Mlijeko od banane ljekovitost

Mlijeko od banana kao lijek

Roditelji i djeca Savjeti o prehrani Zdravi recepti

Mlijeko od banane je napitak napravljen od mješavine banana i vode. To je opcija bez mliječnih proizvoda i orašastih plodova koju možete koristiti kao i druge vrste mlijeka.

Zbog svog glavnog sastojka — banane — mlijeko od banane pruža niz hranjivih tvari i može imati mnoge zdravstvene prednosti. Međutim, ovisno o receptu, kupovno mlijeko od banane može sadržavati dodane zaslađivače, arome ili druge manje zdrave sastojke.

U ovom članku ćemo se upoznati s mlijekom od banane, njegovim nutritivnim sastavom i zdravstvenim prednostima, mogućim nedostacima i kako ga napraviti.

Što je mlijeko od banane?

Ljudi obično rade mlijeko od banane miješajući banane i vodu dok ne postane glatko. Kao što možete očekivati, ima okus banane.

Riječ je o sve popularnijem mlijeku bez mliječnih proizvoda koje se uklapa u vegansku prehranu, a pogodno je i za osobe s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mlijeko. Možete ga koristiti i kao alternativu mlijeku od orašastih plodova ako ste alergični na orašaste plodove.

Mlijeko od banane možete dodati žitaricama ili zobenim pahuljicama, piti kao napitak, koristiti u smoothiejima, pa čak i umiješati u kavu.

Mlijeko od banane lako je napraviti kod kuće, a gotove robne marke dostupne su u mnogim trgovinama i web shopovima. Cijena mlijeka od banane kupljenog u trgovini obično je viša od kravljeg mlijeka i usporediva s drugim mlijekom bez mliječnih proizvoda.

Ovisno o marki, može sadržavati zaslađivače, arome, konzervanse ili druga biljna mlijeka ili njihovu kombinaciju.

Gotova mlijeka od banane mogu imati drugačiji nutritivni ili alergenski profil od domaćih verzija i mogu imati drugačiji okus.

Nutritivna vrijednost mlijeka od banane

Nutritivni sadržaj mlijeka od banane varira ovisno o receptu.

Evo hranjivih tvari u domaćem mlijeku od banana. Domaća verzija se pravi od 1 srednje velike banane i 1 šalice (237 ml) vode.

  • 105 kalorija
  • 1,3 grama proteina
  • manje od 1 grama masti
  • 27 grama ugljikohidrata
  • 3,1 grama vlakana
  • 14 grama šećera

Domaće mlijeko od banana sadrži najviše kalorija, ugljikohidrata, vlakana i šećera, ali najmanje grama masti u usporedbi s proizvodima kupljenim u trgovini. Imajte na umu da šećeri u domaćem mlijeku od banane dolaze iz banane – a ne dodanih šećera.

Međutim, teško je usporediti domaću i komercijalnu verziju. Jedna banana i 1 šalica (237 mL) vode često daju nešto više od 1 šalice (237 mL) mlijeka od banane. Stoga, veličine serviranja možda neće biti jednake između domaćih i onih kupljenih u trgovini.

Kupovne marke mlijeka od banane mogu sadržavati aditive, poput gelan gume, koji pomažu u sprječavanju odvajanja. Njih nema u domaćem mlijeku od banana. Unatoč tome, smatra se gelan gumu sigurnom.

Konačno, mlijeko od banane ima različite razine mikronutrijenata, poput kalija i vitamina B6, a oba se nalaze u bananama. Neke robne marke koje se kupuju u trgovinama obogaćene su s više kalija, kalcija i vitamina D.

Potencijalne koristi mlijeka od banane

Moguće zdravstvene dobrobiti jedenja banana mogu se odnositi i na pijenje mlijeka od banane. Međutim, nisu provedena istraživanja o mlijeku od banane.

Jedna srednja banana (118 grama) osigurava 25% dnevne vrijednosti (DV) za vitamin B6, 9% DV za kalij i 8% DV za magnezij.

Konzumiranje hrane bogate kalijem dobro je za zdrav krvni tlak i može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Magnezij u bananama također pomaže u zaštiti srca.

Uz to, unos dovoljne količine vitamina B6 iz hrane podržava razvoj mozga, imunološku funkciju i metabolizam proteina.

Banane također sadrže vrstu dijetalnih vlakana koja se nazivaju otporni škrob, koji poboljšavaju probavu i hrane zdrave crijevne bakterije. Banane koje su manje zrele ili zelene obično sadrže otporniji škrob od zrelijih.

Domaće mlijeko od banane u kojem se koristi cijela banana u porciji sadrži više vlakana nego kupovno mlijeko po porciji.

Konačno, mlijeko od banane ima specifične prednosti u odnosu na kravlje mlijeko i druge vrste biljnog mlijeka kada su u pitanju alergeni. Većina varijanti ne sadrži orašaste plodove i pogodna je za alergije, za razliku od mnogih mlijeka bez mliječnih proizvoda na tržištu.
Stoga ih osobe s alergijama na orašaste plodove, kao i one s intolerancijom na laktozu ili alergijama na mliječne proizvode, mogu sigurno konzumirati. Međutim, svakako pročitajte deklaraciju na kupovnom mlijeku od banane kako biste bili sigurni da ne sadrži sastojke koje želite izbjegavati.

Loše strane mlika od banana

Mlijeko od banane vjerojatno je sigurno za zdrave odrasle osobe. Međutim, postoji nekoliko mogućih nedostataka koje treba imati na umu.

Banane su bogate ugljikohidratima i šećerima, iako prirodnim šećerima, koji mogu povisiti razinu šećera u krvi. Stoga oni koji imaju dijabetes ili probleme sa šećerom u krvi trebaju biti oprezni kod konzumacije puno mlijeka od banane.

Kako biste spriječili skok šećera u krvi nakon što popijete mlijeko od banane, najbolje je pripaziti na veličinu porcije i uživati u mlijeku od banane u umjerenim količinama kao dijelu uravnotežene prehrane. Osobito izbjegavajte dodavanje šećera domaćem mlijeku od banana ili kupovnim markama s dodanim šećerima.

Oni koji moraju ograničiti unos kalija u svojoj prehrani zbog bolesti bubrega ili drugog zdravstvenog stanja možda će morati ograničiti unos mlijeka od banane.

Osobe koje zanima konzumiranje mlijeka od banane kao zamjena za kravlje mlijeko trebaju imati na umu da to dvoje nije baš slično u nutritivnom smislu.

Kravlje mlijeko ima mnogo više proteina nego mlijeko od banane. U usporedbi s domaćim mlijekom od banane, obogaćeno kravlje mlijeko također sadrži više kalcija i vitamina D.

Ako kravlje mlijeko redovito zamjenjujete mlijekom od banane, razmislite o dodavanju druge hrane u svoju prehranu koja sadrži proteine, kalcij i vitamin D. To će vam pomoći osigurati dovoljan unos ovih nutrijenata.

Kako napraviti mlijeko od banane

Da biste napravili mlijeko od banane kod kuće, pomiješajte 1 bananu sa 1 šalicom (237 ml) vode u blenderu oko 1 minutu dok smjesa ne postane glatka.

Ako želite da je mlijeko od banane hladnije, upotrijebite smrznutu bananu ili dodajte 1/2 šalice (oko 120 ml) leda u blender.

Za više okusa ili slatkoće, razmislite o dodavanju 1 žličice (7 grama) javorovog sirupa, 1/4 žličice (3 grama) mljevenog cimeta i malo morske soli. Kušajte smjesu i prilagodite začine svojim željama.

Mlijeko od banane možete piti kao napitak, dodati ga u smoothie ili kavu ili ga koristiti u žitaricama ili zobenim pahuljicama. Najbolje je odmah popiti ili koristiti domaće mlijeko od banane jer se može odvojiti i brzo izgubiti boju.

Kada kupujete gotova mlijeka od banane, pogledajte popis sastojaka kako biste bili sigurni da nema dodanih šećera ili nepotrebnih aditiva.

Uobičajeno je da marke mlijeka od banane koje se kupuju u trgovinama koriste neke aditive, poput guma koje sprječavaju odvajanje. Međutim, većina dostupnih marki koristi gelan gumu, koja se općenito smatra sigurnom.

Ako ste alergični na orašaste plodove, izbjegavajte brendove koji sadrže mlijeko od orašastih plodova.

Ako zbog zdravstvenog stanja morate pripaziti na unos šećera ili kalija, ne zaboravite provjeriti količine ovih nutrijenata u porciji mlijeka od banane prije nego što ga kupite.

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/a-bowl-of-sliced-banana-and-a-glass-of-milk-12408949/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *