Liposomalni vitamin C

Liposomalni vitamin C

Savjeti o prehrani

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vrsta vitamina kojeg ne možemo sami sintetizirati, a prijeko nam je potreban. Liposomalni vitamin C je zaštićeni oblik vitamina C koji se ne može lako razgraditi i duže se zadržava u organizmu. Vitamin C je važan za mnoge procese u organizmu, a možemo ga unositi kroz hranu te u obliku tableta ili prahova.

Samo čovjek, primati, zamorci i jedna vrsta šišmiša nemaju sposobnost stvaranja vitamina C u tijelu. Iz tog je razloga neophodno da vitamin C unosimo kroz hranu i dodatke prehrani.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, liposomalni vitamin C sve više zauzima mjesto najboljeg oblika uzimanja vitamina C jer omogućuje njegovu visoku iskoristivosti ili apsorpciju u tijelu.

Liposomi su takozvani nosači aktivnih tvari proizvedeni uz pomoć tehnologije liposomalne enkapsulacije. Liposomi su mikroskopske čestice u obliku mjehurića koje tvore membranu sastavljenu od molekula zvanih fosfolipidi. Fosfolipidi su po kemijskoj strukturi vrlo slični membrani koja okružuje svaku stanica u našem tijelu i koja dopušta ili onemogućava apsorpciju tvari.

Vitamin C u obliku natrij askorbata zaštićen liposomalnom membranom prolazi kroz probavni trakt i odlazi izravno u krvotok.

Zbog toga je njegova stopa apsorpcije viša od stope apsorpcije natrij askorbata u prahu ili kapsuli.

Procjenjuje se da standardni vitamin C ima stopu apsorpcije od 20%, a liposomalni vitamin C višu od 80%. Zbog bitno više bioraspoloživosti i gastrointestinalne zaštite, liposomalni vitamin C ima znatnu prednost u usporedbi s klasičnim oralnim vitaminom C.

Kako liposomalni vitamin C djeluje u tijelu?

Liposomi su submikroskopske čestice u obliku mjehurića s dvostrukom membranom sastavljenom od fosfolipida. Zbog sličnosti s biološkim membranama i njihove sposobnosti da uđu unutar stanica, koriste se kao nosači za ljekovite supstancije i vitamine.

Apsorpcija liposomalnog vitamina C je sasvim drugačija od apsorpcije klasičnog oralnog vitamina C.

Veličina od 200 nm i struktura esencijalnih fosfolipida, slična strukturi stanične membrane, omogućavaju da liposomi transportiraju, potpuno nepromijenjen vitamin C kroz probavni, limfni i krvožilni sustav izravno do stanica. Liposomalni vitamin C apsorbira se u tankom crijevu iz kojeg liposomi prolaze u krvotok, prenoseći ga do stanica.

Kad liposom stigne do stanične stijenke, njegova ovojnica od fosfolipida spaja se s fosfolipidima stanične stijenke, te vitamin C ulazi izravno u stanicu.

Za razliku od standardnog oblika, vitamin C se u liposomalnom obliku može uzimati i u višim dozama bez izazivanja probavnih tegoba.

Viši unos vitamina C može koristiti osobama čija prehrana nije primjerena, osobama starije dobi, alkoholičarima, pušačima, osobama koje uzimaju droge, koje boluju od karcinoma, AIDS-a, hipertireoidizma, tuberkuloze, osobama izloženima stresu, osobama koje se oporavljaju od operacije, osobama koje imaju opekline ili rane, te osobama na dijalizi.

Bitno je naglasiti da je vitamin C najbolje konzumirati uz obrok, jer probavni enzimi pospješuju koncentraciju vitamina u krvi.
Vitamin C potiče rad našeg imunološkog sustava i ubija bakterije. Ako ga ima dovoljno, gotovo sve stanice u našem organizmu dobijaju potporu od ovog vitamina, ali najveću korist imaju interferon, antitijela i bijela krvna tjelešca (leukociti), koja tijekom bolesti gube vitamin C. Čak četvrtina ljudi u zapadno-razvijenim zemljama konzumira manje od 35 mg vitamina C dnevno, što potkrepljuje činjenica da vitamin C, koji bismo inače konzumirali hranom, toplinskom i biokemijskom obradom iščezava, a pak ono što ipak uđe u tijelo, zbog stresa, pušenja i drugih uzroka onečišćenja poput izloženosti smogu i dimu, brzo izgara. S obzirom da tijelo koristi vitamin C ubrzo nakon što ga primi, dnevne je doze potrebno raspodjeliti tijekom dana.
Uloga vitamina C je da povećava apsorpciju željeza te doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, kostiju, kože, krvnih žila te zubi; zaštiti stanica od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji imunološkog sustava općenito te za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti.

Vitamin C – hrana

U većoj količini se nalazi u voću i povrću kojeg trebamo redovno jesti kako bismo pokrili dnevnu dozu vitamina C. To su sljedeće namirnice:

  • jabuke,
  • šparoge,
  • brokula,
  • svježi kupus,
  • rajčice,
  • citrusi,
  • paprike,
  • zeleno lisnato povrće,
  • sjemenke.

Nedostatak vitamina C uzrokuje avitaminozu koja može dovesti do bolesti skorbuta.
Nedostatak vitamina C u organizmu se može manifestirati kroz sljedeće simptome:

  • umor,
  • nemogućnost zacjeljivanja rana,
  • bol u mišićima,
  • krvarenje desni,
  • osip na koži, posebno nogama,
  • neobjašnjive modrice po tijelu.

Može li se predozirati Vitaminom C

Predoziranje vitaminom C se naziva i hipervitaminoza C, a previše vitamina C u organizmu donosi sa sobom negativne posljedice. Predoziranje vitaminom C se pokazuje kroz sljedeće simptome:

  • peckanje pri mokrenju,
  • proljev,
  • mučnina i povraćanje,
  • bolovi u trbuhu,
  • žgaravica i gastritis,
  • bubrežni kamenci.

Teško se predozirati vitaminom C koji je unesen putem hrane, posebno zbog toga što se ne apsorbira u velikim količinama u organizmu. Stoga se češće misli na predoziranje dodacima prehrani poput tableta ili kapsula. Treba se pridržavati propisanih doza koje su označene na pakiranjima.

Osobe koje imaju problema s kroničnim gastritisom ili bubrezima se prije uzimanja dodataka prehrani trebaju savjetovati s liječnikom.

Liposomalni vitamin C – benefiti

Ljudi razmjenjuju svoja pozitivna iskustva i posljedice koje su primijetili nakon određenog perioda konzumacije. Većinom se odnose na:

  • povećanje energije,
  • manje obolijevanja od prehlada,
  • olakšanje simptoma alergija,
  • povećana apsorpcija željeza u krvi.

Višestruki biološki učinci i zdravstvene dobrobiti vitamina C

Vitamin C uključen je u više od 300 bioloških procesa u organizmu. Neki od njih su:

  • biosinteza kolagena – manjak vitamina C uzrokuje krhkost krvnih žila;
  • hormonski sustav – potreban je za sintezu enzima dopamin-ß-hidroksilaze koji dopamin pretvara u noradrenalin;
  • krvožilni sustav – važan je u stvaranju kolesterola u jetri te potiče normalnu razinu kolesterola i LDL kolesterola u krvi;
  • živčani sustav – sudjeluje u pretvorbi aminokiseline triptofana u serotonin.

Zbog snažne antioksidativne aktivnosti, vitamin C i njegova potencijalno preventivna uloga u razvoju različitih degenerativnih bolesti, predmet su velikog broja istraživanja.

Vitamin C neophodan je za jačanje imuniteta

Jedna od najvažnijih funkcija vitamina C je podrška i jačanje imunosnog sustava.

Imunološke stanice koriste 40% više vitamina C od drugih stanica i imaju molekule za transport tog vitamina ugrađene u membrane. Za vrijeme bolesti ili stresa, stanice uzimaju znatno više vitamina C, te je tada osobito važno povećati njegov unos.
Za optimalnu imunološku funkciju, mnogi stručnjaci sada preporučuju nadopunu od 1.000 mg vitamina C na dan.

Vitamin C od vitalnog je značaja za mozak

Vitamin C modulira neurotransmitere sustava mozga i potpomaže razvoj neurona.
Viša razina vitamina C povezana je sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Studija u kojoj je 12 godina praćeno 20.649 osoba utvrdila je da su osobe sa najvišom razinom vitamina C imale za 42% smanjen rizik od moždanog udara (University Hospital Addnbrooke).

Liposomalni vitamin C i rak

Tijelo treba više vitamina C kada je pod stresom, za vrijeme bolesti ili kada prima kemoterapiju. Studija objavljena u stručnom časopisu Cancer cell govori da visoka doza vitamina C dana intravenozno, može uz standardne terapije poboljšat rezultate lječenje raka.

Mnoge studije upućuju na to da visoke doze od 50 g intravenskog vitamina C pomažu pacijentima oboljelim od raka. Jedan od vodećih stručnjaka za vitamin C na svijetu, dr. Thomas E. Levy smatra da je 6 g (30 ml) liposomalnog vitamina C ekvivalent za 50 g intravenskog vitamina C.
Vitamin C smanjuje tegobe bolesti i neželjene simptome kemoterapije kao što su umor, nesanica, gubitak apetita, mučnina i bol.

Vitamin C pomaže nakon operativnog zahvata

Razina vitamina C u krvi pada nakon operativnog zahvata, te se dodatno smanjuje za vrijeme intenzivne njege zbog povećane potrošnje izazvane oksidativnim stresom. Uzimanje vitamina C prije i poslije operativnog zahvata smanjuje postoperativni oksidativni stres.
Postoperativni problemi srčanog ritma nakon kardiološke operacije, bili su prevenirani uzimanjem vitamina C.

Vitamin C za zdravlje srca

  • Visoke doze vitamina C mogu sprječiti ili poboljšati slabu cirkulaciju izazvanu oksidativnim stresom, očuvati stijenke krvnih žila i ojačati obranu od bakterija.
  • Vitamin C pomaže u sprječavanju disfunkcije krvnih žila, stimulira sintezu kolagena i pojačava rast stanica krvnih žila.
  • Vitamin C sprječava oksidaciju kolesterola u krvi.
  • Znatno smanjuje sistolički i dijastolički krvni tlak kod pacijenata s blagim do srednje visokim krvnim tlakom.

Liposomalni vitamin C može prevenirati neželjene nuspojave cjepiva

Jedan od vodećih stručnjaka za vitamin C na svijetu dr. Thomas E Levy, u jednom od svojih radova postavlja pitanje: „Umjesto da se raspravlja postoji li minimalna ili značajna količina toksičnosti povezana s količinama timerosala ili drugih potencijalno toksičnih komponenti cjepiva, zašto ne neutralizirati bilo koju toksičnost koja postoji? To se može postići uzimanjem vitamina C prije i nakon cijepljenja…

Pored svojih općih antitoksičnih svojstava pokazalo se da je vitamin C vrlo učinkovit u neutraliziranju toksične prirode žive u svim njenim kemijskim oblicima. Zbog činjenice da svi toksini, toksični učinci, alergijske reakcije i inducirani imunološki kompromis imaju kao konačni zajednički nazivnik da uzrokuju oksidaciju vitalnih biomolekula, antioksidativni vitamin C se pokazao krajnjim nespecifičnim protuotrovom za bilo koju vrstu toksina ili višak oksidativnog stresa koji može biti prisutan.”

U svojoj knjizi dr. Levy daje naputak o doziranju za sprječavanje neželjenih nuspojava cjepiva za pedijatre i roditelje: „Za optimalnu stimulaciju antitijela i zaštitu od toksina, bilo bi najbolje uzimati vitamin C tri do pet dana prije cijepljenja i nastaviti najmanje dva do tri dana nakon cijepljenja. Kada se radi o dojenčadi i vrlo maloj djeci, najjednostavnije i najbolje bilo bi 1.000 mg (5 ml) liposomalnog vitamina C, podjeljeno u nekoliko doza.”

Vrlo slična razmatranja postoje i za starije osobe koje primaju bilo koju od brojnih cjepiva za sprječavanje infekcija kao što je godišnje cijepljenje protiv gripe. Takvi bi pojedinci trebali uzimati vitamin C nekoliko tjedana prije i nekoliko tjedana poslije cijepljenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *