i kontrolu boli. Tretmani uključuju:

  • Vježbe – zahtijevaju razgibavanje ruke i noge kako biste potaknuli kretanje limfne tekućine iz udova. Takve vježbe ne bi trebale biti naporne niti vas činiti umornima. Umjesto toga, trebali biste se fokusirati na blage kontrakcije mišića u ruci ili nozi. Vaš liječnik ili fizioterapeut će vam preporučiti vježbe koje bi vam mogle pomoći.
  • Omatanje ruku ili nogu – zavoji omotani oko cijelog uda potiču limfnu tekućinu da teče natrag iz zahvaćenog ekstremiteta. Posavjetujte se sa svojim terapeutom kako omotati udove.
  • Masaža – posebna tehnika masaže, ručna limfna drenaža, može potaknuti protok limfne tekućine iz vaših ruku ili nogu. Međutim, masaža nije za svakoga. Izbjegavajte masažu ako imate infekciju kože, aktivni rak, krvne ugruške ili kongestivno zatajenje srca.
  • Pneumatska kompresija – nošenje rukava preko zahvaćene ruke ili noge koji je spojen na pumpu koja povremeno napuhuje rukav te tako stvara pritisak na vaš ud. Napuhan rukav polagano pomiče limfnu tekućinu, te smanjuje oticanje ruku i nogu.

U slučajevima teškog limfedema, liječnik može razmotriti operaciju za uklanjanje viška tkiva s ruku ili nogu. Takav tretman smanjuje teška oticanja, ali kirurgija ne može izliječiti limfedem.

Limfna drenaža kao najučinkovitiji princip liječenja limfedema

Limfedem se ne može izliječiti. Liječenje se fokusira na smanjenje oteklina i kontrolu boli. Limfedem je kronična bolest koja ima tendenciju napredovanja. Bez pravilne terapije, faza I, koju karakterizira oticanje zbog nakupljanja visokog proteinskog edomskog fluida, napredovat će u fazu II s fibrozom i reprodukcijom masnog tkiva, a možda čak i do elefantize što je faza III.

Liječenje limfedemom varira ovisno o ozbiljnosti edema i stupnju fibroze zahvaćenih ekstremiteta.

Terapija pomoću kompresijske pumpe koristi se više od 30 godina diljem svijeta s klinički dokazanom učinkovitošću.

Sustav kompresijske pumpe sastoji se od zračne pumpe i uređaja (rukavca ili nogavica) koji se navlači preko zahvaćenog ekstremiteta. Kvalitetni uređaji sastoje se od pumpe i uređaja s tri ili više segmenata koji primjenjuju sekvencijalni pritisak duž ekstremiteta, distalno do proksimalno (od ruke ili noge do torza). Ova vrsta sustava stvara nježnu masažu koja nakupljenu tekućinu iz pogođenih ekstremiteta vraća natrag u tijelo, gdje se prirodno može ukloniti. Tlak i jačina pritiska terapije mogu se postupno povećavati kako pacijent postaje tolerantniji. Takvi uređaji su lagani, tihi, udobni i jednostavni za kućnu upotrebu. Zbog ugode koju stvara terapija i jednostavnosti korištenja, postotak pridržavanja pacijenata je izrazito visok.

Uređaji za kućnu limfnu drenažu su troškovno učinkovit način za liječenje limfedema i venske insuficijencije. Tlačna terapija je također iznimno učinkovita u liječenju dekubitusnih ulkusa koji se javljaju na donjim ekstremitetima.
Do nedavno je ručna drenaža limfnih čvorova bila jedina opcija za pacijente s limfedemom. No sada je sustav za liječenje limfedema koji se temelji na principima ručne limfne drenaže dostupan svakom kućanstvu poput tlakomjera.

Tretman masaže traje oko sat vremena. Možete sjediti ili ležati ovisno koji dio tretirate, a pri tome gledati televiziju ili čitati knjigu.

Mi preporučujemo korištenje sustava za kompresijsku terapiju Advance (limfna drenaža) koji je prikladan i za profesionalnu i osobnu uporabu.

Kreirajte plan liječenja limfedema

Baš kao što je liječenje raka dojke predstavilo “novu razinu” u životu, tako će i liječenje limfedema. Ako je vaša ruka ili noga vidljivo natečena, možda ćete se naći na udaru pitanja od prijatelja, kolega pa čak i stranaca. Mnoge žene kažu da je natečeni dio dnevni podsjetnik na rak dojke.

Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, vjerojatno ćete imati problema s limfedemom. Teorija je da kada tijelo ima dodatnu masnoću ta tkiva zahtijevaju više krvnih žila. To stvara veći volumen krvi i limfa u rukama i prsima, stavljajući veći teret na ostale limfne čvorove nakon liječenja raka dojke.

Prekomjerna težina je definirana kao indeks tjelesne mase (BMI) od 25-29,9 i pretilo kao BMI od 30 ili više. Postoji niz online alata koje možete koristiti za izračunavanje vašeg BMI-a.

Neke studije su pokazale da gubitak težine može značajno poboljšati simptome limfedema kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu. Također možete potražiti savjet dobrog nutricionista koji vam može pomoći i napraviti plan prehrane za gubitak prekomjerne tjelesne težine. Budući da je prekomjerna tjelesna težina također povećava rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke, dvostruko je važno poduzimati korake za postizanje i održavanje zdrave težine.

Ako sada imate zdravu tjelesnu težinu, radite da ostanete u vašem trenutnom rasponu. Dobra prehrana i sigurna tjelovježba vaši su najbolji saveznici. Bez obzira jeste li redovito vježbali ruke i gornji dio tijela prije razvijanja limfedema, vježba će vjerojatno biti važan dio vašeg plana liječenja. Najnovija istraživanja pokazuju da ako žene počnu polagano izvoditi trening snage, vodeći računa da ne prenapregnu ruku, smanjuje se broj simptoma limfedema.
Uz dobar plan prehrane, redoviti trening te svakodnevnu drenažu pomoću kompresijske pumpe stavljate bolest pod kontrolu i bolje se osjećate jer znate da činite nešto za sebe i svoje zdravlje.

Samopomoć kod limfedema

Limfedem može znatno utjecati kako na fizičko, tako i psihičko zdravlje pacijenta. Najbolji način na koji se možete suočiti s ovim stanjem je informiranje o njemu i onome što možete učiniti kao bi se stanje poboljšalo odnosno kako se ne bi pogoršavalo dalje.

Redovito održavajte higijenu zahvaćenog uda. Ujutro se otuširajte, namažite zahvaćeni ud hidratacijskim mlijekom za tijelo, odradite preporučene vježbe. Nastojte se raspitati kod vašeg liječnika smijete li nositi kompresijske zavoje te na kojih ih način trebate omotavati.

Uvijek preko zahvaćenog uda nosite zaštitnu odjeću kako biste izbjegli oštećenje kože. Prilikom bilo kakve ogrebotine, opekline ili ugriza kukca – koristite antiseptik. Izbjegavajte i nošenje neudobne, uske odjeće koja će vam ograničavati kretanje.

Uvijek pazite da vam zahvaćeni ud ne bude predugo u jednoj poziciji. Toplina može povećati limfedem, stoga nastojte izbjegavati naslanjanje na radijatore i slična grijača tijela.

Ako se bavite poslom koji zahtijeva mnogo sjedenja, najbolje bi bilo kada biste se svakih 15 minuta ili pola sata kratko protegnuli i prošetali. Raspitajte se i o tome smijete li tretirati otečeni ud masažom. Budući da ne možemo procijeniti vaše stanje, ne možemo vam sa sigurnošću niti reći smijete li koristiti masažu. Prije bilo kojeg tretmana samopomoći, najprije se raspitajte kod liječnika odnosno stručnjaka.

Ako ste žrtva limfedema, najbolji savjet koji možete poslušati je briga o težini. S viškom kilograma limfedem može postati izrazito naporno stanje koje vam između ostalog može ograničiti kretanje. Ako imate višak kilograma, nakon svakog izgubljenog kilograma trebali biste osjetiti olakšanje.

Za kraj ostavljamo najbitniji od svih savjeta. Redovito posjećujte svog liječnika i fizioterapeuta jer limfedem je ipak stanje koje se može dobro kontrolirati.

Limfedem – prehrana

Kako biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu, a samim time i rast limfedema bit će potrebno posavjetovati se s nutricionistom ili stručnom osobom koja će vam sastaviti poseban plan prehrane.

Ključ limfedem dijete je izbjegavanje prevelikog unosa soli. Velike količine soli u vašoj prehrani, doprinijeti će zadržavanju tekućine u vašem tijelu. Izbjegavajte: konzerviranu hranu, šunku, slaninu, ukiseljenu hranu, zamrznuta jela. umak od soje. ketchup i druge začine te fast food prehranu. Prije kupnje namirnice, dobro pogledajte udio soli koji je istaknut na deklaraciji.

Uvijek kada možete, konzumirajte svježe voće i povrće. Takav način prehrane pomoći će vam kod smanjenja tjelesne težine ali dovesti i do poboljšanja cirkulacije.

Premda se tekućina u vašem tijelu nekontrolirano zadržava, nemojte piti manje od 5 čaša dnevno. Pored svih napitaka, birajte vodu. Alkoholna pića izbjegavajte jer mogu samo doprinijeti dehidraciji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *