Smokvin list

List smokve kao lijek

Savjeti o prehrani

Smokve (lat. Ficus carica) su od davnina cijenjeno voće Mediterana zbog osebujnog okusa i nutrijenata koje osiguravaju.

Plodove smokve sezonski konzumiramo, no jeste li znali da su i listovi smokve ljekoviti? Sve o korištenju listova i čaja od listova smokve u ljekovite svrhe saznajte u nastavku.

Ukoliko bolujete od dijabetesa, čira na želucu, bronhitisa ili muku mučite sa visokim tlakom, čaj od lista smokve je pravi spas. Listovi smokve obiluju antioksidansima i vlaknima. Između ostalog, sadrže vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcij, željezo, mangan, fosfor, kalij i natrij.

List smokve – ljekovita svojstva

Poput plodova smokve, listovi smokve pružaju brojne dobrobiti i ljekovito djelovanje našem organizmu. Osim što se mogu konzumirati sirovi, od listova je nakon sušenja moguće napraviti i čaj.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical Daily navode neke od dobrobiti listova smokve:

  • Pomažu kod prevencije dijabetesa – jer mogu povećati osjetljivost na inzulin.
  • Smanjuje razinu triglicerida – konzumacija listova također trenutno smanjuje koncentraciju triglicerida u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti i pretilosti.
  • Pomaže kod kardiovaskularnih problema – čaj od listova konzumiran na redovnoj bazi može pomoći prevenirati srčane probleme i smanjiti povišen tlak.

Studija, provedena 2016. u Indiji i Saudijskoj Arabiji, je dokazala kako se kod štakora koji su konzumirali ekstrakt lišća smokve povećala osjetljivost na inzulin i smanjila koncentracija glukoze u krvi.

Iako se listovi smokve mogu konzumirati i sirovi, ne postoji mnogo recepata koji ih uključuju. Većinom listovi služe kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje.

Čaj od smokvina lista

U zdravstvene svrhe, čaj od smokvina lista preporučuje se piti oko mjesec dana svaki dan, a zatim pauzirati nekoliko tjedana kako bi ponovna konzumacija imala jednako snažno ljekovito djelovanje.

Pomoć kod dijabetesa

2 žličice osušenih listova smokve prelijte šalicom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procijedite. Svako jutro popijte jednu šalicu ovog čaja uz doručak.

Pomoć kod čira na želucu i afti u usnoj šupljini

Svaki dan dobro prožvačite po 2 nježnija smokvina lista te ih progutajte. Osim što će pomoći kod čira, osvježit će vaš dah i ublažiti neugodne afte.

Pomoć kod bronhitisa

Prokuhajte 3 smokvina lista u vodi s malo smeđeg šećera pa popijte.

Osim kod dijabetesa, čira, afti i bronhitisa, čaj se preporučuje piti i za bolje zdravlje srca, snižavanje krvnog tlaka te kao pomoć u liječenju karcinoma i anemije.

List smokve – nuspojave

Listovi smokve smatraju se generalno sigurnima za korištenje, no postoji nekoliko informacija koje bismo trebali uvijek imati na umu.

S obzirom na to da čaj od lista smokve smanjuje šećer u krvi i samu potrebu za inzulinom, poželjno je tijekom korištenja čaja dodatno mjeriti razinu šećera u krvi. Na ovaj način izbjeći ćete rizik od hipoglikemije i smanjenja šećera u krvi.

Čaj od lista smokve poput mnogih drugih čajeva ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama.

Pripravci od listova smokve ne preporučuju se za nanošenje na kožu lica i tijela jer mogu uzrokovati fotoosjetljivost, odnosno povećanu osjetljivost kože na sunčeve zrake.

Prije korištenja bilo kojeg biljnog pripravka u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom.

Sušenje lista smokve

U kasno ljeto ili ranu jesen, otrgnite sa stabla zdrave i čitave smokvine listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti.

Sušite ih u sjenci, na tamnom i prozračnom mjestu. Da su listovi suhi, vidjećete po tome što su se smežurali i mrve se pod prstima kad ih stisnete. Kako bi se brže osušili, možete ih prije sušenja i malo iskidati. Kad se osuše, smrvite ih pa ostavite u staklenu teglu sa poklopcem.

Reference:
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/cajevi/list-smokve-kao-lijek-uporaba-i-ljekovita-svojstva
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/ljekovita-svojstva-smokvina-lista

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *