Natrij

Natrij

Savjeti o prehrani

Natrij se nalazi u većini hrane koju konzumiramo. Međutim, biljke općenito sadrže malo natrija, dok su grašak, a posebno celer iznimke. Naime, oni sadrže značajnije količine natrija. Prirodni izvori natrija su mlijeko, meso, jaja i većina povrća. No, natrij najviše dobivamo konzumacijom natrijeva klorida, tj. obične kuhinjske soli. Sol dodana tijekom kuhanja čini oko 15 % dnevnog unosa natrija, a voda i hrana koja ga prirodno sadrži manje od 10 %. Sol se također koristi u proizvodnji hrane, pa se procjenjuje da 75 % natrija kojeg konzumiramo dobivamo iz upravo obrađene hrane. Konzervirano meso, začini, ukiseljeno povrće i grickalice sadrže velike količine natrija. Dimljeno i obrađeno meso te suhomesnati proizvodi (šunka, kobasice), gotovi umaci, kruh, instant tjestenina, obrađeni sirevi i konzervirana riba također sadrže veće količine natrija. Brza hrana (eng. fast food) općenito sadrži velike količine natrija. Također, jako je bitan omjer natrija i kalija u hrani, koji u u svježoj hrani iznosi u prosjeku 1:7. Međutim, današnji način prehrane (dodatno zasoljavanje hrane, brza hrana) i obrade hrane, omjer iznosi 3:1. Povećan unos natrija, tj. natrijeva klorida ima mnoge neželjene učinke na zdravlje, pa se ne preporuča pretjerano zasoljavati hranu. Nadalje, količina natrija u vodi ovisi o izvoru vode. Većina zaliha vode sadrži manje od 20 mg natrija po litri, no u nekim zemljama razine su veće, čak 250 mg L-1. Ležišta minerala, otpadne vode i sol koja se posipava zimi po cestama mogu utjecati na ukupnu količinu natrija u vodi. Također, kemikalije koje se koriste u obradi voda, kao što su natrijev fluorid, natrijev bikarbonat i natrijev hipoklorit mogu rezultirati višim razinama natrija u vodi (do 30 mg L-1).

Prehrambeni aditivi

Natrij je dio tvari koje se koriste kao sredstva za konzerviranje, a uključuju natrijev benzoat, natrijev etil p-hidroksibenzoat, natrijev metil-p-hidroksibenzoat, natrijev sulfit, natrijev hidrogensulfit, natrijev disulfit, natrijev nitrit, natrijev nitrat, natrijev acetat, natrijev propionat i natrijev tetraborat (boraks). Natrijev sulfit (E221), natrijev hidrogen sulfit (E222), natrijev disulfit (E223) su ujedno i antioksidansi, dok se natrijev acetat (E262) i natrijev propionat (E281) koriste i za regulaciju kiselosti. Natrijev askorbat (E301) je sol askorbinske kiseline, tj. vitamina C, a koristi se kao prirodni antioksidans, regulator kiselosti, stabilizator i sredstvo za tretiranje brašna, a dopušten je u ekološkoj proizvodnji namirnica. Natrijev laktat (E325) je prirodno sredstvo za reguliranje kiselosti, emulgatorska sol i učvršćivač, dok su natrijevi citrati (E331) prirodna sredstva za zakiseljenjavanje, stabilizatori i antioksidansi, koji su dopušteni u ekološkoj proizvodnji hrane. Natrijevi tartarati (E335) i natrijev kalijev tartarat (E337) su prirodni antioksidansi i sredstva za reguliranje kiselosti koja su dopuštena su u ekološkoj proizvodnji hrane. Natrijevi malati (E350) su sredstva za reguliranje kiselosti, poliranje i zadržavanje vlage. Dok je natrijev adipat (E356) umjetno sredstvo za reguliranje kiselosti i zamjena za kuhinjsku sol. Natrijev alginat (E401) je prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje i mijenjanje konzistencije te je dopušten je u ekološkoj proizvodnji hrane. Natrijeve, kalijeve i kalcijeve soli masnih kiselina (E470a) su prirodna sredstva za homogenizaciju masti i vode, tvari protiv zgrudnjavanja, emulgatori i stabilizatori. Natrijev stearoil-2-laktilat (E481) je umjetno sredstvo za homogenizaciju masti i vode, emulgator i stabilizator, dok su natrijevi karbonati (E500) prirodna sredstva za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, rahljenje, te tvari protiv zgrudnjavanja. Poznatiji pod nazivom soda ili soda bikarbona, a dopušteni su u ekološkoj proizvodnji namirnica. Natrijevi sulfati (E514) su regulatori kiselosti, tvari za stabiliziranje boje, učvršćivači, dok je natrijev hidroksid (E524) umjetni regulator kiselosti, koji je dopušten u ekološkoj proizvodnji hrane. Natrijev ferocijanid (E535) je umjetni stabilizator i sredstvo protiv zgrudnjavanja, a smije se upotrebljavati samo kao dodatak kuhinjskoj soli i zamjenama za kuhinjsku sol, do 20 mgkg−1. Natrijev glukonat (E576) je prirodni regulator kiselosti, stabilizator i sekvestrant, dok je natrijev škrobni oktenil-sukcinat (E1450) umjetni zgušnjivač i stabilizator. Natrij se koirsti u kao dio tvari koje se koriste kao pojačivači okusa, a uključuju natrijev glutamat (E621), natrijev gvanilat (E627), natrijev inozinat (E631) i natrijeve 5′ – ribonukleotide (E635). Natrijeva sol ciklaminske kiseline (E952) i natrijeva sol saharina (E954) su umjetna sladila koja su, ovisno o koncentraciji, višestruko slađa od šećera saharoze. Navedeni aditivi s natrijem upotrebljavaju se u proizvodnji pekarskih proizvoda, kečapa, džema, želea, marmelada, pekmeza i ostalih sličnih voćnih proizvoda, masa za punjenje, praška za pudinge, krema, bezalkoholnih osvježavajućih napitaka, koncentrata za juhe i umake, začina, biljnih i voćnih čajeva, senfa, keksa, kolača, dodataka prehrani, mlijeka u prahu, svježeg sira, topljenog sira, margarina, grickalica, bombona i čokolade.

Preuzeto sa www.definicijahrane.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *