Lovor i zdravlje

Lovor i zdravlje

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Lovor (lat. Laurus nobilis) pripada porodici lovornjača, a porijeklom je iz Male Azije.
Rasprostranjen je u primorskom području Hrvatske i u zemljama Sredozemnog mora.
Lovor je grm ili drvo, sjajnih i kožastih listova, dugačkih oko 7 do 10 cm.
Popularan je kao začin i kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicini.

Donosimo vam samo neke primjere njegovih dobrih strana koje će vas ponukati da koristite lovor u svakodnevnoj prehrani. Ako nikako, onda kao začin.

Lovorov list je pun vitamina i minerala. Vitamina A i C ima najviše, a od minerala lovor skriva željezo, kalcij i magnezij. Miris lovorovog lista odbija insekte, pa se i koristi kao sredstvo za borbu protiv moljaca, paukova i ostalih insekata. Smiruje infekcije i pomaže radu probave…

Potrebno je napomenuti kako ove upotrebe lovora u zdravstvene svrhe nisu znanstveno potvrđene, ali su ljekovita svojstva lovora primijećena iskustveno kroz dugu tradiciju upotrebe.

Neka rana istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje lovora, primjerice kod snižavanja koncentracije šećera i “lošeg” kolesterola u krvi.

Studija pakistanskih znanstvenika, objavljena 2009. godine, se bavila utjecajem ekstrakta mljevenog lista lovora na poboljšanje krvne slike kod dijabetičara koji pate od dijabetesa 2.

Nakon 30 dana, grupe ispitanika koje su konzumirale lovor, u odnosu na placebo skupinu, su imale značajno poboljšane parametre koncentracije glukoze i kolesterola u krvi.

Čaj od lovora

Čaj od lovora pomaže kod čišćenja sinusa i u borbi protiv prehlade i gripe. Upotrebljava se u liječenju gubitka apetita, dijabetesa i kardiovaskularnih smetnji. Djeluje umirujuće, pa se koristi kod liječenja nervoze, napetosti i nesanice.

Za pripremu čaja od lovora, uzmite 1 list svježeg ili sušenog usitnjenog lovora koji prelijete sa 2dl proključale vode. Šalicu poklopite i nakon pola sata procijedite. Pijte jednu do dvije šalice dnevno, prije jela.

Lovorov list i zdravlje

Lovor djeluje antioksidativno, protuupalno i antivirusno. Zbog svog ljekovitog sastava, lovor se koristi za:

 • poboljšavanje imuniteta,
 • smanjenje stresa i tjeskobe,
 • zdravlje dišnog sustava,
 • poboljšavanje probave,
 • zdravlje kose i kože,
 • masiranje bolnih zglobova i mišića.

Možete lovorov list zapaliti pa će se time u zrak ispustiti linalool, aromatični spoj koji djeluje opuštajuće i umirujuće. U dimu se nalaze i drugi vrijedni sastojci koji djeluju na smanjenje stresa i glavobolja.

Prirodni dijuretik

Čajem od lovorovog lista također si možete pomoći kada patite od raznih probavnih problema. Lovor će vrlo uspješno smiriti uznemireni želudac – a neki čak koriste i lovorove pripravke koji pomažu u ublažavanju simptoma povezanih s celijakijom.

Između ostalog, lovor također može pomoći u detoksikaciji tijela, a smatra se i izvrsnim prirodnim dijuretikom.

Lovor pomaže i kod problema s kosom

Lovorov list može vrlo dobro doći svima koji pate od raznih problema s kosom.

Kaže se da je čaj od ovih listova posebno učinkovit u uklanjanju peruti, a istodobno tvari sadržane u lovoru mogu i vaše folikule dlake učiniti zdravijima – što znači ljepšu i zdraviju kosu i brži rast.

Ako želite koristiti lovor za njegu kose, najprije skuhajte jaki čaj. Kad kosu operete šamponom kao i obično, još mokru kosu prelijte lovorovim čajem. Nježno masirajte tjeme nekoliko minuta tako da korisni sastojci doista dođu do folikula.

Pomaže kod menstrualnih problema

Djelujući kao emenagog, listovi lovora mogu podstaći redovnu i normalnu menstruaciju. Njihova primena može pomoći i u ublažavanju menstrualnih bolova. Takođe imaju sposobnost liječenja vaginalnog sekreta.

Sirup od lovora

Sirup od lovora pomaže kod olakšanja simptoma prehlade i gripe, osobito suhog kašlja. Sirup je nakon pripreme potrebno čuvati u hladnjaku. Konzumira se jedna čajna žličica nekoliko puta na dan do poboljšanja simptoma. Njegova priprema vrlo je jednostavna, a sve što vam treba je:

 • 250 ml vode
 • 6 listova lovora
 • 6 žlica smeđeg šećera ili meda
 • limunov sok.

Prokuhajte lovorov list kao za čaj desetak minuta, zatim izvadite lišće lovora i dodajte šećer ili med i sok od jednog limuna. Miješajte sve zajedno dok se šećer u potpunosti ne otopi.

Eterično ulje lovora

Eterično ulje lovora dobiva se ekstrakcijom iz lovorovih listova.

Cineol ima sposobnost antitumornog djelovanja na određene tipove stanica raka pomoću poticanja apoptoze (programirana smrt stanice).
Također je odgovoran za antibakterijsko, antifungalno (antigljivično) i umirujuće djelovanje lovora.

Eugenol djeluje protiv epilepsije te ima sedativno djelovanje.

Treslovine (tanini) imaju adstringentno svojstvo (tvari koje stežu) te pomažu pri liječenju proljeva.

Seskviterpeni djeluju protiv leukemije.

Sušeni plodovi lovora sadrže eterično ulje čiji sastav čine terpeni (cineol, terpineol, citral), seskviterpeni, miristinska kiselina.

Djeluje antiseptično i antigljivično

Prema brojnim istraživanjima, eterično ulje lovora pokazuje izuzetna antigljivična i antiseptička svojstva. Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i sprečava rast bakterija.

Ulje lovora

Za jačanje imuniteta najefikasnije je lovorovo ulje, a posebno se preporučuje kada za rješavanje stresa. Snažno djeluje kod jakih bolova uslijed grčenja mišića.

 • Potiče cirkulaciju krvi i limfe.
 • Odlično je sredstvo za prevenciju gripe i ostalih virusnih infekcija
 • Smiruje glavobolje, a odlična je pomoć kada vas napadne migrena
 • Smiruje bolne vene
Lovorovo ulje – kako napraviti?

Trebat ćete sljedeće sastojke:

30 grama lovorovog lišća,
250 mililitara maslinovog ulja.

Maslinovim uljem prelijte listove lovora u nekoj staklenoj boci te ih ostavite 14 dana na tamnom mjestu. Tu i tamo bocu protresite te nakon 14 dana ulje procijedite. Lovorovo ulje ima višestruke primjene, kao što su:

 • olakšavanje bolova u zglobovima,
 • liječenje migrena i glavobolja utrljavanjem na sljepoočnice,
 • jačanje imuniteta,
 • poboljšavanje probave i zdravlja.

Čaj od lovora za čukljeve

Čukljevi su najčešća koštana deformacija u području stopala. Uglavnom nastaju zbog nošenja uske i neudobne obuće ili obuće s petom. Čukalj, odnosno koštana izraslina, stvara se na zglobu kod početka nožnog palca, zatim zglob nožnog palca postaje proširen, te se gužva s drugim prstima.

Čukljevi se mogu izliječiti tako da:

 • nosite odgovarajuću obuću,
 • nosite ortopedske uloške,
 • stavite jastučiće za čukljeve između prstiju,
 • stavite obloge od gaveza na čukljeve za smanjenje boli,
 • koristite lijekove protiv bolova,
 • pijete čaj od lovora i stavljate obloge od lovora na čukljeve.

Čaj od lovora za čukljeve napravite navečer tako da pomiješate 1 žličicu usitnjenog lovorovog lista s 300 ml vode i kuhate 5 minuta. Nakon 5 minuta čaj stavite u termos bocu (ali ga nemojte procijediti). Sljedeće jutro procijedite čaj i pijte ga tijekom dana u manjim gutljajima. Ponovite 3 dana za redom.

Osim ispijanja čaja, možete ga i koristiti tako da obloge umočite u čaj i stavljate na čukljeve. S obzirom na to da lovor ublažava bol pomoći će ublažiti i bol nastalu od čukljeva.

Lovorov list protiv insekata

U narodu je od davnina poznato da je lovor prirodni repelent raznih insekata, manjih ili većih. Nije sasvim poznato zašto lovor odbija insekte, ali se to pripisuje prirodnim sastojcima koje posjeduje, mircenu i eugenolu.

Može se koristiti:

 • lovorov list protiv žohara,
 • lovorov list protiv komaraca,
 • lovorov list protiv moljaca,
 • lovorov list protiv muha.

Postavite lovorovo lišće na mjesta gdje najčešće nalazite ili primjećujete neke od ovih insekata. Kroz par dana bi se odbijajući efekt lovora trebao pokazati. Lovorov list može biti koristan i protiv kućnih mrava.

Lovor – nuspojave

Lovor je općenito siguran za uporabu, ali ako kuhate s lovorovim listom onda ga uklonite iz jela prije no što idete jesti. Konzumiranje cijelog lovorovog lista je opasno jer se list ne može probaviti, može zapeti u grlu i uzrokovati gušenje ili pak porezati unutrašnjost crijeva.

Trudnicama se savjetuje da izbjegavaju pijenje čaja od lovora jer može uzrokovati pobačaj. Ako idete na operaciju, nemojte konzumirati lovor barem 2 tjedna prije zakazane operacije jer može usporiti središnji živčani sustav, upozoravaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Lovor može utjecati i na koncentraciju šećera u krvi pa se dijabetičari trebaju savjetovati s liječnikom prije konzumacije čaja od lovora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *