Oftalmički (očni) herpes zoster

Oftalmički (očni) herpes zoster: Uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Očni herpes zoster, poznat i kao oftalmički herpes zoster, ozbiljna je virusna infekcija koja zahvaća oko i područje oko oka. Uzrokuje ga isti virus koji izaziva vodene kozice, varicella-zoster virus. Nakon preboljele infekcije vodenim kozicama, virus ostaje u mirovanju u živčanom sustavu. Kod nekih ljudi, virus se može reaktivirati godinama kasnije i uzrokovati herpes zoster. U oko 10-20% slučajeva herpes zostera, zahvaćeno je i oko.

Uzroci očnog herpes zostera

Oftalmički herpes zoster nastaje reaktivacijom varicella-zoster virusa (VZV), koji ostaje latentan u tijelu nakon početne infekcije vodenim kozicama. VZV pripada skupini herpes virusa i ima sposobnost ostati uspavan u živčanom tkivu dugi niz godina. Kada se aktivira, virus putuje duž živčanih vlakana do kože i sluznica, uzrokujući karakterističan osip i bol.

Reaktivacija herpes virusa

Reaktivacija VZV obično je povezana s oslabljenim imunološkim sustavom. Koji se može dogoditi iz nekoliko razloga:

 • Starenje: Imunološki sustav slabi s godinama, povećavajući rizik od reaktivacije virusa. Osobe starije od 50 godina su posebno osjetljive na razvoj herpes zostera.
 • Stres: Psihološki ili fizički stres može oslabiti imunološki sustav, olakšavajući reaktivaciju VZV.
 • Imunosupresija: Osobe koje uzimaju imunosupresivne lijekove (npr. nakon transplantacije organa) ili one koje boluju od bolesti koje slabe imunološki sustav, poput HIV/AIDS-a, imaju povećan rizik od razvoja oftalmičkog herpes zostera.

Neurotropizam virusa

VZV ima poseban afinitet prema živčanom tkivu. Nakon inicijalne infekcije, virus migrira do senzornih ganglija trigeminalnog živca, gdje ostaje uspavan. Trigeminalni živac je ključan za osjet lica i ima tri glavne grane: oftalmičku, maksilarnu i mandibularnu. Kada se virus reaktivira, često zahvaća oftalmičku granu, što rezultira simptomima u području oka​.

Faktori rizika

Osim oslabljenog imunološkog sustava, drugi faktori koji mogu povećati rizik od reaktivacije VZV su:

 • Ranija epizoda vodenih kozica: Osobe koje su preboljele vodene kozice imaju virus u latentnom stanju i mogu razviti herpes zoster kasnije u životu.
 • Kronične bolesti: Stanja poput dijabetesa i kroničnih plućnih bolesti mogu oslabiti imunološki sustav, povećavajući rizik od reaktivacije VZV.
 • Maligni tumori: Pacijenti s rakom, posebno hematološkim malignitetima, imaju veći rizik od razvoja herpes zostera zbog oslabljenog imunološkog sustava​.

Simptomi očnog herpes zostera

Simptomi oftalmičkog herpes zostera mogu varirati u intenzitetu i ozbiljnosti, ovisno o pojedincu i stadiju bolesti. Rani simptomi često uključuju prodromalne faze koje prethode pojavi osipa, a mogu uključivati nespecifične sistemske simptome kao što su vrućica, glavobolja i opća slabost​. Nakon prodromalne faze, simptomi se obično razvijaju i manifestiraju na specifičnim dijelovima lica i oka.

Prodromalni simptomi

 • Bol i trnci: Prvi simptomi često uključuju osjećaj boli, trnaca ili peckanja na jednoj strani lica, osobito u području čela, kapaka i nosa. Ova bol može biti intenzivna i može prethoditi pojavi osipa za nekoliko dana.
 • Sistematski simptomi: Groznica, glavobolja i opća slabost mogu pratiti prodromalnu fazu, što može nalikovati simptomima gripe​.

Osip

 • Makulo-papulozni osip: Osip se obično pojavljuje nekoliko dana nakon početne boli. Počinje kao crvene mrlje koje se brzo razvijaju u mjehuriće ispunjene tekućinom. Osip je unilateralni, što znači da se pojavljuje samo na jednoj strani lica, prateći dermatom oftalmičke grane trigeminalnog živca.
 • Mjehurići: Mjehurići mogu pucati i pretvoriti se u kraste, koje mogu trajati nekoliko tjedana prije nego što potpuno nestanu​.

Očne manifestacije

 • Konjunktivitis: Upala konjunktive (bijela membrana koja prekriva prednji dio oka) koja uzrokuje crvenilo, svrbež i suzenje oka.
 • Episcleritis i scleritis: Upala dubljih slojeva oka (episclera i sclera) koja može uzrokovati bol, crvenilo i zamagljen vid.
 • Keratitis: Upala rožnice, koja može uzrokovati bol, osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid i trajno oštećenje rožnice ako se ne liječi pravovremeno.
 • Iridociklitis: Upala šarenice i cilijarnog tijela koja može uzrokovati bol, crvenilo oka i zamagljen vid​.

Neurološki simptomi

 • Paraliza okulomotornog živca: U rijetkim slučajevima, HZO može uzrokovati paralizu živaca koji kontroliraju pokrete oka, što može rezultirati dvostrukim vidom i teškoćama s pokretima oka.
 • Postherpetična neuralgija: Kronična bol koja može trajati mjesecima ili čak godinama nakon što osip nestane. Bol je obično oštra, peckava ili pulsirajuća i može značajno utjecati na kvalitetu života pacijenata​.

Dodatni simptomi

 • Kožni simptomi: Osim osipa, koža može postati osjetljiva i bolna na dodir, a u nekim slučajevima može se razviti sekundarna bakterijska infekcija mjehurića.
 • Osjetljivost na svjetlo: Fotofobija ili osjetljivost na svjetlo je čest simptom koji može biti vrlo neugodan za pacijente.
 • Gubitak vida: U teškim slučajevima, upala i ožiljci na rožnici mogu dovesti do trajnog gubitka vida​.

Oftalmički herpes zoster može imati ozbiljne posljedice ako se ne liječi pravovremeno i adekvatno. Važno je prepoznati rane simptome i potražiti medicinsku pomoć kako bi se spriječile komplikacije i očuvalo zdravlje oka.

Dijagnoza očnog herpes zostera

Dijagnoza oftalmičkog herpes zostera zahtijeva pažljivo kliničko ispitivanje i često uključuje nekoliko dijagnostičkih testova kako bi se potvrdila prisutnost varicella-zoster virusa (VZV) i procijenila težina infekcije. Rana i točna dijagnoza je ključna za sprječavanje ozbiljnih komplikacija i omogućavanje pravovremenog liječenja.

Kliničko ispitivanje

Liječnik će najprije provesti detaljnu anamnezu i fizikalni pregled. Klinički znakovi koji upućuju na oftalmički herpes zoster uključuju jednostrani osip koji prati dermatom trigeminalnog živca, crvenilo, oticanje i bol u području oko očiju. Očni simptomi, poput crvenila, suzenja, zamagljenog vida i osjetljivosti na svjetlo, također su važni indikatori​.

Laboratorijski testovi

 • PCR (lančana reakcija polimeraze): PCR testiranje koristi se za detekciju viralne DNA u uzorcima tekućine iz mjehurića ili uzorcima iz oka. Ova metoda je vrlo osjetljiva i specifična te može potvrditi prisutnost VZV.
 • Direktna imunofluorescencija (DFA): DFA koristi fluorescentna antitijela za otkrivanje virusnih antigena u uzorcima kožnih lezija ili očnih sekreta. Ova metoda može brzo potvrditi prisutnost VZV, ali je manje osjetljiva od PCR-a.
 • Serološki testovi: Serološki testovi za detekciju specifičnih antitijela na VZV mogu biti korisni, ali obično nisu potrebni za dijagnozu akutne infekcije jer tijelo može trebati nekoliko dana do tjedana da razvije mjerljivu količinu antitijela.

Oftalmološki pregled

Detaljan oftalmološki pregled ključan je za procjenu opsega i ozbiljnosti očnih komplikacija. Ovaj pregled uključuje:

 • Pregled vidne oštrine: Procjena oštrine vida može pomoći u određivanju utjecaja infekcije na vid.
 • Biomikroskopija s proreznom lampom: Ovaj pregled omogućuje detaljan pregled prednjeg segmenta oka, uključujući rožnicu, konjunktivu i prednju komoru, kako bi se identificirali znakovi upale, keratitisa ili uveitisa.
 • Tonometrija: Mjerenje intraokularnog tlaka je važno za otkrivanje povišenog očnog tlaka ili glaukoma, koji su mogući komplikacije HZO-a.
 • Dilatacija zjenice: Omogućuje pregled stražnjeg segmenta oka, uključujući mrežnicu i optički živac, kako bi se otkrile moguće upale ili oštećenja​.

Diferencijalna dijagnoza

Važno je isključiti druge bolesti koje mogu imati slične simptome. Diferencijalna dijagnoza uključuje:

 • Herpes simplex virus (HSV) keratitis: Infekcija rožnice uzrokovana HSV-om može uzrokovati slične simptome kao HZO, ali obično ima različite kliničke značajke i zahtijeva drugačiji pristup liječenju.
 • Bakterijski konjunktivitis ili keratitis: Bakterijske infekcije oka mogu uzrokovati crvenilo, bol i iscjedak, ali obično ne prate unilateralni osip karakterističan za HZO.
 • Kontaktni dermatitis: Upala kože uzrokovana alergijskim reakcijama može uzrokovati osip i crvenilo oko oka, ali obično nema pratećih očnih simptoma​.

Liječenje očnog herpes zostera

Liječenje oftalmičkog herpes zostera zahtijeva brzu i učinkovitu terapiju kako bi se smanjila težina simptoma, spriječile komplikacije i ubrzao oporavak. Ključne komponente liječenja uključuju antivirusne lijekove, kortikosteroide, simptomatsku terapiju i u nekim slučajevima, dodatne specijalizirane tretmane.

Antivirusna terapija

Antivirusni lijekovi su temelj liječenja oftalmičkog herpes zostera i najdjelotvorniji su ako se započnu unutar 72 sata od pojave osipa. Ovi lijekovi smanjuju replikaciju virusa, ublažavaju simptome i smanjuju rizik od komplikacija. Najčešće korišteni antivirusni lijekovi uključuju:

 • Aciklovir: Uobičajena doza je 800 mg pet puta dnevno tijekom 7 do 10 dana.
 • Valaciklovir: Preporučena doza je 1000 mg tri puta dnevno tijekom 7 do 10 dana.
 • Famciklovir: Standardna doza je 500 mg tri puta dnevno tijekom 7 do 10 dana.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi se često koriste zajedno s antivirusnim lijekovima kako bi se smanjila upala i spriječile ožiljke na rožnici. Međutim, njihova primjena mora biti pažljivo praćena zbog rizika od nuspojava i sekundarnih infekcija. Lokalni kortikosteroidi, poput kapi za oči, mogu biti korisni za ublažavanje teških upalnih reakcija:

 • Prednizolon kapi za oči: Mogu se koristiti za smanjenje upale i sprječavanje ožiljaka na rožnici.
 • Oralni kortikosteroidi: Kao što je prednizon, mogu se koristiti u težim slučajevima, ali njihova primjena mora biti pod strogim nadzorom liječnika​ .

Simptomatska terapija

Simptomatska terapija uključuje niz mjera za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvalitete života pacijenata:

 • Analgetici: Lijekovi protiv bolova kao što su paracetamol ili nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) mogu pomoći u ublažavanju boli.
 • Kapi za oči za vlaženje: Umjetne suze ili lubrikantne kapi za oči mogu ublažiti suhoću i iritaciju oka.
 • Hladni oblozi: Primjena hladnih obloga na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju oticanja i ublažavanju boli​.

Specijalizirani tretmani

U nekim slučajevima, potrebni su dodatni tretmani za upravljanje komplikacijama oftalmičkog herpes zostera:

 • Antibiotske kapi za oči: Ako postoji sekundarna bakterijska infekcija, mogu se koristiti antibiotske kapi za oči za sprječavanje ili liječenje infekcije.
 • Antiglaukomski lijekovi: Ako dođe do povišenog intraokularnog tlaka, mogu biti potrebni lijekovi za smanjenje tlaka i prevenciju oštećenja očnog živca.
 • Fizioterapija: U slučajevima postherpetične neuralgije, fizioterapija i terapija boli mogu biti korisne za upravljanje kroničnom boli​.

Praćenje i dugoročna skrb

Redoviti oftalmološki pregledi ključni su za praćenje napretka liječenja i rano otkrivanje potencijalnih komplikacija. Pacijenti trebaju biti educirani o znakovima i simptomima koji zahtijevaju hitnu medicinsku intervenciju, kao što su naglo pogoršanje vida, intenzivna bol ili znakovi sekundarne infekcije.

Prirodno liječenje i prehrana za oftalmički herpes zoster

Prirodni pristupi liječenju oftalmičkog herpes zostera mogu pružiti dodatnu podršku konvencionalnoj medicinskoj terapiji, ublažiti simptome i ubrzati oporavak. Ključni aspekti uključuju pravilnu prehranu, korištenje biljnih lijekova, dodataka prehrani i promjene u načinu života koje podržavaju imunološki sustav.

Prehrana

Zdrava prehrana igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i oporavku od virusnih infekcija. Preporuke za prehranu uključuju:

 • Hrana bogata vitaminima i mineralima: Voće i povrće, osobito one bogate vitaminima A, C i E, kao što su naranče, jagode, mrkva, špinat i bademi, podržavaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv infekcija.
 • Hrana bogata cinkom: Cink je ključan za imunološku funkciju, a nalazi se u namirnicama poput sjemenki bundeve, orašastih plodova, mahunarki i integralnih žitarica.
 • Aminokiseline: Lizin je aminokiselina koja može pomoći u suzbijanju herpes virusa. Hrana bogata lizinom uključuje mliječne proizvode, ribe, piletinu i mahunarke. Istovremeno, preporučuje se smanjenje unosa arginina, koji može poticati replikaciju virusa, a prisutan je u orašastim plodovima, čokoladi i sjemenkama​.

Biljni lijekovi i dodaci prehrani

Određeni biljni lijekovi i dodaci prehrani mogu pomoći u ublažavanju simptoma i jačanju imunološkog sustava:

 • Ehinacea: Ehinacea je poznata po svojim imunostimulirajućim svojstvima i može pomoći u skraćivanju trajanja infekcije. Preporučuje se uzimanje u obliku tinkture ili kapsula.
 • Propolis: Pčelinji proizvod s antivirusnim i protuupalnim svojstvima koji može pomoći u liječenju kožnih lezija.
 • Aloe vera: Gel aloe vere može se primijeniti lokalno na osip kako bi se smanjila bol i ubrzalo zacjeljivanje.
 • Vitamina C i E: Dodaci vitamina C mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava, dok vitamin E može pomoći u smanjenju upale i ožiljaka.
 • Melatonin: Istraživanja su pokazala da melatonin ima antivirusna svojstva i može pomoći u smanjenju simptoma herpes zostera.

Promjene u načinu života

Promjene u načinu života koje podržavaju oporavak uključuju:

 • Smanjenje stresa: Stres može oslabiti imunološki sustav i potaknuti reaktivaciju VZV. Tehnike poput meditacije, joge, dubokog disanja i redovite tjelesne aktivnosti mogu pomoći u smanjenju stresa.
 • Odgovarajući san: Dobar san je ključan za zdrav imunološki sustav. Preporučuje se 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći.
 • Hidratacija: Pijenje dovoljno vode važno je za opće zdravlje i može pomoći u ublažavanju simptoma suhoće oka kod HZO-a​.

Lokalni tretmani i kućni lijekovi

 • Hladni oblozi: Primjena hladnih obloga može pomoći u smanjenju boli i oteklina uzrokovanih osipom.
 • Medeni oblozi: Med ima prirodna antimikrobna svojstva i može se koristiti za smirivanje kože i ubrzavanje zacjeljivanja lezija.
 • Zobene kupke: Kupke s koloidnim zobenim brašnom mogu pomoći u smirivanju iritacije i svrbeža kože.

Izvori:
National Center for Biotechnology Information. (2021). Herpes Zoster Ophthalmicus. In StatPearls.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557779/

The College of Optometrists. (n.d.). Herpes Zoster Ophthalmicus (HZO). Clinical Management Guidelines.
https://www.college-optometrists.org/clinical-guidance/clinical-management-guidelines/herpeszosterophthalmicus_hzo

Healthline. (n.d.). Shingles in the Eye.
https://www.healthline.com/health/eye-health/shingles-in-the-eye

MSD Manual Professional Edition. (n.d.). Herpes Zoster Ophthalmicus.
https://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/corneal-disorders/herpes-zoster-ophthalmicus

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *