Paprena metvica

Paprena metvica kao lijek

Savjeti o prehrani

Paprena metvica (menta ili nana) je kultivirana biljka koja je dobivena križanjem vrsti Mentha aquatica i Mentha spicata, a u narodu je poznata još i pod nazivima crna nana ili ljuta nana. Od davnina se koristi za ublažavanje zdravstvenih tegoba, pri čemu se koriste zeleni dijelovi biljke od kojih se pravi čaj ili eterično ulje.

Metvicu karakterizira ugodan miris mentola, koji pri oralnoj upotrebi stvara dojam svježine otvarajući okusne receptore za hladnoću te se koristi za osvježavanje daha.

Gotovo ni kod jedne biljke raznolikost upotrebe eteričnog ulja nije tako nadmašila čaj ili tinkturu kao kod paprene metvice.


Metvica se može prepoznati među tisućama biljaka zbog svog jakog i izražajnog mirisa koji daje njana visoka količina metanola.

Mentol aktivira receptore osjetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja, a po kojemu je ova biljka i prepoznatljiva.

Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od metvice općenito pomaže u održavanju oralnog zdravlja.

Metvica je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem.

Pospješuje mršavljenje, jer ima diuretičko djelovanje, potiče metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, čaj i drugi metvičini pripravci pokazali su se vrlo djelotvornima kod sindroma iritabilnog crijeva.

Paprena metvica – ljekovito djelovanje

Metvica je bogata spojevima koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje. Brazilski znanstvenici, u radu objavljenom 2015. godine u časopisu Food Chemistry, donose pregled antioksidativnih spojeva iz ekstrakta paprene metvice. To su:

 • fenolne kiseline – ružmarinska i kavena,
 • flavoni – derivati luteolina,
 • flavanoni – derivati eriocitrina,
 • vitamini – karotenoidi i askorbinska kiselina,
 • terpeni – terpinen, timol, linalool, mentol, menton.

Mentol, jedan od najzastupljenijih sastojaka, djeluje na širenje krvnih žila čime poboljšava cirkulaciju donoseći srcu i mozgu više kisika te djeluje na budnost, koncentraciju te olakšava glavobolje i migrene.

Tanini pomažu rad probavnog sustava i uklanjaju poteškoće vezane uz probavu.

Flavonoidi su snažni antioksidansi koji:

 • oslobađaju tijelo utjecaja štetnih tvari,
 • podižu imunitet,
 • ubrzavaju oporavak oštećenih stanica organizma.

Ukoliko tražite gdje kupiti, moja preporuka je: https://naturashop.com.hr/1115-pepermint-peppermint-paprena-metvica-menta-list-kapsule-swanson-400-mg-120-kapsula.html

Pripremanje lijeka i primjena

Metvica se primjenjuje kao čaj u slučaju probavnih smetnji, grčeva crijeva, žučnih i bubrežnih kolika, a za vanjsku upotrebu kao dodatak kupkama, za punjenje jastučića za spavanje, kao migrenski štapić protiv glavobolje, zatim u slučaju svrbeža i reume. Za čaj treba 1 veliku žlicu lišća popariti s 2 dl kipuće vode, odmah poklopiti i ostaviti da stoji pol sata, pa zatim procijedi. Pije se nezaslađeno prije, a zaslađeno medom poslije jela. Budući da je ljekovitost u eteričnom ulju, koje se nalazi u žlijezdama na površini lišća, metvica se ne smije ni kuhati ni trljati, da to ulje ne ishlapi. Treba je čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Nekada se primjenjivala kao sredstvo za pobačaj i za povraćanje.

Metvica je vrlo korisna za ljude koji mnogo sjede. Za njih je najbolja večera komad kruha s pekmezom od šipka i šalicom čaja od metvice. To im osigurava miran i zdrav san. Protiv proljeva i bolesti probavnih organa služi čaj koji se priprema tako da se s 1/2 I kipuće vode popare 3 velike žlice. Mješavine od po 50 g lišća metvice i cvijeta kamilice (Flor Schamomillae), zatim se to odmah poklopi i ostavi da stoji 2 sata,a onda se procijedi. Čaj se pije nezaslađen prije, a zaslađen medom poslije jela. Mogu ga piti i djeca.

Kao sredstvo protiv osjećaja gađenja i protiv povraćanja u trudnica, ili za smirenje živaca, služi čaj od po 50 g lišća metvice i matičnjaka (Melissa officinalis): 2 velike žlice mjšavine popare se s 2,5 dl kipuće vode, zatim se to poklopi nakon pol sata procijedi. Pije se triput dnevno po 1 šalica. Smetnje u mokrenju odstranjuje mješavina od po 25 g metvice, peršina (Petroselinum sativum), žila (rizoma) zubače ( Cynodon dactylon) i kore krkavine (Cortex frangulae): 3velike žlice te mješavine popare se s ½ I kipuće vode, zatim se to odmah poklopi i ostavi da stoji cijelu noć, a drugi dan se pije umjesto vode.

Kad su srčane mane povezane s probavnim smetnjama treba 3 velike žlice mješavine od po 25 g lista metvice i matičnjaka, po 10 g kamilice, komorača (Fructus foeniculi), kumina (Carum carvi) i cvijeta stolisnika (Achillea millefolii), po 5 g glogova cvijeta (Crataegus oxyacanta) i kore krkavine popariti 1/2 I kipuće vode, zatim to ostaviti da stoji pol sata i nakon toga procijediti. Pije se po 1 šalica poslije jela.

Kao sredstvo za umirenje u slučaju nervoze, hipohondrije, melankolije, neurastenije i histerije, služi čaj koji se priprema ovako: 3 velike žlice mješavine od 50 g metvice, po 25 g gorke djeteline (Manyanthes trifoliata) i odoljena (Valeriana officiunlis), 20 g matičnjaka i lavende (Lavendula spica) popari se ½ I kipuće vode, pa pošto to odstoji pola sata, procijedi se. Pije se po 1 šalica ujutro, natašte, i navečer, i to nezaslađena prije jela, a s medom zaslađena poslije jela. Dobro je 15 g metvice kuhati 10 min. s 1 velikom žlicom meda u 2,5 dl vode, ili, još bolje močiti 12 sati u 12,5 dl bijelog vina i 12,5 dl vode. U oba slučaja pije se po 1 šalica ujutro, natašte, i navečer, a u toku dana svaki sat do 2 sata po 1 velika žlica, radi umirenja i jačanja živaca.

Protiv nesanice i nervozne glavobolje treba 3 velike žlice mješavine od 60 g hmelja (Humulus Iupulus), po 20 g metvice i matičnjaka popariti s ½ I kipuće vode, poklopiti i nakon 2 sata procijediti. Pije se ujutro i navečer po 1 šalica, prije jela nezaslađeno, a poslije jela zaslađeno medom. Dobro je i mješavinu od po 10 g metvice i odoljena popariti s 2,5 dl kipuće vode i pitii prije spavanja. Radi guliranja menstruacije, u slučaju kad ona zaostane treba 4 žlice mješavine od po 30 g metvice i odoljena, 40 g kamilice, 25 g rusomače (Capsella bursa pastoris) i nevenova cvijeta (Culmdula officinalis), popariti sa 7,5 dl kipuće vode, ostaviti pola sata pa procijediti. Pije se toplo u toku dana.

Protiv slabokrvnosti uzimaju se 3-4 tjedna svaki dan po 2-3 velike žlice soka, istisnutog iz svježe biljke, pomiješanog s 1 velikom žlicom meda i 1 velikom žlicom u prah stučenog islandskog lišaja. Kad se nekome zapliće jezik, treba da ga 4-5 puta dnevno natrlja svježe istisnutim sokom ili izgnječenim Iišćern metvice.

Protiv grčeva u trbuhu pije se mlijeko u kojemu se 5 min. kuhala po 1 velika žlica metvice i komorača.

Protiv lošeg zadaha pomaže grgljanje i ispiranje usne šupljine 1 velikom žlicom octa od metvice, pomiješanog s 10 dl vode 3-4 puta dnevno. Ocat od metvice priprema se tako da se staklenka do polovice napuni metvicom i s pola manje žličnjaka (Cochlearia officinalis), dodaju 2 velike žlice pečene stipse {alauna) i zalije se octom žutike trpke (Berberis vulgaris); zatim se ostavi, dobro zatvoreno, na suncu 6-8 tjedana.

Protiv reume treba u 1 I maslinova ulja 6-8 tjedana močiti jednake dijelove metvice i odoljena. Boca mora biti zatvorena probušenim papirom. Ulje se zatim procijedi i odlije u drugu bocu. Njime se tada masiraju oboljela mjesta. Alkoholature od metvice pije se 15-20 kapi u čaši vode, poslije jela. Za parenje, kupanje i obloge upotrebljava se odvar od 1 kg metvice sa 4 I vode. Ima i drugih vrsta metvice, kao metvica kudrava (Mentha crispa), zatim barska ili vodena metvica (Mentha aquatica), koja raste oko potoka, jezera i bara, visoka oko 70 cm, jakog aromatičnog mirisa. Kneipp je protiv lupanja srca i čestog povraćanja više preporučivao ovu, vodenu metvicu, jer ima jači miris i okus. Daljnja je vrsta metvica sitna (Mentha pulegium), koja raste u blizini rijeka na poplavljenim terenima.

Cvijet joj je ljubičaste boje i također jaka mirisa. Ona sadrži tanin, eterično ulje (Aetheroleum pulegii) i mnogo ketona pulegona svojstvena mirisa, od kojega se dobiva mentol. Cvate od druge polovice ljeta do jeseni. Čaj od metvice sitne djeluje ljekovito na organe za disanje i probavu, protiv nadimanja, prehlade i gripe. Uzima se i protiv kroničnog katara pluća, radi boljeg iskašljavanja, i protiv reume u plućnih bolesnika. Ipak najljekovitija je paprena metvica, i to najbolja ona koja se uzgaja u Vojvodini.

Paprena metvica – uzgoj

Paprena metvica je zeljasta trajnica s uspravnom dlakavom stabljikom. Dobivena je hibridizacijom dvaju vrsta, Menta aquatica i Mentha spicata.

Paprenu metvicu je moguće uzgojiti kod kuće u svome vrtu, jer se biljka brzo širi u dubokom, vlažnom i pjeskovitom tlu. Voli sunčana razdoblja i ne treba joj zaklon, a potrebno ju je redovito zalijevati.

Paprena metvica ima nazubljene jajaste listove i male cvjetove skupljene u duge cvatove, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.

Bere se pred samu cvatnju nakon čega se listovi za čaj suše u hladu, a stabljike se koriste za destilaciju. Eterično ulje paprene metvice se dobiva prešanjem listova, koji sadrže oko 1 – 4% eteričnog ulja.

Eterično ulje paprene metvice

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode da ulje paprene metvice ima sljedeća ljekovita svojstva:

 • djeluje antibakterijski,
 • olakšanje simptoma sindroma iritabilnog crijeva,
 • olakšanje probavnih tegoba,
 • olakšanje boli kod glavobolja i migrena umasiravanjem ulja na sljepoočnice, a kod bolnih mišića umasiravanjem ulja u kožu,
 • olakšava jaki svrbež.

U vanjskoj primjeni dodajemo u bazno ulje nekoliko kapi ulja paprene metvice jer se eterično ulje ne smije nanositi u koncentriranom obliku direktno na kožu.

Oralno uzimanje ulja paprene metvice preporučuje se samo uz preporuku liječnika u vrlo niskim dozama.

Dobiva se destilacijom vodenom parom zeleni paprene metvice ubrane u doba rane cvatnje. Prodavač ili ljekarnik moraju imati certifikat o kemijskom sastavu eteričnog ulja. Pri kupnji ulja to se mora imati na umu, jer se pod nazivom “paprena metvica” ili “metvica” često prodaju opasna toksična ulja.

Eterično ulje metvice sadrži vitamine A i C, omega-3 kiseline te minerale željezo, mangan, magnezij, kalcij, kalij i bakar.

Ulje mora sadržavati: 30-55% mentola, 14-32% mentona, 2,8-10% mentil-acetata, 1-9% mentofurana, 3,5-14% cineola, manje od 4% pulegona i manje od 1% karvona. Isključivo ulja koja zadovoljavaju takav kriterij dopuštena su za upotrebu.

Uporaba: 2-4 kapi, 3-4 puta na dan na kocki šećera, meda ili čaja. Uzimati po terapijskoj uputi do 10 dana, s pauzom od tjedan dana.

Paprena metvica – nuspojave

Čaj od paprene metvice treba konzumirati umjereno jer prevelike količine mogu uzrokovati:

 • proljev,
 • grčeve,
 • bol u mišićima,
 • osip,
 • umor.

Eterično ulje metvice agresivno djeluje na sluznice zbog čega ne smije doći u kontakt s očima. Ako se ipak to dogodi, potrebno je oči obilno isprati vodom.

Proizvode od paprene metvice ne smiju konzumirati:

 • trudnice,
 • dojilje,
 • dojenčad i mala djeca,
 • osobe koje pate od visokog krvnog tlaka,
 • osobe s previsokim količinama želučane kiseline,
 • osobe alergične na mentol.

Kod vanjske upotrebe, eterično ulje metvice potrebno je prvo ispitati na manjem području kože. Ako nakon nekoliko sati ne dođe do reakcije, znači da se ulje može slobodno koristiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *