Lucerna (alfaalfa)

Lucerna (AlfaAlfa)

Savjeti o prehrani

Lucerna (lat. Medicago sativa L.) je višegodišnja krmna biljka koja pripada rodu Medicago. Spada u porodicu mahunarki kojoj još pripadaju rogač, badem, kikiriki, bob, soja i grašak, ali se smatra i ljekovitom biljkom.

Korijen je vretenast, veoma razvijen i duboko prodire u zemljište ako je ono propustljivo i ako do korijena ne dopire veća količina podzemne vode. U prvoj godini vegetacije korijen prodire 1,5 – 2 m, dok kod starije biljke prodire 4 – 5 m.

Stabljika je zeljasta, do formiranja pupoljaka i početka cvatnje dosta mekana i sočna, a poslije toga brzo ogrubi. Visina biljke jako varira, tako u povoljnim uvjetima ona dosegne visinu od 80 – 100 cm, a u pojedinih biljaka i do 150 cm. List lucerne je složen, sastoji se od 3 liske i dva slabo razvijena zaliska. Najčešći oblik je obrnuto jajast, a boja varira od svijetlozelene do tamnozelene. List je najhranjiviji dio lucerne.

Danas lucerna ima status superhrane i znanstveno su potvrđena njezina mnoga ljekovita svojstva.
Osim listova i sjemenki biljke, dostupni su i drugi oblici u kojima se može konzumirati – klice i koncentrirani prah.

U jednoj šalici svježih klica ima samo 8 kalorija, a njezini hranjivi sastojci su većinom proteini.
Lucerna je do deset puta bogatija mineralima od većine žitarica. Vrlo je bogata kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem i fosforom.
Sadrži visok udio vitamina B skupine, te A, C, D, E i K.

Alkalizira i čisti organizam

Lucerna je bogat izvor klorofila – prirodnog sastojka koji je poznat po svom alkalizirajućem i pročišćavajućem djelovanju na organizam.
Klorofil je jedan od najvažnijih kelata u prirodi (kelacija je vezanje atoma teškog metala na kompleksne organske spojeve i izbacivanje iz organizma).
Njegova sposobnost uklanjanja teških metale poput žive iz organizma, čini ga moćnim iscjeliteljem.

Stoga se lucerna koristi za oporavak i čišćenje organizma nakon uzimanja lijekova, kao zaštita nakon uklanjanja amalgamskih plombi i tijekom liječenja ovisnosti o alkoholu.

Smanjuje sposobnost vezanja kancerogenih tvari za DNA u jetri i drugim organima. Pomaže u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica.
Poznato je da kiselost organizma može negativno utjecati na naše zdravlje, jer potiče rast bakterija, gljivica, virusa i parazita. Klorofil alkalizira organizam (sprečava kiselost i čini krv lužnatom).

Lucerna snižava kolesterol

Lucerna ima visok sadržaj saponina, to su biljni spojevi za koje se zna da snižavaju razinu kolesterola.
To čine tako što smanjuju apsorpciju kolesterola u crijevima.

Dosadašnje studije na ljudima su premale da bi bile konačne, ali lucernu pokazuju kao obećavajuću za liječenje visokog kolesterola.

Štiti od želučanih bolesti

Lucerna i općenito, klorofil, prirodni su zaštitnici od bolesti želuca.

Helikobakter pylori otkrivena je 1979. godine. Ova gram-negativna bakterija naseljava različita dijelove želuca gdje uzrokuje upalu koja je čvrsto povezana sa većinom želučanih tegoba uključujući gastritis i maligne promjene na želucu.
Posebno je opasna inficiranost bakterijom Helicobacter pylori uz istovremeno pušenje, korištenje alkohola, nezdrave hrane, kao i konzumiranje nekih lijekova jer dolazi do kontinuiranog oštećivanja sluznice želuca te razaranja tkiva želuca.

Klorofil ima antibakterijsko djelovanje, a posebno je djelotvoran u sprječavanju razvoja i umnožavanja Helikobakter pylori.
Uz nevjerojatnu sposobnost zacjeljivanja i regeneracije tkiva, idealno je sredstvo za liječenje i obnavljanje sluznice želuca.

Nekoliko značajnih studija dokumentira upotrebu klorofila u iskorjenjivanju Helikobakter pylori, te liječenju gastritisa i peptičkog čira kod osoba gdje se liječenje konvencionalnom terapijom pokazalo neučinkovitim.

Sprječava karcinom i osteoporozu

Istraživanja o aminokiselini kanavaninu, koja se u izobilju nalazi u klicama lucerne, ukazala su na njezin povoljan učinak u prevenciji raka gušterače, debelog crijeva i leukemije.
Biljka sadrži i fitoestrogene slične ženskim spolnim hormonima, estrogenima.
Oni smanjuju rizik od osteoporoze, bolesti srca i raka dojke.
Prirodna su pomoć u ublažavanju simptoma menopauze.

Pomaže u liječenju autoimunih bolesti

Laboratorijska istraživanja potvrdila su da zahvaljujući obilju bioflavonoida lucerna ima protuupalna i antioksidativna svojstva, te obećavajuće djelovanje u liječenju sistemskog lupusa i drugih autoimunih bolesti.

Kako je jako bogata mineralima neophodnima za izgradnju kosti, može pomoći u liječenju artritisa.

Lucerna u kozmetici

Lucerna se može koristiti u raznim proizvodima i industrijama. Može se koristiti za njegu kože, proizvode za kupanje i tijelo, u ljekovite svrhe, u kulinarske svrhe, za njegu kose i izradu sapuna. Najčešći proizvodi koji uključuju lucernu su šamponi i balzami, sapuni, masti, losioni, kreme, pilinzi, soli za kupanje, čajevi za kupanje, bombe za kupanje, tretmani za stopala, tonici za lice, pranje tijela, ulja za masažu i maske za lice.

Primjena lucerne

Lucernu možete konzumirati u obliku klica, cijele biljke i koncentriranog praha.
Preporučena količina praha je 1-2 čajne žlice dnevno, u soku ili smoothiju.

Napomena

Lucerna je sigurna za zdravlje, ali postoje situacije kad je potrebno primijeniti oprez.

Prije uzimanja alfalfe, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili naturopatom ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, primate hormonalnu terapiju, bolujete od autoimunih bolesti ili ste trudni.

Čokoladni smoothie sa špinatom i alfalfa

  • 1 velika banana
  • 150 – 200 g svježeg špinata
  • 2 datulje, bez koštica
  • 1 čaša borovnica
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 5 kockica leda
  • 1 1/2 čaše vode
  • 2 žličice alfalfe

Priprema

Sve sastojke dobro sameljite u blenderu. Odmah popijte.

Sigurnost i nuspojave

Iako je lucerna vjerojatno sigurna za većinu ljudi, može izazvati štetne nuspojave kod nekih pojedinaca.

Ako ste trudni
Alfalfa može izazvati stimulaciju maternice ili kontrakcije. Stoga je treba izbjegavati tijekom trudnoće.

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi
Klice lucerne sadrže visoke količine vitamina K. Iako to koristi većini ljudi, može biti opasno za druge.

Visoke doze vitamina K mogu uzrokovati da su lijekovi za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, manje učinkoviti. Stoga je važno da ljudi koji uzimaju ove lijekove izbjegavaju velike količine vitamina K.

Ako imate autoimuni poremećaj
Zabilježeni su slučajevi dodataka lucerne koji uzrokuju reaktivaciju lupusa kod nekih ljudi.
Vjeruje se da je taj učinak posljedica mogućih imuno-stimulativnih učinaka aminokiseline l-kavanina koja se nalazi u lucerni.
Stoga se onima koji imaju lupus ili neke druge autoimune poremećaje savjetuje da ga izbjegavaju.

Ako imate kompromitirani imunološki sustav
Vlažni uvjeti potrebni za klijanje sjemena lucerne idealni su za rast bakterija.
Prema tome, klice koje se prodaju u trgovinama ponekad su kontaminirane bakterijama.

Jedenje kontaminirane klice potencijalno može učiniti svakoga bolesnim, ali većina zdravih odraslih osoba oporavit će se bez dugoročnih posljedica. Ipak, za ljude s oslabljenim imunološkim sustavom, infekcija poput ove može biti vrlo ozbiljna.

Prema tome, savjetuje FDA; djeca, trudnice, starije osobe ili bilo tko drugi s oslabljenim imunološkim sustavom da izbjegava klice lucerne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *