Masna jetra

Masna jetra (nealkoholni steatohepatitis) – savjet

Korisni savjeti

Iznijeti ću vam ovdje svoj sažeti rad o masnoj jetri (nealkoholni steatohepatitis), pa ću vam probati izvući neke najbitnije dijelove.

Bitna je prehrana. Detoksikacijska dijetaRestriktivna dijeta, ograničena na određeno razdoblje, pružiti će olakšanje jetri i omogućiti joj da se očisti od svih toksina. Hrana koju treba ukloniti iz prehrane uključuje: Hidrogenirani margarin – bogat zasićenim masnim kiselinama koje su poznate kao trans masti, ulja dobivena prešanjem pomoću temperature, konzervirane i prerađene mesne prerađevine – naresci i kobasice, dimljena hrana (riba i meso), hrana s visokim udjelom šećera, hrana kuhana na maslacu, pržena hrana, grickalice – čips, alkohol, kava, crni čaj, hrana koja sadrži aditive…

Koliko je važno eliminirati loše masti iz prehrane isto je toliko važno konzumirati dobre masti kako bi tijelo normalno funkcioniralo.

Promijenivši prehranu jetra više neće biti na udaru te će lakše obnašati svoju funkciju kada u procesu probave budemo imali manje zahtjeva koje ona mora obaviti.
Studije su pokazale da hranjive tvari koje jetri trebaju najviše su vitamini iz porodice B i aminokiseline koje sadrže sumpor kao što je metionin.
Prirodni dodaci prehrani koji su bogati ovim tvarima su: pivski kvasac, pšenične klice i pčelinji pelud.
Važan korak u suzbijanju štetnih učinaka masne jetre bilo bi obnavljanje normalne crijevne peristaltike, pa čak i da bude brža od normalnog rada crijeva.
Dobar rad crijeva smanjuje količinu toksina koje jetra mora rješavati jer se eliminiraju prije nego što ih tijelo apsorbira. Da bismo ubrzali rad crijeva i na taj način olakšali jetri možemo joj pomoći s laksativima, sirutkom u prahu, hranom s visokim udjelom vlakana te voćem s laksativnim svojstvima.

Ukoliko dobijemo punu verziju, objaviti ćemo je, tj. nadopuniti ćemo gornji članak.

Sva pitanja koja imate možete ostaviti ovdje u komentarima ili na našoj Facebook stranici – Hipokrat.

Slika preuzeta sa Facebook-a

2 razmišljanja na “Masna jetra (nealkoholni steatohepatitis) – savjet

  1. Evo što se tiče masne jetre…moja prijateljica se izluđuvala sa kceri i uvijek jedno te isto…masna jetra, svaki liječnik kojeg bi posjetili rekao bi manje papati nema svinjetine i janjetine, a to djete u životu nije jelo..Borila se sa kilogramima prošli jako puno lječnika, nutricionista…svi isto dijagnoza pretila.Što manje jede doslovno na grame se vagala hrana i veću fizičku aktivnost imala ona je imala više kilograma i bila vječno umorna.. I tako je odrasla da bih je ja doslovno prislila na endokrinilošku obradu , dr.u Zagrebu kod koje je došla čim ju je vidjela posumnjala je na inzulinsku rezistenciju posebno kad je vidjela nalaz od masnoće …I gle čuda doktorica bila u pravu ona je na terapiji IR i jede više nego prije, simptome nena nikakve smršavila je u jako kratkom roku 16kg i ne nije bila pretila radi hrane…Trebate imat sriću da Vas doktor posluša i da Vam vjeruje da nejedete i da masna jetra Vam nije od doslovnog prejedanja već je simptom bolesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *