Limunska verbena

Limunska verbena

Prirodna medicina

Limunska verbena (Aloysia citrodora) je mirisna ljekovita biljka koja ima blaga antiseptička, protuupalna i iskašljavajuća (mukolitička) svojstva. Limunska verbena izvrsna je za probavni trakt jer je poznata kao dobro sredstvo za ublažavanje mučnine, grčeva, nadutosti, probavnih smetnji, žgaravice, nadimanja, proljeva, grčeva u želucu ili želučano-crijevnom sustavu i razdražljivosti debelog crijeva. Često se koristi i kao prirodno sredstvo za mršavljenje jer je dokazano da sagorijeva masnoće, razgrađuje celulit i regulira metabolizam.

Limunska verbena vrlo je korisna u slučaju kolitisa, Crohnove bolesti, celijakije, išijasa, nervoznih trzaja, ali i krpelja te za sve poremećaje povezane sa stresom.
Limunska verbena također djeluje kao prirodni lijek protiv kandide zbog svojih snažnih protugljivičnih svojstava. Limunska verbena također je posebno dobra za živčani sustav i može pomoći opuštanju živaca i mišića, smirivanju uma, ublažavanju depresije, ublažavanju tjeskobe i pružanju općeg cjelokupnog osjećaja mira.

Učinkovita je u olakšavanju simptoma prehlade, kašlja, gripe, astme te infekcija sinusa i dišnih putova te opuštanju i uklanjanju sluzi iz pluća i sinusnih prolaza.
Također je korisna u smanjenju vrućice u tijelu. Limunsku verbenu žene često koriste zbog svoje sposobnosti da regulira njihov menstrualni ciklus i smanji simptome PMS-a.

Limunska verbena ima lagani limunski miris i izvrstan je dodatak preljevima za salate, smoothiejima, voćnim salatama, pekarskim proizvodima te jelima od riže i povrća. Čaj od limunske verbene opuštajući je ljekoviti čaj koji se može pripremiti dodavanjem dvije žličice suhe ili svježe biljke u 1 šalicu kipuće vode i ostavljanjem da odstoji najmanje 15 minuta ili više. Po želji se može koristiti sa sirovim medom.
Limunska verbena relativno je jednostavna biljka za uzgoj kao lončanica ili u vrtu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *