Matovilac je vrsta zelene salate porijeklom iz mediteranskog područja. Europom se raširila u doba renesanse, u 16. vijeku. Ne samo zato što je ukusna, već zato što je ljekovita biljka u doslovnom smislu riječi. Odakle uopće krenuti s nabrajenjem njezinih dobrobiti?
Samonikli “divlji” matovilac (lat. Valerianella locusta) široko je rasprostranjen po livadama, voćnjacima i vinogradima (pazite gdje ga berete – izbjegavajte blizinu poljoprivrednih područja koja se intenzivno tretiraju pesticidima). U vrtu je lako uzgojiti kultivirane sorte matovilca.
Što je matovilac mlađi, to je ukusniji. Berite ga kad se listovi počnu oblikovati u “grmiće” (rozete). Nemojte ih čupati s korijenom nego ih odrežite nožićem, kako bi se mogli razviti novi izdanci.
Nutritivna vrijednost matovilca
100 grama matovilca sadrži 26 kalorija, oko 3 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana i 2 grama proteina.
Bogat je izvor folne kiseline, željeza, kalija, kalcija, vitamina A, C i B, te omega-3 masnih kiselina.
Bolja apsorpcija željeza u krvi
Vitamin A doprinosi očuvanju vida te potiče rad imunološkog sustava, kao i normalno funkcioniranje reproduktivnog sustava. Zahvaljujući vitaminu C te folnoj kiselini prisutnoj u matovilcu poboljšava se apsorpcija željeza u krvi. Matovilac se smatra potencijalnim afrodizijakom.
Liječi anemiju
Uz špinat, matovilac je na vrhu ljestvice zelenog povrća po udjelu željeza.
100 grama sirovog matovilca pruža 12 posto dnevne potrebe za ovim mineralom.
Željezo iz matovilca je izuzetno bitno jer je u potpunosti iskoristivo.
To je zato što vitamin C i folna kiselina znatno poboljšavaju njegovu apsorpciju.
Anemija je česti problem današnjih žena, koji se može izliječiti pravilnom prehranom, a matovilac je jedna od najpoželjnijih namirnica.
Pokreće rad metabolizma
Matovilac je odličan izvor vitamina B6, jednako ili bolje od paprike, pšeničnih klica i banane.
Vitamin B6 ima važnu ulogu u pravilnom radu metabolizma – potiče stvaranje proteina, regulira djelovanje kemijskih neurotransmitera živčanog sustava, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i prostaglandina.
Ovaj vitamin je nužan za razmnožavanje stanica te kao takav igra važnu ulogu u trudnoći i pravilnoj funkciji imunosnog sustava.
Čuva zdravlje mukozne membrane i kože, poboljšava raspoloženje i poboljšava funkcije mozga.
Vitamin B6 je također koristan i u borbi protiv celulita.
Podiže raspoloženje
Možda je u ova crna vremena kad nas je opaki virus satjerao u izolaciju i karantene najbolje započeti s činjenicom da je matovilac odličan za opuštanje od stresa i za podizanje raspoloženja. Vitamin B kojim obiluje djeluje pozitivno na živčani sustav te osigurava dobar san, dok manjak tog vitamina uzrokuje anemiju, probavne poremećaje i nagle promjene raspoloženja. No, to je tek početak njezinih čudesnih zdravstvenih dobrobiti.
Protiv dijabetesa
Mangan, kojeg ovo čudo od salate također sadrži, je ključan za formaciju probavnog enzima koji je odgovoran za metabolički proces poznat kao glukoneogeneza. Glukoneogenezom se amino kiseline proteina pretvaraju u šećer te stvaraju ravnotežu šećeru prisutnom u krvotoku. Mangan pomaže u prevenciji visoke razine šećera u krvi, što dovodi do razvoja dijabetesa.
Za mršavljenje
S obzirom na to da sadrži samo 20 kalorija na 100 grama, ova namirnica bi se odmah trebala naći na jelovniku svakoga ko pokušava smršavjeti i ko pazi na unos kalorija. Još jedna prednost je to što brzo pruža osjećaj sitosti, snižava kolesterol te sadrži neznatnu količinu ugljikohidrata pa je idealna namirnica koju možete ubaciti ama baš u svaku dijetu.
Čuva zdravlje srca
Matovilac je bogat kalijem i bakrom, mineralima poznatima po zaštitnim svojstvima za srce, te omega-3 masnim kiselinama.
Kalij regulira krvni tlak, dok bakar održava razine kolesterola.
Studije povezuju manjak bakra s nepravilnim radom srca, intolerancijom na glukozu i visokim krvnim tlakom.
Omega-3 masne kiseline poboljšavaju razinu dobrog kolesterola i pomažu u snižavanju visokih triglicerida.
Štiti od viroza i gripe
Matovilac je bogat vitaminom C – 100 grama sadrži 64 posto dnevne potrebe za tim nutrijentom.
Vitamin C esencijalan je za mnoge funkcije u tijelu, jača imunološki sustav i potiče organizam na proizvodnju kolagena – proteina koji štiti i zaglađuje kožu i čini kosti, žile i zube jakima.
Izuzetno je bitan kao preventiva protiv viroza i gripe.
Osim vitamina C, matovilac je bogat i vitaminom A koji je od izuzetne važnosti za zdravlje mukusne membrane nosa, grla i pluća koje ojačava te tako pomaže kod bronhitisa i viroza.
Smanjuje rizik od raka
Matovilac djeluje antioksidativno, pružajući zaštitu od slobodnih radikala povezanih s mnogim bolestima, pojavom raka i preranim starenjem.
Prehrana koja uključuje matovilac i drugo zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva za 50%.
Zeleno lisnato povrće sadrži vlakna bogata šećernom galaktozom.
Prema istraživanju ovaj sastojak može spriječiti stvaranje proteina zvanih lecitini koji se nižu i stvaraju oplatu na stijenkama debelog crijeva, izazivajući tako oštećenja.
Studija je provedena na uzorku od 1.000 ispitanika, od kojih je pola bilo bolesno i imalo rak debelog crijeva.
Ispitivali su ljude o njihovoj prehrani i otkrili da oni bez problema s debelim crijevom jedu puno lisnatog povrća.
Čuva dobar vid
Matovilac sadrži 14 puta više vitamina A od zelene salate.
Većina ljudi povezuje narančasto povrće i voće s vitaminom A, no postoji i niz zelenog lisnatog povrća bogatog s ovim nutrijentom odličnim za vid.
Samo 30 grama svježeg matovilca osigurava 18 posto dnevne potrebe za vitaminom A.
Nekoliko ideja za pripremu
S čak 93 posto vode u svom sastavu, matovilac je izuzetno osvježujuća namirnica koja se kao salata odlično slaže s raznim mesnim jelima, no može poslužiti i za dekoraciju jela i tanjura. Osim svjež, može se konzumirati i kuhan na pari kao prilog ili se koristiti za pripremu juha i umaka. Može se dodavati u sendviče, ali i koristiti kao zamjena za špinat. Matovilac je odličan i za punjenje omleta, začinjanje rižota ili kao dodatak hladnim salatama od tjestenine i tune ili piletine.
Salata od matovilca s feta sirom i rajčicama
Sastojci:
- 100 g matovilca
- 50 g feta sira
- 1 žlica preprženih sjemenki suncokreta
- 3 rajčice narezane na kriške
- 2 šnite kruha narezane na kockice
- 1-2 žlice naribanog parmezana
- 1-2 žlice maslinovog ulja
Za preljev:
- 2 žlice domaćeg umaka od rajčice
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 mala žlica senfa
- 1 mala žlica aceta balsamica
Priprema:
Rajčicu narežite, salatu operite i očistite te prepržite sjemenke suncokreta. Kruh narežite na male kockice, stavite ih u zdjelu s maslinovim uljem i pospite naribanim parmezanom. Promiješajte i zatim popržite na vreloj tavi sve dok ne poprime zlatkastu boju i ne postanu hrskave. Izvadite na kuhinjski ubrus i ostavite da se osuše.
Sve sastojke za salatu stavite u tanjur i promiješajte, a u stakleni vrč stavite sastojke za preljev, dobro protresite da se sjedine, probajte i, ako je potrebno, dodajte soli i papara. Dio preljeva stavite preko salate, a dio ostavite da si svatko doda po želji.
Slika preuzeta sa www.gastronomiavasca.net
1 razmišljanje na “Matovilac kao lijek”