Noni

Noni – ljekovitost

Savjeti o prehrani

U današnje vrijeme potencijal poboljšanja zdravlja biljkama iz prirode je golem, a one se nalaze nadohvat ruke. Jedna od biljaka korištena u tradicionalnoj medicini je biljka Morinda citrifolia poznata kao biljka Noni.

Čudesnu biljku Noni pronaći ćemo u tropskim krajevima južne Azije, Australije i Polinezije u Tihom oceanu. Biljka Noni je čudesna u nekoliko segmenata.

Zahvaljujući svojoj adaptogenosti na neuobičajene uvjete rasta možemo ju pronaći na vulkanskom tlu, pješčanom tlu, kamenom tlu, šumama, uz obalu. Biljka Noni je iskoristiva u cjelini. Od njenih plodova proizvodi se poznati Noni sok, a lišće, stabljika, kora i korijen primjenjuju se u ljekovite svrhe već preko nevjerojatnih 2000 godina.

Bogatstvo prirodnih sastojaka

Noni sadrži oko 160 prirodnih biljnih spojeva, tzv. fitokemikalija, mnogi od kojih još nisu poznati znanosti.
Među njima su antioksidansi, glikozidi, organske kiseline, terpeni i alkaloidi.
Mnogi od tih spojeva imaju prirodna antibakterijska svojstva i onemogućuju razvoj bakterija, uključujući i one koje uzrokuju tuberkulozu i salmonelozu.
Sok nonijevih bobica sadrži ugljikohidrate, fruktozu i glukozu, te bjelančevine. Bogat je vitaminima C i E, B te beta-karotenom.
Od minerala, noni sok sadrži kalcij, magnezij, fosfor, željezo, mangan i vrlo je dobar izvor kalija.

Obnavlja stanice

Tvar po kojoj je noni postao poznat i koja je na neki način temelj njegovih terapeutskih sposobnosti je velika molekula prokseronina, kojega organizam pretvara u fiziološki aktivni oblik kseronin. Tijelo koristi kseronin u ciljanim stanicama za pokretanje metaboličkih procesa. To se zbiva na staničnoj razini posredstvom bjelančevina. Naime, mnoge bjelančevine koriste kseronin za svoju aktivnost što se odražava na funkcioniranje cjelokupnog organizma.

Nevjerojatno djelovanje nonija

Koristeći kseronin stanice se mogu brže i uspješnije obnavljati, no za svaku obnovu treba vremena pa za tu svrhu Noni treba koristiti najmanje 3 mjeseca. Skopoletin pojačava proizvodnju serotonina i melatonina u organizmu. Redovitom uporabom nonija osiguravamo njihove normalne razine u mozgu, što izaziva bolje raspoloženje, bolji san, suzbijanje potištenosti i napada migrene, ali se i smanjuje /regulira osjećaj gladi koji je često posljedica stresa i nemira. S obzirom da skopoletin općenito možemo opisati kao tvar za opuštanje dobrobit se očituje i kod povišenog kao i sniženog krvnog tlaka, grčeva, mišićnih i menstruacijskih bolova, astme i plućnih tegoba.

Podizanje imuniteta

Damnakantal sudjeluje u procesima kontrole stanične diobe te tako koči nekontrolirano bujanje stanica, a može pomoći i pri zaštiti od negativnih posljedica zračenja na ljudski organizam. Budući da sudjeluje u postizanju optimalne razine tzv. T- i B-stanica, pojačava djelotvornost imuniteta.

Suzbija rast stanica raka

Sastojci nonija imaju antikancerogena svojstva te mogu potaknuti bolji rad imunološkog sustava.
Znanstvenici su otkrili da tvari prisutne u noniju suzbijaju rast kancerogenih stanica uzgojenih u laboratoriju.
Druga studija je zaključila da je antitumorska aktivnost nonijeva soka posljedica poboljšanog funkcioniranja imunološkog sustava nakon uzimanja soka.
Kod osoba koje se liječe kemoterapijama, noni se savjetuje kao prirodna terapija za jačanje organizma.
U nekoliko studija nonijev sok popravio je krvnu sliku bolesnika, koji su ga uzimali nakon kemoterapije.

Djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica

Osim snažnog antivirusnog učinka, noni uništava bakterije, gljivice i druge mikroorganizme.
Jača vaš prirodni imunitet i tako stvara najbolju zaštitu od infekcija i upala.
Praktično se preporučuje za sve zdravstvene probleme uzrokovane patogenim mikroorganizmima – kod infekcija dišnih, mokraćnih i probavnih organa.

Pomaže i u liječenju upalnih procesa. Smanjuje upale i bol kod artritisa i reume.

Sprečava oksidaciju LDL kolesterola, potiče cirkulaciju i dotok krvi do tkiva, uključujući i reproduktivne organe pa tako pozitivno utječe i na libido.

Upotreba nonija

Na tržištu je noni najčešće dostupan u obliku soka.
No, postoji i prah nonija u kapsulama ili ekstrakt u tabletama.
Preporučena dnevna doza ovisi o dobi i zdravstvenom stanju osoba i obično je naznačena na proizvodu.
Sok može isprva imati malo neugodan miris i okus te može obojiti mokraću u ružičastu ili crvenkastu boju i ne morate zbog toga biti zabrinuti.
Iako je uglavnom bez nuspojava, zbog jakih aktivnih svojstava preporučljivo je ne konzumirati ga za vrijeme trudnoće i dojenja.
Također, ako bolujete od bolesti jetre i bubrega (zbog velike količine kalija u noniju) te dijabetesa prije uporabe preventivno konzultirajte svog liječnika ili naturopata.

Slika preuzeta sa www.freepik.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *