Muška neplodnost

Muška neplodnost – uzrok, simptomi i liječenje

Savjeti o prehrani Simptomi

Jeste li znali da se u posljednjih pola stoljeća prosječan broj spermija kod muškaraca smanjio gotovo 50 posto, uz daljnju tendenciju smanjivanja?

Problemi s neplodnošću susreću se kod otprilike 15% parova, što je veliki broj s obzirom da mnogi parovi nemaju medicinsku anamnezu koja bi ukazivala na problem dobivanja željenog potomstva.

Mišljenje da nakon dugog vremena “čuvanja od začeća”, prestankom korištenja kontracepcijskih sredstava dolazi do brzog začeća, događa se kod mnogih parova; međutim ostali otkriju da začeće djeteta nije jednostavno. Neplodnost je problem s kojim se susreće otprilike 15% parova.
Povezana je s muškim i ženskim partnerom. Jedan od napredaka u liječenju neplodnosti bilo je i uključivanje muškog partnera u rutinsko ispitivanje kod neplodnih parova. Prvi korak koji tada treba napraviti je poslati muškog partnera na spermiogram. Razlog neplodnosti u para ukazuje na to da je u 40% slučajeva riječ o bolesti u muškarca, a u žena oko 50% slučajeva, dok su razlozi nejasni i nepotpuno objašnjeni u oko 10% parova (1). Najnovija znanstvena istraživanja pokazuju progresivno opadanje ukupnog broja spermija u ejakulatu, broja pokretnih spermija te morfološki normalnih spermija.

Istraživanjima je pokazano da je godišnji pad:

  • koncentracije spermija 2,6%
  • postotka pokretnih spermija 0,3%
  • postotak morfološki normalnih spermija 0,7%

Prema posljednjim smjernicama, donja granica normalnih vrijednosti spermiograma je sljedeća:

Mjerena veličinaNormalna vrijednost
volumen sperme
ukupan broj spermatozoida
koncentracija spermatozoida
vitalnost
progresivna pokretljivost
ukupna pokretljivost
morfološki “normalni” oblici
1,5 ml (1,4 – 1,7)
39 mil. u ejakulatu (33 – 46)
15 mil./ml (12 – 16)
58 % živih (55 – 63)
32 % (31 – 34)
40 % (38 – 42)
4 % (3 – 4)

Uzrok neplodnosti

Glavni uzrok muške neplodnosti je nemogućnost stvaranja spermija ili nemogućnost stvaranja dovoljno dobrih spermija. Ponekad je teško ustanoviti da li je problem spermija jedini uzrok ili samo doprinosi neplodnosti. Ponekad muškarci s vrlo niskim brojem spermija mogu imati djecu, ali i neki muškarci s normalnim brojem spermija ne mogu imati djecu. Ono što je važno nije njihov broj ili njihova pokretljivost već da li oni mogu oploditi jajnu stanicu ili ne. Važno je napomenuti da iako je samo jedan spermij potreban za oplodnju jajne stanice, za razaranje zona oko jajne stanice što omogućuje oplodnju onom jednom spermiju potrebni su i enzimi drugih spermija koji pospješuju oplodnju.

Normalna morfologija i pokretljivost spermija su samo neki od kriterija koji trebaju biti zadovoljeni da bi spermij mogao uspješno oploditi jajnu stanicu. Spermiji moraju biti u mogućnosti izvršiti kapacitaciju, akrosomsku reakciju i nuklearnu dekondenzaciju. Moraju imati sposobnost penetracije kroz cervikalni sluzni čep, cumulus oophorus, ZP-u (zonu pellucidu) i VM (vitellina membrana), te vezati se za jajnu stanicu.

Razlozi neplodnosti kod muškarca mogu biti različiti. Uzročno gledano, mogu se podijeliti u pet osnovnih skupina:

  • predtestikularni (prirođene genetske abnormalnosti, endokrinopatije),
  • testikularni (spermiogeneza poremećena na razini testisa),
  • posttestikularni (poremećaji na razini provodnih kanala ili erektilna disfunkcija),
  • genitourinarne infekcije,
  • imunološki uzroci.

Među prirođenim genetskim abnormalnosti valja spomenuti sindrome (kao što su Klinefertov ili Downov) te različite endokrinopatije (hipogonadizam, hipopituitarizam, Kallmanov sindrom ili poremećaji produkcije androgena).

Varikocela je proširenje venskog spleta koji odvode krv iz testisa. Najčešće se javlja u dobi od 15 do 20 godina i obično bez simptoma. Prema veličini, možemo ih podijeliti na male, srednje i velike. Iako se mogu javiti na desnoj i lijevoj strani, zbog anatomskih razloga u gotovo 90 posto slučajeva javljaju se na lijevoj. Prisutne su kod 10 do 20 posto opće populacije, a kod muškaraca sa smanjenom fertilnošću javljaju se u do 40 posto slučajeva.

Točan mehanizam kojim varikocela oštećuje funkciju i proizvodnju spermija te njihovu strukturu još nije razjašnjen. Pretpostavlja se da utjecaj mogu imati temperatura, manjak kisika ili toksini. Naime, u skrotumu je temperatura fiziološki niža, što je bitno za razvoj spermija, a proširenje venoznog pleksusa povećava temperaturu i na taj način nepovoljno djeluje na spermiogenezu.
Utjecaj varikocele na kvalitetu i broj spermija teško je predvidjeti, jer je zapaženo kako katkad muškarci s velikom varikocelom nemaju problema s fertilnošću i obratno – znatno smanjena kvaliteta sperme može se uočiti kod jedva primjetnih varikocela. Stoga liječenje obično nije potrebno, osim u slučajevima poremećene funkcije testisa, smanjenja testisa ili kod upornih bolova, odnosno nelagode. U tim slučajevima liječenje je najčešće kirurško.

Nespušteni testis (kriptorhizam) javlja se kod tri do pet posto muške novorođenčadi. Između šest mjeseci i godine dana starosti postotak djece s nespuštenim testisom smanjuje se na oko jedan posto. Može se javiti jednostrano ili obostrano. Zbog mogućeg oštećenja zametnog epitela testisa, njegove atrofije ili razvoja malignoma, svakako je potrebno savjetovati se s urologom o daljnjem tretmanu.

Torzija testisa manifestira se iznenadnim bolovima u području donjeg dijela trbuha i skrotumu, koji nastaju zbog rotacije testisa, te potpuna ili djelomična prekida opskrbe krvlju. Može nastati spontano, ali i nakon traume. Takvo stanje zahtijeva neodgodiv pregled urologa i urološku intervenciju, s obzirom na to da svako odlaganje može dovesti do atrofije testisa, odnosno potrebe da se testis odstrani.

Upala testisa (orhitis) rijetko se javlja prije puberteta. U adolescentnoj dobi ili kod odraslih, kod oko trećine oboljelih može se javiti kao komplikacija zaušnjaka (mumps). Kao posljedica upale može se javiti poremećaj fertilnosti, a rijetko i potpuna sterilnost.

Potpuni nedostatak spermatozoida u ejakulatu (opstruktivna azoospermija) javlja se u oko 15 do 20 posto od ukupnog broja azoospermija. Može nastati na razini epididimisa (pasjemenik), ductus deferensa ili ejakulatornog kanala. Razlog može biti kongenitalna anomalija, odnosno nedostatak, a može se javiti i kao posljedica različitih stanja, kao što su upale epididimisa ili prostate te operativnih zahvata. Takvo stanje zahtijeva dodatnu urološku obradu.

Retrogradna ejakulacija također može biti razlogom neplodnosti kod muškaraca. Ovaj pojam znači da tijekom orgazma ne dolazi do izbacivanja sperme kroz penis nego ona odlazi u mokraćni mjehur. Razlozi mogu biti anatomski i funkcionalni. Kao anatomski se navode prethodne operacije prostate ili vrata mokraćnog mjehura, nakon čega unutarnji mišić, koji se nalazi između mokraćnog mjehura i prostate, nema više svoju funkciju. Funkcionalni razlozi mogu se javiti kod različitih neuroloških abnormalnosti, koje nalazimo kod šećerne bolesti, multiple skleroze ili nakon većih kirurških zahvata u trbuhu.

Erektilna disfunkcija – poremećaj kod kojega muškarac ne može postići dostatnu erekciju ili je ne može održati dovoljno dugo kako bi došlo do penetracije i završetka seksualne aktivnosti. Međutim, treba razlikovati ejakulatornu disfunkciju, koja se može manifestirati anejakulacijom, odnosno prijevremenom ejakulacijom. Sve to za posljedicu može imati probleme s dovođenjem sjemena u rodnicu. Razlozi mogu biti organski ili psihogeni.

Spolno prenosive bolesti mogu dovesti do sekundarne neplodnosti, baš kao i upale muških spolnih organa. Upale mokraćne cijevi, prostate, testisa ili epididimisa danas se uspješno liječe, ali ako prijeđu u kronične oblike, mogu imati implikacija na fertilnost muškarca. U dijagnostičkom postupku često su potrebne bakteriološke analize brisa mokraćne cijevi, mokraće i ejakulata prostate, a u liječenju se svakako treba savjetovati s urologom. Najčešći uzročnici su: klamidija, gonokok, trihomonas, ureaplazma i mikoplazma.

Autoimunost uzrok je neplodnosti u dva do 13 posto neplodnih muškaraca. Autoantitijela mogu se pronaći nakon virusnih infekcija ili operacija u području testisa, najčešće kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere. Uzimanje nekih lijekova može imati utjecaj na plodnost muškaraca (utjecaj na reproduktivni ciklus imaju anabolički steroidi, cimetidin i spironolakton, dok, primjerice, sulfasalazin i nitrofurantoin mogu utjecati na pokretljivost spermija). I uzimanje droga i alkohola u većim količinama povezano je s hormonalnim poremećajima i smanjenjem broja spermija.

Suvremena medicina nudi brojne tehnike i metode pomoću kojih je ipak moguće ostvariti toliko željenu trudnoću. Međutim, s obzirom na složenost uzroka, u rješavanju problema neplodnosti svakako je potrebna suradnja stručnjaka različitih specijalnosti, ali i puno strpljenja.

Kako poboljšati kvalitetu sperme

Manje stresa
Kronični stres i nezdrav stil života, mogu smanjiti razinu testosterona. Stres u organizmu potiče oslobađanje opioida i glukokortikoida, što koči oslobađanje gonadotropnih hormona i posredno smanjuje proizvodnju testosterona u testisima, pa tako i spermija. Stoga je jasno da izbjegavanje stresa može doprinijeti i većoj plodnosti.

Vitamini i minerali koji poboljšavaju sliku spermiograma
Koenzim Q10 pomaže povećanju broja i pokretljivosti spermija, prirodni izvori su crveno meso, losos, srdela, tuna, skuša, soja, sojino i sezamovo ulje, kikiriki, orasi, brokule, špinat i cjelovite žitarice. Selen, također povećava pokretljivost spermija, a ima ga u sjemenkama suncokreta, zobi, soku od naranče, češnjaku. Nedostatak mangana dovodi do gubitka libida i neplodnosti, prirodni izvori su integralne žitarice, orasi, voće, kelj, celer, aronija, smokva, jetra, pšenične mekinje, badem, heljda, leća, grašak, mrkva, suhe šljive. Folna kiselina nužna je za stvaranje spermija, održavanje njihova broja i pokretljivosti, ima je u zelenom povrću, šparogama, kvascu, grahu, gljivama, mesu, orasima.

Učestalost spolnih odnosa dva do tri puta tijekom tjedna povećava šanse za postizanjem trudnoće
Manji broj odnosa smanjuje vjerojatnost spolnog čina u vrijeme ovulacije, ali i može utjecati na kvalitetu sjemena kod muškarca. Apstinencija povećava koncentraciju i broj spermija, međutim negativno utječe na njihovu pokretljivost. Apstinencija u duljem trajanju od 10 dana smanjuje kvalitetu spermija, dok apstinencija kraća od dva dana smanjuje koncentraciju, odnosno ukupni broj spermija.

Postizanje optimalne tjelesne težine
Pretili ljudi imaju problema s kvalitetom sperme. Estrogen muškarci inače imaju u malim količinama, no kod pretilih ljudi se otpušta iz masnih stanica, tj. povećava te tako utječe na plodnost. Premala težina može biti rezultat kroničnih bolesti ili loše prehrane, što opet utječe na plodnost, pokazuju istraživanja.

Smanjiti unos alkohola i konzumaciju duhanskih proizvoda
Alkohol utječe na apsorpciju cinka koji je izrazito važan za zdravu spermu. Ispijanje alkohola u razumnim količinama ne utječe na kvalitetu sperme, ali veće količine smanjuju broj spermija, tvrdi dr. Allan Pacey sa Sveučilišta Sheffield. Muškarci koji na dan puše od jedne do dvije kutije cigareta imaju spermu lošije kvalitete i manji broj spermija nego nepušači, potvrdila su istraživanja.

Odgovorno seksualno ponašanje
Seksualno prenosive infekcije koje se ne tretiraju na vrijeme jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti kod muškaraca. Klamidija zahvaća testise u kojima se sperma pohranjuje, a zaušnjaci i gonoreja mogu prouzročiti sterilnost. Stoga je važno koristiti adekvatnu zaštitu prilikom spolnog odnosa.

Umjerena tjelovježba
Vježbanje je dobro za spermu, no pretjerano smanjuje razinu testosterona i proizvodnju sperme. Vježbanje može pomoći u kontroli težine i protoku krvi.

Kontrola okolišnih faktora (pesticidi, zagađenje i kemikalije)
Pesticidi smanjuju broj spermija i njihovu kvalitetu, a istraživanja pokazuju da poljoprivrednici imaju većih problema s neplodnošću. Osim poljoprivrednika, radnici u građevini imaju dva puta veći rizik od neplodnosti zbog glikol etera, otapala u bojama, ljepilima i premazima koji utječe na kvalitetu sperme. Kemikalije u plastičnim pakiranjima, poput deterdženta ili šampona, pune su ženskog hormona estrogena. Te tvari lako pronalaze svoj put do opskrbe vodom i tako posredno utječu na kvalitetu sperme.

Dobar odabir donjeg rublja i kontrola temperature tijela
Neudobne i uske bokserice griju testise što smanjuje razinu sperme. Osim bokserica, ni bicikliranje nije dobro zbog topline koja se stvara u području prepona.

Esencijalni elementi koji mogu imati pozitivan efekt na mušku plodnost

Arginin je neesencijalna aminokiselina koja je neophodna za stvaranje zdravih spermija. Kako fiziološka produkcija arginina opada s godinama, ovaj suplement je nužan pogotovo kod starijih pacijenata.
Koenzim Q10 pomaže u povećanju broja i pokretljivosti spermija.
L-karnitin, neophodan je za normalnu funkciju spermija
Maca prah: Mljeveni korijen mace, poznatiji kao maca prah može pridonijeti proizvodnji i pokretljivosti spermija. Maca je popularna biljka za plodnost koja pomaže uravnotežiti hormone.
Selen je dobar kod povećanja spermalne pokretljivosti. Približno 50 % selena se kod muškaraca nalazi u testisima i sjemenskim kanalićima, tako da muškarci gube selen kroz spermalnu tekućinu, pa je suplementacija neophodna.
Ashwagandba prah: Istraživanje indijskih znanstvenika objavljeno u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine iz 2013. godine otkrilo je da ekstrakt korijena ashwagandabe može značajno povećati broj spermija, njihov volumen i pokretljivost. Ova biljka potiče zdravu proizvodnju testosterona te poboljšava cijelokupno zdravlje organizma, povećava vitalnost i smanjuje stres i anksioznost.
Cink služi u održavanju zdravlja muškog reproduktivnog sustava a stimulira i produkciju spermija te održavanje volumena sjemenske tekućine. Neophodan je i za normalno stvaranje testosterona. Nedostatak cinka povezuje se sa brojnim seksualnim problemima, uključujući i pojavu abnormalnosti spermija te bolesti prostate.
Ginseng: Panax ginseng, poznatiji kao korejski ginseng, često se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini kao pomoć tijelu da se prilagodi stresnim situacijama no on se može koristiti i za povećanje testosterona, broja spermija i pokretljivosti koja pridonosi plodnosti muškarca. Ginseng osim testosterona povećava i libido.
Mangan: nedostatak ovog minerala dovodi do neadekvatne sinteze muških spolnih hormona, testikularne degeneracije, gubitka libida i steriliteta.
Češnjak: Češnjak djeluje kao prirodni afrodizijak i povećava proizvodnju spermija. On sadrži spoj zvan alicin koji pojačava izdržljivost sperme te poboljšava cirkulaciju krvi.
Folna kiselina: nužna je za stvaranje spermija, održavanje njihovog broja i pokretljivosti a nedostatak dovodi do morfoloških abnormalnosti spermija.
Tribulus: Tribulus terrestris, biljka znana i pod imenom gokshura, ayurvedski je lijek za povećavanje broja spermija i kvalitete sperma, a služi i kao jedan on načina povećavanja razine hormona. Istraživanje indijskih znanstvenika iz 2012. godine spoznalo je kako ovaj afrodizijak može biti koristan u liječenju oligozoospermije.
Vitamin B-12: nedostatak vitamina B 12 dovodi do slabije pokretljivosti spermija i smanjenja njihovog broja. Kako je nedostatak ovog vitamina vrlo čest potrebna je adekvatna suplementacija.
Zeleni čaj: Studije pokazuju da antioksidansi u zelenom čaju imaju dobar potencijal za poticanje plodnosti iz razloga što neutraliziraju slobodne radikale koji mogu oštetiti spermije.
Sudeći prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u znanstvenom magazinu Molecular Nutrition and Food Research, male doze spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG) sadržanom u zelenom čaju mogu poboljšati kvalitetu sperme, uključujući pokretljivost što rezultira poboljšanjem potencijala za oplodnju. Ipak, prevelike doze EGCG-a mogu imati suprotan učinak.
Vitamin B6: zajedno sa cinkom sudjeluje u stvaranju muških spolnih hormona. Pojedine studije ukazuju da njegov nedostatak može dovesti do neplodnosti
Vitamin E i vitamin C: svojim antioksidativnim učinkom (smanjenje broja molekula slobodnih radikala koji mogu oštetiti spermij) podržavaju opće zdravlje spermalne stanice.
Damiana čaj: Damiana je još jedna korisna biljka u pogledu povećanja broja spermija. Ona smiruje živce, ublažava tjeskobu i pshićku iscrpljenost te djeluje kao sredstvo za opuštanje mišića.
Omega masne kiseline: omega 3 masne kiseline koje pronalazimo u ribljem ulju i ulju sjemenki lana te omega 6 masne kiseline (ulje noćurka, ulje boražine) poboljšavaju fluiditet membrane spermija i mušku plodnost.
Astragalus: stimulira efekt stvaranja spermija i poboljšava pokretljivost spermija.

Utjecaj prehrane na plodnost

Prehrana je jedan od najvažnijih vanjskih utjecaja na plodnost koji možemo kontrolirati. Znanstveno je dokazano da način prehrane žene prije i tijekom trudnoće utječe na plodnost te tijek i ishod trudnoće. Također, brojne su se znanstvene studije bavile utjecajem prehrane i načina života na plodnost muškaraca.

Tijekom posljednjih desetljeća brojna istraživanja nastoje rasvijetliti vezu između prehrane, unosa pojedinih nutrijenata i plodnosti. Razmatraju se prehrambene navike, tjelesna masa, unos i tjelesni status vitamina i minerala te terapijski učinci ljekovitih biljaka. Iako nutritivne intervencije neće prevenirati ili izliječiti neplodnost kod svih parova, vrijedi pokušati jer se radi o sigurnim, jeftinim i često podcijenjenim rješenjima.

Neplodnost izazvana nutritivnim čimbenicima često je povezana s promjenama u sintezi i aktivnosti hormona ili kvaliteti sperme.

Pretilost utječe i na plodnost muškaraca. Pretili muškarci ne samo da proizvode manje sperme već ona u većoj mjeri sadrži abnormalne spermije. Pretilost se povezuje sa povećanim brojem mutacija DNA u spermijima što može umanjiti plodnost. Također, nedostatak tjelesne masti i prekomjerno gomilanje masti u području abdomena povezano je sa smanjenom sintezom testosterona i lošom kvalitetom sperme. Dobitak na tjelesnoj masi u pothranjenih i gubitak suvišnih kilograma u pretilih popravlja razinu testosterona i plodnost.

Opće je pravilo da su osobe koje imaju indeks tjelesne mase (BMI) manji od 20 kg/m2 ili veći od 30 kg/m2 premršave ili predebele da bi ostvarile optimalnu plodnost. (Podsjetnik: BMI možete izračunati tako da podijelite svoju tjelesnu masu u kilogramima s kvadratom visine u metrima.) Ipak, valja imati na umu da BMI nije uvijek najbolji pokazatelj stanja uhranjenosti. Primjerice, osobe koje se bave sportom mogu imati normalan BMI, ali nizak udio tjelesne masti, dok s druge strane osobe koje imaju sjedilački način života mogu imati normalnu tjelesnu masu, ali previše masnog tkiva(koje teži manje od mišića). Stoga se koriste i druge metode za procjenu udjela masnog tkiva, poput opsega struka ili mjerenja kožnih nabora. Opseg struka viši od 109 cm u žena te viši od 120 cm u muškaraca ukazuje na „vrlo visoku“ razinu tjelesne masti.

Pravilno izbalansirana prehrana ima mnogo prednosti. Pomaže nam održati idealnu tjelesnu masu, drži hormone u ravnoteži i poboljšava zdravlje reproduktivnog sustava. Pri dnevnom odabiru namirnica, trebali bismo često posezati za hranom bogatom antioksidansima – vitaminima A, C i E, selenom i cinkom te brojnim biljnim spojevima. Također, na jelovniku bi se često trebala naći i masna riba, sjemenke i orašasti plodovi – namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.