Petni trn

Moja borba sa petnim trnom

Objave

Petni trn ili calcar calcanei nastaje kao rezultat obrane organizma na dugotrajno oštećenje ili iritaciju hvatišta plantarne fascije na petnoj kosti.

Meni se to dogodilo prije sedam godina i trajalo je šest dugih mjeseci. To je za jednog aktivnog tridesetdvogodišnjaka bilo dosta izazovno, jer nije neka teška bolest i znaš da možeš obavljati razne poslove koji se pred tebe stave a opet iziskuje toliko energije…
Započelo je sve laganom boli na desnoj peti. Odmah ujutro kada bi se digao osjetio bih oštru bol ali u granicama podnošljivosti, koja bi postupno prestajala kako bih hodao i radio. Čim sjedneš odmah se počne vraćati. U početku sam razmišljao gdje sam se udario i sl. jer nisam niti znao za ovu “glupost”.
Kako se kroz nekoliko dana bol nije povlačila nego je bivala sve jača i sve je duže trajala, odlučio sam otići do doktora.

Doktor je nakon pregleda pretpostavio da se najvjerojatnije radi o petnom trnu te me uputio na ultrazvuk i RTG snimanje noge.
Snimak je potvrdio kalcifikat na peti, pa su mi propisali fizikalne terapije, zvučno razbijanje kalcifikata i elektrostimulacije.

Kako mi sve propisane terapije nisu baš pomagale, morao sam naći nešto što mi može pomoći da normaliziram život dok mi ovo traje. Preporučeno mi je da kupim silikonski jastučić za cipelu jer će mi to, navodno, ublažiti probadajuću bol. Bol je sada već postala toliko oštra da više nisam mogao niti hodati, kada bi morao otići u WC mokrio sam kao pas s jednom nogom u zraku.
Nigdje tih silikona, ponudili su mi uloške. Uzeo sam ih ali niti oni nisu pomogli. Nakon mjesec dana uspio sam doći do tih silikonskih jastučića i mogu reći da su me spasili. Ponovo sam mogao hodati, raditi i cijeli dan provesti na nogama. Osjećao sam bol ali nekakvih 90% manje.

Nakon nekoliko mjeseci terapije mi i dalje nisu pomagale, bar meni i sve ovo mi se činilo kao da nema kraja ali nastavio sam ići jer mi nije bilo alternative. Od prehrane sam prestao uzimati sve šta ima kalcij u sebi, što se i logično nameće.
Tek nakon pet mjeseci sam počeo osjećati da mi bol popušta, a nakon šest mi je skoro prestalo u potpunosti. Psihički ili ne, stalno sam osjećao još mjesecima iza nešto ali boli nije bilo više.

Savjet: morate biti strpljivi i proći će.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *