Noćno sljepilo (niktalopija)

Noćno sljepilo (niktalopija) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Iako se naziva sljepoćom, noćno sljepilo to zapravo i nije. Kao što i sam naziv ukazuje, one se manifestira noću ili u mračnijim, svjetlosno smanjenim uvjetima.

Osobama koje pate od tog očnog poremećaja smanjena je kvaliteta života, zbog primjerice, opasnosti da voze automobil noću ili čak da se kreću sami po mraku. Takvo stanje očiju može čak izazvati i zamagljenost vida.

Neke se vrste noćnog sljepila uspješno liječe, dok druge vrste nije moguće izliječiti. Važno je potražiti liječničku pomoć kako bi se utvrdio temeljni uzrok problema. Nakon što saznate uzrok, možete poduzeti korake za poboljšanje vida.

Noćno sljepilo, za razliku od sljepoće na boje (daltonizam), nije poremećaj sam po sebi, već simptom određenog stanja. Može se pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina, čak i kod male djece.

Kako nastaje noćno sljepilo?

Glavne odgovorne stanice koje povezujemo s nastankom niktalopije se nalaze u retini. Štapići su vrsta fotoreceptorskih stanica koje se nalaze perifernije u mrežnici. Nisu osjetljivi na boju i služe za raspoznavanje predmeta pri slabom svjetlu, te orijentaciju u prostoru. Kad su ove stanice zahvaćene bolešću ili drugim vidnim poremećajima, mogu nastati poremećaji njihove funkcije.

Najčešći uzroci:

 • poremećaji refrakcije (najčešće pri izraženoj kratkovidnosti): zamućenje slike koje nastaje može se manifestirati kao slabija prilagodba oka na vid u tami
 • uznapredovali glaukom: rezultira propadanjem stanica mrežnice
 • katarakta: ovisno o mjestu zamućenja leće može doći do slabljenja vida noću
 • Retinitis pigmentosa: nasljedna progresivna degeneracija štapića. Započinje u ranoj dobi, već oko sedme godina života. Niktalopija je uobičajeno prvi simptom bolesti nakon čega slijedi postupno sužavanje vidnog polja, tzv. „tunelski vid“ i postupni potpuni gubitak vida.

Ostali uzroci:

 • malnutricija (manjak vitamina A ili cinka)
 • keratokonus
 • ozljede oka

Noćno sljepilo – simptomi

Vaš noćni vid se prilično razlikuje od onog dnevnog. U mraku oko u osnovi ne raspoznaje boje, te je vidna oštrina lošija. Područje smanjene vidne oštrine nalazi se u središtu vidnog polja, te je oku teže raspoznati statične objekte, od onih pomičnih.

Ukoliko patite od “noćnog sljepila” imati ćete poteškoće s noćnim vidom, a moći ćete normalno funkcionirati danju ili uz dobro osvjetljenje.

Nećete biti u mogućnosti vidjeti objekte u mraku koje su lako vidljivi drugima, a prilagodba iz svjetla u tamu će biti otežana i usporena (npr. izlazak iz kino dvorane). Poteškoće dolaze do izražaja pri vožnji, posebno u sumrak i noću.

Noćno sljepilo – liječenje

Vaš liječnik će uzeti detaljnu anamnezu i napraviti kompletan oftalmološki pregled kako bi dijagnosticirao noćno sljepilo. Najvjerojatnije ćete morati dati i uzorak krvi. Analizom krvnog uzorka će se ustanoviti razina vitamina A i glukoze.

Noćna sljepoća uzrokovana pojavom očne mrene, kratkovidnosti, ili nedostatkom vitamina A može se liječiti.

Ukoliko je uzrok noćnog sljepila očna mrena ili katarakta, rješenje je operacija. Vaš kirurg će operacijskim zahvatom ukloniti zamućenu očnu leću, te je zamijeniti prozirnom. Noćni vid bi se trebao bitno poboljšati nakon zahvata.

Kod prisutnosti kratkovidnosti dioptrijske naočale ili kontaktne leće mogu poboljšati vid tijekom dana i noći. Svakako se obratite svom liječniku ukoliko i dalje imate poteškoća s vidom u uvjetima slabijeg osvjetljenja, čak i s korekcijskim lećama.

Ako je uzrok vašeg noćnog sljepila nedostatak vitamina A, vaš liječnik će preporučiti vitaminske dodatke prehrani. Vitaminske dodatke uzimajte točno prema uputama.

Genetska stanja koja uzrokuju noćno sljepilo, kao što je retinitis pigmentosa nisu izlječiva. Osobe koje pate od ovog oblika noćnog sljepila bi trebale izbjegavati noćnu vožnju.

Kako spriječiti noćno sljepilo?

Nije moguće spriječiti noćnu sljepoću koja je posljedica urođenih oštećenja ili genetskih stanja, poput Usherovog sindroma. Međutim, pravilnim održavanjem šećera u krvi i uravnoteženom prehranom, moguće je ublažiti simptome noćne sljepoće. Odaberite hranu koja sadrži visoku razinu vitamina A da biste smanjili rizik od noćne sljepoće.

Određene namirnice izvrstan su izvor vitamina A, to uključuje:

 • mrkve
 • dinje
 • slatki krumpir
 • bundeve
 • tikvice
 • mlijeko
 • jaja
 • mango
 • špinat

Ako imate noćnu sljepoću, trebali biste poduzeti mjere opreza kako biste zaštitili sebe i druge. Suzdržite se od vožnje noću što je više moguće, dok se ne utvrdi uzrok problema, i ako je moguće, liječite uzrok.

Većio dio teksta kao i slika referira se na članak – https://www.optometrija.net/pogreske-oka/nocno-sljepilo-simptomi-i-lijecenje/

3 razmišljanja na “Noćno sljepilo (niktalopija) – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *