Otečeni zglobovi

Otečeni zglobovi – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi Savjeti o prehrani

Otečeni zglobovi su stanje u kojem se u zglobu nakuplja višak tekućine, što uzrokuje bol, ukočenost, ograničenje pokreta i deformaciju. Otečeni zglobovi mogu zahvatiti bilo koji zglob u tijelu, ali najčešće se javljaju u koljenima, gležnjevima, rukama i stopalima. Otečeni zglobovi mogu biti znak raznih bolesti i poremećaja, kao što su artritis, infekcija, ozljeda, alergija, giht, lupus i drugi. Otečeni zglobovi mogu utjecati na kvalitetu života i funkcionalnost osobe, stoga je važno prepoznati simptome i potražiti liječničku pomoć.

Što uzrokuje otečene zglobove?

Otečeni zglobovi mogu imati različite uzroke, ovisno o tome koji je zglob zahvaćen i kakva je priroda otekline. Neki od najčešćih uzroka su:

 • Artritis: upala zglobova koja može biti uzrokovana raznim uzrocima, kao što su autoimune bolesti, infekcije, metabolički poremećaji, degenerativne promjene i drugi. Najčešći oblici artritisa su osteoartritis, reumatoidni artritis, psorijatični artritis i juvenilni idiopatski artritis.
 • Infekcija: bakterijska, virusna ili gljivična infekcija zgloba ili okolnog tkiva, koja može biti uzrokovana ozljedom, operacijom, ubodom insekta, slabljenjem imunološkog sustava ili drugim faktorima. Najčešći uzročnici infekcije zglobova su stafilokoki, streptokoki, gonokoki, tuberkuloza i drugi.
 • Ozljeda: trauma zgloba ili okolnog tkiva, koja može biti uzrokovana padom, udarcem, istegnućem, uganućem, prijelomom, iščašenjem ili drugim mehaničkim silama. Ozljeda može dovesti do krvarenja u zglobu, oštećenja hrskavice, ligamenata, tetiva, mišića ili kostiju, upale ili infekcije.
 • Alergija: preosjetljivost imunološkog sustava na neku tvar, koja može biti hrana, lijek, pelud, životinjska dlaka, otrov insekta ili drugo. Alergija može izazvati oslobađanje histamina i drugih upalnih medijatora, koji mogu uzrokovati oticanje, crvenilo, svrbež, bol i toplinu u zglobu.
 • Giht: metabolički poremećaj u kojem se u krvi nakuplja višak mokraćne kiseline, koja se taloži u obliku kristala u zglobovima i okolnim tkivima. Giht najčešće zahvaća zglob palca na nozi, ali može zahvatiti i druge zglobove, kao što su koljeno, gležanj, lakat, ručni zglob i drugi.
 • Lupus: kronična autoimuna bolest u kojoj imunološki sustav napada vlastita tkiva i organe, uzrokujući upalu, oštećenje i ožiljke. Lupus može zahvatiti bilo koji dio tijela, uključujući zglobove, kožu, bubrege, srce, pluća, mozak i drugo.

Ovo su samo neki od mogućih uzroka otečenih zglobova, ali postoje i drugi, kao što su reumatska groznica, hemofilija, sarkoidoza, limfedem, pretilost, trudnoća i drugi. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdio točan uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

Koji su simptomi otečenih zglobova?

Simptomi otečenih zglobova mogu biti različiti, ovisno o uzroku, lokaciji i težini otekline. Međutim, neki od najčešćih simptoma koje možete primijetiti su:

 • Bol u zglobovima: osjećaj nelagode, peckanja, probadanja, grčenja ili pulsiranja u zglobu ili okolnom tkivu, koji se može pogoršati pri pokretu, dodiru, pritisku ili promjeni temperature. Bol može biti akutna ili kronična, blaga ili jaka, stalna ili povremena.
 • Ukočenost zgloba: smanjenje ili gubitak pokretljivosti zgloba, koji se može osjećati kao zategnutost, krutost, teškoća ili nemogućnost savijanja, ispružanja, rotiranja ili drugog kretanja. Ukočenost se obično javlja ujutro ili nakon dužeg mirovanja, ali može trajati i cijeli dan.
 • Ograničenje pokreta zgloba: smanjenje ili gubitak funkcionalnosti zgloba, koji se može očitovati kao poteškoća ili nemogućnost obavljanja uobičajenih aktivnosti, kao što su hodanje, trčanje, penjanje, dizanje, hvatanje, pisanje ili drugo. Ograničenje pokreta može biti uzrokovano bolom, ukočenošću, oteklinom, deformacijom ili oštećenjem zgloba ili okolnog tkiva.
 • Deformacija zgloba: promjena oblika, veličine, položaja ili izgleda zgloba ili okolnog tkiva, koja se može vidjeti kao otok, izbočina, udubljenje, iskrivljenje, crvenilo, modrica, ožiljak ili drugo. Deformacija može biti uzrokovana upalom, infekcijom, ozljedom, artritisom, gihtom, lupusom ili drugim stanjima.

Osim ovih simptoma, otečeni zglobovi mogu biti popraćeni i drugim znakovima i simptomima, ovisno o uzroku, kao što su groznica, zimica, znojenje, umor, slabost, gubitak težine, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, glavobolja, osip, svrbež, pečenje, trnci, utrnulost ili drugo. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se liječniku što prije.

Kako se postavlja dijagnoza otečenih zglobova?

Dijagnoza otečenih zglobova se postavlja na temelju anamneze, kliničkog pregleda, laboratorijskih testova i slikovnih metoda. Neki od koraka u dijagnostici su:

 • Anamneza: prikupljanje podataka o povijesti bolesti, simptomima, trajanju, intenzitetu, učestalosti, okidačima, olakšavajućim i pogoršavajućim faktorima, lijekovima, alergijama, obiteljskoj i osobnoj anamnezi, navikama, životnom stilu i drugim relevantnim informacijama. Anamneza može ukazati na moguće uzroke otečenih zglobova, kao što su artritis, infekcija, ozljeda, alergija, giht, lupus i drugi.
 • Klinički pregled: vizualni, palpatorni, perkutorni i auskultatorni pregled zgloba i okolnog tkiva, koji uključuje procjenu oblika, veličine, položaja, boje, temperature, teksture, elastičnosti, pokretljivosti, funkcionalnosti, boli, ukočenosti, deformacije i drugih karakteristika. Klinički pregled može potvrditi prisutnost otekline, upale, infekcije, erozije, deformacije i drugih promjena na zglobu.
 • Laboratorijski testovi: uzimanje uzoraka krvi, urina, sinovijalne tekućine ili drugih tjelesnih tekućina i njihova analiza u laboratoriju. Laboratorijski testovi mogu otkriti prisutnost upalnih markera, infektivnih agensa, kristala mokraćne kiseline, antitijela, hormona, elektrolita, proteina, enzima i drugih parametara koji mogu ukazati na uzrok otečenih zglobova.
 • Slikovne metode: primjena različitih tehnika snimanja zgloba i okolnog tkiva, kao što su rendgen, ultrazvuk, magnetska rezonanca, kompjuterizirana tomografija, scintigrafija i drugo. Slikovne metode mogu prikazati strukturu, funkciju i patologiju zgloba i okolnog tkiva, kao što su oštećenje hrskavice, kosti, ligamenata, tetiva, mišića, sinovije, krvnih žila, živaca i drugo.

Dijagnoza otečenih zglobova se postavlja na temelju kombinacije rezultata svih ovih metoda, uzimajući u obzir kliničku sliku, anamnezu i diferencijalnu dijagnozu. Dijagnoza je važna za odabir odgovarajućeg liječenja i praćenje prognoze bolesti.

Liječenje otečenih zglobova

Liječenje otečenih zglobova ovisi o uzroku, težini i trajanju otekline. Liječenje može biti konzervativno ili operativno, ovisno o tome koliko je zglob oštećen i funkcionalan. Neki od načina liječenja su:

 • Konzervativno liječenje: Ovo je liječenje koje ne uključuje kirurški zahvat, već se oslanja na druge metode, kao što su:
  • Fizikalna terapija: Ovo je liječenje koje se sastoji od vježbi, masaže, elektroterapije, ultrazvuka, lasera i drugih fizikalnih modaliteta, koji imaju za cilj poboljšati pokretljivost, snagu, fleksibilnost i stabilnost zgloba, smanjiti bol i upalu, ubrzati cijeljenje i spriječiti komplikacije.
  • Lijekovi: Ovo je liječenje koje se sastoji od uzimanja različitih lijekova, koji imaju za cilj ublažiti simptome, liječiti uzrok ili spriječiti pogoršanje stanja. Neki od lijekova koji se koriste su:
   • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID): Ovo su lijekovi koji smanjuju upalu, bol i oticanje zgloba, kao što su ibuprofen, diklofenak, naproksen i drugi. Oni se mogu uzimati oralno, u obliku tableta, kapsula, sirupa ili spreja, ili se mogu primijeniti lokalno, u obliku gela, kreme, masti ili flastera.
   • Analgetici: Ovo su lijekovi koji smanjuju bol, ali ne utječu na upalu, kao što su paracetamol, tramadol, kodein i drugi. Oni se također mogu uzimati oralno ili primijeniti lokalno.
   • Kortikosteroidi: Ovo su lijekovi koji smanjuju upalu, bol i oticanje zgloba, ali mogu imati i neželjene učinke, kao što su povećanje tjelesne težine, osteoporoza, dijabetes i drugo. Oni se mogu uzimati oralno, u obliku tableta ili injekcija, ili se mogu primijeniti lokalno, u obliku injekcije u zglob.
   • Druge vrste lijekova: Ovo su lijekovi koji se koriste za liječenje specifičnih uzroka otečenih zglobova, kao što su:
    • Antibiotici: Ovo su lijekovi koji se koriste za liječenje infekcije zgloba, kao što su penicilin, cefalosporin, eritromicin i drugi. Oni se mogu uzimati oralno, u obliku tableta, kapsula, sirupa ili injekcija, ili se mogu primijeniti lokalno, u obliku injekcije u zglob.
    • Antigutni lijekovi: Ovo su lijekovi koji se koriste za liječenje gihta, metaboličkog poremećaja koji uzrokuje nakupljanje mokraćne kiseline u zglobovima, kao što su alopurinol, kolhicin, probenecid i drugi. Oni se mogu uzimati oralno, u obliku tableta, kapsula, sirupa ili injekcija.
    • Imunosupresivi: Ovo su lijekovi koji se koriste za liječenje autoimunih bolesti, kao što je lupus, koje uzrokuju da imunološki sustav napada vlastita tkiva i organe, kao što su metotreksat, azatioprin, ciklosporin i drugi. Oni se mogu uzimati oralno, u obliku tableta, kapsula, sirupa ili injekcija.
  • Ortoze: Ovo su pomagala koja se koriste za stabilizaciju, podršku, zaštitu ili korekciju zgloba, kao što su štake, šine, ortoze, bandaže, zavoji i drugo. Oni mogu pomoći u smanjenju opterećenja, pritiska, trenja i pokreta zgloba, čime se smanjuje bol, upala i oticanje, te se ubrzava oporavak.
  • Higijensko-dijetetske mjere: Ovo su mjere koje se odnose na promjenu životnog stila, prehrane i navika, koje mogu pomoći u prevenciji ili liječenju otečenih zglobova, kao što su:
   • Regulacija tjelesne težine: Ovo je mjera koja se odnosi na smanjenje viška kilograma, koji mogu povećati opterećenje i pritisak na zglobove, pogotovo na nogama, te pogoršati stanje. Regulacija tjelesne težine se može postići zdravom i uravnoteženom prehranom, koja uključuje dovoljno voća, povrća, vlakana, proteina, vitamina i minerala, te ograničavanje unosa masti, šećera, soli i alkohola.
   • Fizička aktivnost: Ovo je mjera koja se odnosi na redovito i umjereno vježbanje, koje može poboljšati cirkulaciju, mišićnu snagu, fleksibilnost i raspoloženje, te smanjiti bol, upalu i oticanje zgloba. Fizička aktivnost se može sastojati od hodanja, plivanja, bicikliranja, joge, pilatesa i drugih vježbi koje ne opterećuju previše zglobove.
   • Odmor i opuštanje: Ovo je mjera koja se odnosi na izbjegavanje pretjeranog napora, stresa i napetosti, koji mogu pogoršati stanje zgloba. Odmor i opuštanje se mogu postići spavanjem dovoljno sati, meditacijom, disanjem, slušanjem glazbe, čitanjem, hobijima i drugim aktivnostima koje donose zadovoljstvo i mir.
 • Operativno liječenje: Ovo je liječenje koje uključuje kirurški zahvat, koji se obavlja kada konzervativno liječenje ne daje rezultate, ili kada je zglob jako oštećen i nefunkcionalan. Neki od kirurških zahvata koji se mogu primijeniti su:
  • Artroskopija: Ovo je minimalno invazivna operacija, koja se sastoji od umetanja tanke cijevi s kamerom i instrumentima u zglob, kroz mali rez na koži. Artroskopija omogućuje pregled, dijagnozu i liječenje različitih problema u zglobu, kao što su oštećenje hrskavice, meniskusa, ligamenata, tetiva, kostiju i drugo.
  • Artroplastika: Ovo je operacija koja se sastoji od zamjene oštećenog zgloba umjetnim zglobom, koji je napravljen od metala, plastike ili keramike. Artroplastika omogućuje vraćanje funkcije, pokretljivosti i oblika zgloba, te smanjenje boli i oticanja. Najčešće se primjenjuje na koljenima i kukovima, ali može se primijeniti i na drugim zglobovima.
  • Artrodeza: Ovo je operacija koja se sastoji od spajanja dvije ili više kostiju koje čine zglob, čime se uklanja pokretljivost zgloba, ali se povećava stabilnost i smanjuje bol. Artrodeza se obično primjenjuje na zglobovima koji su jako oštećeni i ne mogu se zamijeniti umjetnim zglobovima, kao što su zglob palca na nozi, zglob gležnja, zglob ručnog zgloba i drugi.

Ovo su samo neki od načina liječenja otečenih zglobova, ali postoje i drugi, ovisno o individualnom slučaju. Liječenje se odabire u dogovoru s liječnikom, uzimajući u obzir uzrok, težinu, trajanje, simptome, komplikacije i očekivanja pacijenta. Cilj liječenja je smanjiti bol, upalu i oticanje zgloba, poboljšati funkciju i kvalitetu života, te spriječiti daljnje oštećenje i invaliditet.

Što jesti kod otečenih zglobova?

Prehrana je važan čimbenik koji može utjecati na zdravlje zglobova i ublažiti ili pogoršati simptome otečenih zglobova. Neki od savjeta za prehranu kod otečenih zglobova su:

 • Smanjite unos soli: Sol može zadržavati vodu u tijelu i povećati oticanje zglobova. Preporučuje se ograničiti unos soli na manje od 5 grama dnevno, što je otprilike jedna čajna žličica. Izbjegavajte dodavanje soli u hranu, kao i konzumiranje prerađene i slane hrane, kao što su čips, krekere, kobasice, slaninu, sir i drugo.
 • Povećajte unos omega-3 masnih kiselina: Omega-3 masne kiseline su korisne za zdravlje zglobova, jer imaju protuupalno djelovanje i smanjuju bol, ukočenost i oticanje. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba, kao što su skuša, tuna, losos, sardina i haringa, koju bi trebalo jesti barem dva puta tjedno. Također možete uzimati dodatke omega-3 masnih kiselina, ali samo uz savjet liječnika.
 • Jedite više voća i povrća: Voće i povrće su bogati antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima, koji mogu pomoći u smanjenju upale, oksidativnog stresa i oštećenja tkiva u zglobovima. Posebno su korisni oni koji sadrže vitamin C, kao što su citrusi, jagode, paprike, brokula i drugo, jer vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, koji je važan za strukturu i elastičnost hrskavice. Također su korisni oni koji sadrže vitamin K, kao što su zeleno lisnato povrće, kupus, špinat i drugo, jer vitamin K sudjeluje u metabolizmu kalcija i održavanju zdravlja kostiju.
 • Izbjegavajte upalnu hranu: Neka hrana može poticati upalne procese u tijelu i pogoršati stanje zglobova. To su uglavnom namirnice koje sadrže visoku razinu zasićenih masti, trans masti, šećera, rafiniranih ugljikohidrata i aditiva. Takva hrana uključuje crveno meso, maslac, margarin, pekarske proizvode, slatkiše, gazirana pića, alkohol i drugo. Umjesto toga, birajte nemasno meso, ribu, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, integralne žitarice, orašaste plodove, sjemenke i drugo.
 • Pijte dovoljno vode: Voda je neophodna za hidrataciju tijela i održavanje ravnoteže tekućine u zglobovima. Voda također pomaže u uklanjanju toksina i otpadnih tvari iz tijela, koji mogu uzrokovati upalu i oticanje. Preporučuje se piti najmanje 8 čaša vode dnevno, ili više ako se bavite fizičkom aktivnošću ili ako je vrijeme vruće i suho.

Ovo su samo neki od savjeta za prehranu kod otečenih zglobova, ali postoje i drugi, ovisno o individualnim potrebama i preferencijama. Prehrana je važan dio liječenja i prevencije otečenih zglobova, ali nije jedini. Također je važno redovito vježbati, odmarati se, kontrolirati tjelesnu težinu, izbjegavati ozljede i pratiti savjete liječnika.

Reference:
Bajaj, S., 2020. Joint swelling. [online] ScienceDirect. Dostupno na:
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/joint-swelling

Cleveland Clinic, 2020. Joint Effusion. [online] Cleveland Clinic. Dostupno na:
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21908-joint-effusion

Mount Sinai Health System, 2020. Joint swelling. [online] Mount Sinai Health System. Dostupno na:
https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/joint-swelling

Healthdirect, 2020. Joint pain and swelling. [online] Healthdirect. Dostupno na:
https://www.healthdirect.gov.au/joint-pain-and-swelling

WebMD, 2020. Swollen Joints (Joint Effusion): Causes and Treatments. [online] WebMD. Dostupno na:
https://www.webmd.com/arthritis/swollen-joints-joint-effusion

Healthline, 2020. Joint Swelling: Causes, Symptoms, and Treatments. [online] Healthline. Dostupno na:
https://www.healthline.com/health/joint-swelling

Verywell Health, 2020. Swollen Joints: Causes and Treatment. [online] Verywell Health. Dostupno na:
https://www.verywellhealth.com/swollen-joints-5525320

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *