Melisa ili matičnjak

Melisa ili matičnjak

Savjeti o prehrani

Melisa je biljka s brojnim blagotvornim djelovanjima na organizam. Miris melise pomaže kod cijelog niza psihičkih problema. Osim što je saveznik u borbi protiv depresije, ona poboljšava pamćenje, krijepi duh, suzbija napetost, priziva lijepe misli te se suvereno nosi sa stresnim poremećajem kao i s anksioznošću.

Opis biljke
Matičnjak je trajna biljka sa četverokutnom stabljikom. Naraste do visine od 60 cm, ima dlakave jajolike listove. Intenzivnog je mirisa po limunu radi sadržaja eteričnog ulja. Koristi se nadzemni dio biljke koji se bere prije ili za vrijeme cvatnje. Potrebno ju je nježno ubrati i sušiti na toplom i prozračnom mjestu. Osim esencijalnog ulja, biljka sadrži fenolne kiseline, flavonide i druge sastojke.

Melisa – ljekovitost

Melisin čaj preporučuje se za mnoge zdravstvene probleme te predstavlja idealan čaj tijekom zimskih mjeseci. Stanja kod kojih može pomoći su:

  • manjak koncentracije,
  • razdražljivost, napetost i nesanica,
  • stres,
  • upalni procesi u tijelu,
  • depresija i kronični umor,
  • probavne smetnje,
  • visoka temperatura.

Antioksidativni spojevi koje listovi melise sadrže, i koji bi mogli djelovati ljekovito, su:

  • vitamin C,
  • beta karoten,
  • nerol,
  • izopulegol,
  • citral,
  • citronelat,
  • kariofilen.

Melisa je biljka sa cijelim nizom blagotvornih djelovanja na organizam. Važan je njen miris koji pomaže kod psihičkih problema. Pravu vrijednost osjetiti će osobe koje su napete, izmučene patnjom ili bolešću, jer ova biljka krijepi duh. Svakako je preporučujem kod stresnog poremećaja, depresije i anksioznih stanja gdje se može primjenjivati uz valerijanu, kamilicu, lavandu i druge ljekovite biljke. Slično djelovanje imaju i eterična ulja ovih biljaka. Nezaobilazna je kod liječenja strahova posebno straha od bolesti (hipohondrije).

Studija iranskih znanstvenika, objavljena 2003. godine u znanstvenom časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, potvrđuje pozitivno djelovanje ekstrakta matičnjaka na pacijente koji su oboljeli od Alzheimerove bolesti te potvrđuje smanjenje periode mentalnih smetnji i ekscitacija.

Također, studija objavljena 2013. godine u časopisu Advances in Pharmacological Science dokazuje protuupalno djelovanje ulja matičnjaka na edeme odnosno otoke nastale uslijed nakupljanja tekućine na ozlijeđenim područjima.

Ta i slična istraživanja pokazatelj su zdravstvene vrijednosti matičnjaka i njegovih pripravaka u liječenju raznih bolesti i stanja. Međutim, treba imati na umu da ovakvi biljni pripravci nisu lijekovi za osnovne bolesti već mogu pomoći kod ublaživanja simptoma.

Čaj od melise

Čaj melise koristi se kod: nervoze, iritabilnosti i lakših psihičkih tegoba te za probleme probavnog sustava, poput grčeva i otežane probave. U tradicionalnoj fitoterapiji koristi se kod nesanice, premda je manje djelotvorna od valerijane (Valeriana officinalis) i pasiflore (Passiflora incarnata). Ponekad se koristi i kao pomoćna terapija mučnine u ranoj trudnoći, zajedno sa sokom svježeg đumbira (Zingiber officinale). Tradicionalno se koristio s listom koprive za liječenje anemije izazvane manjkom željeza.

Jednu žlicu suhog lišća matičnjaka prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

Liker od matičnjaka

Melisa ili menta idealno se slažu uz gotovo sva ljetna osvježavajuća pića. Ovaj liker stoga možete dodati umjesto alkohola u koktele ili poslužiti kao aperitiv, posebice kod nenajavljenih gostiju.

Sastojci koji će vam trebati su:

  • 3 šalice listova melise,
  • kora 10 limuna,
  • 1 šalica šećera,
  • 750 ml čiste votke.

Priprema:

  1. Kako biste pripremili ovaj liker, naberite listove matičnjaka te ih dobro operite i posušite jedan po jedan. Odstranite im peteljke i lagano “zgužvajte” listove kako bi ispuštali eterično ulje.
  2. Ogulite limune i čistom spužvicom (grubom stranom) im očistite koru.
  3. Sve sastojke stavite u široku staklenu teglu i prelijte votkom. Dobro zatvorite i promućkajte sadržaj kako bi se šećer otopio.
  4. Tek kada se šećer u potpunosti homogenizira, odložite teglu na toplo i mračno mjesto 2-3 tjedna. Mućkajte sadržaj svakih nekoliko dana.
  5. Kada ste zadovoljni, procijedite sadržaj i prelijte liker u ukrasnu bocu.

Eterično ulje

Eterično ulje matičnjaka vrlo je rijetko i skupo, te se često patvori stoga je potreban oprez. Indikacije su mu slične kao i kod biljke matičnjaka. Dobro djeluje kod ubrzanog rada ili osjećaja pojačanog lupanja srca, nesanice, tjeskobe i reguliranja probave. I esencijalno ulje, kao i biljka djeluju na fizičkoj i psihičkoj razini, radi čega je ova biljka vrlo cijenjena. Ulje melise posjeduje jaka antibakterijska i antivirusna svojstva te je odlično kod infekcija organizma i herpesa.

Ulje melise može se dobiti na dva načina, jedan je vodena destilacija lišća kojom dobivamo eterično ulje melise. Drugi način je maceriranjem lišća u biljnom ulju do nekoliko tjedana.

Tinktura od melise

Poput čaja, tinktura od melise pruža brojne dobrobiti, osobito kod nervoze, nesanice i mentrualnih bolova. Iako je nešto duži proces pripreme u odnosu na čaj, isplati se imati je u kućnoj ljekarni.

Potrebni sastojci:

  • 50 g svježih listova matičnjaka,
  • 100 ml medicinskog alkohola (70%).
  • Umjesto medicinskog alkohola, poslužiti vam mogu i rakija ili votka, no one sadrže nešto manji postotak alkohola. Svježu melisu uberite netom prije izlaska sunca ili dok ne postane prejako. Ukoliko koristite suhi čaj od matičnjaka, potrebno vam 30 – 40g.

Priprema:

  1. Kod svježe melise, operite i dobro osušite listove, odrežite peteljke i stavite listove u staklenu teglicu.
  2. Prelijte ih alkoholom te odložite na tamno mjesto.
  3. Svakih nekoliko dana možete promućkati sadržaj, a nakon 3-4 tjedna, vaša tinktura će biti spremna za cijeđenje i korištenje.

Koristite 15 kapi tinkture, 3x dnevno u malo vode, soka ili čaja.

Uzastopno ju možete koristiti 2 mjeseca, nakon kojih je potrebno napraviti pauzu od minimalno mjesec dana prije ponavljanja kure.

Primjena u kulinarstvu

Matičnjak ima začinska svojstva pa se često koristi u kulinarstvu. Koristi se za začinjavanje raznih vrsta salata, svježeg povrća, biljnih umaka, gljiva, kao dodatak jelima od divljači te za pripremu biljnih juha, polpeta, salata i biljnog čaja. Specijalitet je pripremiti palačinke sa svježim listovima matičnjaka. Svježe isjeckani listovi matičnjaka mogu se dodavati i raznim slatkim i slanim namazima.

Matičnjak – nuspojave

Moguće nuspojave prekomjernog korištenja matičnjaka su:

  • hipersenzitivnost,
  • sedativni učinak,
  • iritacije kože.

Dugotrajna upotreba pripravaka od matičnjaka se ne preporučuje jer se može usporiti funkcija te smanjiti sinteza hormona štitnjače.

Pripravke od matičnjaka ne bi trebale koristiti trudnice i dojilje, a kronični bolesnici bi se trebali konzultirati s liječnikom prije upotrebe.

Ako koristite kozmetičke pripravke s melisom, prije nanošenja isprobajte malu količinu na unutarnjoj strani zapešća kako biste provjerili jeste li alergični.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *