Porijeklom sa Novog Zelanda, manuka med smatra se najzdravijim medom na svijetu. Med se proizvodi isključivo od cvijeta drveta manuke, a izvorni naziv biljke je leptospermum scoparium. Med je vrlo popularan jer sadrži izuzetno visoku razinu antibakterijskih svojstva, što nije slučaj kod većine drugih medova, te mnogi zbog toga smatraju manuka med „lijekom za svaku bolest“.
Manuka je jedinstveno zimzeleno drvo i raste nekultivirano na širim područjima Novog Zelanda. Cvate ljeti, a intenzivan miris koji daju njegovi lijepi, crveno-rozi cvjetovi, pčele jednostavno obožavaju. Od davnina, domoroci Maori koriste manuku kao lijek.
Vrlo važna stvar je činjenica da nema svaki manuka med prisustvo Neperoksidne aktivnosti.
Samo onaj manuka med koji nosi oznaku UMF garantira originalnost meda, njegovo potvrđeno laboratorijsko istraživanje i podrijetlo! UMF je kratica za Unique Manuka Factor. Što je viši UMF, veća je ljekovitost manuka meda. UMF Manuka med koristi se kao dio apiterapije, prirodne medicine koja je stara tisućama godina.
Manuka med razlikuje se od ostalih vrsta meda jer sadrži jedinstveni spoj koji se zove metilglioksal (MGO). Ovaj spoj je odgovoran za mnoge dobrobiti Manuka meda, uključujući njegova antibakterijska svojstva. Što je veći sadržaj MGO, med se smatra moćnijim.
Što kaže znanost o manuka medu?
Prema mišljenju znanstvenika, manuka med s Novog Zelanda, mogao bi pomoći u liječenju infekcija koje su uzrokovane bakterijama koje su otporne na antibiotike.
Naime, laboratorijski eksperimenti pokazali su da se uz pomoć manuka meda mogu ukloniti bakterije s gnojnih rana i kontaminiranih bolničkih površina.
Manuka med djeluje tako što neutralizira obranu bakterije koju ona koristi protiv antibiotika.
Inače posebno filtrirana verzija ovog meda, u kojoj su uklonjene nečistoće, već se primjenjuje u proizvodima za njegu rana.
Isto tako pokazalo se da manuka med može spriječiti bakterije iz roda Pseudomonas i Streptococcus da se pričvrste za tkivo, što je važan korak u inicijaciji akutne infekcije. Zaustavljanjem pričvršćivanja za tkivo sprječava se i formiranje biofilma koji pomaže bakterijama da se zaštite od antibiotika.
Što se tiče smrtonosne MRSA (Meticilin rezistentni Staphylococcus aureus) bakterije, pokazalo se da manuka med može učiniti MRSA bakteriju više osjetljivom na antibiotike poput oksacilina.
Zaključno, primjena postojećih antibiotika može biti učinkovitija protiv rezistentnih infekcija, ukoliko se primjenjuje u kombinaciji s manuka medom.
Zdravstvene dobrobiti manuka meda
Zahvaljujući svojim antibakterijskim, antivirusnim, protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, manuka med se može koristiti za liječenje rana, poboljšanje oralnog zdravlja, ublažavanje upale grla i liječenje čireva i akni.
Zacjeljivanje rana
Kao i drugi medovi, Manuka med može pomoći u zacjeljivanju rana. Svi oblici meda su kiseli i imaju pH između 3,2 i 4,5. Dokazano je da kisela svojstva meda potiču liječenje.
Kiselost također blokira enzime koji razgrađuju proteine i peptide koje tijelo treba da se popravi. Visoka koncentracija šećera u medu također pomaže u zaštiti rana.
Med ima malo vlage i izvlači tekućinu iz rane. Pomaže ukloniti otpad i ubrzati proces zacjeljivanja.
Med također izvlači vodu iz stanica napadačkih bakterija. Bakterije trebaju vodu da bi rasle i preživjele, pa će ih izvlačenje vode praktički uništiti.
Antivirusna svojstva
Sve vrste meda stoljećima su korištene kao prirodni antibiotici. Posljednjih godina istraživači su otkrili da moć meda da ubije klice dolazi od vodikovog peroksida proizvedenog uz pomoć pčelinjeg enzima.
Manuka med ide korak dalje napadajući klice supstancom zvanom MGO, koja se pretvara iz DHA, spoja koji se nalazi u nektaru nekih Manuka biljaka. Ova tvar pomaže u zacjeljivanju manjih i kroničnih rana.
Što više MGO ima u medu, to ima više antivirusnih i antibakterijskih svojstava.
Odličan za oralno zdravlje
Prema CDC-u, gotovo 50% Amerikanaca ima neki oblik parodontne bolesti.
Kako biste izbjegli karijes i održali zdrave desni, važno je svesti na minimum loše oralne bakterije koje mogu uzrokovati stvaranje plaka.
Također je važno ne uništiti dobre oralne bakterije odgovorne za održavanje zdravlja vaših usta.
Istraživanja su pokazala da Manuka med napada štetne oralne bakterije povezane sa stvaranjem plaka, upalom desni i karijesom.
Konkretno, istraživanje je pokazalo da je Manuka med, sa svojim visokim antibakterijskim djelovanjem, učinkovit u inhibiciji rasta štetnih oralnih bakterija poput Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) i Aggregatibacter actinomycetemcomitans (A. actinomycetemcomitans).
Jedna studija ispitivala je učinke vode za ispiranje usta od Manuka meda i dvije druge vrste tekućine za ispiranje usta na rezultate plaka i gingive kod 135 djece u dobi od 12 do 15 godina. Sudionici su prskali ili Manuka medom, sirovim medom ili vodicom za ispiranje usta s klorheksidinom 30 sekundi dva puta dnevno tijekom 21 dana.
Studija je otkrila da vodica za ispiranje usta Manuka medom značajno smanjuje stvaranje plaka i gingivitisa.
Ideja o konzumiranju meda za dobro oralno zdravlje može se činiti kontraintuitivnom, jer su vam vjerojatno rekli da konzumiranje previše slatkiša može dovesti do karijesa.
Međutim, za razliku od slatkiša i rafiniranog šećera, snažno antibakterijsko djelovanje Manuka meda čini malo vjerojatnim da će pridonijeti karijesu ili karijesu.
Može pomoći u smirivanju kašlja
Manuka med može olakšati kašalj uzrokovan infekcijama gornjih dišnih puteva (URTI).
URTI su uobičajene infekcije uzrokovane bakterijama ili virusima. One uključuju običnu prehladu, akutni bronhitis, gripu i sindrome respiratornog distresa.
Simptomi URTI uključuju kašalj, grlobolju, curenje nosa i začepljenost nosa. Budući da je većina URTI uzrokovana virusima, antibiotici su neučinkoviti kao liječenje i mogu imati štetne nuspojave.
Brojne studije sugeriraju da bi med mogao biti siguran i učinkovit tretman za kašalj izazvan URTI. Studije pokazuju da bi med mogao biti učinkovitiji od uobičajenih lijekova za ublažavanje simptoma URTI, osobito učestalosti i težine kašlja.
Med također može biti koristan pomoćni lijek za uporan kašalj nakon infekcije. Uporan kašalj nakon infekcije je kašalj koji traje dulje od tri tjedna nakon URTI.
Jedna studija proučavala je učinke meda i kave na 97 odraslih osoba s upornim kašljem nakon infekcije. Sudionici su uzimali mješavinu meda i kave, steroidni prednizolon ili uobičajeni lijek za suzbijanje kašlja koji se izdaje bez recepta svakih 8 sati tijekom jednog tjedna.
Studija je pokazala da je kombinacija meda i kave bila značajno učinkovitija i od steroida i od lijeka za suzbijanje kašlja u smanjenju učestalosti kašlja.
Iako Manuka med nije korišten u ovim studijama, vjerojatno je jednako učinkovit u suzbijanju kašlja.
Pomaže kod liječenja čireva
Manuka med može pomoći kod dvije vrste čira: povezanog s dijabetesom i želučanog.
Čirevi povezani s dijabetesom, otvorena rana ili rana koja se obično nalazi na donjem dijelu vašeg stopala, pogađaju oko 15% ljudi s dijabetesom.
Postoje neka istraživanja koja pokazuju da korištenje manuka meda može pomoći u zacjeljivanju čira povezanih s dijabetesom malo brže kada se koristi s konvencionalnim tretmanom.
Želučani ulkusi ili ranice koje se stvaraju na sluznici želuca mogu uzrokovati bolove u želucu, mučninu i nadutost.
Istraživanja pokazuju da manuka med može povećati želučane razine određenih enzima koji sprječavaju ili štite od oksidativnog oštećenja. Dakle, može smanjiti upalu i spriječiti čir na želucu.
Pomaže u liječenju akni
Možda ste vidjeli proizvode za njegu kože koji hvale manuka med kao jedan od svojih sastojaka. Ali pomaži li zapravo?
Prema studijama, može hidratizirati kožu, smanjiti upalu i pomoći u njezi kože bez bakterija.
Ima jaka protuupalna i antibakterijska svojstva.
Razni oblici Manuka meda
Manuka med dolazi u različitim oblicima i važno je razumjeti razliku između njih. Najčešći oblici Manuka meda su:
Sirovi Manuka med: Ovo je najčišći oblik Manuka meda i nije obrađivan ni na koji način. Jednostavno se izvadi iz košnice, filtrira i spremi u staklenke. Zadržava sve korisne enzime, antioksidanse i blagotvorna svojstva meda.
Aktivni Manuka med: Ova vrsta Manuka meda obrađena je kako bi se osiguralo da ima minimalnu UMF ocjenu 10, što ukazuje na visoku razinu antibakterijskog djelovanja. Često se koristi u medicinske svrhe.
UMF Manuka med: Ovu vrstu Manuka meda certificirala je Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA) da ima UMF ocjenu od najmanje 10. Smatra se najkvalitetnijim dostupnim Manuka medom.
MGO Manuka med: Ova vrsta Manuka meda ocjenjuje se prema sadržaju metilglioksala (MGO), koji se smatra pokazateljem antibakterijskih svojstava meda. Što je veći sadržaj MGO, med se smatra moćnijim.
Mješavine Manuka meda: Neki proizvođači stvaraju mješavine Manuka meda, koje su kombinacija Manuka meda i drugih vrsta meda. Ove mješavine mogu biti korisne onima koji žele uživati u blagodatima Manuka meda, ali smatraju da je prejak ili preskup da bi ga konzumirali samostalno.
Također je važno napomenuti da nije svaki Manuka med jednak i važno je provjeriti etiketu prije kupnje kako biste bili sigurni da dobivate proizvod visoke kvalitete. Neki med može biti označen kao Manuka med, ali možda neće imati ista svojstva ili biti iz istog izvora kao pravi Manuka med. Obavezno potražite certifikate i provjerite UMF ili MGO ocjenu kako biste bili sigurni da dobivate originalan proizvod.
Moguće nuspojave Manuka meda
- Alergijska reakcija, posebno kod ljudi koji su alergični na pčele
- Porast šećera u krvi ako se konzumiraju velike količine
- Mogući utjecaj na određene kemoterapijske lijekove i interakcije s raznim drugim lijekovima.
Reference:
https://www.healthline.com/health/manuka-honey
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28901255/
https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses
https://www.cybermed.hr/vijesti/manuka_med_moze_pomoci_u_borbi_protiv_superbakterija
https://manukamed.hr/najzdraviji-med/
https://med-i-zdravlje.com/manuka-med-ljekovitost-zdravlje/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318298
Slika preuzeta sa https://www.medicalnewstoday.com/articles/318298