Moždana magla

Moždana magla – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Moždana magla uobičajeni je pojam koji se koristi za opisivanje osjećaja zaboravljanja, nedostatka fokusa i zbunjenosti.

Moždana magla poprilično je česta, ali nije definirana kao zdravstveno stanje, već kao nuspojava zbog nekog drugog osnovnog uzroka ili stanja.

Dr. Hafeez objašnjava da simptomi moždane magle mogu uključivati ​​osjećaj umora, dezorijentiranosti ili rastresenosti; zaboravljanje na zadatak koji vam je pri ruci. Također, može vam biti potrebno više vremena nego obično za izvršavanje zadatka; a tu dolaze i glavobolje, problemi s pamćenjem i nedostatak mentalne jasnoće.

Moždana malgla – uzrok

Uzroci su različiti, a neki od najčešćih su anksioznost, nedostatak sna, stres i hormonalne promjene.

Hafeez objašnjava da kada imate anksioznost, ona ometa vašu sposobnost da se usredotočite na ono što se događa u sadašnjem trenutku. Ona kaže da na našu radnu memoriju ‘utječe anksioznost jer se više kognitivne energije posvećuje anksioznosti umjesto radnoj memoriji’. Ukratko, kada ste mentalno iscrpljeni, i vaše pamćenje pati.

Slično tome, kada dovoljno ne spavate, vaša sposobnost stvaranja uspomena je ugrožena.

– Tijekom NREM spavanja (spori pokreti oka) mozak filtrira važne uspomene. REM (brzo pomicanje očiju) faza spavanja omogućuje da sjećanja postanu konkretna i igra ulogu u konsolidaciji memorije – kaže dr. Hafeez.

Kad svake noći ne spavate punih šest do osam sati, to utječe na sposobnost vašeg mozga da učvrsti uspomene, što rezultira zaboravom, zbunjenošću i drugim simptomima moždane magle.

Stres također igra važnu ulogu kod moždane magle.

– Povišene razine kortizola povezane su s lošim kognitivnim funkcioniranjem i oslabljenim pamćenjem, što uzrokuje moždanu maglu – kaže dr. Rashmi Parmar, psihijatrica za odrasle i djecu.

– Istraživanja pokazuju da bi kronični stres mogao potaknuti i povećati amigdalu (središte straha u mozgu), razrijediti prefrontalni korteks koji se koristi tijekom kognitivnog funkcioniranja i oslabiti veze u mozgu koje su odgovorne za pamćenje i kreativnost – dodaje psihijatrica dr. Leela R. Magavi.

Uz negativne utjecaje na mentalno zdravlje, na moždanu maglu mogu utjecati i fizičke promjene u vašem tijelu. Primjerice, hormonalne promjene, poput menopauze ili trudnoće, te narušiti koncentraciju i pamćenje.

– Razine estrogena doprinose boljem pamćenju, a kada se razina estrogena promijeni, mogu se dogoditi povremeni ‘propusti’ – kaže dr. Hafeez.

Kako se riješiti moždane magle?

Psihijatrica Parmar objašnjava da rješavanje moždane magle ovisi o osnovnim uzrocima i vašem pristupu. Fokusiranje na promjene u načinu života poput uravnotežene, zdrave prehrane (dr. Hafeez preporučuje hranu bogatu omega-3 da bi se povećala mentalna bistrina), dovoljno sna i redovito vježbanje mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju cjelokupnog mentalnog stanja.

Međutim, ako je uzrok vaše moždane magle medicinsko stanje poput tjeskobe, preporučuje se potražiti pomoć psihijatra ili terapeuta. No budući da pronalaženje stručnjaka za mentalno zdravlje nije lako, budite sigurni da postoje neke tehnike koje možete odmah početi raditi kako biste si pomogli.

Aktivnosti poput joge, meditacije i istezanja korisni su alati koji vam mogu pomoći da se sami umirite i prizemljite.

– Meditacija omogućava ljudima s moždanom maglom da steknu jasnoću i iskuse katarzu pažnjom i dahom – kaže dr. Magavi. Jedna od omiljenih tehnika dr. Parmare za pomoć u suzbijanju moždane magle je metoda ‘STOP’ koja u četiri koraka pomaže u promicanju pozornosti.

– To je sjajan način da ublažite stres u sadašnjem trenutku, napunite zalihe energije i kreativnosti, steknete određenu perspektivu o problemu i odredite najbolju moguću akciju koju ćete sljedeće poduzeti – kaže ona.

Sadrži sljedeće korake:

S – Zastanite ili se zaustavite na trenutak bez obzira na to što radili.

T – Udahnite nekoliko puta duboko i pokušajte se fokusirati na sadašnji trenutak.

O – Promatrajte i prepoznajte svoje unutarnje osjećaje, tjelesne senzacije, kao i stvari koje se događaju u vanjskom okruženju oko vas. Pokušajte shvatiti zašto se možda tako osjećate.

P – Nastavite sa svojim zadatkom nakon što ste vratili u sadašnji trenutak, uključujući i znanje koje ste stekli promatrajući sebe.

Dakle, sljedeći put kad osjetite simptome moždane magle, ne zaboravite se pribrati, disati i poduzeti nešto. Meditirajte ili pokušajte sa ‘STOP’ metodom kako biste se vratili u sadašnji trenutak. Međutim, ako se vaša mentalna jasnoća ne poboljšava unatoč vašim pokušajima borbe, dr. Hafeez preporučuje da se obratite liječniku za daljnja ispitivanja i liječenje, piše Yahoo, prenose 24sata.

Preuzeto sa https://hrvatska-danas.com

1 razmišljanje na “Moždana magla – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *