Omega 6 kao lijek

Omega-6 masne kiseline: Znanstvena istina o njihovoj ulozi u zdravlju

Savjeti o prehrani

Omega-6 masne kiseline su vrsta masti koja se naziva višestruko nezasićena masnoća. Omega-6 masne kiseline nalaze se u biljnim uljima, orašastim plodovima i sjemenkama. Dobro ih je jesti u malim količinama umjesto masnoća koje su krute na sobnoj temperaturi, a nazivaju se zasićene masti. Omega-6 masne kiseline mogu biti dobre za srce i čini se da štite od bolesti srca.

Tijelu su potrebne masne kiseline, koje se nazivaju esencijalne masne kiseline. Može proizvesti većinu masnih kiselina koje su mu potrebne. Ali tijelo ne može proizvesti linolensku kiselinu, esencijalnu masnu kiselinu koja uključuje omega-6 masne kiseline. Zdrava prehrana glavni je izvor omega-6 masnih kiselina u tijelu.

Omega-6 masne kiseline, kao što je gama linolenska kiselina (GLA), obitelj su masti koje se nalaze u nekim biljnim uljima i sjemenkama. Razlikuju se od omega-3 masnih kiselina.

Omega-6 masne kiseline nalaze se posvuda u tijelu. Pomažu u funkcioniranju svih stanica. Ali previše omega-6 masnih kiselina može promijeniti način na koji stanice reagiraju i imati štetne učinke na stanice u srcu i krvnim žilama. (u ostalom u ničem ne valja pretjerivati)

Postoje različite vrste omega-6 masnih kiselina. Također, neki suplementi se koriste kao izvori omega-6 masnih kiselina, poput noćurka, boražine i crnog ribiza.

Masne kiseline imaju različite učinke na tijelo. Za neke se vjeruje da uzrokuju oticanje i upale, dok druge djeluju protuupalno. Studije nisu pokazale povećani rizik od srčanih bolesti povezanih s omega-6 masnim kiselinama. Zapravo, rezultati istraživanja pokazuju da omega-6 masne kiseline mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Birajte ulja na biljnoj bazi kao što su laneno ulje ili ulje uljane repice. Jedan od načina da povećate količinu omega-6 masnih kiselina u svojoj prehrani je korištenje maslinovog ulja umjesto maslaca prilikom kuhanja. Ili odaberite brazilske orahe ili orahe kao međuobroke. Također su bogate omega-6 masnim kiselinama.

Zdravstvene prednosti omega 6 masnih kiselina

Omega-6 masne kiseline mogu biti korisne za sljedeća zdravstvena stanja:

Dijabetička neuropatija

Neka istraživanja pokazuju da uzimanje gama linolenske kiseline (GLA) tijekom 6 mjeseci ili dulje može smanjiti simptome boli u živcima kod osoba s dijabetičkom neuropatijom. Ljudi koji imaju dobru kontrolu šećera u krvi mogu smatrati da je GLA učinkovitiji od onih s lošom kontrolom šećera u krvi.

Reumatoidni artritis (RA)

Studije su različite o tome pomaže li ulje noćurka (EPO) smanjiti simptome RA. Preliminarni dokazi sugeriraju da EPO može smanjiti bol, oteklinu i jutarnju ukočenost, ali druge studije nisu otkrile nikakav učinak. Kada koristite GLA za simptome artritisa, može proći 1 do 3 mjeseca prije nego što se pokažu dobrobiti. Malo je vjerojatno da bi EPO pomogao zaustaviti napredovanje bolesti. Tako bi i dalje dolazilo do oštećenja zglobova.

Alergije

Omega-6 masne kiseline iz hrane ili dodataka, kao što je GLA iz EPO-a ili drugih izvora, imaju dugu povijest narodne upotrebe za alergije. Čini se da žene koje su sklone alergijama imaju niže razine GLA u majčinom mlijeku i krvi. Međutim, nema dobrih znanstvenih dokaza da uzimanje GLA pomaže u smanjenju simptoma alergije. Potrebne su dobro provedene istraživačke studije.

Prije nego što isprobate GLA za alergije, surađujte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili je li siguran za vas. Zatim pažljivo pratite svoje simptome alergije radi bilo kakvih znakova poboljšanja.

Poremećaj pažnje/hiperaktivnosti (ADHD)

Kliničke studije pokazuju da djeca s ADHD-om imaju niže razine EFA, i omega-6 i omega-3. EFA su važne za normalnu funkciju mozga i ponašanja. Neke studije pokazuju da uzimanje ribljeg ulja (koje sadrži omega-3 masne kiseline) može pomoći u smanjenju simptoma ADHD-a, iako studije nisu dobro osmišljene. Većina studija koje su koristile EPO pokazalo je da nije bolji od placeba u smanjenju simptoma.

Rak dojke

Jedno je istraživanje pokazalo da su žene s rakom dojke koje su uzimale GLA imale bolji odgovor na tamoksifen (lijek koji se koristi za liječenje raka dojke osjetljivog na estrogen) od onih koje su uzimale samo tamoksifen. Druge studije sugeriraju da GLA inhibira aktivnost tumora među staničnim linijama raka dojke. Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da prehrana bogata omega-6 masnim kiselinama može pospješiti razvoj raka dojke. NEMOJTE dodavati dodatke masnih kiselina ili bilo kakve dodatke u svoj režim liječenja raka dojke bez odobrenja liječnika.

Ekcem

Dokazi o tome može li EPO pomoći u smanjenju simptoma ekcema su različiti. Preliminarne studije pokazale su neke koristi, ali nisu bile dobro osmišljene. Kasnije studije koje su ispitivale ljude koji su uzimali EPO 16 do 24 tjedna nisu otkrile poboljšanje simptoma. Ako želite isprobati EPO, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome je li siguran za vas.

Visok krvni tlak (hipertenzija)

Preliminarni dokazi upućuju na to da GLA može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka, sam ili u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u ribljem ulju, odnosno eikosapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozaheksaenskom kiselinom (DHA). U jednoj studiji, muškarci s granično visokim krvnim tlakom koji su uzimali 6g ulja crnog ribiza imali su smanjenje dijastoličkog krvnog tlaka u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Druga studija ispitivala je ljude s povremenom klaudikacijom, što je bol u nogama tijekom hodanja uzrokovan začepljenjem krvnih žila. Oni koji su uzimali GLA u kombinaciji s EPA imali su smanjenje sistoličkog krvnog tlaka u usporedbi s onima koji su uzimali placebo.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se vidjelo je li GLA doista učinkovita za hipertenziju.

Simptomi menopauze

EPO je stekao popularnost kao način liječenja valunga povezanih s menopauzom. Ali dosadašnje studije nisu dale uvjerljive rezultate. Ako želite isprobati EPO za valunge i noćno znojenje, pitajte svog liječnika je li to sigurno i ispravno za vas.

Bol u dojkama (mastalgija)

Neki dokazi upućuju na to da EPO može smanjiti bol i osjetljivost dojki kod osoba s cikličkom mastalgijom. Također može pomoći u smanjenju simptoma u manjoj mjeri kod osoba s necikličkom mastalgijom. Međutim, ne čini se učinkovitim za jaku bol u dojkama.

Multipla skleroza (MS)

EPO je predložen kao dodatni tretman (uz standardnu terapiju) za MS, iako nema znanstvenih dokaza da djeluje. Osobe s multiplom sklerozom koje žele dodati EPO u svoje režime liječenja trebaju razgovarati s liječnikom.

Osteoporoza

Neka istraživanja sugeriraju da ljudi koji ne unose dovoljno esencijalnih masnih kiselina (osobito EPA i GLA) imaju veću vjerojatnost gubitka koštane mase nego oni s normalnom razinom ovih masnih kiselina. U studiji žena starijih od 65 godina s osteoporozom, one koje su uzimale dodatke EPA i GLA imale su manji gubitak koštane mase tijekom 3 godine od onih koje su uzimale placebo. Mnoge od tih žena također su doživjele povećanje gustoće kostiju.

Predmenstrualni sindrom (PMS)

Iako većina studija nije pronašla nikakav učinak, neke žene navode olakšanje simptoma PMS-a kada koriste GLA. Simptomi za koje se čini da se najviše poboljšavaju su osjetljivost dojki i osjećaj depresije, kao i razdražljivost te oticanje i nadutost zbog zadržavanja tekućine.

Prehrambeni izvori

Za opće zdravlje, trebalo bi biti ravnoteža između omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Omjer bi trebao biti u rasponu od 2:1 do 4:1, omega-6 prema omega-3, a neki zdravstveni edukatori zagovaraju i niže omjere. Omega-6 masne kiseline nalaze se u ulju suncokreta, šafranike, soje, sezama i kukuruza. Prosječna prehrana osigurava obilje omega-6 masnih kiselina, tako da suplementi obično nisu potrebni.

Potencijalni zdravstveni problemi pri uzimanju većih doza omega-6 masnih kiselina

Neka istraživanja sugeriraju da bi konzumiranje previše omega-6 masnih kiselina moglo dovesti do određenih zdravstvenih problema.

Studija iz 2018. otkrila je povezanost između većeg unosa omega-6 masnih kiselina u prehrani i upale koja uzrokuje oštećenje tkiva i bolesti.

Zaklada za artritis kaže da omega-6 masne kiseline mogu potaknuti tjelesnu proizvodnju proupalnih tvari, potencijalno pogoršavajući simptome kod ljudi s artritisom.

Druga istraživanja povezala su prehranu s visokim udjelom omega-6 masti i pretilost.

Međutim, ne slažu se svi stručnjaci oko toga jesu li omega-6 masne kiseline štetne, a neki tvrde da su istraživanja na ljudima o pretilosti i unosu omega-6 masnih kiselina ograničena i ne daju nikakve zaključke.

Drugi znanstvenici kažu da nema zaključka o tome uzrokuju li omega-6 masne kiseline ili sprječavaju upalu te da postoji potreba za više kliničkih ispitivanja.

Bilo je i pozitivnih rezultata istraživanja. Na primjer, pregled 30 studija pokazao je da su više razine omega-6 masti u tijelu povezane s nižim rizikom od srčanih bolesti.

Dodaci prehrani

Ljudi mogu uzimati dodatke prehrani koji sadrže omega-6, omega-3 ili kombinaciju omega-3, omega-6 i omega-9. Ovi dodaci često sadrže riblje ulje, laneno ulje ili ulje sjemenki boražine.

Ne postoje definitivna istraživanja koja bi potvrdila jesu li ovi dodaci ulju korisni ili štetni.

Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (SAD) tvrdi da dodaci omega-3 ne smanjuju rizik od srčanih bolesti. Međutim, oni mogu pomoći kod simptoma reumatoidnog artritisa i također mogu pomoći u snižavanju razine triglicerida.

Budući da znanstvenici nisu opširno proučavali ove dodatke prehrani, najbolje je da se osoba posavjetuje sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo koje vrste dodatka masnih kiselina.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Trudnoća i dojenje: Omega-6 masne kiseline se obično konzumiraju kao dio prehrane u količinama između 5% i 10% dnevnih kalorija. Ali konzumacija većih količina je možda nesigurna i može povećati rizik od rađanja vrlo malog djeteta ili od razvoja ekcema kod djeteta. Nema dovoljno pouzdanih informacija da bismo znali jesu li dodaci omega-6 masnih kiselina sigurni za korištenje tijekom trudnoće ili dojenja. Ostanite na sigurnoj udaljenosti i izbjegavajte upotrebu.

Djeca: Omega-6 masne kiseline se obično konzumiraju kao dio prehrane u količinama između 5% i 10% dnevnih kalorija kod djece starije od 1 godine. Ali nema dovoljno pouzdanih informacija da bismo znali jesu li omega-6 masne kiseline sigurne za korištenje kao lijek.

Bolest pluća koja otežava disanje (kronična opstruktivna plućna bolest ili KOPB): Omega-6 masne kiseline mogu otežati disanje kod osoba s KOPB-om. Nemojte koristiti dodatke omega-6 masnih kiselina ako imate KOPB.

Dijabetes: visok unos omega-6 masnih kiselina u prehrani može povećati rizik od razvoja visokog krvnog tlaka kod osoba s dijabetesom. Dok se ne sazna više, nemojte koristiti dodatke omega-6 masnih kiselina ako imate dijabetes.

Visoki trigliceridi (vrsta masti): Omega-6 masne kiseline mogu povisiti razinu triglicerida. Nemojte koristiti dodatke omega-6 masnih kiselina ako imate visoke razine triglicerida.

Moguće interakcije s lijekovima

Ako se trenutno liječite bilo kojim od sljedećih lijekova, ne biste trebali koristiti dodatke omega-6 bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom.

Lijekovi za razrjeđivanje krvi: Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, uključujući varfarin (Coumadin) ili klopidogrel (Plavix), ne bi trebale uzimati dodatke omega-6 masnih kiselina bez nadzora liječnika. Omega-6 i omega-3 masne kiseline mogu povećati rizik od krvarenja.

Ceftazidim: GLA može povećati učinkovitost ceftazidima. Ceftazidim, antibiotik, koristi se protiv raznih bakterijskih infekcija.

Kemoterapija: GLA može povećati učinke liječenja protiv raka, kao što su doksorubicin, cisplatin, karboplatin, idarubicin, mitoksantron, tamoksifen, vinkristin i vinblastin.

Ciklosporin: Ciklosporin je lijek koji se koristi za suzbijanje imunološkog sustava nakon transplantacije organa. Uzimanje omega-6 masnih kiselina s ciklosporinom može povećati imunosupresivne učinke ovog lijeka. Također može zaštititi od oštećenja bubrega, što je potencijalna nuspojava ciklosporina.

Fenotiazini: Osobe koje uzimaju skupinu lijekova koji se nazivaju fenotiazini za liječenje shizofrenije ne bi trebale uzimati EPO. EPO može stupiti u interakciju s ovim lijekovima i povećati rizik od napadaja. Isto može vrijediti i za druge dodatke omega-6. Ovi lijekovi uključuju:

  • klorpromazin (torazin)
  • Flufenazin (Stelazin)
  • Perfenazin (Trilafon)
  • Prometazin (Compazine)
  • Tioridazin (Mellaril)

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308533/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/omega-6-fatty-acid
https://medlineplus.gov/druginfo/natural/496.html
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/omega-6-fatty-acids
https://www.rxlist.com/omega-6_fatty_acids/supplements.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/expert-answers/omega-6/faq-20058172
https://www.medicalnewstoday.com/articles/omega-6-fatty-acids
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-496/omega-6-fatty-acids

Slika preuzeta sa https://www.naturemade.com/blogs/health-articles/omega-3-6-9-benefits-difference

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *