Poznato je kako je Kristofor Kolumbo papaju zvao „anđeoskim voćem“. Ovaj narančasti plod nalik na dinju porijeklo vuče iz južnog Meksika i Srednje Amerike, ali uspijeva u većini tropskih područja.
Papaja se najčešće koristi za izradu sokova te kao dodatak salatama ili desertima. Posjeduje određena ljekovita svojstva zbog bogatog nutritivnog sastava, a u nastavku članka saznajte koja su to.
Papaja – plod
Papaja je stablo koje daje mekani zlaćani plod bogatog okusa i sastava. Porijeklom je iz tropskih krajeva, Meksika, Kariba i Floride.
Prema stručnjacima zdravstvenog portala Healthline, jedna srednje velika papaja sadrži:
- 120 kalorija,
- 30 grama ugljikohidrata, a od toga 5 grama dijetalnih vlakana i 18 grama šećera,
- 2 grama proteina,
- folate, pantotensku kiselinu te vitamin A, B, K i E,
- magnezij, bakar, kalij i kalcij.
Osim toga, papaja posjeduje i aktivne biljne spojeve poput pigmenata luteina, zeaksantina te likopena. Ljekovita svojstva se uvelike pripisuju upravo tim spojevima.
Plod papaje može imati blago neugodan miris pa ga se može začiniti sokom od limuna ili naranče.
“Od papaje se proizvodi fermentirani proizvod koji posjeduje protuupalna, antioksidativna i imunomodulatorna svojstva koja mogu biti korisna kod sprječavanja neurodegenerativnih bolesti”, ističu talijanski znanstvenici u znanstvenom radu objavljenom 2015. godine u časopisu Mediators of Inflammation.
Plod papaje – ljekovita svojstva
U nastavku članka pročitajte koja se ljekovita svojstva pripisuju plodu papaje.
Štiti od bolesti srca
Redovita konzumacija papaje može spriječiti aterosklerozu i dijabetičke bolesti srca. Antioksidansi i vitamini u papaji sprječavaju stanična oštećenja i štite zdravlje srca i krvnih žila.
Dijetalna vlakna u prehrani mogu sniziti koncentraciju kolesterola u krvi.
Potiče probavu
Probavni enzim papain, prisutan u velikim količinama u papaji, potiče prirodni proces probave. Velika količina vode i topljivih vlakana u plodu također pomaže pravilnom funkcioniranju crijeva.
Osim toga, velike količine folne kiseline, beta-karotena te vitamina C i E u papaji mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Održava zdravlje očiju
Prema jednom istraživanju česta konzumacija papaje može smanjiti rizik od gubitka vida u starijoj dobi. Zbog toga što je bogat karotenoidima luteinom i zeaksantinom plod papaje omogućuje zaštitu oka.
Oni sprječavaju razvoj mrene, glaukoma i drugih kroničnih bolesti oka.
Ima protuupalno djelovanje
Papaja sadrži više protuupalnih enzima koji ublažavaju upalne procese u tijelu. Njezina dva jedinstvena enzima, papain i kemopapain razgrađuju proteine, a povezani su s reumatoidnim artritisom. Visok sadržaj vitamina A, C i E i beta – karotena je također vrlo dobar za smanjivanje upale.
Papaja sadrži i kolin, amonijačnu sol koja je esencijalna za ljudsko tijelo, a održava zdravlje staničnih membrana te smanjuje pojave kroničnih upala.
Poboljšava ten
Papaja ima nekoliko sastojaka koji su odlični za vašu kožu. Vitamin C djeluje antioksidativno te sprječava oštećenja stanica uzrokovana slobodnim radikalima, poput UV zraka u sunčevom svjetlu.
Također je važan za sintezu kolagena, proteina koji održava strukturu kože.
Likopen također djeluje antioksidativno i može spriječiti boranje kože, a može pomoći i kod oštećenja kao što su upalni procesi i opekotine.
Hrani kosu
Papaja je vrlo korisna i za vašu kosu. Može osnažiti vašu kosu i potaknuti njezin rast. Sadrži vitamin A koji sudjeluje u lučenju sebuma vlasišta, što je bitno za zdrav rast kose.
Sadrži i vitamin C, koji je bitan za sintezu kolagena i održavanje strukture kože i kose.
Papaja – sjemenke
Iako ih većina ljudi baca, sjemenke papaje ne samo da su jestive, već su i iznenađujuće ljekovite. Imajte na umu da je njihov okus drukčiji od okusa ploda te podsjeća na mješavinu senfa i papra.
No za pozitivan učinak dovoljna je mala količina sjemenki. Ljekovita svojstva sjemenke papaje su:
- protuupalno djelovanje,
- poboljšavanje probave,
- zaštita bubrega,
- antioksidativno djelovanje štiti stanice od oštećenja slobodnim radikalima.
Ljekovita svojstva se uvelike pripisuju biljnim flavonoidima i polifenolima.
Međutim, sjemenke papaje mogu višestruko smanjiti plodnost, a prevelika konzumacija ovih sjemenki može biti štetna zbog sadržaja spojeva s cijanidom.
Papaja – lišće
Listovi papaje možda su najljekovitiji dio ovog „anđeoskog voća“. Najbolji način da ih se konzumira je svakako ispijanje u obliku čaja. U prodaji ih se može naći i u kapsulama i prahu.
Sveučilište u Floridi istraživanjem je potvrdilo da listovi papaje sadrže agense koji uništavaju stanice raka, posebno raka grlića maternice, prostate, jetre, dojke i pluća.
Treba imati na umu da su ta istraživanja provedena na kulturama stanica ili laboratorijskim životinjama i još uvijek su preliminarna.
Dokazano je i da enzimi iz lišća papaje mogu pomoći kod probavljanja glutena i kod zaštite od nastanka čira na želucu, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Livestrong.
Mnogi antioksidativni spojevi nađeni u lišću papaje mogu štititi organizam od oštećenja te djelovati imunomodulatorski i protuupalno.
Preuzeto sa www.krenizdravo.dnevnik.hr
1 razmišljanje na “Papaja kao lijek”