Otrovne namirnice za pse i mačke

Ljudske namirnice i ostali otrovi za pse

Liječenje kućnih ljubimaca

Koju hranu ili piće nikako nije sigurno davati psu?

Započnimo s alkoholom – simptomi trovanja alkoholom kod životinja vrlo su slični onima kod ljudi i mogu uključivati povraćanje, probleme s disanjem, komu pa čak i smrt.
Grožđe i grožđice – može izazvati zatajenje bubrega kod psa. Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, čak i male količine mogu biti vrlo opasne te je stoga bolje ne riskirati.
Avokado – Iako vrlo zdrav za ljude, ima tvar koja se zove Persin koja može djelovati kao otrov za pse, izazivajući povraćanje i proljev.
Luk i češnjak – držite luk i češnjak što dalje od vašeg psa. Mogu ubiti njegova crvena krvna zrnca, uzrokujući anemiju. To je čak i luk u prahu u nekoj dječjoj hrani. Veća količina samo i jednom može uzrokovati trovanje. Potražite znakove poput slabosti, povraćanja i problema s disanjem.
Ksilitol – slatkiši, pasta za zube, peciva i neka dijetalna hrana zaslađeni su ksilitolom. To može uzrokovati pad šećera u krvi vašeg psa i također može uzrokovati zatajenje jetre. Rani simptomi uključuju povraćanje, letargiju i probleme s koordinacijom. Na kraju, vaš pas može imati napadaje. Zatajenje jetre može se dogoditi u roku od samo nekoliko dana. Čokolada, kava, čaj, gazirani sokovi i sve što sadrži kofein.
Ove namirnice imaju spojeve za koje se zna da su otrovni za pse te uzrokuju probleme sa srcem i oštećenja živčanog sustava. Budite vrlo oprezni i nemojte dopustiti da vaš pas pojede i najmanju količinu.

Gljive
Gljive mogu biti vrlo štetne za zdravlje vašeg ljubimca, pa čak i fatalne! Neke vrste su gore od drugih, tako da je najbolje da spriječite vašeg psa da dođe u kontakt s bilo kojim gljivama.

Rajčica, krumpir i rabarbara
Rajčice, osobito nezrele, su otrovne i mogu izazvati probleme koji dovode do zatajenja srca. Krumpir je također štetan, kao i cijela rabarbara. U stvari, neki dijelovi rabarbare su otrovni i za ljude.

Ako vaš pas povremeno jede žirove tijekom šetnje, trebali biste ga odmah u tome odvratiti. Žirovi, listovi i kora hrasta sadrže tanine. To su gorki spojevi koji štite biljku kako je životinje ne bi jele. Opasni su za pse, ali i za druge životinje poput mačaka, krava ili konja.

Već pet do deset pojedenih žirova dovoljno je za otrovanje psa od deset kilograma.

Za razliku od žira, kesteni ili češeri bora nisu toksični za vašeg psa. Međutim, i ovdje se savjetuje oprez jer bi ih vaš pas mogao progutati.

Čak i najboljim i najopreznijim vlasnicima pasa ili mačaka može se dogoditi da njihov ljubimac počini štetu koja mu može itekako nauditi.

Acetaminofen
Nalazi se u lijekovima. Kod pasa može izavati oštećenje jetre. Mačke su još osjetljivije. One mogu postati anemične ili čak kobno završiti.

Baterije
Otrovne su i za pse i za mačke. Uzrokuju nastajanje čireva u usnoj šupljini, jednjaku i želucu.

Deterdženti i omekšivači
Mogu uzrokovati čireve u ustima, jednjaku i želucu kako kod pasa tako i kod mačaka.

Antifriz
Vašeg ljubimca mogao bi privući slatkast okus. Žličica antifriza za mačke i žlica za pse mogu izazvati zatajenje bubrega.

Gnojivo
Može sadržavati otrovne količine dušika, fosfora, kalija, željeza, cinka, herbicida i pesticida. Držite ljubimce podalje od tretiranih travnjaka. Naime, neki proizvodi koje nanosite na travnjak su opasni za šetnju prije nego li ga isperete vodom.

Proizvodi za čišćenje
Osobito su opasni izbjeljivači i sredstva koja sadrže amonijak kao i sredstva za čišćenje WC školjke. Mogu uzrokovati gastrointestinalne čireve i druge probleme kod pasa i mačaka.

Insekticidi protiv buha i krpelja
Mogu uzrokovati probleme ako se ne koriste u skladu s uputama. Insekticidi koji su namijenjeni psima mogu izazvati ozbiljne toksičnosti kod mačaka, što dovodi do povraćanja, konvulzija i otežanog disanja. Proizvode namijenjene uništavanju štetočina u kući ne bi trebalo koristiti na kućnim ljubimcima.

Kužnjak
Poznat i pod nazivom đavolja truba, može izazvati nemir, hod kao da je ljubimac pijan i dišno zatajenje.

Kerozin i benzin
Uzrokuju slinjenje, pijani hod i otežano disanje kod pasa i mačaka. Ako sadrže antifriz još su opasniji.

Ljiljani
Dovode do zatajenja bubrega u mačaka. Određena vrsta može uzrokovati probleme srčanog ritma te smrt i kod pasa i mačaka.

Naftalin
Otrovan je i za pse i za mačke. Izaziva povraćanje, proljev, povećanu potrebu za tekućinom i mokrenjem te napadaje.

Lijekovi bez recepta
Primjerice, na bazi ibuprofena. Može izazvati teške čireve i anemiju te probleme s jetrom i bubrezima kod kućnih ljubimaca.

Lijekovi na recept
Poput antidepresiva i lijekova za kardiovaskularne bolesti. Čak i mala doza može uzrokovati probleme.

Australijski orasi
Poznati i kao makadamija, mogu izazvati letargiju, povraćanje i teškoće s hodanjem u pasa.

Rodenticidi
Nalaze se u otrovima za miševe i štakore. Mogu sadržavati više različitih toksina koji imaju različite učinke na pse i mačke. Nekoliko uobičajenih sastojaka, kao što su varfarin i kumarin, može dovesti do zgrušavanja krvi i krvarenja.

Sago palme
Su jedan od brojnih otrovnih biljaka za pse i mačke. Gutanje može dovesti do povraćanja, proljeva i napadaja, kao i zatajenja jetre u pasa.

Duhan
Duhan je otrovan i za pse i za mačke. Malo nikotina može izazvati povraćanje, drhtanje, kolabiranje i smrt.

Sirovo tijesto
Opasno je jer se može proširiti u želucu, što može zaustaviti dotok krvi. Tada je potrebna hitna operacija. Kvasac u tijestu također može proizvesti alkohol što dovodi do napadaja i respiratornog zatajenja.

Veterinarski recepti
Liječi li veterinar primjerice artritis kod vašeg ljubimca, lijekovi su često s okusom mesa kako bi što bolje namamili psa. Uzimanje velikih količina može dovesti do želučanih čireva, zatajenja jetre ili bubrega.

Tekućine za stakla
Mogu sadržavati metanol ili etilen glikol. Gutanje metanola može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi i pijani hod u pasa i mačaka.

Vrtni proizvodi
Herbicida i gnojiva nikako nisu dobri za kućne ljubimce. Znakovi zdravstvenih problema će se razlikovati ovisno o sastojcima koji su im naudili.

Cink
Trovanje cinkom se dogodi kada psi i mačke pojedu metalni predmet ili novac.
Može uzrokovati anemiju, kao i probleme s jetrom, bubrezima ili zatajenje srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *