Kao najbolju pomoć za spavanje najčešće zamišljamo šalicu toplog mlijeka. No, kombinacija masnoća i laktoze u mlijeku izlaže stresu našu gušteraču, izazivajući otpornost inzulina, što posljedično može stvoriti lažan osjećaj pospanosti. Zato je pravi lijek za spavanje mango.
Jedete li mango prije spavanja, fitokemikalije iz voća, zajedno s aminokiselinama kao što su glicin, glutamin i cistein u kombinaciji s fruktozom i laktozom, putuju prema mozgu i brzo obnavljaju iscrpljene neurotransmitere. To većini ljudi koji pate od nesanice omogućava da se konačno malo odmore tijekom noći.
Nutritivne vrijednosti
Zreli plod manga (Mangifera indica), koji ovisno o kultivaru može biti različitih boja, od potpuno žute do ljubičaste, obično bude veličine kruške. Meso ploda iznimno je ukusno, slatkog i aromatičnog okusa. Ako se plod bere nezreo, može se koristiti i u slanim jelima jer je mnogo manje sladak i daje jelima ugodnu egzotičnu aromu. No, zreo plod se znatno više koristi. Od njega se uglavnom proizvode takozvani egzotični sokovi i deserti. Sadrži obilje vitamina A, E i C, vitamine B skupine (pogotovo B6 vitamin) i, zanimljivo, vitamin K koji sudjeluje u procesima zgrušavanja krvi. Od minerala, bogat je kalijem i bakrom. No, ono što ga čini pogotovo zanimljivim je sadržaj sve popularnijih spojeva, polifenola i karotenoida, koji dodatno pridonose njegovoj ljekovitosti. Kora ploda manga izrazito je bogata prehrambenim vlaknima koji stimuliraju probavu i održavaju zdravlje crijeva. Kao i avokado, plod sadrži i masnoće bogate esencijalnim masnim kiselinama poput linolne kiseline.
Zbog svih navedenih razloga, mango je dobrodošao dodatak prehrani u svakom godišnjem dobu, ali je, na žalost, kod nas još uvijek nedovoljno korišteno voće. Postoje i brojne znanstvene studije o ljekovitosti karakterističnih spojeva koji se nalaze u plodu manga, no niti jedna nije pokazala kako bi mango mogao biti lijek.
Različiti dijelovi biljke koriste se kao: pasta za zube, antiseptik, adstringens, dijaforetik, za želudac, vermifug, tonik, laksativ i diuretik te za liječenje proljeva, dizenterije, anemije, astme, bronhitisa, kašlja, hipertenzije, nesanice, reumatizma, zubobolje, leukoreje, krvarenja i hemoroida. Svi dijelovi se koriste za liječenje apscesa, slomljenog roga, ugriza bijesnih životinja, tumora, ugriza zmije, uboda, trovanja duturom, toplotnog udara, pobačaja, antraksa, mjehura, rana u ustima, timpanitisa, kolika, proljeva, glositisa, probavnih smetnji, baciloza, krvava dizenterija, poremećaja jetre, prekomjernog mokrenja, tetanusa i astme.
Šalica sirovog manga od 165 g osigurava sljedeće:
- kalorije: 99
- bjelančevine: 1,35 g
- masti: 0,63 g
- ugljikohidrati: 24,8 g
- šećera: 22,6 g
- vlakna: 2,64 g
- kalij: 277 mg
- vitamin C: 60,1 mg
- vitamin A, RAE: 89,1 mikrograma (mcg)
- beta karoten: 1.060 mcg
- lutein i zeaksantin: 38 mcg
- folna kiselina: 71 mcg
Ljekovita svojstva manga
Istraživanja potvrđuju da je zbog bogatstva nutrijenata, mango učinkovit kod mnogih bolesti, a sav ljekovit potencijal ovog voća znanstvenici tek još trebaju razotkriti.
Dosadašnjim istraživanjima potvrđeno je blagotvorno djelovanje manga na probavu, bolesti srca i krvnih žila, karcinom, libido, anemiju i dijabetes.
Mango se koristi i za poboljšanje stanja problematične kože te čišćenje organizma.
Protuupalna svojstva manga
Mnoge potencijalne dobrobiti lišća manga proizlaze iz protuupalnih svojstava mangiferina.
Dok je upala dio normalnog imunološkog odgovora vašeg tijela, kronična upala može povećati rizik od raznih bolesti.
Studije na životinjama pokazuju da protuupalna svojstva lišća manga mogu čak zaštititi vaš mozak od stanja poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.
U jednoj studiji, ekstrakt lišća manga davan štakorima u dozi od 5 mg po kg tjelesne težine (2,3 mg po funti) pomogao je u suzbijanju umjetno induciranih oksidativnih i upalnih biomarkera u mozgu.
Svejedno, potrebna su istraživanja na ljudima.
Liječi bolesti krvožilnog sustava
Svježi mango sadrži cijeli niz antioksidanata, poput beta-karotena i vitamina C, te se zato smatra idealnom namirnicom za one koji trpe od bolesti krvožilnog sustava.
Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, povećavaju prohodnost arterija te smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.
Manji rizik od raka
Mango je bogat beta-karotenom, pigmentom odgovornim za žuto-narančastu boju voća. Beta-karoten je antioksidans, samo jedan od mnogih koji se nalaze u mangu. Pokazalo se da se antioksidansi u mangu bore protiv slobodnih radikala, koji mogu oštetiti vaše stanice i potencijalno dovesti do raka.
Antivirusno djelovanje
Proučavan je In vitro učinak mangiferina protiv Herpes simplex virusa tipa 2; mangiferin ne inaktivira izravno HSV-2, ali inhibira kasni događaj u replikaciji HSV-2. In vitro mangiferin je također mogao inhibirati replikaciju HSV-1 virusa unutar stanica i antagonizirati citopatske učinke HIV-a.
Antihelmintičko i antialergijsko djelovanje
Antihelmintičko i antialergijsko djelovanje komponenti kore stabljike manga, Vimanga i mangiferina, ispitano je na miševima eksperimentalno zaraženim nematodama, Trichinella spiralis. Studija je provedena kako bi se otkrila antialergijska svojstva vimanga i mangiferina, C-glukozilksantona izoliranog iz ekstrakta manga. Rezultati predstavljaju antialergijska svojstva Vimanga na alergijskim modelima, kao i sugeriranje da bi se ovaj prirodni ekstrakt mogao uspješno koristiti u liječenju alergijskih poremećaja. Mangiferin, glavni spoj Vimanga, doprinosi antialergijskom učinku ekstrakta.
Pomaže zaštititi od debljanja
Ekstrakt lista manga može pomoći u kontroli s pretilošću, dijabetesom i metaboličkim sindromom ometanjem metabolizma masti.
Brojne studije na životinjama otkrile su da ekstrakt lišća manga inhibira nakupljanje masti u stanicama tkiva. Druga studija na miševima pokazuje da su stanice tretirane ekstraktom lišća manga imale niže razine masnih naslaga i više razine adiponektina.
Adiponektin je stanični signalni protein koji igra ulogu u metabolizmu masti i regulaciji šećera u našem tijelu. Više razine mogu zaštititi od pretilosti i kroničnih bolesti povezanih s pretilošću.
U studiji na štakorima s pretilošću, oni koji su hranjeni čajem od lišća manga uz prehranu s visokim udjelom masti dobili su manje masnog tkiva na trbuhu od onih koji su dobivali samo prehranu s visokim udjelom masti.
U 12-tjednoj studiji na 97 odraslih osoba s prekomjernom težinom, oni kojima je davano 150 mg mangiferina dnevno imali su niže razine masti u krvi i značajno bolje rezultate na indeksu inzulinske rezistencije od onih koji su dobivali placebo.
Niža inzulinska rezistencija ukazuje na bolje upravljanje dijabetesom.
Svejedno, potrebno je više studija na ljudima.
Pomaže u borbi protiv dijabetesa
List manga može pomoći u kontroli dijabetesa zbog utjecaja na metabolizam masti.
Povišene razine triglicerida često su povezane s inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa 2.
Jedno istraživanje dalo je ekstrakt lišća manga miševima. Nakon 2 tjedna, pokazali su znatno niže razine triglicerida i šećera u krvi.
Studija na štakorima je otkrila da uzimanje 100 mg po kg tjelesne težine (45 mg po funti) ekstrakta lišća manga smanjuje hiperlipidemiju, stanje obilježeno neobično visokim razinama triglicerida i kolesterola.
U studiji koja je uspoređivala ekstrakt lišća manga i oralni lijek protiv dijabetesa glibenklamid kod štakora s dijabetesom, oni koji su dobivali ekstrakt imali su značajno niže razine šećera u krvi od skupine koja je primala glibenklamid nakon 2 tjedna.
Svejedno, nedostaju istraživanja na ljudima.
Poboljšava probavu
Mango vam može pomoći u stabilizaciji probavnog sustava. Ima spojeve amilaze i dijetalna vlakna, koja nam mogu pomoći da izbjegnete zatvor. Spojevi amilaze mogu pomoći u otapanju druge hrane u našem želucu, razbijajući teški škrob. Isto tako, vlakna u mangu mogu biti učinkovitija za ublažavanje zatvora nego ekvivalentni dodaci vlaknima.
Antiparazitsko djelovanje
U neonatalnom mišjem modelu, mangiferin od 100 mg/kg ima sličnu inhibitornu aktivnost na Cryptosporidium parvum od iste doze (100 mg/kg) aktivnog lijeka, paromomicina.
Kako jesti mango
Mango se može pronaći tijekom cijele godine u trgovinama mješovitom robom, trgovinama zdrave hrane, a povremeno čak i na tržnicama. Ovo ukusno voće je slatko sa samo trunkom oporosti. Kada režete mango, važno je paziti na veliko, plosnato sjeme u sredini, koje može lako otupiti noževe.
Izbjegavajte jesti kožu manga. Ako imate osjetljivu kožu, možete oguliti mango u rukavicama ili ručnikom kako biste izbjegli izravan kontakt. Samo meso manga treba biti mekano i jarko narančasto-žuto. Možete ga jesti sirovog, pečenog na žaru ili smrznutog kao slatkiš.
Bilo da ga jedete zbog okusa ili njegovih zdravstvenih prednosti, mango je izvrstan dodatak gotovo svakom obroku. Evo nekoliko načina na koje možete uključiti mango u svoju prehranu:
- Dodajte mango u smoothie
- Napravite ajvar od manga
- Pecite mango kao dio roštilja
- Probajte sorbet od manga
- Sparite ribu s mangom
- Koristite mango za pripremu pekmeza
- Zamrznite kockice manga i dodajte ih koktelima
Reference:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/275921
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mango
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249901/
https://www.healthline.com/nutrition/benefit-of-mango-leaf
Slika preuzeta sa https://www.wallpaperflare.com/fruit-mango-nature-wallpaper-ufhkv