Lordoza

Lordoza – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Lordoza je zakrivljenost kralježnice prema naprijed. Što je pandan kifozi, u kojem je zakrivljenost kralježnice prema nazad. U ukupnom obliku kralježnice, lordoza se pojavljuje u vratnoj regiji, dok se kifoza pojavljuje u torakalnoj regiji. Osim toga, lordoza se također javlja i u lumbalnom predjelu. Stoga se mora razlikovati lumbalna i cervikalna lordoza. Ako lordoza dovodi do lošeg držanja tijela, medicinska znanost to naziva hiperlordozom ili šupljim leđima. Očituje se ili u vratnoj kralježnici ili u lumbalnoj kralježnici. Hiperlordoza je izraz koji se koristi za opis pogrešnog položaja kod kojeg dolazi do pretjerane zakrivljenosti kralježnice u prednjem smjeru. Pretjerana zakrivljenost postaje primjetna oštećenjem kralježnice i bolom u leđima. Dok se kralježnica pretjerano savija prema naprijed, istodobno postoji zakrivljenost trbuha prema naprijed, dok je prsni koš pomaknut iza osi tijela. Na taj način pogođena osoba zauzima stabilno držanje i ne naginje se naprijed. Osim toga, trbušni mišići će spriječiti da osoba pada prema nazad. Nerijetko se događa da pogođene osobe izgledaju kao da su trudne.

Uzroci lordoze

Lordozu najčešće uzrokuju:

 • posturalne deformacije (deformacije stava tijela),
 • ravna stopala,
 • starenje,
 • traume,
 • profesionalno naprezanje,
 • opuštena, slaba trbušna muskulatura,
 • težak trbuh kao posljedica pretilosti ili trudnoće,
 • osteoporoza,
 • pretjerana kifoza,
 • kontraktura kukova,
 • discitis (poremećaj diskova između pršljenova kralježnice),
 • spondilolisteza (jedan pršljen klizi naprijed ili nazad u odnosu na sljedeći pršljen),
 • ahondroplazija (patuljasti rast).

Potrebno je razlikovati lordotično držanje od lordoze. Naime, lordotično držanje je poremećaj stava tijela, a lordoza je jedna od njegovih karakteristika.

Lordoza – simptomi

Važno je obratiti se liječniku ako se pojave sljedeći simptomi:

 • bol u donjem dijelu leđa,
 • grčenje mišića,
 • peckanje ili obamrlost,
 • problemi s mjehurom ili crijevima.

Osobe s lordozom najčešće imaju vidljiv luk u donjem dijelu leđa te izbočen trbuh i stražnjicu.

Dijagnoza lordoze

Postojanost lordoze najlakše se može utvrditi tako da se osoba sagne naprijed i ako se fizikalna lordoza ispravlja, sve je u redu. S druge strane, ako krivina ostane, treba se obratiti liječniku.

U okviru kliničke dijagnostike, lordoza se otkriva rendgenskim snimanjem, skeniranjem kostiju, magnetskom rezonancijom (MR), kompjuterskom tomografijom i krvnim pretragama.

Lordoza – komplikacije

Lordoza se može pojačati kod starijih i pretilih osoba te osteoporoze.

Neliječena lordoza uzrokuje probleme s kralježnicom, kukovima, nogama i unutrašnjim organima. Izravnana lordoza vrata može poremetiti protok krvi u mozgu i rezultirati vrtoglavicom, glavoboljom, konfuzijom, zujanjem u ušima itd.

Lordoza – liječenje

Svako dijagnosticiranje deformacije zahtijeva brzi početak terapije, a ovisno o simptomima i težini stanja, opcije liječenja lordoze su sljedeće:

 • lijekovi za smanjivanje boli i otečenosti,
 • ležanje na trbuhu s jastukom postavljenim ispod trbuha i ležanje na leđima dok su noge zgrčene u koljenima i povučene prema trbuhu,
 • fizikalna terapija – npr. elektroterapija,
 • joga – pravilno istezanje bez agresivnih vježbi koje dodatno opterećuju kralježnicu,
 • mršavljenje,
 • proteza – kod djece jer su još u razvoju,
 • operacija – u težim slučajevima.

Može li se ispraviti lordoza?

Potrebni se fizioterapijski učinci mogu postići, osim ranim otkrivanjem deformacije, pravilno odabranim vježbama, svakodnevnim izvođenjem vježbi uz kontrolu, nadopunjavanjem vježbi novim elementima kako bi se izbjegla monotonija i redovitim kontrolnim pregledima ortopeda.

Kad je dijete s lordozom u pitanju, preporučljivo je provoditi vježbe kroz igru uz razna pomagala kako bi se zadržala i/ili povećala motivacija. Svaki program vježbanja mora biti prilagođen pacijentovu općem stanju i stupnju izraženosti lordoze.

Terapijske vježbe

Patološka lordoza tijela uzrokuje slabost mišića tijela, pogotovo trbuha, koja vodi do skraćivanja leđnih mišića u donjem dijelu leđa. Ciljevi fizioterapije kod lordoze su:

 • jačanje trbušnih mišića,
 • istezanje mišića quadratus lumborum (mišić stražnjeg dijela trbušne stijenke),
 • smanjenje nagiba zdjelice prema naprijed.

Vježbe za kralježnicu zahtijevaju pravilno zauzimanje početnih položaja, posebno u ležećem položaju. Pacijent treba savinuti noge u koljenu, napeti trbušne mišiće i priljubiti donji dio kralježnice uz podlogu. Tako se sprječava da zdjelica zauzme nepravilan položaj i poveća lumbalnu lordozu.

Pozornost treba skrenuti i na sjedeći položaj s ispruženim nogama u okviru kojeg šake trebaju biti oslonjene na podlogu prstima okrenutim prema natrag. Takav položaj omogućava pravilno održavanje prsnog dijela kralježnice i onemogućava savijanje ramena prema naprijed.

POČETNI POLOŽAJPOČETNI POLOŽAJ
ležeći položaj na leđimaSaviti koljena i na prsa staviti loptu držeći je rukama. Podizati loptu prema koljenima odižući pritom glavu i ramena.
ležeći položaj na leđimaLoptu staviti ispod koljena. Podizati glavu i ispružene ruke prema koljenima.
ležeći položaj na leđimaSavijenih koljena i ruku odmaknutih u stranu u visini ramena odvojiti stopala od podloge. Oba koljena primicati prema podlozi u jednu pa u drugu stranu.
ležeći položaj na leđimaSavijenih koljena i ruku ispruženih uz tijelo ispružiti desnu nogu povlačeći je što više prema trupu. Istovremeno odizati glavu i lijevom rukom pokušati dohvatiti stopalo ispružene ruke. Vježbu ponoviti sa suprotnom rukom i nogom.
ležeći položaj na leđimaSavijenih koljena i s rukama na potiljku podizati glavu i ramena odvajajući lopatice od podloge.
ležeći položaj na leđimaSavijenih koljena i s rukama isprepletenih prstiju na potiljku podizati lijevu nogu prema trupu, a laktom desne ruke pokušati dotaknuti koljeno podignute noge. Pokret ponoviti sa suprotnom nogom i rukom.
ležeći položaj na leđimaIspruženih nogu i ruku uz tijelo podići ispružene noge od podloge preko glave do poda, zadržati pokret i vratiti se u početni položaj.
sjedeći položaj s ispruženim nogamaIspruženih nogu i ruku oslonjenih iza trupa podizati naizmjenično jednu pa drugu nogu ispruženu u koljenu.
sjedeći položaj s ispruženim nogamaIspruženih nogu i ruku oslonjenih iza trupa podizati istovremeno obje noge ispružene u koljenu.
sjedeći položaj s ispruženim nogamaIspruženih nogu i ruku oslonjenih iza trupa podići ispružene noge i kružiti u jednu pa u drugu stranu.
sjedeći položaj s ispruženim nogamaIspruženih nogu križati naizmjenično lijevu preko desne, tj. desnu nogu preko lijeve noge (tzv. škarice)
sjedeći položaj s ispruženim nogamaŠakama obuhvatiti potkoljenice i privlačiti trup prema natkoljenicama. Koljena trebaju biti ispružena.
sjedeći položaj s ispruženim nogamaRukama nastojati dohvatiti stopala i pritom ne savijati koljena.
ležeći položaj s ispruženim nogamaIspruženih nogu i ruku uz tijelo istovremeno podizati glavu i ramena te postupno savijati koljena povlačeći stopala po podlozi do pune savijenosti koljena.
sjedeći položaj s ispruženim nogamaIspruženih nogu i ruku uz tijelo podići desnu ruku, rame i glavu i dodirnuti lijevu šaku koja je na podlozi s lijeve strane tijela. Izvesti pokret i sa suprotnom stranom.
sjedeći položaj s ispruženim nogamaIspruženih nogu i ruku uz tijelo napeti trbušne mišiće i potiskivati slabinski dio kralježnice uz podlogu. Zadržati nekoliko sekundi i opustiti se.
viseći položaj (na švedskim ljestvama)Ispruženih nogu naizmjenično podizati jednu pa drugu ispruženu nogu do horizontale.
viseći položaj (na švedskim ljestvama)Ispruženih nogu istovremeno podizati obje noge do horizontale savijajući ih u koljenima.
viseći položaj (na švedskim ljestvama)Ispruženih nogu istovremeno podizati obje noge do horizontale.

Vratna lordoza – vježbe

U sljedećem video-materijalu možete vidjeti kako se pravilno izvode vježbe za vratnu kralježnicu kojoj posebno štete sjedilački način života i nedovoljno tjelesne aktivnosti.

Dodatne vježbe za vratnu kralježnicu možete pronaći na ovoj poveznici.

U liječenju raznih vrsta lordoze od pomoći mogu biti leđno plivanje i terapija jahanjem koje stimuliraju ritmičke kontrakcije oslabljenog mišićja, ravnotežu i ispravno držanje tijela. Potrebno je izbjegavati sportove koji pojačavaju lordozu kao što je ritmička gimnastika.

Lordoza – savjeti za povećanje kvalitete života

Učenje disanja dijafragmom može pridonijeti kvaliteti života s lordozom. Usto, treba izbjegavati pokrete koje pogoduju lordozi kao što su dizanje utega, sportska gimnastika, veslanje, hrvanje itd. Čučnjeve je važno izvoditi pravilno.

Treba osvijestiti stav tijela, što manje sjediti, a za vrijeme sjedenja ispraviti kralježnicu i podvući zdjelicu. Nikako ne bi trebalo držati noge u prekriženom položaju, a poželjno je izbjegavanje visokih potpetica jer one ljuljaju zdjelicu naprijed-natrag.

Preporučuju se i terapija jahanjem zbog poticanja mišića na rad te plivanje, posebno leđnom tehnikom.

Tekst uglavnom preuzet sa www.krenizdravo.hr

Slika preuzeta sa www.stock.adobe.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *