Limfni čvorovi

Natečeni limfni čvorovi

Simptomi

Limfni čvorovi su malene žlijezde, ne veće od veličine graha, razmještene po čitavom tijelu. Ima ih u prosjeku 600 i veličina im je oko 1 cm. Njihove veće nakupine nalaze se na vratu, prsima, ispod pazuha i prepona te na abdomenu. Funkcija limfnih čvorova je čuvati organizam od vanjskih utjecaja, odnosno od bakterija, virusa i ostalih infekcija. Ako dođe do zaraze, ona je ta koja odašilje antitijela u obranu organizma.

Kada je imunološki sustav u opasnosti, limfa se povećava i upravo je zbog toga jasan znak da s organizmom nešto nije u redu. Ako su čvorovi veći od 1.5 cm na vratu i ispod pazuha ili veći od 2 cm u preponama, znači da tijelo pati od nekakve infekcije, upale, imunološke reakcije ili nekog drugog medicinskog problema. On može biti i zloćudna bolest i upravo zbog toga je važno odrediti uzrok povećanja limfnih čvorova.

Limfni čvorovi su najlabilnije strukture u tijelu. Kod novorođenčadi i male djece relativno su veliki, a kasnije progresivno atrofiraju. Veličina i morfologija ovise o stresu, funkciji štitnjače i nadbubrežne žlijezde, kao i o stanju imuniteta. Što se odraslog čovjeka tiče, zbog reakcije na stalne podražaje gotovo nema “normalnog” limfnog čvora.

O limfnom sustavu

Limfni sustav predstavlja dio imunološkog sustava ljudskog organizma. Sastoji se od limfnih žila koje sabiru i prenose limfu, zatim limfnog tkiva te limfnih organa – koštana srž, timus, limfni čvorovi, krajnici i slezena. Glavna funkcija limfnog sustava jest obrana od infekcija, obrana od raznih oštećenja, uključujući i obranu od tumora.

Limfni sustav održava ravnotežu tekućine sakupljanjem viška međustanične tekućine i sakupljanjem masnoća iz crijeva te njihovim prijenosom u krv. Limfa je žućkasta tekućina sličnog sastava krvnoj plazmi, no sadrži više proteina i masti, nastala u međustaničnom prostoru, skuplja vodu, mineralne soli, limfocite, makrofage, oštećene stanice, raspadne i ostale tvari.

Medicinski izraz za povećane limfne čvorove je limfadenopatija.

Oticanje limfnih čvorova

Limfni čvorovi djeluju kao biološki filtri za strane čestice, a imaju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju ljudskog imunosnog sustava. Naime, bijele krvne stanice (konkretno limfociti) uništavaju neželjene mikroorganizme, tj. uzročnike bolesti te brane organizam od toksina i drugih tvari stranih organizmu, kao i raspadnih tvari te stranih antigena. U njima se događa specifična imunološka reakcija i stvaranje specifičnih protutijela.

Otok limfnih čvorova prvi je znak da se u njima nešto događa. To može biti samo znak da se bore s nekom od brojnih infekcija, no takav otok također može ukazivati i na vrlo ozbiljne bolesti, kao što su maligne bolesti krvotvornih organa ili metastaze drugih vrsta tumora. Kada se povećani čvorovi pojave u jednoj anatomskoj regiji, tada govorimo o lokaliziranoj limfadenopatiji, a ako se pojave na dva ili više mjesta, to se naziva generalizirana limfadenopaija.

U ambulantama primarne zdravstvene zaštite tri četvrtine bolesnika javit će se s lokaliziranom limfadenopatijom, a tek jedna četvrtina imat će generaliziranu limfadenopatiju. U dječjoj dobi limfadenopatija maligne etiologije je rijetka, no u dobi iznad 40 godina postotak je oko 80 posto. Kod ljudi koji su tzv. limfatičke konstitucije organizam reagira uvećanjem limfnih čvorova i kod sasvim bezazlenih procesa u organizmu.

Limfadenopatije mogu biti primarne ili sekundarne manifestacije različitih bolesti. Najčešći razlog povećanja limfnih čvorova, napose u dječjoj dobi, jest reaktivna akutna ili kronična upala u području koje oni dreniraju. Kod djece je to najčešće područje vrata u stanjima kao što su gnojna angina, upale uha, sinusa, zuba, sluznice usne šupljine, infekcije vlasišta ili ubodi. Klinički dominiraju znakovi lokalne upale i povišena tjelesna temperatura. Limfni čvorovi se obično glatki, okrugli, dobro ograničeni i bolni. Kod djece je vrlo čest uzrok i bolest mačjeg ogreba, a relativno česta je i upala pazušnih čvorova 6-8 tjedana nakon cijepljenja BCG-om (tzv. “besežitis”).

Povećani limfni čvorovi često se vide i kod dječjih virusnih bolesti (rubeola, ospice, vodene kozice), kad su isti češće generalizirani, manji i u nizovima. Povećanje limfnih čvorova uzrokuje i infekcija Ebstein-Barrovim virusom (EBV), poznata još i kao infektivna mononukleoza ili “bolest poljupca”, ali i infekcija citomegalovirusom (CMV). Do iste pojave u rjeđim slučajevima mogu dovesti parazitoze poput toksoplazmoze, zatim gljivične bolesti, infekcija klamidijom, rikecijom, sifilisom ili tuberkulozom, a limfadenopatija se može javiti i kao nuspojava cjepiva protiv ospica, vodenih kozica i zaušnjaka. Posebno valja spomenuti sindrom stečene imunodeficijencije ili AIDS koji se razvija nakon HIV-infekcije te primarno napada imunosni sustav zbog čega se tijelo teško bori protiv infekcija i tumora.

Razne bolesti mogu biti uzrokom limfadenopatije; neki od primjera su reumatoidni artritis, juvenilni artritis, miješana bolest vezivnog tkiva, sistemski lupus, dermatomiozitis, Sjögrenov sindrom, serumska bolest, primarna bilijarna ciroza te preosjetljivost na razne lijekove. Hematološke bolesti (primjerice, Hodgkinov limfom, Non-Hodgkinov limfom, kronična limfocitna leukemija, akutna limfocitna leukemija, amiloidoza, maligna histiocitoza ili metastaze brojnih primarnih tumora) uzrok su povećanja limfnih čvorova, a do istog mogu dovesti razne metaboličke bolesti nakupljanja lipida, sarkoidoza, hipertireoza, hipotireoza i Addisonova bolest.

Limfni čvorovi mogu ostati povećani još neko vrijeme nakon što se osnovna bolest izliječi, a ako perzistiraju dulje od mjesec dana potrebno je ponovo se javiti liječniku kako bi se učinila dodatna dijagnostička obrada. Kod kroničnih recidivirajućih upala povećani čvorovi mogu ostati i doživotno. Ono na što valja obratiti posebnu pozornost jest pojava tvrdog i bezbolnog pojedinačnog čvora koji u velikom broju slučajeva ukazuje na metastazu nekog drugog primarnog tumora, što nalaže ekstenzivnu onkološku obradu i liječenje pod vodstvom onkologa.

Ukoliko se pojave simptomi kao što su gubitak apetita, gubitak na tjelesnoj težini, pojačano znojenje (osobito noću), povišene temperature nejasnog uzroka te povećani limfni čvorovi koji su veliki i spojeni, nepravilnih rubova, tvrdi, nepomični i bezbolni (poznati još i kao paketi), tada je važno da se bolesnik odmah javi liječniku koji će osnovnu obradu proširiti nizom minucioznih pretraga jer se vrlo vjerojatno radi o malignoj bolesti limfnog čvora, tj. limfomu. Bolesnika je u takvom stanju neophodno uputiti subspecijalistu hematologu koji će se dalje baviti terapijskim procesom.

Liječenje oteknutih limfnih čvorova

Natečenost limfnih čvorova može se smanjiti samo liječenjem uzroka ove tegobe. Ako im je uzrok, na primjer, bakterijska infekcija, tek nakon uzimanja antibiotika čvorovi će se vratiti u normalu. Ponekad za to treba vremena. Čvorovi mogu ostati natečeni i mjesec dana nakon izlječenja primarne bolesti. Ali i to možete ubrzati držeći se nekih zdravih pravila koji će pomoći vašem imunitetu da se brže oporavi.

Za početak, na bolne limfne čvorove možete stavljati tople ili hladne obloge kako bi oteklina bar malo splasnula, ali kako bi se posve oporavili, potrebno je omogućiti tijelu da se dobro odmori i povrati snagu. To možete postići samo s dovoljno sna. Spavajte tijekom noći barem 8 sati, a dok se organizam ne oporavi, usporite životni tempo i izlaganje stresu, te si priuštite odmor i tijekom dana.

Uzimajte pripravke koji će zaštititi organizam od novih infekcija, na primjer pripravke od češnjaka ili sirovi češnjak. On je odličan prirodni antibiotik i spriječit će bilo kakve nove upale te srezati one u začetku. Za jačanje imuniteta možete uzimati ekstrakt bazgina cvijeta, bogat vitaminima ili ljekovite gljive, poput echinacea ili shiitake. Učinkovit će biti i čaj od koprive, koji svojim ljekovitim svojstvima štiti od upala.

Kroz dan pijte dovoljno vode, ne samo kako biste se hidratizirali, nego kako biste i „ispirali“ toksine iz tijela i pročistili se. Ako ste zbog infekcije i pada imuniteta dobili ranice po ustima, afte i slično, usnu šupljinu ispirite čajem od kadulje. Za istu namjenu možete koristiti i hidrolat kadulje.

Hidrolat kadulje zbog svoje vodene baze prodire duboko u kožu te tako djeluje protuupalno, antivirusno i antibakterijski na sve slojeve kože. Isto tako izniman je stimulator limfe te njezin čistač. Zato je dobro pomazati limfne čvorove u blizini zahvaćenog predjela tijela jer se u njima nakupljaju razne bakterije, virusi i toksini, a hidrolat kadulje pomaže u njihovoj neutralizaciji.

Kadulja je izuzetno ljekovita biljka, s jakim antibakterijskim i antiupalnim djelovanjem. Na ranice će djelovati već kroz nekoliko ispiranja, trenutno će smanjiti bol i potaknuti brže iscjeljenje.

Kako biste oticanje limfnih čvorova spriječili, ojačajte imunitet zdravim namirnicama. Uzimajte hranu bogatu folnom kiselinom, željezom, magnezijem, bakrom, selenom i cinkom, jodom i dobrim masnim kiselinama. Od vitamina uzimajte B vitamine, ali i vitamine C, D i E. Iz prehrane izbacite slatku i slanu hranu, pogotovo onu bogatu bijelim šećerom i bijelim brašnom, kao i svu procesuiranu hranu. Naravno, klonite se i alkohola i cigareta.

Zdravu prehranu zaokružite redovitim vježbanjem kako biste stekli dobar imunitet i ojačali ga. Na ovaj način pomoći ćete organizmu da se obrani od raznih bolesti, čime će i vaša limfa imati manje posla te će i sama ostati zdrava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *