Matična mliječ

Matična mliječ

Savjeti o prehrani

Matična mliječ je vrhunac pčelinjih proizvoda.
Njezina ljekovitost dotiče se svih bolesti, mnogi je nutricionisti smatraju najsavršenijom namirnicom na svijetu. Ona liječi, hrani i revitalizira tijelo.

Matična mliječ sadrži vitamine skupine B, posebno visoku koncentraciju vitamina B5 i B6, vitamine A, C, D i E, različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina (u sklopu kojih se nalazi i osam nezamjenjivih – valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin) te mnoge tvari koje sprječavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa. 
Izuzetno je hranjiva tvar, bogata raznim vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama. Idealan je dodatak prirodnoj prehrani.

Matična mliječ štiti imunitet, stanice i kožu, stimulira libido i vraća vitalnost, isto tako djeluje i na plodnost žena.

Glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi su glukoza i fruktoza. One spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje stanica može direktno apsorbirati i koristi kao energetski materijal, bez trošenja inzulina.

Sastav matične mliječi varira ovisno od godišnjeg doba, fiziološkog stanja pčela i uvjeta u kojim se čuva.

Kako nastaje matična mliječ?

Matičnu mliječ proizvode pčele radilice izdvajajući punovrijedne sastojke iz svojih žlijezda slinovnica namijenjene prehrani matice. Ovaj izvrstan koncentrat hranjivih tvari omogućava matici da živi duže od pet godina, a životni je vijek radilica samo od 2 do 4 mjeseca. Zahvaljujući ovoj koncentriranoj hrani, u vrijeme polaganja jajašaca matica je u stanju položiti (i to samo za 24 sata) između 2000 i 3000 jajašaca. Pritom treba istaknuti da je ukupna težina jaja jednaka tjelesnoj težini matice.

Kako i koliko koristiti matičnu mliječ?

Doziranje matične mliječi prvenstveno ovisi o samoj namjeni, odnosno uzima li se preventivno ili zbog nekog oboljenja. Maksimalna godišnja doza za oboljele je 180 grama, dok je u preventivne svrhe dovoljno 110 grama godišnje.

Preporučena dnevna doza iznosi 1000 mg za odrasle osobe. Za djecu stariju od 3 godine preporučuje se maksimalna doza od 500 mg.

Apsorpcija matične mliječi ne ovisi o hrani pa se može uzimati u bilo koje doba dana. Ipak, u večernjim satima se ne preporučuje jer matična mliječ „podiže“ energiju u organizmu pa samim time može izazvati nesanicu. Idealno ju je uzimati ujutro nakon buđenja ili, ukoliko je moguće, dva puta dnevno, ujutro i popodne. Ono što je važno, a da biste postigli maksimalan učinak, jest kontinuirana konzumacija u preporučenom periodu.

Ljekovita svojstva matične mliječi

U pedijatriji su zabilježeni  mnogi pozitivni rezultati liječenja matičnom mliječi kod hipotrofije, bolesti pluća i centralnog živčanog sustava te u liječenju novorođenčadi s unutarnjom moždanom traumom.
Matična mliječ odlična je za liječenje poremećaja prehrane kod male djece.

Matična mliječ kao prirodni anabolik pomaže kod slabosti zbog bolesti ili starosti. Ona daje iznenađujuće i trajne efekte izlječenja različitih bolesti koje su posljedica sklerotičnih i klimakteričnih procesa.

Ustanovljeno je da sportaši koji  uzastopno dva tjedna uzimaju matičnu mliječ povećavaju izdržljivost. Ona je izvrsna u prehrani sportaša zbog proteina koje sadrži.

Potiče organizam na brži oporavak od ozljeda poput lomova i rana.

Pomaže i u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Na tom području su napravljena istraživanja u SAD-u i Rusiji te su zabilježeni mnogi pozitivni rezultati.

Matična mliječ pomaže kod stenokardije, ateroskleroze, povišenih triglicerida, visokog kolesterola i problema s tlakom.

Matična mliječ se često koristi u liječenju neplodnosti kod žena i muškarca. Međutim potrebno je i vremena i novaca da bi se terapija kvalitetno napravila. Matična mliječ također ublažava posljedice uzimanja kontracepcijskih pilula.

Matična mliječ  regulira menstruaciju, promjene u menopauzi i klimakteriju. Povoljno utječe na rad spolnih žlijezda i čuva zdravlje maternice.

Neka istraživanja su pokazala da matična mliječ i drugi pčelinji proizvodi zaustavljaju rast tumora.  Djeluje i protiv dobroćudnih cisti i smanjuje tegobe kemoterapije.

Matična mliječ ublažava stres, spolnu nemoć i nesanicu. Ima svojstva prirodnog antibiotika – djeluje protiv bakterija i gljivica.

Svojim diuretskim djelovanjem uspostavlja normalan rad crijeva.

Odlično je sredstvo za jačanje imuniteta. Posebno je dobro uzimati matičnu mliječ u svrhu prevencije u sezoni gripe i prehlade.

Matična mliječ općenito čuva zdravlje kostiju i stimulira živčani sustav.

Matična mliječ se danas može pronaći u mnogim kozmetičkim proizvodima. To je opravdano jer je ona bogata kolagenom i Koenzimom Q10, sadrži i kompleks B vitamina koji povoljno utječu na zdravlje kose, noktiju  i kože. Liječi i kožne probleme poput akni i psorijaze.

Studenti u doba ispita često posežu za pripravcima od matične mliječi jer je odlična za pamćenjeizdržljivostkoncentraciju i budnost.

Ona je odličan saveznik kod problema s težinom jer uspostavlja ravnotežu metabolizma.


Matična mliječ se koristi u liječenju:

 • artritisa i reume
 • visokog kolesterola
 • kroničnog umora
 • impotencije i neplodnosti
 • oslabljenog imuniteta
 • stresa, depresije i tjeskobe
 • visokog tlaka
 • kožnih problema
 • dijabetesa
 • kroničnih infekcija
 • pretilosti


Matičnu mliječ možete pronaći u obliku tableta, tekućine ili praha.

Možete ju kupiti i u svježem obliku kod pčelara. Da bi se dobilo pola kilograma matične mliječi, potrebno je 5 – 6 mjeseci. To je razlog njezine visoke cijene.

Svježa matična mliječ ima kratki rok trajanja, zbog toga ju zamrzavaju i pretvaraju u prah. Taj se proces naziva liofilizacija.

Konzumacija matične mliječi

Matična mliječ se ne smije uzimati metalnom žlicom jer metal uništava njezine vrijedne sastojke.

U kojem je god obliku uzimali, svježu ili liofiliziranu, matičnu mliječ stavite pod jezik i pustite da se tako apsorbira i direktno uđe u krvotok.

Osobe koje su imale transplantaciju ne smiju uzimati matičnu mliječ jer zbog njezinog imunostimulirajućeg djelovanja moguće je odbacivanje organa.

Tijekom uzimanja matične mliječi možete dobiti proljev i osip. To se dešava zbog procesa detoksikacije i izbacivanja štetnih tvari iz organizma, a trajat će samo par dana.

Zbog kompleksnosti liječenja kroničnih oboljenja preporučuje se upotreba matične mliječi s medom, propolisom i polenom. Matična se mliječ na tržištu najčešće nalazi u obliku kapsula i kapi, u medu i kombinaciji propolisa, polena i matične mliječi.

Oprez u slučaju peludne alergije

Ovaj prirodni dodatak prehrani mogu koristiti svi, neovisno o spolu i životnoj dobi, ali je potreban oprez! S obzirom na to da matična mliječ nastaje iz mješavine cvjetnog peluda, meda i sekreta žlijezda slinovnica pčela, osobe koje pate od peludne alergije trebaju ga oprezno koristiti. Ako se uoče bilo kakve promjene koje upućuju na alergiju, odmah treba prestati s uzimanjem preparata. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *