Maline

Maline kao lijek

Savjeti o prehrani

Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža.
Ovo slatko bobičasto voće krasi lijepa ružičasta boja. One su iznimno ukusne i zdrave; imaju impresivnu nutritivnu vrijednost te su zato jedno od najzdravijih vrsta voća koje možete pronaći.
Kao lijek pomaže u očuvanju zdravlja krvožilnog sustava, probave i kože.

U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog okusa, no to je tek djelić onoga što dobivamo u ovom ljekovitom voću.

Energetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline iznosi oko 52 kcal/217 kJ. Od toga ima 86 posto vode, 1,2 posto proteina, 0,65 posto masti i 12 posto ugljikohidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g).

Sastav i ljekovitost maline

Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.
Sadrži i resveratrol, koji usporava starenje, te visok udio elagične kiseline, koja djeluje antikancerogeno.
U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezij, bakar, kalij i omega 3 masne kiseline.

Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava, osnažuje imunitet i štiti od upala.
Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala te štiti od raka debelog crijeva, dojke, maternice, jednjaka i prostate.
Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje stanica raka te ih potiču na apoptozu, odnosno samouništenje.


Listovi maline pripremljeni u obliku čaja preporučuju se za jačanje srca, liječenje hemoroida, alergijskih osipa na koži i lakših ozljeda kože. Ovaj napitak pripadnicama ljepšeg spola može pomoći da postanu majke. Nekad se čaj od listova maline često upotrebljavao za liječenje ženskog steriliteta jer pročišćava jajovode i ima pozitivno djelovanje na stijenke maternice.

Bogata je antioksidansima

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protuupalno, sprječavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje tjelesnih stanica. Među njima su antocijanin (daje malini crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan je za moždane funkcije) te elagitanin, koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.

Maline imaju malo šećera

Maline imaju samo 5 grama šećera u manje od 200 grama, a jedna obična jabuka, u usporedbi, ima 20 grama šećera na istu količinu. Maline su zbog toga odlične za svakog tko voli slatko, ali ne želi negativne posljedice konzumiranja šećera.

Sprječava debljanje i dijabetes

Ketoni u malini zaslužni su za kontrolu glukoze u krvi te pomažu u sprečavanju pretilosti i dijabetesa.
Ketoni potiču metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti vezane uz gojaznost.
U istraživanjima, ljudi koji su konzumirali hranu s visokim udjelom masnoća, uz konzumaciju ketona maline nisu dobivali na težini.
Unosom maline aktivira se hormon adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2.
Adiponektin vraća ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Sadrži vitamin C

Među antioksidansima u malini je i vitamin C – 100 grama plodova malina sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. U malini se nalaze i vitamini B skupine te vitamini E i K. Malina je dobar izvor kalija, a sadrži i gotovo sve ostale minerale, npr. magnezij, mangan, bakar.

Maline mogu zaštititi od raka

Antioksidanti u malinama te njihova protuupalna svojstva povezana su sa zaštitom od raka tako što smanjuju razmnožavanje stanica raka. No, istraživanja su pokazala da fitonutrijenti u malinama mogu pomoći ubiti stanice raka započinjanjem apoptoze ili programiranog odumiranja stanica.

Ženske tegobe

Preporučuje se redovita konzumacija malina za reguliranje menstruacijskog ciklusa te ublažavanje bolnih menstruacija. Čaj je odličan za trudnice jer ublažava mučnine i bolove, pomaže kod poroda te potiče stvaranje mlijeka.

Čisti krvne žile

Osim što je niskokalorična (100 g svježeg ploda maline ima otprilike 52 kalorije), malina obiluje vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su nužna za pravilnu funkciju crijeva i “pročišćavanje” krvnih žila.

Maline jačaju mozak i pospješuju pamćenje

Maline mogu pomoći spriječiti oksidativni stres koji se odnosi na neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnosti tijela da se bori protiv njih. Budući da je oksidativni stres uzročnik bolesti kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest, maline su odlične za mozak. Flavonoidi u malinama ujedno pomažu poboljšati koordinaciju, pamćenje i raspoloženje. Maline također pomažu mozgu očistiti štetne proteine koji mogu dovesti do problema s mozgom.

Zdrava koža i kosa

Za ljepšu kožu i kosu preporučuje se tjedna kura od malina tako da se uzima barem jedan obrok malina dnevno. Ekstrakti maline često se koriste u kozmetici za hidrataciju. Od sjemenki čileanske maline dobiva se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su sastavom “srodne” prirodnoj masnoći ljudske kože. Ulje čileanske maline koristi se i kao prirodno sredstvo za zaštitu od sunca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *