Multipli mijelom

Multipli mijelom – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Multipli mijelom, poznat i kao mijelom, vrsta je karcinoma koštane srži koji se javlja u plazma stanicama, a koje se normalno nalaze u koštanoj srži. Plazma stanice čine dio imunološkog sustava.

Normalne plazma stanice proizvode antitijela (imunoglobuline) u borbi protiv infekcije. Kod multiplog mijeloma, nenormalne plazma stanice proizvode samo jednu vrstu antitijela, paraprotein ili M protein, koji nema korisnu funkciju. Multipli mijelom često se dijagnosticira i prati mjerenjem razine paraproteina.

Koštana srž je „spužvasta“ tvar koja se nalazi u središtu većih kostiju u tijelu. Osim što sadržava plazma stanice, koštana srž središte je proizvodnje krvnih stanica (eritrocita, leukocita i trombocita).

Kod multiplog mijeloma, oštećena je DNK plazma stanica, zbog čega stanica postane maligna ili kancerogena. Ove nenormalne plazma stanice zovu se mijelomske stanice. Za razliku od mnogih karcinoma, multipli mijelom ne postoji kao izraslina ili tumor, nego se mijelomske stanice dijele i šire unutar koštane srži.

Multipli mijelom zahvaća više mjesta u tijelu gdje je koštana srž kod odraslih normalno aktivna, tj. unutrašnjost kostiju kralježnice, lubanje, zdjelice, rebara i područja oko ramena i kukova. Krajnji dijelovi udova kao što su šake, stopala i donji dijelovi ruku i nogu obično nisu zahvaćeni mijelomom i funkcija tih kritičnih područja obično je sasvim očuvana.

Uzrok i razvoj bolesti

Multipli mijelom se ubraja u rijetke bolesti. Druga je najčešća zloćudna novotvorina krvotvornog sustava, nakon ne-Hodgkinovih limfoma. Češća je u starijoj životnoj dobi, najčešće se javlja u dobi od oko 68 godina.

Uzrok bolesti nije poznat. Pretpostavlja se da postoji određena genetska predispozicija, ali također da postoje i neki okolišni/vanjski uzroci (nerijetko se navode profesionalna izloženost radioaktivnom zračenju, višegodišnja izloženost pesticidima i kemijskim tvarima u industriji).

Smatra se da u procesu razvoja multiplog mijeloma postoji nekoliko faza. Nekoliko njih je prepoznato i klasificirano u zasebna stanja. To su: monoklonska gamapatija neutvrđenog značenja (engl. MGUS), asimptomatski ili šuljajući multipli mijelom te simptomatski mijelom.

Navedeni razvojni oblici se razlikuju po kliničkoj prezentaciji, točnije odsutnosti ili prisutnosti simptoma i oštećenja organa. Prema danas važećoj klasifikaciji, MGUS i asimptomatski mijelom se smatraju premalignim stanjem i po definiciji ne smiju imati simptome i/ili znakove oštećenja drugih organa.

Zbog odsutnosti simptoma/oštećenja ova dva premaligna stanja ne zahtijevaju aktivno liječenje. Važnost tih premalignih stanja je u tome što postoji rizik progresije u simptomatski oblik bolesti koji zahtijeva liječenje.

Koji su simptomi i znaci multiplog mijeloma?

Uobičajena klinička slika tj. pojavnost bolesti očituje se anemijom (slabokrvnošću) zbog djelovanja zloćudnih plazma stanica na ostale stanice koštane srži tj. na krvotvorni sustav, povećana je sklonost infekcijama zbog smanjenog stvaranja normalnih imunoglobulina (oštećenje imuniteta), a jedan od najvidljivijih poremećaja su promjene na kostima u vidu razrjeđenja ili uništenja strukture kostiju, što može dovesti do loma kosti i pojave povećane količine kalcija u krvi. Multipli mijelom: Vrste liječenja, zajedno sa djelovanjem dijelova nenormalnog proteina koji se luče kroz bubreg, uzrokuje oštećenje bubrega i smanjenje njegove funkcije.

Ukoliko nema većih smetnji zbog oštećenja kostiju, utjecaj na kvalitetu života može biti minimalan te se simptomi poput umora, bolova u donjem dijelu leđa i učestale infekcije, često previde ili krivo protumače

U dijela bolesnika dijagnoza se postavi nakon rutinskog testiranja krvi zbog drugih razloga, a da još nemaju nikakvih smetnji.

Multipli mijelom – Dijagnoza

Ponekad se multipli mijelom dijagnosticira kada ga liječnik slučajno otkrije tijekom pretrage krvi za neko drugo stanje. Također se može dijagnosticirati ako liječnik posumnja da biste mogli imati multipli mijelom na temelju vaših znakova i simptoma.

Testovi i postupci koji se koriste za dijagnosticiranje multiplog mijeloma uključuju:

Krvne pretrage. Laboratorijska analiza krvi može otkriti M proteine koje proizvode stanice mijeloma. Još jedan abnormalni protein koji proizvode stanice mijeloma – nazvan beta-2-mikroglobulin – može se otkriti u krvi i liječniku dati naznake o agresivnosti vašeg mijeloma.

Uz to, krvne pretrage za ispitivanje funkcije bubrega, broja krvnih stanica, razine kalcija i razine mokraćne kiseline mogu liječniku dati naznake o dijagnozi.

Pretrage urina. Analiza urina može pokazati M proteine, koji se još nazivaju Bence Jones proteini.

Ispitivanje koštane srži. Liječnik može uzeti uzorak koštane srži za laboratorijsko testiranje. Uzorak se uzima dugom iglom umetnutom u kost (aspiracija koštane srži i biopsija).

U laboratoriju se uzorak ispituje na stanice mijeloma. Specijalizirani testovi, kao što je fluorescentna in situ hibridizacija (FISH) mogu analizirati stanice mijeloma kako bi se identificirale mutacije gena.

Slikovni testovi. Slikovni testovi mogu se preporučiti za otkrivanje problema s kostima povezanih s multiplim mijelomom. Testovi mogu uključivati rendgensko snimanje, MRI, CT ili pozitronsku emisijsku tomografiju (PET).

Komplikacije multiplog mijeloma

Multipli mijelom može uzrokovati neke probleme kao što su:

 • Problemi s kostima. Kosti mogu postati slabije, što dovodi do prijeloma.
 • Problemi s krvlju. Možete dobiti anemiju, što znači da tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica. To vas može učiniti umornima i blijedima te izazvati probleme sa srcem. Također možete imati premalo trombocita, što otežava zgrušavanje krvi.
 • Infekcije. Kada imate mijelom, tijelo proizvodi mnogo slabih antitijela koja istiskuju zdrava, što vam otežava borbu protiv infekcije. Manjak bijelih krvnih stanica također može oslabiti vaš imunološki sustav.
 • Oštećenje bubrega. Mijelom može začepiti vaše bubrege tako da ne filtriraju kako bi trebali. To može dovesti do zatajenja bubrega.

Multipli mijelom: Vrste liječenja

Kako se liječi multipli mijelom?

U liječenju raka, različite vrste liječnika često rade zajedno kako bi stvorile cjelokupni plan liječenja pacijenta koji kombinira različite vrste liječenja. To se zove multidisciplinarni tim. Timovi za lijećenje od raka također uključuju razne druge zdravstvene stručnjake, uključujući liječničke pomoćnike, medicinske sestre, farmaceute, savjetnike, dijetetičare i druge.

Liječenje multiplog mijeloma ovisi o tome ima li pacijent simptome i o općem zdravstvenom stanju pacijenta. U mnogim će slučajevima tim liječnika raditi s pacijentom kako bi odredili najbolji plan liječenja. Ciljevi liječenja su eliminirati stanice mijeloma, kontrolirati rast tumora, kontrolirati bol i omogućiti pacijentima aktivan život. Iako ne postoji lijek za multipli mijelom, rak se godinama može uspješno liječiti kod mnogih pacijenata.

Uobičajene vrste liječenja koje se koriste za multipli mijelom opisane su u nastavku. Vaš plan skrbi također može uključivati liječenje simptoma i nuspojava, što je važan dio liječenja raka.

Informacije u nastavku podijeljene su na opcije liječenja za osobe bez simptoma i za osobe sa simptomima. Osim toga, mogućnosti liječenja mogu ovisiti o tome je li pacijentu nedavno dijagnosticiran mijelom ili mu se bolest vraća. Odvojite vrijeme da saznate sve o svojim mogućnostima liječenja, uključujući klinička ispitivanja. Također, razgovarajte o ciljevima svakog tretmana sa svojim liječnikom i o tome što možete očekivati tijekom liječenja. Ove vrste razgovora nazivaju se “zajedničko donošenje odluka”. Zajedničko donošenje odluka je kada vi i vaši liječnici radite zajedno na odabiru tretmana koji odgovaraju ciljevima vaše skrbi. Zajedničko donošenje odluka posebno je važno za multipli mijelom jer postoje različite mogućnosti liječenja.

Pregled liječenja za osobe s tinjajućim multiplim mijelomom

Osobe s ranim stadijem mijeloma i bez simptoma, koji se naziva tinjajući multipli mijelom ili SMM, liječnik može jednostavno pomno pratiti putem pregleda. Ovaj pristup se naziva aktivni nadzor ili budno čekanje. Kao što je prethodno navedeno, ako postoje dokazi o stanjivanju kostiju ili osteoporozi, mogu se preporučiti periodične infuzije bisfosfonata za preokret ovog procesa. Postoje i klinički protokoli ili procesi koji se koriste za procjenu može li upotreba lijekova koji se nazivaju ciljana terapija ili imunoterapija spriječiti ili odgoditi razvoj mijeloma u bolest koja zahtijeva liječenje. Ako se pojave simptomi, počinje aktivno liječenje. Dva klinička ispitivanja visokorizičnog SMM-a pokazala su da rano liječenje može usporiti progresiju mijeloma sa simptomima kod nekih pacijenata, ali nije poznato pomaže li to ljudima da žive dulje.

Pregled liječenja pacijenata sa simptomima

Liječenje osoba sa simptomatskim mijelomom uključuje i liječenje za kontrolu bolesti kao i potpornu njegu za poboljšanje kvalitete života, kao što je ublažavanje simptoma i održavanje dobre prehrane. Liječenje usmjereno na bolest obično uključuje terapiju lijekovima, kao što je ciljana terapija i/ili kemoterapija, sa ili bez steroida. Transplantacija koštane srži/matičnih stanica može biti opcija. Druge vrste liječenja, poput terapije zračenjem i operacije, koriste se u posebnim okolnostima. Svaka vrsta tretmana opisana je u nastavku.

Plan liječenja uključuje različite faze.

 • Indukcijska terapija za brzu kontrolu raka i pomoć pri ublažavanju simptoma.
 • Konsolidacija dodatnom kemoterapijom ili transplantacijom koštane srži/matičnih stanica.
 • Terapija održavanja tijekom duljeg razdoblja kako bi se spriječio povratak raka.

Terapije primjenom lijekova

Tretmani koji koriste lijekove koriste se za uništavanje stanica raka. Lijekovi se mogu davati kroz krvotok kako bi došli do stanica raka u cijelom tijelu. Kada se lijek daje na ovaj način, to se zove sistemska terapija. Lijekovi se također mogu davati lokalno, što je kada se lijek primjenjuje izravno na rak ili se drži u jednom dijelu tijela.

Ovu vrstu lijekova općenito propisuje medicinski onkolog, liječnik koji se specijalizirao za liječenje raka lijekovima.

Lijekovi se često daju putem intravenske (IV) cijevi koja se stavlja u venu pomoću igle ili kao pilula ili kapsula koja se proguta (oralno). Ako ste dobili oralne lijekove, svakako se raspitajte kod svog zdravstvenog tima o tome kako ih sigurno čuvati i rukovati njima.

Vrste lijekova koji se koriste za multipli mijelom uključuju:

 • Kemoterapija
 • Ciljana terapija
 • Imunomodulatorni lijekovi
 • Steroidi
 • Lijekovi koji modificiraju kosti
 • Imunoterapija

O svakoj od ovih vrsta terapija detaljnije se govori u nastavku. Osoba obično prima kombinaciju lijekova koji se daju u isto vrijeme. Također se mogu dati kao dio plana liječenja koji uključuje operaciju i/ili terapiju zračenjem.

Kombinirani režimi važan su dio liječenja multiplog mijeloma. Kombinacija različitih učinaka liječenja različitim vrstama lijekova – kao što je kombinacija imunomodulatornog lijeka, inhibitora proteasoma i steroida – može biti učinkovit način upravljanja bolešću. Osim toga, mogu se dodati drugi ciljani tretmani, ovisno o specifičnoj situaciji pojedinca.

Lijekovi koji se koriste za liječenje raka neprestano se procjenjuju. Razgovor sa svojim liječnikom često je najbolji način da saznate više o lijekovima koji su vam propisani, njihovoj svrsi i njihovim mogućim nuspojavama ili interakcijama s drugim lijekovima.

Također je važno obavijestiti svog liječnika ako uzimate bilo koje druge lijekove ili dodatke prehrani na recept ili bez recepta. Biljke, dodaci prehrani i drugi lijekovi mogu stupiti u interakciju s lijekovima protiv raka, uzrokujući neželjene nuspojave ili smanjujući učinkovitost.

Kemoterapija

Kemoterapija je uporaba lijekova za uništavanje stanica raka, obično sprječavanjem rasta, dijeljenja i stvaranja novih stanica raka.

Režim kemoterapije ili raspored obično se sastoji od određenog broja ciklusa koji se daju tijekom određenog vremenskog razdoblja. Pacijent obično prima kombinacije različitih lijekova u isto vrijeme.

Kombinirana kemoterapija uspješno se koristi za liječenje mijeloma. Ovi lijekovi uključuju ciklofosfamid (dostupan kao generički lijek), doksorubicin (dostupan kao generički lijek), melfalan (Alkeran, Evomela), etopozid (dostupan kao generički lijek), cisplatin (dostupan kao generički lijek), karmustin (BiCNU) , i bendamustin (Bendeka). Lijekovi za kemoterapiju poput ovih mogu se koristiti u određenim situacijama. Na primjer, melfalan se najčešće koristi kada je transplantacija koštane srži dio plana liječenja. Visoka doza melfalana koristi se za dugotrajno suzbijanje mijeloma, a za oporavak od ovog tretmana koriste se vlastite stanice koštane srži pacijenta.

Također se može preporučiti kombiniranje kemoterapije s drugim vrstama liječenja, uključujući ciljane terapije ili steroide. Na primjer, kombinaciju melfalana, steroida prednizona (više robnih marki) i ciljane terapije zvane bortezomib (Velcade) odobrila je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za početno liječenje multiplog mijeloma. To je zato što ova kombinacija često pomaže ljudima da žive dulje u usporedbi s kombinacijom melfalana i prednizona. Ciljana verzija melfalana pod nazivom melfalan flufenamid (Pepaxto) u kombinaciji s deksametazonom može se koristiti za liječenje multiplog mijeloma koji nije zaustavljen nakon 4 ili više prethodnih tretmana.

Nuspojave kemoterapije ovise o pojedincu i korištenoj dozi, ali mogu uključivati umor, rizik od infekcije, mučninu i povraćanje, gubitak kose, gubitak apetita i proljev ili zatvor. Druge nuspojave uključuju perifernu neuropatiju (trnci ili utrnulost u stopalima ili rukama), probleme sa zgrušavanjem krvi i niske krvne slike. Ove nuspojave obično nestaju nakon završetka liječenja. Povremeno se može pojaviti alergijska reakcija kao što je osip na koži i možda će se morati prekinuti primjena lijeka.

Duljina kemoterapije varira od pacijenta do pacijenta i obično se daje dok se mijelom dobro ne kontrolira.

Ciljana terapija

Ciljana terapija je liječenje koje cilja na specifične gene raka, proteine ili okolinu tkiva koje pridonosi rastu i preživljavanju raka. Ova vrsta liječenja blokira rast i širenje stanica raka i ograničava oštećenje zdravih stanica. Posljednjih godina, ciljano liječenje, koje se ponekad naziva novom terapijom, pokazalo se sve uspješnijim u kontroli mijeloma i poboljšanju prognoze. Znanstvenici nastavljaju istraživati nove lijekove za ovu bolest u kliničkim ispitivanjima.

Nemaju svi tumori iste mete. Kako bi pronašao najučinkovitije liječenje, vaš liječnik može provesti testove na stanicama raka kako bi identificirao gene, proteine i druge čimbenike. To pomaže liječnicima da bolje usklade svakog pacijenta s najučinkovitijim liječenjem kad god je to moguće. Osim toga, istraživačke studije nastavljaju saznati više o specifičnim molekularnim ciljevima i novim tretmanima usmjerenim na njih.

Ciljana terapija multiplog mijeloma uključuje:

 • Inhibitori proteasoma. Bortezomib (Velcade), karfilzomib (Kyprolis) i iksazomib (Ninlaro) klasificirani su kao inhibitori proteasoma. Oni ciljaju na specifične enzime zvane proteasomi koji probavljaju proteine u stanicama. Budući da stanice mijeloma proizvode puno proteina, posebno su osjetljive na ovu vrstu lijeka. Ovi se lijekovi mogu koristiti za liječenje novodijagnosticiranog mijeloma i rekurentnog mijeloma.
 • Inhibitori histon deacetilaze. Panobinostat (Farydak), inhibitor enzima histon deacetilaze (HDAC), također liječi rekurentni mijelom. HDAC-ovi pomažu održati DNK čvrsto smotanom, dok panobinostat pomaže odmotati DNK i aktivirati gene koji zaustavljaju ili usporavaju rast stanica raka.
 • Monoklonska protutijela. Elotuzumab (Empliciti) i daratumumab (Darzalex) su monoklonska protutijela koja se vežu na stanice mijeloma i označavaju ih za uklanjanje od strane vlastitog imunološkog sustava osobe. Daratumumab se može dati za liječenje novodijagnosticiranog multiplog mijeloma. Kombinacija lijekova daratumumaba i hijaluronidaze-fihj (Darzalex Faspro) sa ili bez pomalidomida (Pomalyst) i deksametazona (više robnih marki) također se može koristiti za liječenje multiplog mijeloma. Ova kombinacija se daje pod kožu trbuha i brža je nego kada se daje injekcijom kroz venu. Daratumumab sa ili bez hijaluronidaze-fihj u kombinaciji s karfilzomibom i deksametazonom može se koristiti za liječenje multiplog mijeloma koji je prestao reagirati na 1 do 3 prethodna liječenja. Isatuximab-irfc (Sarclisa) je monoklonsko protutijelo koje je odobrila FDA za liječenje odraslih s multiplim mijelomom koji su primili 1 do 3 prethodna tretmana. Isatuximab-irfc se može davati u kombinaciji s pomalidomidom i deksametazonom ili karfilzomibom i deksametazonom.
 • Inhibitori nuklearnog izvoza. Selinexor (Xpovio) je ciljana terapija koja se daje u kombinaciji s deksametazonom, steroidom dostupnim kao generički lijek. Ova kombinacija se koristi za liječenje odraslih s multiplim mijelomom koji se vratio nakon 4 ili više prethodnih tretmana. Također se može davati u kombinaciji s bortezomibom i deksametazonom osobama koje su primile barem 1 prethodni tretman.
 • Sredstvo za ciljanje antigena sazrijevanja B-stanica (BCMA). Belantamab mafodotin-blmf (Blenrep) je konjugat protutijela i lijeka koji je odobrila FDA za liječenje odraslih s rekurentnim ili refraktornim multiplim mijelomom koji su primili najmanje 4 prethodna tretmana. Belantamab mafodotin-blmf koristi antitijelo za vezanje na BCMA i isporučuje kemoterapiju stanici mijeloma. BCMA je protein na površini stanica mijeloma.
 • Bispecifični uključeni T-stanica. Bispecifična antitijela su monoklonska antitijela koja ciljaju na BCMA. Ta se protutijela mogu pričvrstiti i na T stanicu i na stanicu mijeloma u isto vrijeme, aktivirajući imunološki napad na stanice raka. Za razliku od CAR T stanica, bispecifične T-stanice uključene mogu se dostaviti bez uklanjanja imunoloških stanica pacijenta. Teclistamab-cqyv (Tecvayli) je bispecifični aktivirač T-stanica koji je odobren za liječenje rekurentnog ili refraktornog multiplog mijeloma nakon najmanje 4 prethodne linije liječenja.

Ciljane terapije također se mogu koristiti u kombinaciji s kemoterapijom, imunomodulacijskim lijekovima ili steroidnim lijekovima, jer određene kombinacije lijekova ponekad mogu imati bolji učinak od jednog lijeka. Na primjer, lijekovi lenalidomid, bortezomib i deksametazon, kao i bortezomib, ciklofosfamid i deksametazon, nude se u kombinaciji kao početni tretman. Klinička ispitivanja istražuju može li kombinacija lenalidomida, bortezomiba i deksametazona biti jednako učinkovita kao lenalidomid, bortezomib i deksametazon nakon čega slijedi transplantacija koštane srži/matičnih stanica.

Talidomid (Synovir, Thalomid), lenalidomid i bortezomib također se mogu učinkovito koristiti kao terapija održavanja za produljenje odgovora bolesti na početnu terapiju ili nakon transpacije koštane srži/matičnih stanica. Međutim, odluka o podvrgavanju transplantaciji je složena i treba je pažljivo raspraviti sa svojim liječnikom.

Istraživanje je pokazalo da terapija održavanja lenalidomidom i/ili bortezomibom produljuje koliko dugo pacijenti preživljavaju i produljuje koliko dugo žive bez aktivnog mijeloma. Terapija održavanja mora se koristiti s određenim oprezom, iako su nedavne studije pokazale značajno poboljšanje preživljenja korištenjem ovog pristupa.

Imunomodulatorni lijekovi

Talidomid, lenalidomid (Revlimid) i pomalidomid (Pomalyst) klasificiraju se kao imunomodulatori koji stimuliraju imunološki sustav. Ovi lijekovi također sprječavaju nove krvne žile da se formiraju i hrane stanicama mijeloma. Talidomid i lenalidomid odobreni su za liječenje novodijagnosticiranih pacijenata. Lenalidomid i pomalidomid također su učinkoviti u liječenju rekurentnog mijeloma.

Steroidi

Steroidi, kao što su prednizon i deksametazon, mogu se davati sami ili u isto vrijeme s drugim lijekovima, kao što je ciljana terapija ili kemoterapija. Steroidi su vrlo učinkoviti u smanjenju opterećenja plazma stanica, ali taj je učinak samo privremen.

Na primjer, lenalidomid i deksametazon kao uvodna terapija i terapija održavanja preporučuju se onima koji ne mogu imati transplantaciju koštane srži/matičnih stanica. Dodavanje bortezomiba ovoj kombinaciji nedavno se pokazalo učinkovitim u kliničkom ispitivanju.

Lijekovi koji modificiraju kosti

Većina ljudi s mijelomom prima lijekove za modificiranje kostiju. Ovi lijekovi pomažu ojačati kosti i smanjiti bol u kostima i rizik od prijeloma.

Postoje 2 vrste lijekova za modificiranje kostiju za liječenje gubitka koštane mase od multiplog mijeloma. Izbor lijekova ovisi o vašem cjelokupnom zdravlju i individualnom riziku od nuspojava.

 • Bisfosfonati, poput zoledronatne kiseline (Zometa) i pamidronata (Aredia), blokiraju stanice koje otapaju kost, zvane osteoklasti. Za multipli mijelom, pamidronat ili zoledronatna kiselina daju se IV svaka 3 do 4 tjedna. Svaki tretman pamidronatom traje najmanje 2 sata, a svaki tretman zoledronatnom kiselinom traje najmanje 15 minuta. Bolesnici s postojećim teškim problemima s bubrezima obično primaju niže doze pamidronata kroz dulje vrijeme (primjerice 4 do 6 sati umjesto 2 sata). Zoledronatna kiselina se općenito ne preporučuje osobama s teškim problemima s bubrezima.
 • Denosumab (Xgeva) je terapija usmjerena na osteoklaste koja se naziva inhibitor RANK liganda. Odobren je za liječenje multiplog mijeloma i može biti bolja opcija za osobe s teškim problemima s bubrezima. Denosumab može biti skuplji od bisfosfonata. Pokazalo se da ima sličnu učinkovitost kao bisfosfonati.

Liječenje lijekom koji modificira kosti preporučuje se do 2 godine. Nakon 2 godine liječenje se može prekinuti ako djeluje. Ako se mijelom vrati i razviju se novi problemi s kostima, obično se ponovno započinje liječenje lijekom koji modificira kosti. Razgovarajte sa svojim liječnikom za više informacija o prekidu i ponovnom početku liječenja ovim lijekovima.

Nuspojave bisfosfonata mogu uključivati simptome slične gripi, anemiju, bolove u zglobovima i mišićima i probleme s bubrezima. Ako uzimate pamidronat ili zoledronatnu kiselinu, trebali biste napraviti krvnu pretragu kako biste provjerili koliko dobro bubrezi rade prije svakog uzimanja lijeka. Nuspojave denosumaba mogu uključivati proljev, mučninu, anemiju i bol u leđima.

Osteonekroza čeljusti je neuobičajena, ali potencijalno ozbiljna nuspojava obje vrste lijekova za modificiranje kosti. Simptomi mogu uključivati bol, oticanje i infekciju čeljusti; klimavi zubi; i izložena kost. Prije liječenja pacijenti bi trebali proći temeljit stomatološki pregled, a eventualne infekcije zuba ili usta treba liječiti. Tijekom liječenja lijekom za modificiranje kostiju, pacijenti bi trebali izbjegavati bilo kakve invazivne stomatološke zahvate, poput stomatološke kirurgije. Vodite računa o svojim zubima, desnima i jeziku redovitim pranjem zuba i čišćenjem koncem.

Lijekovi za modificiranje kostiju ne preporučuju se uvijek osobama sa sljedećim stanjima:

 • Solitarni plazmocitom (1 tumor kostiju)
 • Tinjajući ili indolentni mijelom
 • Stanja abnormalnih plazma stanica koje nisu mijelom, ali mogu s vremenom postati mijelom, kao što je MGUS

Ove informacije o lijekovima za modificiranje kostiju temelje se na preporukama ASCO-a za liječenje multiplog mijeloma bisfosfonatima.

Imunoterapija

Imunoterapija, koja se naziva i biološka terapija, osmišljena je za jačanje prirodne obrane tijela u borbi protiv raka. Koristi materijale proizvedene u tijelu ili u laboratoriju za poboljšanje, ciljanje ili obnavljanje funkcije imunološkog sustava.

Stanične imunoterapije odobrene za liječenje multiplog mijeloma su idecabtagene vicleucel (Abecma) i ciltacabtagene autoleucel (Carvykti). To su terapije T-stanica himernog antigenskog receptora (CAR) koje ciljaju na BCMA. Mogu se koristiti za liječenje multiplog mijeloma koji nije zaustavljen nakon 4 ili više tretmana.

U terapiji CAR T-stanicama neke se stanice uklanjaju iz krvi pacijenta. Zatim se T-stanice mijenjaju u laboratoriju tako da imaju specifične proteine koji se nazivaju receptori. Ovi receptori omogućuju promijenjenim T stanicama da prepoznaju stanice raka. U slučaju idecabtagene vicleucela i ciltacabtagene autoleucela, stanice prepoznaju protein nazvan BCMA na stanicama mijeloma. Promijenjene T stanice se uzgajaju u velikom broju u laboratoriju i vraćaju u tijelo pacijenta. Kad stignu tamo, traže i uništavaju stanice raka.

Različite vrste imunoterapije mogu izazvati različite nuspojave. Uobičajene nuspojave uključuju kožne reakcije, simptome slične gripi, proljev i promjene težine. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim nuspojavama imunoterapije koja vam se preporučuje.

Transplantacija koštane srži/matičnih stanica

Transplantacija koštane srži je medicinski postupak u kojem se koštana srž koja sadrži rak zamjenjuje visoko specijaliziranim stanicama. Te stanice, koje se nazivaju hematopoetske matične stanice, razvijaju se u zdrave crvene krvne stanice, bijele krvne stanice i trombocite u koštanoj srži. Hematopoetske matične stanice su krvotvorne stanice koje se nalaze i u krvotoku i u koštanoj srži. Ovaj se postupak naziva i transplantacija matičnih stanica.

Prije nego što preporuče transplantaciju, liječnici će razgovarati s pacijentom o rizicima ovog liječenja. Također će uzeti u obzir nekoliko drugih čimbenika, kao što je vrsta raka, rezultati bilo kojeg prethodnog liječenja te pacijentova dob i opće zdravstveno stanje.

Postoje 2 vrste transplantacije hematopoetskih matičnih stanica ovisno o izvoru zamjene krvnih matičnih stanica: alogena (ALLO) i autologna (AUTO). ALLO koristi donirane matične stanice, dok AUTO koristi vlastite matične stanice pacijenta. Za multipli mijelom, AUTO se češće koristi. ALLO se proučava u kliničkim ispitivanjima. U oba tipa, cilj je uništiti sve stanice raka u srži, krvi i drugim dijelovima tijela korištenjem visokih doza kemoterapije (obično melfalana), a zatim omogućiti zamjenskim matičnim stanicama krvi da stvore zdravu koštanu srž i obnove imunološki odgovor tijela.

Nuspojave ovise o vrsti transplantacije, vašem općem zdravstvenom stanju i drugim čimbenicima.

Terapija radijacijom

Terapija zračenjem je korištenje visokoenergetskih rendgenskih zraka ili drugih čestica za uništavanje stanica raka. Liječnik koji je specijaliziran za davanje terapije zračenjem za liječenje raka naziva se radijacijski onkolog. Najčešća vrsta liječenja zračenjem naziva se terapija vanjskim snopom zračenja, što je zračenje koje daje stroj izvan tijela. Režim ili raspored terapije zračenjem obično se sastoji od određenog broja tretmana koji se daju tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Liječnici mogu preporučiti terapiju zračenjem za pacijente s bolovima u kostima kada kemoterapija nije učinkovita ili radi kontrole boli. Međutim, korištenje terapije zračenjem nije laka odluka. U mnogim je slučajevima bol (osobito bol u leđima) posljedica strukturalnog oštećenja kosti. Terapija zračenjem možda neće pomoći u ublažavanju ove vrste boli i može utjecati na odgovor koštane srži na buduće liječenje.

Nuspojave terapije zračenjem mogu uključivati umor, blage kožne reakcije, želučane tegobe i labavu stolicu. Većina nuspojava nestaje ubrzo nakon završetka liječenja.

Kirurgija

Kirurgija obično nije opcija liječenja multiplog mijeloma usmjerena na bolest, ali se može koristiti za ublažavanje specifičnih simptoma. Kirurgija se koristi za liječenje bolesti kostiju, osobito ako postoje prijelomi, i nedavnih plazmocitoma, osobito ako se pojave izvan kosti. Ako vam se preporučuje operacija, razgovarajte sa svojim liječnikom o pojedinostima operacije, uključujući razdoblje oporavka.

Vodite brigu o sebi

Da biste se osjećali bolje tijekom liječenja:

 • Hranite se zdravo. Dijetetičar vam može pomoći u odabiru prave hrane, osobito ako zbog liječenja imate problema s unosom određenih namirnica.
 • Vježbajte ako možete. Ostanite aktivni kako biste se osjećali bolje, imali više energije i zaštitili svoje kosti.
 • Dobro se odmorite. Odrijemajte ili napravite pauze prema potrebi tijekom dana.
 • Pitajte za pomoć. Potražite grupe podrške koje će vama i vašoj obitelji pomoći u borbi protiv ove bolesti.

Reference:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-myeloma/diagnosis-treatment/drc-20353383
https://mijelom.hr/sto-je-mm-2/
https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/multiple-myeloma-symptoms-causes-treatment
https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/36687/Multipli-mijelom.html
https://www.cancer.net/cancer-types/multiple-myeloma/types-treatment
https://www.cybermed.hr/clanci/multipli_mijelom

Slika preuzeta sa https://www.kindpng.com/imgv/TbRwixJ_multiple-myeloma-is-a-blood-cancer-that-affects/

2 razmišljanja na “Multipli mijelom – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *