Lugolova otopina

Lugolova otopina

Savjeti o prehrani

Lugolova otopina mješavina je elementarnog joda i kalijevog jodida. Ime je dobila po francuskom liječniku J.G.A Lugolu, a osmišljena je 1829. godine.
Sastoji od 5% joda i 10% kalijevog jodida. Riječ je o antiseptiku s jakim antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim djelovanjem.

Jod je esencijalan element čiji nam nedostatak može uzrokovati mnoge male i velike tegobe.
U prošlosti je jod korišten u liječenju mnogih bolesti, no rastom farmaceutske industrije i pojavom skupih lijekova ta je jeftina i djelotvorna terapija potisnuta u zaborav.
Lugolova otopina se tijekom povijesti koristila za liječenje gihta i hipotireoze odnosno slabijeg lučenja hormona štitnjače, pa čak i za pripremu kruha. 
Tijekom černobilske katastrofe, lugolovu otopinu su koristili za blokiranje radioaktivnog joda i dezinfekciju vode. A učestalo se koristila već 1920. godine kao tretman prije operacije za ljude s bolestima štitnjače, poput Gravesove bolesti.

Jod je neophodan za zdravlje prostate, dojke, jajnika, a posebno žljezde štitnjače. Nedostatak dovodi do povećanog rizika od raka štitnjače, a kod žena u dojke. Kapljica Lugol joda dnevno (razrijeđena u vodi ili soku), prema izjavama nekih liječnika eliminira prvu fazu razvoja raka i ubija abnormalne stanice koje cirkuliraju kroz tijelo. Poboljšana apsorpcija joda povezana je s nižom učestalost raka dojke i raka prostate, i obratno. Jod se u malim količinama, dodaje određenim sortama kuhinjske soli, ali iz soli polako ispari. Osim toga, jod se doda u sol, od koje su biološki koristi slabe, tako da tijelo ne apsorbira sve, već samo dio. Japanci konzumiraju dnevno maksimalnu količinu joda i stoga su među najzdravijim nacijama na svijetu. Jod je također odličan antiseptik i uništava bakterije i viruse, koji ne mogu postati otporni na njega. Neki liječnici su izvijestili da je Lugolova otopina učinkovita čak i u liječenju mononukleoze. Jod se koristi za sterilizaciju svih materijala i površina u bolnicama.

Jod se prirodno nalazi u hrani kao što su bakalar, haringa, alge, rakovi, školjke, srdele, jaja i mliječni proizvodi.

Preporučena dnevna doza joda je 13 mg za normalnu funkciju tijela (2 kapi Lugolove otopine). Ako je riječ o bolesti, potrebne su veće doze, u iznosu od 6 do 50 mg, ali pod nadzorom stručnjaka. Uz suplementiranje jodom savjetuje se i unošenje selena, magnezija i omega-3 masnih kiselina.

Manjak joda u organizmu može uzrokovati pojavu sljedećih simptoma, stanja i bolesti: letargiju, neplodnost, ranu menopauzu, neredoviti ciklus, depresiju, slabo pamćenje, usporene otkucaje srca, visoki kolesterol, debljanje, krhke nokte, suhu kosu te ispadanje kose, osjećaj hladnoće, kao i hladne ruke i noge, poteškoće s gutanjem i disanjem, grlobolju.

Lugolovu otopinu možete kupiti kod mnogih naših i inozemnih prodavača na internetu, ali moj savjet je da zamolite magistra/icu u ljekarni da vam ju sama napravi. Proći ćete dosta jeftinije, a biti ćete sigurni da ste kupili pravu stvar.

Koje sve bolesti i poremećaje možete tretirati sa Lugolovom otopinom?

ADHD, akne, astma, artritis, ateroskleroza, ciste na jajnicima i neplodnost, dijabetes, glavobolje, hemaroidi, hipertenzija, hipotireoza, mononukleoza, rak, višak kilograma…

Lugolova otopina – priprema i doziranje

Za pripremu jedne litre Lugolove otopine  potrebno je pomiješati 44 grama granuliranog joda i 88 grama granuliranog kalijevog jodida. Kalijev jodid je potrebno otopiti u pola litre vode. Nakon toga dodajte kristale joda i dopunite s vodom do oznake od jedne litre. 

Sastojke ostavite barem jedan dan da se potpuno otope. Proces otapanja možete skratiti ustrajnim miješanjem staklenim štapićem. Za pripremu Lugolove otopine koristite destiliranu vodu. Lugolovu otopinu čuvajte izvan dosega djece.
Lugolovu otopinu se preporučuje koristiti u kombinaciji s jabučnim octom. Preporučena dnevna doza Lugolove otopine je ona koju vam propiše liječnik.

Lugolovu otopinu uzimajte samo ako vam je to preporučeno od strane liječnika, i po strogim uputama za doziranje. Kronično uzimanje prevelikih doza joda ili Lugolove otopine može imati za posljedicu poremećaj funkcije štitnjače. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *