Mineral Bor

Mineral bor kao lijek

Savjeti o prehrani

Bor je jedan od minerala u tragovima. Studije su pokazale da bor pomaže zadržavanje minerala u tijelu, poput kalcija i magnezija. Velike količine bora, preko 10 mg/dan, može biti toksičan, naročito po organe koji proizvode testosterone. Tragovi bora mogu se naći u svim skupinama hrane, čak i u vinu, sa najvećom koncentracijom u suhim šljivama, grožđicama, sušenom peršinu i bademima. Bor može vratiti normalne razine testosterona u slučaju deficita kod žena u postmenopauzi. Također može potaknuti izgradnju mišićne mase povećanjem razina testosterona. No, manjak bora u vašoj ishrani može imati negativnog uticaja na iskorištenje energije u vašem tijelu. Bor također može biti uključen u mineralizaciju kostiju i smanjiti simptome artritisa.

Koja je funkcija bora?

Iako se zna da je bor jedan od mikroelemenata koji su zaslužni za održavanje normalne funkcije tijela, za sada nije poznata njegova točna uloga. Neke od funkcija bora u ljudskom tijelu su:

 • Metabolizam minerala uključenih u razvoj kostiju, poput kalcija, magnezija i bakra
 • Liječenje osteoartritisa
 • Smanjuje nakupljanje lipida i omogućava izbacivanje kolesterola iz tijela
 • Sprječava zgrušavanje krvi
 • Povećava razinu testosterona kao i povećavanje koncentracije spolnih hormona u tijelu
 • Poboljšavanje produkcije estrogena kod žena u menopauzi i umanjivanje simptoma koji se javljaju kao posljedica menopauze
 • Identifikacija biološki bitnih saharida
 • Održavanje i stabilizacija funkcije membrane stanica i organa
 • Akumulacija mišićne mase
 • Poboljšavanje mentalne sposobnosti kao i koordinacije mišića
 • Borba protiv infekcije gljivicama
 • Poboljšavanje moždane funkcije

Ukoliko gledate kupiti bor kao dodatak prehrani, uvijek gledajte što je u ambalaži i tko je proizvođač. Moj prijedlog: https://naturashop.com.hr/114-bor

Koji je preporučeni dnevni unos bora?

Ne postoji preporučeni dnevni unos bora. Koja količina bora će zadovoljiti dnevne potrebe osobe ovisi o više različitih faktora. U najvećem broju slučajeva uravnotežena prehrana od oko 2000 kalorija dnevno omogućiti će unos oko 3,25 mg bora. Ukoliko se prosječnom prehranom od 2000 kalorija unese ispod 0,25 mg bora dnevno, to se smatra deficitom.

Koja hrana sadrži bor?

Bor se može naći u velikom broju različitih namirnica poput jabuka, naranča, crnog grožđa, krušaka, šljiva, kiwija, suhog grožđa, orašastih plodova i avokada.

Pored voća, velike količine bora mogu se naći i u soji, kao i u povrću poput graška, graha, crvenih brusnica, rajčica, leće, maslina, luka, krumpira, vina i piva.

Koje su posljedice nedostatka bora u tijelu?

Za sada nisu poznati svi simptomi koji se javljaju kao posljedica nedostatka bora u tijelu. Uglavnom se javljaju simptomi poput hipertiroidizma, disbalansa spolnih hormona, osteoporoze, artritisa i poremećaja u radu živčanog sistema. Uzimanje suplemenata bora spriječiti će nastajanje deficita ovog minerala i omogućiti zdrav i normalan život.

Koje su posljedice pretjeranog unosa bora?

U najvećem broju slučajeva višak bora se izbacuje kroz mokraću. Povećana koncentracija bora u krvi može izazvati mučninu, povraćanje, malaksalost i dermatitis. U nekim slučajevima mogu se javiti i poremećaji u skeletu. Kod ljudi koji pate od bubrežnih bolesti bor se može nagomilati u srcu, bubrezima, mozgu i tkvima, što može dovesti do pojave velikog broja zdravstvenih problema. Zbog toga je bitno unositi dovoljnu količinu bora u tijelu kroz hranu i kroz dodatke prehrani.

Bor i sport

Bor povećava razinu testosterona kod muškaraca, što se u nekim sportovima poput bodibildinga može smatrati prednošću. Međutim, za sada ne postoje znanstveni dokazi koji bi podržali ovu tvrdnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *