Maitake (Grifola frondosa)

Maitake (Grifola frondosa)

Savjeti o prehrani

Osnovnu aktivnu tvar ove gljive predstavljaju polisaharidi, a nositelji potencijalnog imunoregulatornog djelovanja su beta-glukan, heteropolisaharid i proteoglikan.

Gljiva maitake jestiva je višegodišnja gljiva koja raste u grozdovima u podnožju velikih stabala, posebno hrasta. Cijela gljiva, koja može narasti i do 60 cm, može se pržiti ili kuhati. Meso gljive je bijelo, aromatičnog je i jakog mirisa. Jestiva je dok je mlada. Raste ljeti i u jesen.

Prirodno se rasprostire u Europi i Aziji i istočnim i zapadnim dijelovima Sjeverne Amerike.
U narodu je poznata još i kao zec gljiva, sivi grm, jelenovo uho,…

Japanci je zovu maitake, što znači “gljiva koja pleše”. Ime potječe odavnina, kada su ljudi koji bi je pronašli plesali oko nje od radosti, jer su je zbog njene visoke kvalitete mogli zamjeniti za srebro. Englezi je zovu šumska kokoš, a poznata je i pod imenom ovčija glava.


Brojni su eksperimenti na miševima i štakorima dokazali ljekovitost ove gljive. Ona djeluje kod nekih vrsta tumora, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, kao i kod dijabetesa.

U Americi su rađeni eksperimenti na pacijentima dobrovoljcima koji su bolovali od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), dijabetesa (šećerne bolesti), hepatitisa B (žutice), AIDS-a, ali također i na pacijentima oboljelima od tumora na mekim tkivima. Dobiveni su ohrabrujući rezultati.

Nuspojave

Štetni učinci su rijetki kod ljekovitih gljiva. Međutim, budući da maitake može ometati imunosupresive i može imati i hipoglikemijske učinke, pacijenti bi trebali biti oprezni i konzultirati se sa svojim liječnicima prije uzimanja dodataka sa gljivom maitake.

Upotreba

Za razliku od drugih gljiva sa ljekovitim svojstvima, maitake pored rastvorivih polisaharida sadrži i nerastvorive kiseline. Zahvaljujući tome može se uspješno sušiti i čuvati samljevena u prah, koji se dodaje kao začin jelima. Također se od nje može pripremati čaj ili juha kao nadopuna u liječenju bolesti u dozama od 3-7 grama suhe gljive dnevno.

U svijetu se može naći na jelovnicima ekskluzivnih restorana. Japanci je u suhom stanju izvoze u ostale dijelove svijeta. U programu nekih proizvođača preparata od ljekovitih gljiva, može se naći u obliku kapi ili u kombinaciji sa ekstraktom reishi, shiitake i dr. Također se spravljaju i kapsule te tablete, a najviše se koriste u čajnim mješavinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *