Maslinovo ulje

Maslinovo ulje kao lijek

Savjeti o prehrani

Maslinovo ulje dobro je poznat dodatak prehrani koji svakodnevno koristimo, netko manje netko više. Blagodati maslinova ulja otkrivene su prije nekoliko stoljeća, a danas je predmet velikih istraživanja za razna oboljenja. Njegova vrijednost prepoznata je i u medicini i farmaciji, tako da se često primjenjuje ili samo ili u kombinaciji s drugim ljekovitim tvarima.

Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E, skvalen, zasićene masne kiseline, palmitinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, oleinsku i linolnu kiselinu te vrlo važne bifenole (daju gorak okus i moćni su antioksidansi). Od minerala sadrži kalcij, magnezij, fosfor, kalij, željezo i cink.

Epidemiološke studije provedene tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća dokazale su da stanovništvo mediterana živi zdravim načinom života i bilježi znatno nižu stopu degenerativnih bolesti, poglavito kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Nekoliko studija imalo je u žarištu istražiti značaj konzumacije maslina na povoljne učinke mediteranske prehrane. Utvrđeno je kako masline sadrže značajne količine hidroksitirosola i tirosola te skvalena i terpenoida – molekula koje posjeduju antikarcinogeno djelovanje. Znanstvene studije suglasne su da obilna konzumacija maslinovog ulja i maslina u južnoj Europi predstavlja važan doprinos blagotvornim učincima mediteranske prehrane.

Svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži kemijski spoj koji djeluje poput lijekova za ublažavanje boli. Spoj oleokantal karakterističan je po izrazito gorkom okusu, a blokira iste mehanizme koji prate bol kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi. Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv boli. Dnevni unos 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv boli preporučene odraslim osobama. Znanstvenici zaključuju kako redovita konzumacija maslinovog ulja može na dugi rok imati isti pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv boli.

Energetska i nutritivna vrijednost maslinovog ulja

Maslinovo ulje karakterizira ugodna i jedinstvena aroma koja potječe od različitih sastojaka (vitamina E, fenola, hidrokarbona, sterola, aromatičnih tvari…) koji su prisutni u vrlo malim količinama. Najveći dio ulja (više od 95%) čine masne kiseline, od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska kiselina (65–85%), zbog koje je maslinovo ulje najzdravije i ujedno najstabilnije (idealno za kulinarstvo).

Najcjenjenije je ekstra djevičansko ulje ili prvo maslinovo ulje, koje se dobiva prvim prešanjem sirovine. Ono sadrži najveći dio ekstraktivnih (aromatičnih) tvari i tamnozelene je boje. Kiselost ulja je (izraženo u oleinskoj kiselini) do 1%, što označava najkvalitetniji tip maslinova ulja.

Djevičansko maslinovo ulje dobiveno je na jednak način kao i ekstra djevičansko, ali ima manje nedostatke u aromi. Zbog slabije kvalitete maslina i lošijih klimatskih uvjeta kiselost ulja je do 2%.

Najslabije kvalitete je rafinirano maslinovo ulje, a dodatkom malih količina (ekstra) djevičanskog ulja poboljšava se aroma i boja. Kiselost tog ulja je do 5%.

Maslinovo ulje najvažniji je izvor masnoća mediteranske prehrane, koja obiluje biljnom hranom i umjerenim količinama namirnica životinjskog podrijetla. Mnogobrojne smjernice pravilne prehrane slične su mediteranskoj prehrani i predstavljaju preduvjet za zdravi način života.

Kako se proizvodi maslinovo ulje?

Proces proizvodnje maslinovog ulja odvija se u dvije faze. U prvoj fazi se zdravi plod masline drobi gnječenjem. U drugoj fazi prešanjem smjese zdrobljenih plodova, cijedi se čisto maslinovo ulje. Hladno prešanje je najčišća tehnologija obrade maslina.

Kako treba čuvati maslinovo ulje?

Veliku pažnju treba posvetiti čuvanju ulja. Rok trajnosti djevičanskog maslinovog ulja je 18 mjeseci od datuma prerade, a ne od datuma punjenja boce. Ulja se trebaju čuvati u adekvatnoj ambalaži (najbolje u staklenoj ambalaži), dobro zaštićeno od svjetlosti i kontakta sa zrakom, na temperaturama od 16-20 ° C.

Na kojoj temperaturi se ulje počinje “raspadati”?

Točka dimljenja je temperatura na kojoj se ulje počne “raspadati”. Ovaj trenutak pri kuhanju lako je uočljiv, zbog dima koji se počne stvarati. Svaki tip maslinovog ulja ima nešto drugačiju točku dimljenja:

  • ekstra djevičansko: 190°C – 210°C,
  • djevičansko: 200°C,
  • maslinovo: 210°C,
  • light ulje: 240°C.

Maslinovo ulje štiti kardiovaskularni sustav

Oksidativni stres i kronične upale glavni su okidači za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Konzumiranje hrane bogate antioksidansima i protuupalnim nutrijentima jedan je od najboljih i najprirodnijih načina za snižavanje rizika od ovih oboljenja.
Brojne namirnice sadrže vrijedne količine antioksidansa i protuupalnih spojeva. Neke se posebno izdvajaju po sadržaju ovih dragocjenih tvari, a jedna od njih je upravo ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Maslinovo ulje je jedno od rijetkih ulja koje sadrži oko 75 % svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja je zadužena za balans LDL i HDL kolesterola.
Disbalans kolesterola odgovoran je za pojavu ateroskleroze, srčanožilnih bolesti i moždanog udara. Nedavne studije su pokazala da maslinovo ulje i njegova oleinska kiselina mogu biti važni čimbenici za snižavanje krvnog tlaka.

Europske statistike potvrdile su da upravo Mediteranci, najveći potrošači maslinovog ulja, imaju najniži postotak kardiovaskularnih bolesti u Europi.

Protuupalno djelovanje maslinovog ulja

Znanstvenim studijama dokazano je da vitamin E, oleinska kiselina i polifenolni spojevi hidroksitirosol i oleuropein inhibiraju upalne procese. Budući da bolesti poput astme, osteoartritisa i reumatoidnoga artritisa u svojoj etiologiji imaju upalu, protuupalno djelovanje ovih spojeva u maslinama može pomoći u smanjivanju stupnja tih bolesti. Ovo ljekovito djelovanje potvrdila su i istraživanja; ona pokazuju kako populacije koje konzumiraju masline i maslinovo ulje imaju niži rizik od razvoja reumatoidnoga artritisa u usporedbi s onima koje ga ne konzumiraju.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje možete jesti i utrljavati na zahvaćeno područje.

Maslinovo ulje za zatvor i probavu

Ekstra djevičansko maslinovo ulje potiče proizvodnju probavnih enzima i rad probavnog sustava. Ako često imate problema sa zatvorom, ujutro natašte uzmite 1 žlicu maslinovog ulja pomiješanu s 1 žličicom soka od limuna. Za ozbiljniji zatvor pomiješajte 1 žlicu maslinovog ulja i 1 šalicu toplog mlijeka. Ovako pripremljeno maslinovo ulje pijte natašte.

Ekstra djevičansko maslinovo ulja potiče proizvodnju lipaze, enzima koji regulira rad probavnog sustava. Maslinovo ulje kao lijek za želudac pomaže spriječiti nadutost, žgaravicu i grčeve na području abdomena.

Maslinovo ulje čuva zdravlje kostiju

Pozitivno djelovanje na cjelokupno zdravlje kostiju je još jedno obećavajuće područje istraživanja maslinovog ulja.
Dosadašnja istraživanja pokazala su da najmanje dva polifenola u maslinovom ulju, tirosol (TS) and hidroksitiroksol (HTS) pospješuju formiranje kosti kod ispitanika.
Londonski znanstvenici su otkrili da redoviti konzumenti maslinovog ulja imaju znatno viši nivo osteokalcina, proteina koji doprinosi jačanju kostiju.

Maslinovo ulje za nokte

Vitamin E iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja će ojačati nokte. Maslinovo ulje hrani nokte bilo da ga unosite putem prehrane ili ga utrljavate u same nokte.

Maslinovo ulje doprinosi bistrini uma

Posljednjih godina znanstvenici su posebno usmjereni na proučavanje povezanosti ovog super ulja i poboljšanja kognitivnih funkcija.

I u ovom slučaju usporedba mediteranske populacije sa stanovništvom ostalih zemalja potvrdila je da starija populacija mediteranskog područja daleko prednjači u verbalnim sposobnostima, vizualnoj memoriji, mišljenju i ostalim kognitivnim funkcijama.

Ova fascinantna spoznaja govori u prilog maslinovog ulja kao potencijalnog prirodnog tretmana za zaštitu i očuvanje mladosti mozga.

Maslinovo ulje i mršavljenje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je odličan izvor nezasićenih masnih kiselina, a istraživanja su pokazala da pomaže u regulaciji apetita. Uzimanjem ekstra djevičanskog maslinovog ulja ujutro natašte ćete smanjiti unos kalorija tijekom dana. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sprječava nagle promjene razine šećera u krvi i na taj način kontrolira žudnju za grickalicama i slatkišima.

Maslinovo ulje štiti od raka

Polifenoli pronađeni u maslinovom ulju djelotvorni su u smanjenju rizika od određenih vrsta raka.
Mnoge vrste raka nastaju kao posljedica oksidativnog stresa i prekomjerne kronične upale.
Budući da polifenoli u sastavu maslinovog imaju moćna antioksidativna i protuupalna svojstva oni su savršeni pomoćnici u smanjenju rizika od ove učestale bolesti današnjice.
Istraživanja su pokazala da već 1-2 žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti naš rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, dišnog sustava i gornjeg probavnog sustava.

Također je dokazano da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od raka dojke za čak 45%.
Osim djelotvornosti polifenola ističe se i sposobnost antioksidansa u maslinovom ulju da štite DNK od oksidativnog stresa što doprinosi boljoj funkciji stanica, odnosno smanjenom riziku od karcinoma.

Maslinovo ulje čuva zdravlje kose

Maslinovo ulje ima brojne zdravstvene prednosti čak i za kosu.
Njegova primjena na vlasište može omekšati i obogatiti kosu te pridonijeti njezinom zdravlju, mekoći i sjaju.
Maska od maslinovog ulja i meda izuzetna je kombinacija koja može učiniti čuda za oštećenu, suhu i krhku kosu.
Tretman ovom maskom može poboljšati kvalitetu kose, vratiti joj sjaj, učiniti je svilenkastom i spriječiti neželjeno pucanje vlasi.

Maslinovo ulje nudi savršen spoj hrane i njege – obnavlja oštećenu i lomljivu kosu te pospješuje jačanje vlasi.

Maslinovo ulje pridonosi mladolikom izgledu kože

Bogatstvo antioksidansa sakriveno u maslinovom ulju pomaže u zaštiti kože od štetnog utjecaja slobodnih radikala koji imaju tendenciju dovesti do starenja kože.
Ovo ulje je prirodni ovlaživač koji održava kožu hidratiziranom, a time i elastičnom, glatkom, sjajnom i podatnom.
Čudotvorno ulje maslina je prirodni lijek za akne, a istovremeno ublažava vidljivost ožiljaka koji su posljedica akni i bubuljica.
Vitamin E, flavonoidi i polifenoli iz maslinovog ulja pomažu u uklanjanju tamnih mrlja na koži kao i kožnih nečistoća te mrtvih stanica, čineći kožu zdravom izvana i iznutra.

Maslinovo ulje nuspojave

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne uzrokuje nuspojave ako se konzumira u umjerenoj količini. No, osobe koje imaju žučne kamence trebaju biti oprezne sa uzimanjem maslinovog ulja jer može uzrokovati grčeve.

Prije početka svakodnevnog uzimanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja se svakako posavjetujte s liječnikom, naročito ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

3 razmišljanja na “Maslinovo ulje kao lijek

  1. Pingback: Omega-6 kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *