Lješnjak

Lješnjak kao lijek

Savjeti o prehrani

Lijeska (lat. Corylus avellana) grmolika je biljka široko rasprostranjena po Europi i Zapadnoj Aziji.
Obično naraste između tri i osam metara u visinu te daje ukusne i nutritivno bogate plodove – lješnjake.
Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.
Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svijetu svake godine proizvede preko 800 tisuća tona lješnjaka.
Za njegovu popularnost ponajviše je zaslužan njegov specifičan slatkasti okus kao i visoke nutricionističke vrijednosti.
Lješnjak je bogat zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje čine daleko najveći udio u njegovim ukupnim masnoćama.

Lijeska raste svuda, a posebno po rubovima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lješnjaku, koji je zapravo sjemenka ove biljke, lijeska je prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto urezani, a na vrhu šiljasti. Stručnjaci kažu da u kori lijeske ima katehinskog tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida (derivati miricetola) od kojih potječe žućkasta boja kore. List je sličnog kemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svježeg lista.

Lješnjaci – nutritivna vrijednost

Lješnjaci imaju sjajnu nutritivnu vrijednost. Iako su visokokalorični, prepune su hranjivim sastojcima i zdravim mastima.

Jedna unca (28 grama ili oko 20 cijelih zrna) sadrži:

 • Kalorije: 176
 • Ukupna masnoća: 17 grama
 • Proteini: 4,2 grama
 • Ugljikohidrati: 4,7 grama
 • Vlakna: 2,7 grama
 • Vitamin E: 21% preporučenog dnevnog unosa (RDA)
 • Tiamin: 12% RDA
 • Magnezij: 12% RDA
 • Bakar: 24% RDA
 • Mangan: 87% RDA
 • Sadrže i pristojne količine vitamina B6, folata, fosfora, kalija i cinka.

Uz to, sadrže dobru količinu omega-6 i omega-9 masnih kiselina, poput oleinske kiseline. Nadalje, unca lješnjaka osigurava 11,2 grama dijetalnih vlakana, što čini oko 11% vaše dnevne potrebe.

Ljekovitost lješnjaka

Ako želite dramatično smanjiti rizik od pojave raka, srčanih oboljenja ili dijabetesa, usporiti starenje, poludite za lješnjacima i orašastim plodovima. Studije preporučuju konzumiranje između 30 i 60 g orašastih plodova dnevno kako bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva. Lješnjak može biti izvrsna alternativa vašem uobičajenom snacku između obroka. Šaka sirovih lješnjaka je zasitna i zdrava, tome u prilog svjedoče brojna ispitivanja.

Najviše istraživanja bavilo se ljekovitim djelovanjem orašastih plodova, ubrajajući i lješnjak, na zdravlje krvožilnog sustava. Redovitim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvi tlak te smanjuju rizik od angine i srčanog udara i štite od anemije.

Iako se iz nutritivnih podataka uočava da je sadržaj masti visok, treba naglasiti da se u najvećem postotku radi o mono i polinezasićenim mastima. Polinezasićene masti spadaju u grupu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje djeluju na snižavanje ukupnog i LDL kolesterola i inhibiraju nakupljanje masti na stjenkama arterija.

Radi što bolje iskoristivosti ljekovitih tvari lješnjake preporučujemo konzumirati sirove, neoljuštene jer se prženjem znatno umanjuje njihovo ljekovito djelovanje. Tako primjerice tanka kožica na površini ploda sadrži polifenole koji reduciraju rizikod srčanih oboljenja. Odlični su i za probavu.

Orašasti plodovi sadrže antikancerogene tvari. Fitinska kiselina primjerice, prirodno prisutna u orašastim plodovima i sjemenkama, snažan je antioksidant koji štiti od upalnih procesa te može smanjiti rizik od pojave raka debelog crijeva. Fitosteroli smanjuju pojavu raka dojke i prostate.

Lješnjak je bogat argininom koji inhibira rast tumora i potiče imunološki sustav.

Lješnjak također može reducirati pojavu dijabetesa što se pripisuje sastavu masnih kiselina koje potiču strukturu i funkciju membrana stanice.

Nadalje pomaže kod usporavanja pojave demencije, makularne degeneracije i žučnih kamenaca. Redovitim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvi tlak te smanjuju rizik od angine i srčanog udara i štite od anemije.

Iz svega nabrojanog vidljivo je da su lješnjaci, zajedno s ostalim orašastim plodovima, jako zdrava i vrijedna namirnica. Ona, zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, pomaže u:

 • sprječavanju kardiovaskularnih bolesti
 • smanjivanju rizika od nastanka tumora
 • borbi protiv slobodnih radikala
 • poboljšavanju pamćenja i mentalnih sposobnosti
 • smanjivanju lošeg kolesterola
 • jačanju imuniteta
 • zdravom razvoju fetusa

Nuspojave

Loša strana lješnjaka je što, kao i ostali orašasti plodovi, kod nekih ljudi mogu izazvati alergijske reakcije.
Osobe s alergijom na orašaste plodove također će biti alergične na prehrambene proizvode napravljene od ovih orašastih plodova, poput maslaca i ulja.
Alergija na orašaste plodove jedna je od najčešćih alergija na hranu. Često se povezuje s ozbiljnim alergijskim reakcijama, a liječenje je obično cjeloživotno izbjegavanje svih orašastih plodova i proizvoda od orašastih plodova.

1 razmišljanje na “Lješnjak kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *