Med

Med i zdravlje

Savjeti o prehrani

Med je sladak, gust i viskozan proizvod specifičnog okusa i mirisa što ga medonosne pčele proizvode iz nektara ili drugih slatkih biljnih sokova te im dodaju vlastite specifične tvari pa ga odlažu u saće da sazrije.

Ako redovito konzumirate malo meda, ubrzo ćete osjetiti sve njegove pozitivne učinke. Bogat ljekovitim sastojcima, med se oduvijek koristio kao dio prehrane, ali i u medicinske svrhe.

To je namirnica od davnina poznata čovjeku, vrlo cijenjena zbog njegove nutritivne vrijednosti. Za medom se posezalo i u slučaju bolesti i kada je trebalo zadovoljiti potrebu za slatkim.

Nutritivna vrijednost meda

Kaplja meda sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka. To su prije svega šećeri kojih ima i do 75% (fruktoza 38%, glukoza 30%, saharoza 1-2%, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda 18%, organske kiseline 0,3% (jabučna, vinska, limunska), enzimi, minerali 0,2% (željezo, bakar, mangan, silicij, klor, kalcij, kalij, natrij, magnezij i dr.), vitamini C i B kompleks te fitokemikalije (flavonoidi i fenoli) koje imaju antioksidativna svojstva. Kako u medu ima i peludnih zrnaca on sadrži i nešto proteina.

Jedna žličica meda sadrži samo 64 kalorije (što je malo), a istovremeno je ta mala žličica visoke energetske vrijednosti.

Ako svaki dan jedete med, bit ćete zdraviji. Med se jedino ne preporučuje bebama do godine dana jer bi mogao prouzročiti pojavu alergija.

I za to nisu krive pčelice već onečišćenje koje mi ljudi stvaramo a koje se “uvuče” u pelud.

Med je divan, gust i slatkasti doživljaj za nepce. Pronašli smo i nekoliko odličnih razloga zašto bi med trebali jesti svaki dan…

Меd је „mаnје lоš” nеgо šеćеr zа dіјаbеtіčаrе

Dоkаzі о utјесајu mеdа nа dіјаbеtеѕ роmіјеšаnі ѕu.
U јеdnu ruku, mеd mоžе ѕmаnјіtі rіzіčnе čіmbеnіkе оdgоvоrnе zа ѕrčаnе bоlеѕtі kоd оѕоbа оbоlјеlіh оd dіјаbеtеѕа tіра 2. Оn mоžе ѕmаnјіtі lоš kоlеѕtеrоl, trіglісеrіdе і uраlе.

Nо, nеkа іѕtrаžіvаnја ѕu роkаzаlа dа u іѕtо vrіјеmе mеd роdіžе kоlіčіnu šеćеrа u krvі іаkо nе tоlіkо kао оbіčаn šеćеr.

Іаkо је mеd mаlо bоlјі оd оbіčnоg šеćеrа zа dіјаbеtіčаrе, trеbа bіtі орrеzаn ѕ nјеgоvоm kоnzumасіјоm. Таkоđеr, рrеmdа је mіјеšаnје mеdа ѕ оbіčnіm šеćеrnіm ѕіruріmа zаbrаnјеnо, mnоgі рrоіzvоđаčі tо čіnе tаkо dа је роtrеbаn орrеz.

Med i koža

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se diljem svijeta. U njemu se nalaze razni proteini te hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstima. Osim toga, bogat je melatoninom koji naše tijelo otpušta tijekom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Med i alergije

Ljudima alergičnima na pelud može pomoći upravo med. Naime, med djeluje poput prirodnog cjepiva jer sadrži male količine peluda (koje tijelo doživljava kao otrov).

Kako bi se tijelo na vrijeme pripremilo na alergije, med bi trebalo početi koristiti već tijekom zime kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da izgradi obrambeni mehanizam.

Med bi trebao biti s područja na kojem živite. Jer – alergični ste na pelud područja na kojem živite.
Zamislite, med bi vam mogao pomoći da cijelo proljeće normalno dišete i preživite ga bez dosadnog puhanja nosa i crvenih očiju.

Med i krvni tlak

Кrvnі tlаk је rіzіčnі fаktоr ѕrčаnіh bоlеѕtі, а mеd роmаžе рrі ѕmаnјеnјu krvnоg tlаkа.

Аntіоkѕіdаntі ѕu роvеzаnі ѕа ѕmаnјеnјеm krvnоg tlаkа štо је роkаzаnо іѕtrаžіvаnјіmа nа lјudіmа і mіšеvіmа kојі ѕu kоnzumіrаlі mеd.

Кrvnі tlаk је rіzіčnі fаktоr ѕrčаnіh bоlеѕtі, а mеd роmаžе рrі ѕmаnјеnјu krvnоg tlаkа.

Меd роmаžе рrі роbоlјšаnјu kоlеѕtеrоlа

Vіѕоk lоš kоlеѕtеrоl mоžе dоvеѕtі dо ѕrčаnіh bоlеѕtі.

Тај kоlеѕtеrоl іgrа vеlіku ulоgu u аrtеrіоѕklеrоzі kоја mоžе dоvеѕtі dо mоždаnоg і ѕrčаnоg udаrа. Zаnіmlјіvо је dа nеkоlіkо іѕtrаžіvаnја роkаzuјu dа mеd mоžе роmоćі kоntrоlіrаtі kоlеѕtеrоl.

U јеdnоm іѕtrаžіvаnјu 55 расіјеnаtа је uѕроrеdіlо mеd ѕа оbіčnіm šеćеrоm tе је оtkrіvеnо dа ѕu расіјеntі kојі ѕu kоnzumіrаlі mеd іmаlі 5,8% mаnјі lоš kоlеѕtеrоl, а 3,3% vеćі dоbаr kоlеѕtеrоl.

Pomaže detoksikaciji tijela

Naše je tijelo svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. No pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe ublažavanju neravnoteže radikala, toksina, i antioksidanta u tijelu koji vodi oštećenju tkiva.

Uz med imate više energije

Danas je sve užurbano. Često teško nađete i vremena da i račune platite mobitelom.

Manjak energije nadoknađujemo još jednom šalicom kave i još jednom čokoladicom pa od šećera i kofeina ne spavamo dobro pa smo umorni pa opet posežemo za još jednom šalicom kave i dodatnom čokoladicom . Začarani krug kave,spavanja i čokolade.

Nisku razinu energije možete nadoknaditi upravo medom. Samo jedna čajna žličica meda ima 17 grama ugljikohidrata, ali sadrži i neprerađene šećere koji se sporo razgrađuju i cijeli dan nas opskrbljuju tom energijom koja nam tako jako nedostaje.

Меd mоžе ѕmаnјіtі trіglісеrіdе

Роvеćаnа kоlіčіnа trіglісеrіdа mоžе dоvеѕtі dо ѕrčаnіh bоlеѕtі. Оnі ѕu роvеzаnі і ѕа dіјаbеtеѕоm. Тrіglісеrіdі ѕе роvеćаvајu kаdа је рrеhrаnа bоgаtа uglјіkоhіdrаtіmа і šеćеrоm.

Мnоgа іѕtrаžіvаnја роvеzаlа ѕu rеdоvnо uzіmаnје mеdа ѕа ѕmаnјеnіm trіglісеrіdіmа роgоtоvо kаdа је mеd ѕlužіо kао zаmјеnа šеćеru.

Poboljšava tvoje atletske sposobnosti

Med obiluje nutritivnim karbohidratima, vrhunskim gorivom koje obožavaju sportaši. Naime, prehrana bogata karbohidratima čini ih izdržljivijima i pojačava intenzitet vježbanja. Pritom im često pomažu i dodaci prehrani, međutim med, koktel prirodnih šećera, prirodna im je alternativa.

Med za bolji san

Vjerovali ili ne, med vam može pomoći da brže zaspete. I to na sasvim prirodan način.
Prije nego što se zavučete pod tople prekrivače u svom udobnom krevetu uzmite malo meda.

Možete ga rastopiti u mlijeku, čaju ili običnoj vodi. Med povećava razinu inzulina u tijelu, a uz inzulin javlja se hormon melatonin glavni krivac za spavanje.

Smanjuje anksioznost i razinu stresa

Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i razinu stresa s kojim se svakodnevno susrećeš jer će ti mogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Uklanja višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, on zapravo jako puno pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koji kontroliraju težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Med za jači imunitet

Med sadrži antibakterijska i antioksidativna svojstva, pomaže u čišćenju organizma i dobro djeluje na probavni sustav.

Medom jačate imunitet i to bi trebali raditi svaki dan.

Pripremili smo vam i jednostavan recept za pripremu napitka kojem će vaše tijelo i imunitet glasno reći “Hvalaaa!”

U toplu čašu vode dodajte ½ soka od limuna i žličicu meda.
Sve to dobro promiješajte i popijte.
Činite to svaki dan ujutro ili navečer i brzo ćete osjetiti da se osjećate bolje.

Pomaže pri mamurluku

Jedna je studija pokazala da med pomaže pri smanjivanju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih žila. Šećer iz meda preliven preko banane, kao odlično rješenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže ti vratiti se u normalu.

Pomaže u sprečavanju raka. Ali i u borbi protiv te zle bolesti

Med, kao što smo već i objasnili, jača imunitet. A jak imunitet može biti jedna od stvari koja sprečava rak.

No, tijekom obolijevanja od te grozne bolesti, med može pomoći pri postavljanju na noge.

Naime, stanice raka hrane se šećerima i tako se “razmnožavaju”. Med je sladak, ali ne sadrži šećer. Vraća energiju u bolesti oslabljeno tijelo.

Med za bolji ljubavni život

Još su strašni ratoborni Vikinzi povezali med s plodnosti.

Med je prirodni afrodizijak koji potiče libido. Podiže raspoloženje, a ako se dobro raspoloženje odnese u spavaću sobu – rezultat je poznat.

Med muškarcima pomaže u proizvodnji testosterona, a ženama u proizvodnji estrogena.

Sada ste spremni za svoju dnevnu dozu meda! Uživajte u najzdravijoj i najukusnijoj hrani na svijetu.

Poboljšava tvoju memoriju i zdravlje mozga

Kolesterol u tijelu može utjecati i na bolesti moždanog sustava i dovesti do primjerice Alzheimerove bolesti. Međutim, redovita konzumacija meda smanjuje razinu kolesterola pa time i tvoj mozak održava zdravijim.

Olakšava pojavu povratka kiseline u jednjak

Bolest čiji je simptom između ostalih i žgaravica ublažit ćeš konzumacijom meda koji ima protuupalna svojstva. On je osim toga i ljepljiv pa se dulje zadržava u jednjaku kao membrana koja će spriječiti ili ublažiti povratak kiseline iz želuca.

Pomaže pri održavanju zdravih crijeva

Antibakterijska svojstva koja sadrži med štite naše tijelo čak i od pojave bakterije E. Coli i salmonele te ih se rješava ako naiđe na njih u probavnom sustavu. Ako medom zamijenimo šećer, sprečavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru. Osim toga, med bogat hidrogen periksidom dokazano se bori i protiv čireva na želucu.

Najpoznatije vrste meda

Ovisno o vrsti nektara iz kojeg se dobiva, postoje različite vrste meda, koje se razlikuju po boji, sastavu, okusu i mirisu. Tako je tamniji med bogatiji mineralima od svjetlijeg. Svaka vrsta meda dobra je za određene tegobe.

  • Bagremov med – pomaže kod tegoba dišnih organa, umirujuće djeluje kod nervoza i nesanice. Najčešće se koristi i najbolje djelovanje polučuje kao dodatak u čajevima od kamilice, matičnjaka i kantariona.
  • Kestenov med – smirujuće djeluje na bolesti probavnih organa, žući i jetre. Poboljšava cirkulaciju krvi i štiti periferne krvne žile. Najčešće se koristi i najbolje djelovanje polučuje kao dodatak u čajevima od kamilice, šipurka i majčine dušice.
  • Livadni med – je blagi pa je dobar za djecu kao i starije osobe koje boluju od neke akutne ili kronične bolesti. Naročito dobro pomaže srčanim bolesnicima kao i osobama sa niskim krvnim tlakom.
  • Lipov med – ima antiseptičko i umirujuće djelovanje, a koristi se kod bronhitisa, prehlade, hunjavice te pomaže kod iskašljavanja.
  • Kaduljin med –izvanredno djeluje na ublažavanje suhog kašlja i prehlada, a olakšava i izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija.
  • Vrijeskov med – pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najćešće se koristi u čajevima od breze, kamilice i šipka.
  • Medljikovac (tamni šumski med) – kristalizira se već u saću. Popravlja slabokrvnost, pogotovo uzrokovanu nedostatkom željeza. Uzima se u voćnim napitcima ili sokovima od višnje, breskve ili kupine. U svom sastavu nema cvjetnog meda. Koristi se i poslije iscrpljenosti, nakon teških operacija. Trudnice ga mogu uzimati tijekom cijele trudnoće.


Kristalizacija meda

Kristalizacija (granulacija) je osobina svakog prirodnog meda. Brzina kristalizacije u skladištima (ambalaži) ovisi o odnosu glukoze i fruktoze, kao i temperaturi pri kojoj se med čuva. Ukoliko je u medu sadržaj glukoze viši, te se približava sadržaju fruktoze, med brže kristalizira. Temperatura ispod 20°C ubrzava kristajizaciju meda, dok je vlažnost zraka u prostoriji usporava. Najbrže kristalizira medljikovac. Kristalizirani med može se iz čvrstog stanja vratiti u tekuće, ako se posuda sa kristaliziranim medom stavi u vodu zagrijanu na konstantnu temperaturu od oko 40°C, pri čemu ne gubi na ljekovitosti.

Označeno

1 razmišljanje na “Med i zdravlje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *