Stevija

Ljekovita svojstva stevije. Zamijenite šećer stevijom.

Savjeti o prehrani

Stevija je biljka koja se koristi kao prirodni zaslađivač i zamjena za šećer. Stevija ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost i ne utječe na razinu glukoze u krvi. Stevija se koristi u raznim prehrambenim proizvodima, pićima, dodacima prehrani i lijekovima. U ovom članku ćemo istražiti nutritivni sastav stevije, njezin metabolički utjecaj, zdravstvene prednosti, nuspojave, interakcije sa lijekovima i načine konzumiranja stevije.

Nutritivni sastav stevije

Stevija je bogata raznim fitokemikalijama, kao što su flavonoidi, terpenoidi, glikozidi, fenolne kiseline, tanini i eterična ulja. Najvažniji sastojci stevije su steviol glikozidi, koji su odgovorni za njezinu slatkoću. Steviol glikozidi su spojevi koji se sastoje od steviola, molekule koja ima sličnu strukturu kao steroidni hormoni, i jednog ili više šećernih ostataka. Postoji više od 40 različitih steviol glikozida, ali najzastupljeniji su steviozid i rebaudiozid A. Ovi glikozidi imaju oko 200 do 300 puta veću slatkoću od saharoze, ali nemaju kalorija. Steviol glikozidi se ne apsorbiraju u crijevima, već se razgrađuju na steviol i glukozu u debelom crijevu. Steviol se zatim izlučuje urinom, a glukoza se koristi kao izvor energije za crijevne bakterije.

Metabolički utjecaj stevije

Metabolički utjecaj stevije je područje koje je privuklo mnogo znanstvenog interesa i istraživanja, jer stevija ima potencijal da poboljša metabolizam i spriječi ili liječi neke metaboličke poremećaje. Metabolizam je skup kemijskih reakcija koje se odvijaju u tijelu, a koje omogućuju pretvaranje hrane u energiju, rast, održavanje i popravak stanica, regulaciju hormona, enzima i drugih tvari.

Metabolički poremećaji su stanja koja nastaju kada je metabolizam poremećen, što može dovesti do prekomjerne ili nedovoljne proizvodnje ili korištenja nekih tvari, kao što su glukoza, inzulin, kolesterol, trigliceridi, masne kiseline i drugi. Neki od najčešćih metaboličkih poremećaja su dijabetes, pretilost, hipertenzija, dislipidemija, kardiovaskularne bolesti i metabolički sindrom.
Stevija ima povoljan utjecaj na metabolizam, jer ne povećava razinu glukoze u krvi, ne stimulira inzulin i ne utječe na tjelesnu težinu. Stevija također može poboljšati inzulinsku osjetljivost i smanjiti otpornost na inzulin, što je važno za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa 2. Stevija također može sniziti krvni tlak, kolesterol i trigliceride, što su čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti. Stevija također može imati antioksidativna, protuupalna, antimikrobna i antikancerogena svojstva, koja mogu pridonijeti općem zdravlju.
Neki od mehanizama kojima stevija utječe na metabolizam su:

 • Inhibicija aktivnosti enzima koji sudjeluju u probavi i apsorpciji ugljikohidrata, kao što su α-amilaza, α-glukozidaza i natrij-glukoza kotransporter 2 (SGLT2). Ovo smanjuje razgradnju i ulazak glukoze u krvotok, što rezultira nižom razinom glukoze u krvi i manjom potrebom za inzulinom.
 • Stimulacija sekrecije inzulina iz beta-stanica gušterače, što povećava iskorištavanje glukoze u mišićima i jetri, te smanjuje proizvodnju glukoze u jetri. Ovo također smanjuje razinu glukoze u krvi i poboljšava inzulinsku osjetljivost.
 • Modulacija aktivnosti i ekspresije nekih gena i proteina koji su uključeni u metabolizam glukoze, lipida i energije, kao što su AMP-aktivirana proteinska kinaza (AMPK), peroksisomski proliferator-aktivirani receptor γ (PPAR$\gamma$), glukokinaza, glikogen sintaza, lipoprotein lipaza, hormon osjetljiva lipaza, adiponektin, leptin i drugi. Ovo utječe na sintezu, skladištenje i razgradnju glukoze, lipida i glikogena, te na regulaciju apetita, termogeneze i oksidativnog stresa.
 • Povećanje aktivnosti i koncentracije nekih antioksidativnih enzima i molekula, kao što su superoksid dismutaza (SOD), katalaza, glutation peroksidaza (GPx), glutation reduktaza (GR), glutation, vitamin C, vitamin E i drugi. Ovo smanjuje oksidativni stres i oštećenje stanica uzrokovano reaktivnim kisikovim vrstama (ROS), koje se povećavaju u stanjima metaboličkog poremećaja.
 • Smanjenje proizvodnje i oslobađanja nekih upalnih citokina i molekula, kao što su tumor nekroza faktor α (TNF$\alpha$), interleukin 6 (IL-6), interleukin 1$\beta$ (IL-1$\beta$), nuklearni faktor $\kappa$B (NF-$\kappa$B), ciklooksigenaza 2 (COX-2), inducibilna dušik oksid sintaza (iNOS) i drugi. Ovo smanjuje upalu i oštećenje tkiva uzrokovano kroničnom aktivacijom imunološkog sustava, koja se javlja u stanjima metaboličkog poremećaja.
 • Inhibicija rasta i proliferacije nekih kancerogenih stanica, kao što su stanice raka dojke, debelog crijeva, prostate, jetre i drugih. Ovo se postiže induciranjem apoptoze, zaustavljanjem staničnog ciklusa, smanjenjem angiogeneze, inhibiranjem invazije i metastaze, moduliranjem signalnih puteva i ekspresije gena koji su uključeni u karcinogenezu.

Ovi mehanizmi pokazuju da stevija ima višestruki i složeni utjecaj na metabolizam, koji može imati korisne učinke na zdravlje ljudi. Međutim, potrebno je još više istraživanja da bi se potvrdila sigurnost i učinkovitost stevije u prevenciji i liječenju metaboličkih poremećaja, kao i da bi se razjasnili optimalni oblici, doze i načini primjene stevije. Također, potrebno je uzeti u obzir individualne razlike u odgovoru na steviju, koje mogu ovisiti o genetskim, epigenetskim, prehrambenim, okolišnim i drugim čimbenicima. Stoga, savjetuje se konzultacija s liječnikom prije korištenja stevije, posebno ako se uzimaju neki lijekovi ili ako se boluje od nekog metaboličkog poremećaja, kao što je dijabetes, hipertenzija, hiperlipidemija, pretilost ili sindrom policističnih jajnika.

Metabolički poremećaji su skupina stanja koja utječu na način na koji tijelo pretvara hranu u energiju i druge bitne molekule. Oni mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su srčani udar, moždani udar, bubrežna bolest, oštećenje živaca, smanjena kvaliteta života i prerana smrt. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, metabolički poremećaji su jedan od vodećih uzroka smrtnosti i invaliditeta u svijetu, a njihova prevalencija je u porastu zbog nezdravih životnih navika, starenja populacije i urbanizacije.

Stevija može biti koristan dodatak prehrani za ljude koji pate od metaboličkih poremećaja, jer može pomoći u kontroli razine glukoze i lipida u krvi, snižavanju krvnog tlaka, smanjenju upale i oksidativnog stresa, poboljšanju funkcije endotela i modulaciji crijevne mikrobiote. Međutim, stevija nije čarobni lijek i ne može zamijeniti zdravu i uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i adekvatnu medicinsku skrb. Stevija je samo jedan od mnogih prirodnih zaslađivača koji mogu imati pozitivne učinke na zdravlje, ali nisu svi jednako učinkoviti i sigurni. Stoga, potrebno je biti oprezan i informiran pri odabiru i korištenju stevije ili bilo kojeg drugog zaslađivača.

Zdravstvene prednosti stevije

Stevija ima brojne zdravstvene prednosti, koje proizlaze iz njezine niske kalorijske vrijednosti i fitokemikalija. Neka od tih benefita su:

 • Smanjenje rizika od pretilosti i povezanih bolesti, kao što su dijabetes, srčani udar, moždani udar i rak. Stevija ne sadrži kalorije, pa ne doprinosi povećanju tjelesne težine i masnog tkiva, koji su glavni čimbenici rizika za ove bolesti. Stevija također može smanjiti apetit i potrošnju hrane, što može pomoći u kontroli tjelesne težine i kalorijskog unosa. Stevija može poboljšati metabolizam glukoze i lipida, što može spriječiti ili liječiti dijabetes i dislipidemiju, koji su također povezani s pretilošću i kardiovaskularnim bolestima.
 • Smanjenje rizika od karijesa i gingivitisa, jer stevija inhibira rast bakterija koje uzrokuju zubni plak i kiselinu. Stevija je nefermentabilna, što znači da je ne mogu razgraditi bakterije u ustima i stvoriti kiselinu koja nagriza zubnu caklinu i uzrokuje karijes. Stevija također može smanjiti upalu i krvarenje desni, što su simptomi gingivitisa, upale zubnog mesa. Stevija je stoga bolja alternativa za šećer, koji je glavni uzrok karijesa i gingivitisa.
 • Smanjenje rizika od alergija i astme, jer stevija smanjuje oslobađanje histamina, koji je odgovoran za alergijske reakcije. Histamin je kemijski glasnik koji se oslobađa iz mastocita, stanica imunološkog sustava, kada dođe do kontakta s alergenom, kao što su pelud, prašina, dlaka ili hrana. Histamin uzrokuje simptome alergije, kao što su kihanje, curenje nosa, svrbež, crvenilo, oticanje i bronhokonstrikcija, sužavanje dišnih puteva koje otežava disanje. Stevija može inhibirati oslobađanje histamina iz mastocita, što može smanjiti ili spriječiti alergijske reakcije i astmatične napade.
 • Smanjenje rizika od osteoporoze i artritisa, jer stevija potiče apsorpciju kalcija i sprječava gubitak kostiju. Kalcij je mineral koji je bitan za izgradnju i održavanje zdravih kostiju i zuba. Nedostatak kalcija može dovesti do osteoporoze, stanja koje karakterizira smanjena gustoća i kvaliteta kostiju, što povećava rizik od prijeloma i lomova. Stevija može povećati bioraspoloživost kalcija, što znači da ga tijelo može bolje iskoristiti i ugraditi u kosti. Stevija također može smanjiti razinu paratireoidnog hormona (PTH), koji je odgovoran za razgradnju kostiju i oslobađanje kalcija u krvotok. Stevija također može smanjiti upalu i bol u zglobovima, što su simptomi artritisa, upale zglobova.
 • Smanjenje rizika od depresije i anksioznosti, jer stevija utječe na neurotransmitere u mozgu, kao što su serotonin i dopamin, koji su povezani s raspoloženjem i motivacijom. Serotonin je kemijski glasnik koji regulira raspoloženje, apetit, san, pamćenje i učenje. Dopamin je kemijski glasnik koji regulira motivaciju, nagradu, zadovoljstvo i užitak. Niska razina serotonina i dopamina može dovesti do depresije i anksioznosti, stanja koja karakterizira tuga, beznađe, tjeskoba, strah i zabrinutost. Stevija može povećati razinu serotonina i dopamina u mozgu, što može poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, povećati samopouzdanje i optimizam.

Ukoliko želite znati da kupujete samo ono najkvalitetnije i provjereno, dati ću vam prijedlog za kupnju:
https://naturashop.com.hr/1214-stevija-u-prahu-ekstrakt-stevije-prah-stevia-extract-swanson-100-paketica.html

Nuspojave stevije

Stevija je općenito sigurna za upotrebu i nema ozbiljnih nuspojava. Međutim, neki ljudi mogu imati alergijske reakcije na steviju, kao što su osip, svrbež, oticanje, kihanje, kašalj ili otežano disanje. Ako se pojave ovi simptomi, treba prestati koristiti steviju i potražiti liječničku pomoć. Također, neki ljudi mogu osjetiti probavne smetnje, nadutost, mučninu, proljev ili zatvor nakon konzumiranja stevije. Ovi simptomi su obično blagi i prolazni, ali mogu se izbjeći smanjenjem doze ili kombiniranjem stevije s drugim zaslađivačima. Nadalje, neki ljudi mogu osjetiti promjene u okusu, kao što su gorčina, metalni okus ili smanjena slatkoća. Ovo može ovisiti o vrsti i kvaliteti stevije, kao i o individualnim preferencijama. U tom slučaju, može se pokušati s drugom markom ili vrstom stevije, ili dodati druge arome, kao što su vanilija, cimet ili limun.

Interakcije stevije sa lijekovima

Stevija može interagirati s nekim lijekovima, pa je potrebno biti oprezan ako se uzimaju lijekovi za sljedeće stanja:

 • Dijabetes: Stevija može sniziti razinu glukoze u krvi, pa može pojačati učinak lijekova za dijabetes, kao što su inzulin, metformin, glibenklamid i drugi. Što može dovesti do hipoglikemije, koja se manifestira kao slabost, vrtoglavica, znojenje, glavobolja, tremor, palpitacije ili gubitak svijesti. Ako se koristi stevija, treba pratiti razinu glukoze u krvi i prilagoditi dozu lijekova prema potrebi.
 • Visoki krvni tlak: Stevija može sniziti krvni tlak, pa može pojačati učinak lijekova za visoki krvni tlak, kao što su beta-blokatori, kalcijevi antagonisti, diuretici i drugi. Ovo može dovesti do hipotenzije, koja se manifestira kao slabost, vrtoglavica, nesvjestica, zamagljen vid ili gubitak ravnoteže. Ako se koristi stevija, treba pratiti krvni tlak i prilagoditi dozu lijekova prema potrebi.
 • Antikoagulansi: Stevija može utjecati na zgrušavanje krvi, pa može pojačati učinak lijekova koji sprječavaju zgrušavanje krvi, kao što su varfarin, heparin, aspirin i drugi. Što može dovesti do povećanog rizika od krvarenja, koje se može očitovati kao modrice, krvarenje iz nosa, desni, probavnog trakta ili mokraćnog sustava. Ako se koristi stevija, treba pratiti vrijeme zgrušavanja krvi i prilagoditi dozu lijekova prema potrebi.
 • Litij: Stevija može povećati razinu litija u krvi, pa može pojačati učinak lijekova koji sadrže litij, kao što su litij karbonat, litij citrat i drugi. Ovo može dovesti do toksičnosti litija, koja se manifestira kao mučnina, povraćanje, proljev, drhtavica, slabost, zbunjenost, halucinacije, konvulzije ili komu. Ako se koristi stevija, treba pratiti razinu litija u krvi i prilagoditi dozu lijekova prema potrebi.
 • Antidepresivi: Stevija može utjecati na razinu serotonina u mozgu, pa može pojačati učinak lijekova koji povećavaju serotonin, kao što su inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI), inhibitori monoaminooksidaze (MAOI), triciklički antidepresivi (TCA) i drugi. Što može dovesti do serotoninskog sindroma, koji se manifestira kao agitacija, anksioznost, znojenje, ubrzani rad srca, visoki krvni tlak, tremor, mišićna rigidnost, hipertermija, konvulzije ili smrt. Ako se koristi stevija, treba biti oprezan s dozom i učestalošću uzimanja antidepresiva i izbjegavati kombiniranje s drugim supstancama koje povećavaju serotonin, kao što su triptofan, 5-HTP, biljni čajevi, alkohol i droge.

Načini konzumiranja stevije

Stevija se može konzumirati na razne načine, ovisno o osobnim preferencijama i potrebama. Neki od najčešćih načina su:

 • Stevija u prahu: Stevija u prahu je najkoncentriraniji oblik stevije, koji se dobiva sušenjem i mljevenjem listova stevije. Stevija u prahu je vrlo slatka i ima gorak okus, pa se koristi u vrlo malim količinama. Stevija u prahu se može dodavati u kavu, čaj, sokove, jogurte, žitarice, pekarske proizvode, sladolede i druge namirnice i pića kojima se želi povećati slatkoća. Stevija u prahu se može kupiti u trgovinama zdrave hrane, ljekarnama ili online.
 • Stevija u tekućem obliku: Stevija u tekućem obliku je otopina stevije u vodi, alkoholu ili glicerinu, koja se dobiva ekstrakcijom steviol glikozida iz listova stevije. Stevija u tekućem obliku je također vrlo slatka i ima gorak okus, pa se koristi u vrlo malim količinama. Stevija u tekućem obliku se može dodavati u kavu, čaj, sokove, jogurte, žitarice, pekarske proizvode, sladolede i druge namirnice i pića kojima se želi povećati slatkoća. Stevija u tekućem obliku se može kupiti u trgovinama zdrave hrane, ljekarnama ili online.
 • Stevija u tabletama: Stevija u tabletama je oblik stevije koji se dobiva komprimiranjem stevije u prahu u male tablete, koje se mogu rastopiti u vodi ili drugim tekućinama. Stevija u tabletama je praktična za korištenje, jer se može nositi sa sobom i koristiti kad god je potrebno. Stevija u tabletama se može dodavati u kavu, čaj, sokove i druge pića kojima se želi povećati slatkoća. Stevija u tabletama se može kupiti u trgovinama zdrave hrane, ljekarnama ili online.
 • Stevija u granulama: Stevija u granulama je oblik stevije koji se dobiva miješanjem stevije u prahu s drugim zaslađivačima, kao što su eritritol, ksilitol, maltitol ili drugi. Stevija u granulama je slična šećeru po izgledu i teksturi, pa se može koristiti kao zamjena za šećer u raznim receptima. Stevija u granulama ima manje gorak okus od stevije u prahu ili tekućem obliku, ali i manje slatkoću. Stevija u granulama se može kupiti u trgovinama zdrave hrane, ljekarnama ili online.

Reference:
Stevia – an overview | ScienceDirect Topics. (n.d.). Preuzeto sa:
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/stevia

Gupta, E., Purwar, S., Sundaram, S., & Rai, G. K. (2020). Nutritional and therapeutic values of Stevia rebaudiana: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 100(1), 9–20.
https://doi.org/10.1002/jsfa.10092

Sharma, N., Mogra, R., & Upadhyay, B. (2017). Effect of Stevia Extract Intervention on Lipid Profile. Journal of Clinical and Diagnostic Research : JCDR, 11(11), BC04–BC07.
https://doi.org/10.7860/JCDR/2017/28485.10888

Stevia Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database. (n.d.). Preuzeto sa:
https://www.drugs.com/npp/stevia.html

What Is Stevia? (n.d.). Preuzeto sa:
https://www.webmd.com/food-recipes/what-is-stevia

Stevia: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (n.d.). Preuzeto sa:
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-682/stevia

Stevia Supplement: Uses, Benefits, Side Effects, Dose, Precautions & Warnings. (n.d.). Preuzeto sa:
https://www.rxlist.com/supplements/stevia.htm

Stevia Side Effects: Nausea, Bloating, and More. (n.d.). Preuzeto sa:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/stevia-side-effects

Slika preuzeta sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Stevia_rebaudiana#/media/Datoteka:Stevia-rebaudiana-total.JPG

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *