Meniereova bolest

Meniereova bolest – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Meniereova bolest je poremećaj unutarnjeg uha koji uzrokuje vrtoglavicu, gubitak sluha, zujanje u ušima i osjećaj punoće u uhu. Bolest je nazvana po francuskom liječniku Prosperu Meniereu koji je prvi opisao simptome 1861. godine.

Uzroci Meniereove bolesti

Točan uzrok Meniereove bolesti nije poznat, ali se smatra da je povezan s abnormalnim nakupljanjem tekućine u unutarnjem uhu. Unutarnje uho se sastoji od tri polukružna kanala i dva organa za ravnotežu (vestibularni i koklearni). Ti organi sadrže tekućinu koja se zove endolimfa i sitne dlačice koje reagiraju na kretanje tekućine. Endolimfa pomaže u slanju signala mozgu o položaju i kretanju glave.

Kada se endolimfa nakupi u unutarnjem uhu, stvara se pritisak koji oštećuje dlačice i živce koji prenose zvuk i ravnotežu. To dovodi do simptoma Meniereove bolesti. Nije jasno zašto se endolimfa nakuplja, ali neki mogući čimbenici su:

 • Poremećaj cirkulacije: neki znanstvenici smatraju da je Meniereova bolest uzrokovana nedovoljnom opskrbom krvlju u unutarnjem uhu, što dovodi do smanjenja kisika i hranjivih tvari u tkivima. Što može biti posljedica suženja krvnih žila, visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola, dijabetesa, pušenja ili drugih faktora rizika za kardiovaskularne bolesti.
 • Poremećaj imunološkog sustava: neki znanstvenici smatraju da je Meniereova bolest uzrokovana autoimunom reakcijom, u kojoj imunološki sustav napada vlastita tkiva u unutarnjem uhu, uzrokujući upalu i oštećenje. To može biti posljedica genetske predispozicije, infekcije, alergije, stresa ili drugih okidača za imunološki odgovor.
 • Poremećaj endokrinog sustava: neki znanstvenici smatraju da je Meniereova bolest uzrokovana hormonskom neravnotežom, koja utječe na regulaciju tekućine i elektrolita u tijelu. Što može biti posljedica poremećaja štitnjače, nadbubrežne žlijezde, hipofize, jajnika ili testisa, ili upotrebe određenih lijekova koji utječu na hormone.
 • Poremećaj limfnog sustava: neki znanstvenici smatraju da je Meniereova bolest uzrokovana blokadom ili oštećenjem limfnih žila u unutarnjem uhu, koje služe za odvod viška tekućine i otpadnih tvari iz tkiva. Ovo može biti posljedica glavne ozljede, infekcije, tumora, upale ili kongenitalnih anomalija limfnog sustava.
 • Poremećaj genetskog sustava: neki znanstvenici smatraju da je Meniereova bolest uzrokovana nasljednim faktorom, koji određuje osjetljivost unutarnjeg uha na promjene tlaka, tekućine i elektrolita. Ovo može biti posljedica mutacije ili varijacije u određenim genima koji su povezani s funkcijom unutarnjeg uha.

Meniereova bolest se obično javlja kod ljudi između 40 i 60 godina, ali može zahvatiti i mlađe i starije osobe. Češća je kod žena nego kod muškaraca.

Simptomi Meniereove bolesti

Simptomi Meniereove bolesti se mogu razlikovati od osobe do osobe i od napada do napada. Najčešći simptomi su:

 • Vrtoglavica: to je osjećaj da se sve oko vas vrti ili da se vi vrtite. Vrtoglavica može biti vrlo jaka i izazvati mučninu, povraćanje i znojenje. Vrtoglavica može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a obično se javlja bez upozorenja. Vrtoglavica može otežati hodanje, raditi vaš posao ili vožnju.
 • Gubitak sluha: je smanjena sposobnost čuti zvukove. Gubitak sluha može biti privremen ili trajan, djelomičan ili potpun, i može zahvatiti jedno ili oba uha. Gubitak sluha se obično pogoršava tijekom napada vrtoglavice, a može se poboljšati nakon napada. Međutim, s vremenom gubitak sluha može postati trajan i nepovratan.
 • Zujanje u ušima: to je osjećaj da čujete zvuk koji ne dolazi iz vanjskog izvora. Zujanje u ušima se naziva i tinitus, i može biti zviždanje, šištanje, brujanje, zvonjenje ili drugi zvuk. Zujanje u ušima može biti stalno ili povremeno, i može varirati u jačini i tonu. Zujanje u ušima se obično pogoršava tijekom napada vrtoglavice, a može se poboljšati nakon napada. Međutim, s vremenom zujanje u ušima može postati trajno i neugodno.
 • Osjećaj punoće u uhu: to je osjećaj da je uho napunjeno tekućinom, voskom ili nečim drugim. Osjećaj punoće u uhu može uzrokovati nelagodu, bol, pritisak ili svrbež u uhu. Osjećaj punoće u uhu se obično pogoršava tijekom napada vrtoglavice, a može se poboljšati nakon napada. Međutim, s vremenom osjećaj punoće u uhu može postati trajan i iritantan.

Simptomi Meniereove bolesti se mogu javljati u epizodama koji se nazivaju napadi. Napadi se mogu događati nekoliko puta tjedno, mjesečno ili godišnje. Napadi se mogu javljati u bilo koje doba dana ili noći, i mogu biti izazvani promjenama vremena, stresa, umora, prehrane, alergija ili infekcija. Napadi se mogu predvidjeti povećanjem simptoma kao što su zujanje u ušima, osjećaj punoće u uhu ili gubitak sluha. Napadi se mogu spriječiti ili ublažiti uzimanjem lijekova, ležanjem u mirnom i tamnom prostoru, ili izbjegavanjem okidača.

Dijagnoza Meniereove bolesti

Dijagnoza Meniereove bolesti se temelji na anamnezi, pregledu uha, nosa i grla, testovima sluha i ravnoteže, i isključivanju drugih mogućih uzroka simptoma. Neki od testova koji se mogu koristiti za dijagnozu Meniereove bolesti su:

 • Audiometrija: to je test koji mjeri sposobnost čuti različite frekvencije i jačine zvukova. Audiometrija može pokazati gubitak sluha u niskim frekvencijama, koji je karakterističan za Meniereovu bolest.
 • Timpanometrija: to je test koji mjeri pokretljivost bubnjića i tlak u srednjem uhu. Timpanometrija može pokazati povećan tlak u unutarnjem uhu, koji je povezan s nakupljanjem endolimfe.
 • Elektrokohleografija: to je test koji mjeri električnu aktivnost u unutarnjem uhu. Elektrokohleografija može pokazati povećanu električnu aktivnost u unutarnjem uhu, koja je povezana s nakupljanjem endolimfe.
 • Vestibularni testovi: to su testovi koji mjere funkciju organa za ravnotežu u unutarnjem uhu. Vestibularni testovi mogu uključivati rotacijski test, test kalorične stimulacije, test optokinetičke stimulacije, test cervikalne i okulomotorne vodljivosti, i test posturografije. Vestibularni testovi mogu pokazati smanjenu ili neujednačenu funkciju organa za ravnotežu u unutarnjem uhu, koja je povezana s oštećenjem dlačica i živaca.
 • Magnetna rezonanca: ovo je slikovna metoda koja koristi snažno magnetsko polje i radiovalove za stvaranje detaljnih slika unutarnjeg uha i mozga. Magnetna rezonanca može isključiti druge moguće uzroke simptoma, kao što su tumori, upale, krvarenja, infarkti ili aneurizme.

Dijagnoza Meniereove bolesti se postavlja kada osoba ima barem dva napada vrtoglavice koji traju duže od 20 minuta, uz gubitak sluha u jednom uhu, zujanje u ušima i osjećaj punoće u uhu, i kada su isključeni drugi mogući uzroci simptoma.

Liječenje Meniereove bolesti

Liječenje Meniereove bolesti ovisi o težini i učestalosti simptoma, stupnju gubitka sluha, i individualnim potrebama i preferencijama osobe. Liječenje se može podijeliti na tri kategorije: konzervativno, medicinsko i kirurško.

Konzervativno liječenje: to je liječenje koje se temelji na promjeni životnog stila, prehrane i navika, kako bi se smanjio pritisak u unutarnjem uhu i spriječili ili ublažili napadi. Konzervativno liječenje uključuje:

 • Smanjenje unosa soli, kofeina, alkohola, nikotina i drugih tvari koje mogu utjecati na ravnotežu tekućine i elektrolita u tijelu.
 • Pijenje dovoljno vode, kako bi se održala hidracija i izbjegla dehidracija.
 • Uzimanje dodataka vitamina i minerala, kao što su vitamin B6, magnezij, cink i đumbir, koji mogu poboljšati cirkulaciju i imunološki sustav.
 • Izbjegavanje alergena, infekcija, stresa, umora, buke i drugih okidača koji mogu izazvati napade.
 • Prakticiranje tehnika opuštanja, meditacije, joge, akupunkture, masaže, aromaterapije i drugih alternativnih metoda koje mogu smanjiti napetost i anksioznost.
 • Korištenje pomagala za sluh, slušalica, zaštitnika za uši, slušnih implantata i drugih uređaja koji mogu poboljšati sluh i smanjiti zujanje u ušima.
 • Korištenje štapa, šetača, invalidskih kolica i drugih pomagala za kretanje, koji mogu pomoći u održavanju ravnoteže i sigurnosti.
 • Sudjelovanje u grupama podrške, savjetovanju, terapiji i edukaciji, koji mogu pružiti emocionalnu, psihološku i socijalnu pomoć.

Medicinsko liječenje: to je liječenje koje se temelji na uzimanju lijekova, injekcija ili infuzija, kako bi se smanjio pritisak u unutarnjem uhu i spriječili ili ublažili napadi. Medicinsko liječenje uključuje:

 • Uzimanje diuretika, koji su lijekovi koji povećavaju izlučivanje tekućine i soli iz tijela, čime se smanjuje nakupljanje endolimfe u unutarnjem uhu.
 • Uzimanje antivertiginoznih, koji su lijekovi koji smanjuju vrtoglavicu, mučninu, povraćanje i znojenje, čime se ublažavaju simptomi napada.
 • Uzimanje antihistaminika, koji su lijekovi koji blokiraju djelovanje histamina, koji je kemijski glasnik koji sudjeluje u alergijskim i upalnim reakcijama, čime se smanjuje upala u unutarnjem uhu.
 • Uzimanje sedativa, koji su lijekovi koji smiruju živčani sustav, čime se smanjuje anksioznost i nesanica, koji mogu pogoršati simptome.
 • Uzimanje kortikosteroida, koji su lijekovi koji smanjuju imunološki odgovor, čime se smanjuje autoimuna reakcija u unutarnjem uhu.
 • Uzimanje antibiotika, koji su lijekovi koji uništavaju bakterije, čime se liječi infekcija u unutarnjem uhu.
 • Primanje injekcija gentamicina, koji je antibiotik koji oštećuje funkciju organa za ravnotežu u unutarnjem uhu, čime se smanjuje vrtoglavica. Ovaj tretman se koristi samo u teškim slučajevima, jer može uzrokovati trajni gubitak sluha.
 • Primanje infuzija deksametazona, koji je kortikosteroid koji smanjuje upalu i imunološki odgovor u unutarnjem uhu, čime se smanjuje pritisak i simptomi. Ovaj tretman se koristi samo u teškim slučajevima, jer može imati nuspojave.

Kirurško liječenje: to je liječenje koje se temelji na izvođenju operacije na unutarnjem uhu, kako bi se smanjio pritisak u unutarnjem uhu i spriječili ili ublažili napadi. Kirurško liječenje uključuje:

 • Endolimfatska šant operacija, što je operacija koja uključuje stvaranje malog otvora u membrani koja okružuje endolimfu, i umetanje cijevi koja omogućava odvod viška tekućine iz unutarnjeg uha u srednje uho. Ova operacija može smanjiti pritisak i simptome, ali ima rizik od infekcije, krvarenja i gubitka sluha.
 • Vestibularna neurektomija, ovo je operacija koja uključuje presijecanje živca koji povezuje organ za ravnotežu u unutarnjem uhu s mozgom, čime se smanjuje vrtoglavica. Ova operacija može sačuvati sluh, ali ima rizik od komplikacija kao što su infekcija, krvarenje, oštećenje živaca i gubitak ravnoteže.
 • Labirintektomija, to je operacija koja uključuje uklanjanje cijelog unutarnjeg uha, čime se smanjuje vrtoglavica. Ova operacija uzrokuje trajni gubitak sluha i ravnoteže u operiranom uhu, i zahtijeva rehabilitaciju i prilagodbu na novu situaciju.

Liječenje Meniereove bolesti je individualno i ovisi o mnogim faktorima. Nema jedinstvenog lijeka za Meniereovu bolest, ali postoje načini kako se može kontrolirati i poboljšati kvaliteta života osobe.

Reference:
National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. (2020). Meniere’s Disease:
https://www.nidcd.nih.gov/health/menieres-disease

Cleveland Clinic. (2020). Meniere’s Disease:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15167-menieres-disease

Mayo Clinic. (2020). Meniere’s disease – Symptoms and causes:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/symptoms-causes/syc-20374910

Mayo Clinic. (2020). Meniere’s disease – Diagnosis and treatment:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/diagnosis-treatment/drc-20374916

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). Meniere’s Disease:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/menieres-disease

Medical News Today. (2017). Meniere’s disease: Causes, symptoms, and treatment:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/163888

WebMD. (2020). What Is Meniere’s Disease?:
https://www.webmd.com/brain/what-is-meniere-disease

Healthdirect. (2020). Meniere’s disease:
https://www.healthdirect.gov.au/menieres-disease

Healthline. (2019). Meniere’s Disease: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment:
https://www.healthline.com/health/menieres-disease

Penn Medicine. (n.d.). Meniere’s Disease:
https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/menieres-disease

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *