Ljekovitost meda

Med kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Med je namirnica koja ima neopisivo veliku ulogu u zdravlju čovjeka. Možemo ga opisati kao pravi eliksir za organizam jer sadrži sve što je potrebno za naše zdravlje. Njegova glavna uloga je povećanje otpornosti organizma na infekcije i tako nam pomaže kod borbi protiv bolesti, no on se često koristi i za smirenje, povećanje energije, poticanje mentalne aktivnosti. Med je svakako jedna od najposebnijih namirnica danas. Kako ga možemo konzumirati? Da bi on sačuvao svoja blagotvorna svojstva moramo pripaziti na sljedeće stvari:

Nikada ga ne smijemo stavljati u kipuće napitke, na temperaturi preko 45 stupnjeva on gubi svoja ljekovita svojstva. Ako ga konzumiramo na žlicu treba izbjegavati metalnu žlicu koja utječe na ph vrijednost meda i također smanjuje njegova ljekovita svojstva, preporučuje se drvena žlica. Navedenu namirnicu možemo konzumirati svaki dan bez ikakvog straha od određenih nuspojava, zapravo svakodnevna konzumacija je poželjna jer on je biljni lijek koji ima brojne beneficije na naš organizam.

Ono najbitnije, med nije bitno kako skladištimo jer se nikada ne kvari niti to može.

Sastav meda

Med se sastoji od 95-98% ugljikohidrata, osnovnih šećera (koji čine 60-70%), glukoze i fruktoze. Među jednostavnim šećerima također je prisutno nekoliko mono-, di-, tri i oligosaharida uključujući trehalozu, arabinozu, turanozu, erlozu, saharozu, maltozu i rafinozu.

Među proteinima, aminokiseline od fiziološkog značaja su arginin, cistein, glutaminska kiselina, asparaginska kiselina i prolin. Postoji značajna varijacija u sastavu aminokiselina, pri čemu se leucin procjenjuje kao najvarijabilnija aminokiselina koja se nalazi u medu.

Budući da su neke aminokiseline prekursori hlapljivih spojeva, pretpostavlja se da bi mogao postojati korelativni odnos između sastava aminokiselina i arome. Med od eukaliptusa može se okarakterizirati sa sedam hlapljivih spojeva. Nasuprot tome, pet karakterističnih hlapljivih spojeva povezano je s lavandinim medom. Količine fenilalanina i tirozina koje se nalaze u ovim vrstama meda znatno su veće od ostalih aminokiselina.

Enzimi uključujući amilazu, oksidazu peroksid, katalazu i kiselu fosforilazu također se nalaze u medu. Oni su uključeni u metabolizam ili obranu ugljikohidrata. Neke vrste meda također sadrže aminokiseline, vitamin B u tragovima, vitamin B6, vitamin C, niacin, folnu kiselinu, minerale, željezo, cink i antioksidanse.

Med visoke kvalitete, koji je minimalno prerađen, negrijan i svjež sadrži mnoge važne bioaktivne biljne spojeve i antioksidanse, poput flavonoida i fenolnih kiselina. Tamnije varijante obično nude više antioksidansa od svjetlijih varijanti.

Razne vrste meda i njihov utjecaj na naše zdravlje

Danas zahvaljujući raznim kemijskim i biološkim svojstvima imamo na raspolaganju više vrsta meda, svaka vrsta djeluje drugačije na naš organizam i bolest. Navesti ćemo najpoznatije vrste meda i za što su oni dobri.

Med od kestena je na samom vrhu, radi se o medu crvenosmeđe boje koji ima prepoznatljiv trpko gorak okus. Smatra se kako je jedan od najljekovitijih vrsta meda i povoljno djeluje na cijeli probavni sustav, poboljšava krvni tlak i cirkulaciju i može se koristiti za svakakve tegobe.

Livadni ili cvijeti med, karakterizira ga svjetlija boja, ima ugodan okus i miris i danas se nalazi u gotovo svakom kućanstvu. Preporučuje se kao dodatak svakodnevnoj prehrani, pomaže kod oporavka i povratka energije.

Bagremov, svjetložute do bistre boje, svakako jedan od omiljenijih radi svojeg ugodnog okusa i blagog mirisa. Može pomoći ako imate problema s nesanicom, ako ste pod stresom ili ako osjećate tjeskobu.

Od lipe, ima blagi i ugodan okus i gotovo je prozirne boje. Koristi se kod bolesti koje imaju kao nuspojavu znojenje, dobar je za revitalizaciju i smirivanje grčeva i psihičke napetosti.

Od lavande, slovi kao jedan od najkvalitetnijih vrsta meda, ima intenzivan miris i oštar okus. Pomaže kod puno tegoba, no najviše se koristi za opuštanje i problema sa spavanjem.

Antikancerogeno djelovanje meda

Sve je više dokaza koji sugeriraju da bi med mogao imati antikancerogena svojstva, ostvarujući svoj učinak kroz nekoliko mehanizama uključujući antioksidacijsku aktivnost, regulaciju P53, zaustavljanje staničnog ciklusa, antimutagenu aktivnost i modulaciju estrogena. Med također može izazvati antikancerogene učinke svojim protuupalnim i imunomodulatornim djelovanjem te modulacijom ciklooksigenaze 2 i faktora nekroze tumora.

Protutumorski učinci meda ispitani su pomoću nekoliko staničnih linija i tkiva raka. Dokazano je da med smanjuje tumorigenost različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, pluća, kože, bubrega, prostate, debelog crijeva i grlića maternice. Štoviše, dokazano je da med pojačava učinke kemoterapijskih lijekova kao što su 5-fluorouracil i paklitaksel.

Med je vrlo nutritivan i zdrav. Pokazuje nekoliko moćnih funkcionalnih aktivnosti uključujući antioksidativna, protuupalna, antibakterijska i antitumorska svojstva među nekoliko drugih. Stoga se med preporučuje kao vrijedan dodatak prehrani, ali i koristan dodatak suvremenoj medicini. Međutim, treba napomenuti da se implikacije meda na metaboličke poremećaje uključujući dijabetes moraju dodatno istražiti. Kao i kod svih funkcionalnih namirnica, med bi trebao biti uključen u umjerenim količinama kao dio zdrave uravnotežene prehrane.

Med i utjecaj na glikemijski indeks

Postoje neke kontroverze u vezi s učincima jednostavnih šećera i promjenama glukoze u krvi. Općenito, ugljikohidrati s minimalnim glikemijskim indeksom (GI) rezultiraju niskom razinom glukoze u krvi; vrijedi i obrnuto. Med se dobiva od jedne vrste cvijeta koji ima različite omjere fruktoze i glukoze. Na primjer, neki med ima relativno veće koncentracije fruktoze, praćene nižim GI.

Med s niskim GI cjenjeniji je u odnosu na med s visokim GI jer smanjuje maksimalni skok šećera u krvi koji je povezan s poremećenim metabolizmom glukoze i njegovim daljnjim posljedicama, npr. dijabetesom. Posljedično, konzumacija meda s niskim glikemijskim indeksom, kao što je med od bagrema, može pružiti fiziološke prednosti u odnosu na druge oblike zaslađivača.

Medicinska upotreba

Studija iz 2012. naglašava da se u ayurvedskoj medicini med koristi za liječenje sljedećeg širokog spektra bolesti, tegoba i ozljeda — bilo da se miješa s drugim lijekovima i konzumira ili nanosi na kožu.

  • Opekline. Izgleda da primjena pripravaka od meda izravno na opekline poboljšava zacjeljivanje.
  • Kašalj. Čini se da uzimanje male količine meda na usta prije spavanja smanjuje napade kašlja kod djece u dobi od 2 godine i starije. Čini se da je med barem jednako učinkovit kao lijek protiv kašlja dekstrometorfan. Ali nije još potvrđeno smanjuje li med kašalj kod odraslih.
  • Rane na stopalima kod osoba s dijabetesom. Izgleda da primjena obloga koje sadrže med na dijabetičke čireve stopala skraćuje vrijeme zacjeljivanja i sprječava potrebu za antibioticima.
  • Suho oko. Korištenje posebnih kapi za oči ili gela za oči od meda (Optimel Manuka plus kapi za oči ili Optimel Antibacterial Manuka Eye Gel) pomaže da se osjećaj suhih očiju poboljša. Ovi se proizvodi mogu koristiti uz redovite tretmane za suhe oči kao što su lubrikant kapi i tople krpice na očima.
  • Hladni čirevi (herpes labialis). Čini se da nanošenje meda na čireve ubrzava vrijeme zacjeljivanja.
  • Ranice i čirevi u ustima i desnima uzrokovani virusom herpesa (herpetički gingivostomatitis). Ispiranje usta i zatim polako gutanje meda pomaže bržem zacjeljivanju ranica i čireva kod djece koja uzimaju lijek aciklovir.
  • Otok (upala) i ranice u ustima (oralni mukozitis). Čini se da ispiranje usta i potom polagano gutanje meda prije i nakon kemoterapije ili terapije zračenjem smanjuje rizik od razvoja ranica u ustima.
  • Stanje kože koje uzrokuje crvenilo na licu (rosacea). Primjena lokalnog proizvoda od meda na kožu može poboljšati simptome rosacee.
  • Zarastanje rana. Čini se da primjena pripravaka od meda izravno na rane ili korištenje obloga koje sadrže med poboljšavaju zacjeljivanje. Čini se da med smanjuje neugodne mirise i gnoj, pomaže u čišćenju rane, smanjuje infekciju, smanjuje bol i skraćuje vrijeme do zacjeljivanja.

Nuspojave

Kada se uzima na usta: Med je vjerojatno siguran za većinu odraslih osoba. Ali kada se med proizvodi od nektara rododendrona, vjerojatno je nesiguran. Ova vrsta meda sadrži toksin koji može uzrokovati srčane probleme, nizak krvni tlak i bol u prsima.

Kada se nanese na kožu ili na unutarnju stranu usta: Med je vjerojatno siguran za većinu odraslih osoba.

Kada se nanosi u oko: moguće je sigurno koristiti posebne kapi za oči koje sadrže manuka med. Ove kapi za oči obično se stavljaju u oči 2-3 puta dnevno do 4 tjedna.

Kada se nanosi u nos: Razrijeđena otopina manuka meda vjerojatno je sigurna za većinu odraslih ako se prska u nos do 2 tjedna.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Djeca: med je vjerojatno siguran kada se uzima na usta kod djece koja imaju najmanje godinu dana. Med je vjerojatno nesiguran ako ga djeca mlađa od 12 mjeseci uzimaju na usta. Nemojte koristiti med kod dojenčadi mlađe od 12 mjeseci. Trovanje botulizmom je rizik u ovoj dobi.

Dijabetes: Konzumacija velikih količina meda može povećati razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Med sadrži šećer i treba ga koristiti umjereno.

Alergije na pelud: Izbjegavajte med ako ste alergični na pelud. Med, koji se proizvodi od peludi, može izazvati alergijske reakcije.

Interakcije

Umjerena interakcija

Budite oprezni s ovom kombinacijom

Lijekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi/antitrombocitni lijekovi) stupaju u interakciju s medom.
Med može usporiti zgrušavanje krvi. Uzimanje meda zajedno s lijekovima koji također usporavaju zgrušavanje krvi može povećati rizik od modrica i krvarenja.

Fenitoin (Dilantin) stupa u interakciju s medom
Med može povećati količinu fenitoina koju tijelo apsorbira. Uzimanje meda zajedno s fenitoinom može povećati učinke i nuspojave fenitoina.

Manja interakcija

Budite oprezni s ovom kombinacijom

Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 3A4 (CYP3A4)) stupaju u interakciju s medom.
Neki lijekovi se mijenjaju i razgrađuju u jetri. Med bi mogao promijeniti koliko brzo jetra razgrađuje ove lijekove. To bi moglo promijeniti učinke i nuspojave ovih lijekova.

Reference:
https://www.news-medical.net/health/What-Are-The-Health-Benefits-Of-Honey.aspx
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819
https://www.arz.hr/med/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-738/honey

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/art-blur-color-delicious-302163/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *