Gorka dinja

Ljekovita svojstva gorke dinje (karela)

Savjeti o prehrani

Gorka dinja (lat. Momordica charantia) je biljka iz porodice Cucurbitaceae ili tikvovki (rođakinja je krastavca, tikve, dinje i lubenice), poznata i kao karela. Porijeklom je iz Indije odakle se od 14. stoljeća raširila diljem svijeta. Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije.

Gorka dinja je biljka penjačica, dugih listova, žutih cvjetova s izduženim plodom koji dozrijevanjem zažuti i popuca otkrivajući tako svoju unutrašnjost sa crvenim sjemenkama. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus. Plod gorke dinje se smatra jednim od najgorčih plodova na svijetu.

U tradicionalnim indijskim domovima pije se i svježe iscijeđen sok koji se danas može pronaći u ljekarnama i dućanima na zapadu. Osim soka od karele trgovine zdrave hrane i ljekarne nude i ekstrakt karele u kapsulama. Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s antidijabetičkim djelovanjem (karantin, vicin i polopeptid). Gorka dinja sadrži i vrstu lektina koji snižava koncentraciju glukoze u krvi (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak).

Karela ili gorka dinja – nutritivna i ljekovita svojstva

Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (A, B1, B2, B3, B9, C) i minerala (magnezij, folati, cink, fosfor, mankan) te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline ističu nutritivni sastav gorke dinje. U 94 grama se nalazi:

 • 20 kalorija,
 • 4 grama ugljikohidrata, a od toga 2 grama vlakana,
 • 93 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C,
 • 44 % preporučenog dnevnog unosa vitamina A,
 • 17 % preporučenog dnevnog unosa folne kiseline,
 • 8 % preporučenog dnevnog unosa kalija, 5 % cinka i 4 % željeza.

Osim navedenih nutrijenata, plod gorke dinje sadrži i aktivne biljne spojeve koji djeluju kao antioksidansi. Pregled tih spojeva donosi znanstveni rad objavljen 2015. godine u časopisu Journal of Lipids. To su:

 • fenoli i flavonoidi – katehin, galna kiselina, taninska kiselina, epikatehin, kavena i kumarinska kiselina,
 • triterpenoidi nalik kukurbitanu – karantin, kuguacini, momordicini, karavilagenini,
 • triterpenski glikozidi nalik kukurbitanu – karavilozidi, karantozidi, momordikozidi,
 • saponini,
 • peptidi nalik inzulinu,

Karela je poznata po svom ljekovitom djelovanju putem različitih mehanizama:

 • može sniziti koncentraciju glukoze u krvi,
 • može sniziti koncentraciju ukupnih triglicerida u krvi i “lošeg” kolesterola,
 • štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala,
 • poboljšava probavu zbog udjela dijetalnih vlakana koja potiču rad crijevnih mišića.

Iako se gorka dinja tradicionalno koristi kod mnogo zdravstvenih problema, ali ne postoji puno istraživanja koja su provedena na ljudima kako bi se to u potpunosti dokazalo.

Trudnice, dojilje i ljudi koji piju lijekove za snižavanje razine šećera u krvi bi se trebali posavjetovati s liječnikom prije konzumacije karele ili gorke dinje.

Snažno djelovanje protiv stanica raka

Istraživači sa sveučilišta u Coloradu, SAD, iz Centra za istraživanje tumora, kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Krute tvari su uklonjene, a preostali sok korišten je pri testiranju na dva načina. Izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut, pa samljeven u fini prah. Sok gorke dinje (razrijeđen samo 5% u vodi) djelovao je snažno na smanjenje svih četiriju karcinoma gušterače staničnih linija. Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 stanice tumora smanjene su za 90%, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za 98%. Sok je izazvao programiranu staničnu smrt (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez še – ćera. Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.

Saveznik u borbi protiv dijabetesa

Gorka dinja se pokazala kao odlično sredstvo za snižavanje razine šećera u krvi. Stoga se sve više proizvodi u obliku soka, kako bi bila široko dostupna. Sok i čaj od gorke dinje pomažu u liječenju dijabetesa tipa 2. Na koji način?

Ubrzo nakon konzumacije čaja ili soka od gorke dinje, gušterača počinje lučiti hormon glukagon, dovodeći tako do povlačenja šećera iz krvi u ćelije i tkiva, tako dolazi do snižavanja šećera u krvi i normalizacije glukoze.

Ipak, uslijed pretjerane konzumacije, nivo šećera može pasti ispod graničnih vrijednosti, izazvati nesvjestice i vrtoglavice – da bi se to sprječilo, preporučuje se konzumiranje čaja ili soka od gorke dinje ne više od 2 puta dnevno. Preporuke su da se čaj pije ujutro, na prazan želudac, ili navečer, prije spavanja.

Čisti jetru

Sok gorke dinje liječi probleme s jetrom. Studija objavljena u International Journal of Vitamin and Nutrition, zaključila je da gorka dinja pruža zaštitu od zatajenja jetre jačanjem antioksidativnog djelovanja enzima u jetri. Također pojačava rad vašeg mjehura.

Jača imunološki sustav

Gorka dinja uspješno se bori protiv virusa i bakterija te tako jača vaš imunitet. Sprječava alergije i probavne smetnje. Antioksidansi iz gorke dinje djeluju kao snažni obrambeni mehanizmi, a pomažu i u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razne vrste raka.

Za zdravlje očiju

Pomaže u prevenciji problema vezanih uz vid poput katarakte jer sadrži spojeve poput beta-karotena i vitamina A koji pozitivno djeluju na zdravlje očiju i jačaju vid. Također je dobar kućni lijek za liječenje podočnjaka.

Kako napraviti sok od gorke dinje?

Jedino što vam treba za pripremu ovog soka je sokovnik. Nakon što odstranite koru, sjemenke i pulpu gorke dinje, narežite mesnati dio dinje na sitne komadiće, a zatim ih ubacite u sokovnik. Sok od gorke dinje je potrebno razrijediti vodom, u omjeru 2:1 u korist vode.

Sok od gorke dinje se koristi za ublažavanje bolova u zglobovima i protiv kronične vrućice, u slučajevima žutice i bolesti jetre ili probavnog sustava zbog svog diuretičkog, laksativnog i antihelmintskog djelovanja. Primjenjuje se lokalno u slučaju kroničnih kožnih bolesti i za liječenje opeklina i osipa.

Pomaže kod problema sa gušteračom, ublažava bolove kod tumora dojke, prostate, debelog crijeva, želuca i jetre. Studije su pokazale da povoljno djeluje na pacijente koji su na kemoterapiji.

Napomena

Unatoč tome što je ljekovita, gorka dinja se treba uzimati s oprezom.
S upotrebom soka ne treba pretjerivati jer može izazvati osjećaj mučnine, povraćanje i bolove u želucu. Dijabetičari, trudnice i dojilje obavezno bi se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom prije konzumacije gorke dinje.

Sadnja gorke dinje

Sadnja gorke dinje je u ožujku, a sjemenkama je potrebno od 12 do 21 dan da niknu.

Karakteristična je za tropske predjele ali gorka dinja može uspijevati i na našim krajevima. U Indiji je gorka dinja poznata pod nazivom karela, a koristi se prilikom pripreme različitih jela. U Aziji je osnova za pripremu ledenog čaja koji se priprema od sušenih listova loze gorke dinje, a zahvaljujući ljekovitim svojstvima najviše se koristi za liječenje dijabetesa prirodnim putem.

Sadnja gorke dinje vrši se i u medicinske svrhe.

Gorka dinja konzumira se kuhana u vrijeme dok je zelene ili lagano žute boje.

Zbog svega ovoga sadnja gorke dinje je sve češća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *