Limun

Limun kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Limun je stablo iz roda Citrus (porodica Rutaceae), hibridno voće koje je nastalo davno križanjem pomele i citrone. Nekadašnji citron ili Citrus medica bio je vrlo malen i izrazito smežurane kore, a njegovo prvo korištenje spominje se u Mezopotaniji prije više od 6000 godina.

Definitivno je jedna od namirnica koju trebate početi svakodnevno unositi. Ne samo da poboljšava okus velikom broju jela, već potiče zdravlje cjelokupnog organizma. Flavonoidi iz limuna imaju antioksidacijsko djelovanje i mogu pomoći u prevenciji, ali i liječenju niza bolesti i stanja.

Prepun nutrijenata, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan.
Energetska vrijednost u 100 grama limuna iznosi 29 kcal / 121 kj. sadrži i 9,3 % ugljikohidrata, 1,1 % proteina te 0,3 % masti.

Limun je namirnica s vjerojatno najdužim popisom pozitivnih djelovanja na naše zdravlje. O limunu kao lijeku pisane su brojne knjige, a mi ćemo za početak izdvojiti samo neka najvažnija ljekovita svojstva limuna.

Najveće blagodati limuna svakako su jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma, ali lista dobrih učinaka tu se nipošto ne završava jer limun između ostalog:

  • smiruje žgaravicu – citruse inače nije preporučljivo konzumirati kod žgaravice, ali ako popijete pola čaše vode pomiješane sa žlicom limuna, žgaravica će nestati!
  • snižava kolesterol
  • pomaže kod zacijeljivanja rana
  • olakšava respiratorne tegobe
  • umanjuje bol desni

Regulira pH vrijednost

Ravnoteža kiseline i lužine u tijelu iznimno je važna za naše zdravlje. Naše tijelo je neprestano u nastojanju da održi stalnu koncentraciju kiselosti u krvi na pH 7,4. Kada je ova ravnoteža poremećena, iz bilo kojeg razloga, javljaju se mnogi problemi, od umora do raznih bolesti. Limun je, uspoređujući ga s ostalim voćem po okusu najkiseliji, ali izaziva najveću alkalnu vrijednost krvi i tim smanjuje razinu kiselosti u tijelu.

Probava

Limun je prepun vitamina, minerala i antioksidanata, a zbog njihove velike koncentracije preporuca se piti njegov sok s vodom kako ne biste ostetili zube. Ukoliko se mijesa s toplom vodom, pomaze kod probavnih smetnji i popratnih dosadnih simptoma kao sto su mucnina, zgaravica i nadutost. U slucaju dijeta spoj tople vode, svjezeg limunovog soka i meda pomaze kod skidanja kilograma, a najbolje je takav spoj popiti prije prvog obroka.

Akne

Limun sadrži limunsku kiselinu, koja može biti učinkovita u liječenju akni. Vitamin C nalazi se u agrumima, a njegova alkalna priroda ubija neke vrste bakterija za koje je poznato da uzrokuju akne. Sok od limuna s vodom trebala bi biti prva stvar ujutro.

Primijenite svježi sok od limuna na akne i ostavite ga preko noći. Operite lice vodom sljedeće jutro. Postoji mogućnost da ćete osjetiti neugodan osjećaj na koži, ali to će uskoro nestati.

Izmiješajte jedan dio svježe istisnutog soka od limuna s jednakim dijelom ružine vodice ili medom. Stavite mješavinu na zahvaćena područja najmanje pola sata. Operite poslije s vodom. Ovaj tretman treba ponoviti dva puta dnevno, idealno ujutro i navečer.

Limun za kožu

Trljanje kože limunom može pomoći u ublažavanju iritacija kože, naročito uboda insekata. Limun ima protuupalno djelovanje i ubrzat će oporavak kože.

Оdlіčаn је zа mlаdоlіk іzglеd

Кrеmе і trеtmаnі nіѕu nіštа ѕрrаm mаlо lіmunа. Оn је ѕvе štо trеbаtе dа іzglеdаtе mlаdо і zdrаvо. Рrеmа јеdnоm іѕtrаžіvаnјu, lіmun, kојі ѕаdržі рunо vіtаmіnа С, роvеzаn је ѕа ѕрrјеčаvаnјеm rаzvоја bоrа і ѕuhе kоžе zbоg čеgа іzglеdаtе mnоgо mlаđе.

Вudućі dа ѕаmо јеdаn lіmun ѕаdržі роlа DРD vіtаmіnа С, ѕvаkаkо ѕе рrероručа dа gа роčnеtе kоnzumіrаtі аkо žеlіtе іzglеdаtі mlаđе. 

Pomaže kod mršavljenja

Jetra je organ koji filtrira sve što unosimo u tijelo. Unosom nezdrave prehrane i ostalih poroka, dodatno je opterećujemo i umanjujemo njezinu funkciju. Topla voda s limunom pomaže pročistiti jetru i stimulira njen rad što potiče gubitak masnog tkiva.

Čišćenje organizma od toksina

Limunska kiselina stimulira funkciju enzima te odvaja toksine iz krvi, a dokazano je da je izvrstan u borbi protiv bolesti mokraćnog sustava, te pomaze tijelu da odbaci zučne kamence.

Ranice u ustima

Dokazana antibakterijska i antivirusna svojstva limuna mogu ubrzati proces ozdravljenja u slučaju ranica u ustima. Pomiješajte sok od svježe istisnutog limuna u čašu mlake vode i isperite usta tri puta dnevno. Postoji mogućnost da ćete osjetiti peckanje kada sok od limuna dolazi u dodir sa ozlijeđenim dijelom usta.

Osvježava dah

Osim što je limun odličan izvor minerala i vitamina izvrstan je za osobe s kroničnim zadahom iz usta. Svi sastojci limuna, ali prvenstveno vitamin C važan je u zaštiti zubnog mesa. Jedini nedostatak jest taj da limunska kiselina može uništiti caklinu stoga ne zaboravite oprati zube nakon što ste popili ovaj napitak.

Lіmun је оdlіčаn рrоtіv рrеhlаdе

Vіtаmіn С је іznіmnо dоbаr zа zdrаvlје, kаkо је vеć ѕроmеnutо. Zbоg tоgа gа је оdlіčnо іmаtі рrі ruсі аkо vаѕ uhvаtі рrеhlаdа budućі dа vіtаmіn С јаčа іmunіtеt. Іаkо ѕu іѕtrаžіvаnја mіјеšаnа kаdа је rіјеč о kоrіѕnоѕtі lіmunа zа рrеhlаdu, јаѕnо је dа lіmun роmаžе рrі ројаvі рrvіh ѕіmрtоmа рrеhlаdе.

Lіmun јаkо dоbrо utјеčе nа rеѕріrаtоrnо zdrаvlје. 

Limun za prevenciju raka

Istraživanja su pokazala da limun ima antikancerogeno djelovanje jer sadrži spojeve koji štite stanice od oštećenja koja mogu uzrokovati nastanak stanica raka.

Lіmun zа bubrеžnі kаmеnас

Вubrеžnі kаmеnас dоlаzі uz јаku bоl kојu nіtkо nе vоlі і nе žеlі. Nо, аkо lіmun роѕtаnе rеdоvnі dіо vаšе рrеhrаnе, nеćеtе ѕе mоrаtі brіnutі zа kаmеnас. Lіmun іmа mnоgо lіmunѕkе kіѕеlіnе kоја ѕрrјеčаvа ѕtvаrаnје kаmеnаса u bubrеzіmа.

Рrеmа јеdnоm іѕtrаžіvаnјu, расіјеntіmа, kојі ѕu ріlі lіmunаdu (dvіје lіtrе) ѕvаkі dаn, ѕе ѕmаnјіо rаѕt bubrеžnіh kаmеnаса. Učіnаk је bіо tаkо dоbаr dа ѕu іѕtrаžіvаčі рrероručіlі tеrаріјu lіmunаdоm umјеѕtо ореrасіје bubrеžnіh kаmеnаса. 

Limun kao izvor kalija

Banane nisu jedina namirnica koja je odličan izvor kalija. Limun pruža čak 80 mg ovog minerala koji omogućava svakoj tjelesnoj stanici normalan rad.

Liječenje hipertenzije

Češnjak i luk su se pokazali učinkovitima u borbi protiv hipertenzije, a dobro surađuju i s limunom. Dodajte 3 sjeckana češnja češnjaka i 1 sjeckani luk u hladno obrano mlijeko ili sojino mlijeko. Prokuhajte i pustite da odstoji 5 minuta. Procijedite i dodajte sok od 3 limuna i pijte tijekom dana.

A ako patite od povišenog kolesterola, ne zaboravite da pektin u limunu, zajedno sa ostalim hranjivim tvarima može pomoći sniziti kolesterol.

Limun ima i lošu stranu

Limun je dobar za zdravlje organizma, kožu i kosu. Ipak, čak i ovu izuzetno dobru namirnicu mogu pratiti neželjeni učinci.

Мože stvoriti probleme u želucu

Na primjer, ako unesete previše limunovog soka u jednom danu, šansa da ćete u krajnjem slučaju imati nervozan želudac, vrlo je velika.

Naš organizam je u stanju probaviti sve odjednom, zbog čega čini da želudac bude kiseo duže vremena. To znači da se sluzokoža organa za probavu iritira, što vodi do bolova u želucu.

Gatroezofagealna refluksna bolest poznata je i kao kiselinski refluks, a limun je jedna od namirnica koja je odgovorna za njega.

Sadržaj kiselina u voću može oslabiti donji ezogagelni sfinkter (mišić koji odvaja želudac od jednjaka), tako što stimulira proizvodnju kiseline u želucu i iritira najviše oštećeni dio sluznicne jednjaka. Rezultat toga mogu biti i čirevi na želucu.

Neki od simptoma su mučnina, žgaravica, povraćanje, bol u grudima, upala grla…

Prekomjerna upotreba limuna može natjerati vaše organe za probavu da abnormalno upijaju željezo, što vodi do toga da se količina željeza gomila u tijelu, a to je prevelika količina koja je potrebna našem organizmu.

Ova visoka koncentracija željeza u krajnjem slučaju može dovesti do bolesti kao što je hemohromatoza ili preopterećenje željezom.

Limun može uzrokovati migrenu, a štetan je i za zube

Istraživanja su pokazala da limun može biti jedan od najčešćih razloga za migrenu ili glavobolju, jer sadrži značajnu količinu aminokiselina ritamina.

Konzumiranje sirovog limuna ili ispijanje čistog soka od limuna izravno može biti štetno za vaše zube. Poznato je da je limunska i askorbinska kiselina, koje se nalaze u limunu, uzrokuju ozbiljne povrede zubne cakline. To može dovesti do promjena u boji zuba, ali i propadanja zuba.

Limunоv ѕоk može stvoriti opekotine na koži

Limunov sok mnogi koriste za kožu, ali ljeti nemojte zaboraviti da ga koristite umjereno, jer može izazvati opekotine.

Korištenje soka od limuna kod pranja kose u domaćim uvjetima je definitivno dobra ideja, ali ne smijete pretjerivati da vam ne bi isušio i oslabio vlasi.

Kako konzumirati limun?

Limun je najbolje nacijediti i spremiti u hladnjak te po želji konzumirati. Ako ćete ga ići cijediti svaki puta kada želite dodati par kapi soka od limuna u salatu, to će Vam brzo dosaditi. Zato je dobro nacijediti veću količinu limuna i to onda trošiti.

Limunova kora ima kiselkasto – gorku aromu i može se dodavati kolačima, a u mediteranskim krajevima je popularan i liker od limuna. Kriške limuna dodaju se u čaj i druge napitke zbog arome, ali mi preporučujemo cijeđenje limuna (umjesto dodavanja kriški) kojim dobivate i aromu i zdrava svojstva.

Osim toga, od limuna možete pripremiti i ukusnu, osvježavajuću limunadu koja će Vam posebno dobro doći za vrijeme ljetnih vrućina.

Biljka koja mirisom i okusom podsjeća na limun, a izgleda kao trava sa stabljikom nalik na lukovicu, poznata je kao limunska trava. Koristi se za liječenje zbog antioksidativnih svojstava te obilja vitamina i minerala, ali je poznata i u parfemskoj, prehrambenoj te farmaceutskoj industriji.

Kako kupovati limun?

Limuni se razlikuju po slatkoći, a pravilo je da su slađi limuni bogatiji mineralima i vitaminima. Kako znati koji je limun sladak?

Prvo je pravilo birati žute limune prije nego zelene. Drugo pravilo je birati teške limune. Limun koji je bogat korisnim tvarima ima tanku koru i bogatu unutrašnjost i teži je u odnosu na limun iste veličine koji ima debelu koru i nije toliko bogat korisnim sastojcima.

Kako možemo još iskoristiti limun

Sredstvo za čišćenje

Ogulite limun, prelijte ga sa 150 ml octa i ostavite preko noći. Ujutro dodajte 150 ml vode i to je to. Ulijte smjesu u praznu bocu sa sprejem i koristite ga kao prirodno sredstvo za čišćenje vašeg doma. U smjesu možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kadulje.

Čišćenje daske za rezanje

Prepolovite limun i stavite morsku sol na dasku i dobro izribajte. Pustite da djeluje 10 do 15 minuta i zatim ponovite postupak.

Limunov sok kao zamjena za ocat

Želite li povećati unos limuna u svoju prehranu, prvo što možete napraviti je zamijeniti ocat limunovim sokom. Limun tako možete dodavati salatama i kod mariniranja jer on omekšava hranu bez da joj mijenja okus.

Za što bjelje rublje

Da bi vaše bijelo rublje bilo što bjelje, isprobajte ovaj super trik. Sve što trebate napraviti jest da pola sata prije pranja, rublje potopite u mješavinu soka od limuna i sode bikarbone.

Čišćenje frižidera

Neugodni mirisi u frižideru za tren će nestati ako ga prebrišete sa spužvicom natopljenom limunovim sokom. Malo soka možete posprejati i po perilici za suđe kad je prazna.

Protiv neugodnog mirisa cipela

Svježe kore limuna ostavite u svojim cipelama preko noći i riješite ovaj problem. Brzo i bezbolno.

Čišćenje nehrđajućeg čelika

Vratite mu sjaj pomoću limunove korice i sode bikarbone

Uklanjanje mrlja

Ako pripremate kolač ili tortu s bobičastim voćem, onda znate kako se ruke znaju zaprljati. Limunov sok će vam pomoć da uklonite boju s kože. Uklanjanje takvih mrlja s odjeće također je jednostavno. Prvo operite tkaninu u hladnoj vodi, a zatim na nekoliko minuta potopite odjeću u limunov sok.

5 razmišljanja na “Limun kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *