Peršin i čaj od peršina

Peršin i čaj od peršina

Savjeti o prehrani

Peršin je dvogodišnja biljka tamnozelenih listova karakterističnog mirisa. Zeleni dijelovi peršina sadrže eterično ulje, a upotrebljavaju se kao začin. Peršin se može vidjeti svugdje u svijetu.

Peršin se većinom koristi kao začin za poboljšavanje okusa jela (posebno za juhe) te kao dekoracija za jelo.

U nastavku članka pročitajte više o ljekovitim svojstvima peršina te saznajte kako pripremiti čaj od peršina.

Peršin kao lijek

Iako naoko vrlo jednostavna biljka, peršin je prepun vitamina i minerala, bilo da govorimo o njegovom korijenu ili listu. Najviše sadrži kalija, kalcija i fosfora, zatim željeza, mangana, magnezija i bakra. Također je bogat vitaminom C, a sadrži ga puno više nego, primjerice, limun.

U jednom limunu ima 65 miligrama vitamina C, a u lišću jednog peršina čak 166 miligrama. No, korijen peršina u usporedbi s njegovim lišćem ipak ima manji postotak vitamina C, zato se obično samo lišće koristi za pripravu čaja od peršina. Evo zašto bismo ga trebali piti svakodnevno.

Ovo su glavne dobrobiti čaja od peršina:

  • pomaže kod anemije
  • rješava problem kroničnog umora, manjka energije ili malaksalosti
  • čisti organizam i kožu
  • čini kožu ljepšom i zdravijom
  • rješava probleme s aknama, miteserima i prištićima
  • djelotvoran je prilikom mršavljenja
  • izbacuje nepotrebnu vodu iz organizma i time čisti urinarni trakt
  • pomaže liječiti probleme s visokim tlakom
  • sprječava nastanak osteoporoze jer ima visoku razinu kalcija
  • regulira razinu šećera u krvi

Čaj od peršina se uz uvin čaj smatra najboljim čajem za čišćenje bubrega i rješavanje upalnih procesa u urinarnom traktu. U kombinaciji s koprivom je odličan za rješavanje problema s niskim željezom u krvi ili anemijom. Mnogi pripravci pomažu jednoj razini tlaka dok drugoj štete, kod čaja od peršina nije tako. Konzumiranjem ćete liječiti visoki tlak ali nećete štetiti niskom tlaku. Peršin se također pokazao korisnim kod pretjerane koncentracije bakterije Escherichie coli u mokraći.

Kao i mliječni proizvodi, peršin je poznat po visokoj razini kalcija. Točnije jedan je od najboljih prirodnih izvora kalcija koji se zna. Kalcij pomaže očuvati zdravlje kostiju pa je iznimno koristan i u liječenju osteoporoze. Ona nastaje radi premale količne kalcija, a povišene koncentracije aminokiseline po imenu homocistein u našem organizmu. U problemima s osteoporozom, čaj od peršina će pomoći s kalcijem ali i folnom kiselinom koja će pomoći održati homocistein pod kontrolom.

Bogati izvor antioksidanata

Flavonidi, koje sadrži peršin, posebice luteolin, djeluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprečavajući njihovo štetno djelovanje na organizam.
U istraživanjima se pokazalo, da ekstrakt peršina povećava antioksidacijski kapacitet krvi.
Osim flavonida, peršin je odličan izvor vitamina C i A (posebice karetonoida i beta-karotena), koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.

Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem tijelu, koji neutralizira djelovanje opasnih slobodnih radikala.
Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa cijelim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu itd.
Vitamin C također ima izvanredna anti-upalna svojstva, zbog čega je odličan u liječenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta.
Redoviti unos ovog vitamina može spriječiti česte gripe, prehlade, upale grla i uha.

Beta-karoten je također važan antioksidant. Dijete, bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka crijeva.
Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno uteče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem tijelu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent, koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta.

Zaštita od raka

Eterična ulja, koja sadrži peršin, posebice myristicin, štite od raka, posebice raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.

Myristicin također aktivira enzim glutathione-S-transferase, koji pomaže molekuli glutationa da se veže uz oksidirane molekule, koje bi inače uzrokovale štetu u tijelu.

Zbog eteričnih ulja, koje sadrži, peršin ima kemo-zaštitni efekt, tj. neutralizira djelovanje kemijskih tvari, koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogena benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.

Čišćenje kože i detoksikacija tijela

Ovaj čaj se koristi kao antioksidans pa tako može rješavati mnoge probleme s kožom, zdravljem ali i mamurlukom. Preporučuje se popiti jednu do dvije šalice čaja od pešina nakon masnih obroka ili večeri u kojima se pio alkohol. Osim što će pomoći riješiti se štetnih toksina, to će biti vidljivo i na vašoj koži. Kako se koristi protuupalno za neke probleme u organizmu, tako će očistiti i kožu od nečistoća i upalnih procesa kao što su akne ili potkožni prištevi. Zbog bogatih nutritivnih svojstava, peršin također pomaže ojačati kosu i nokte.

Peršin za zdravlje srca

Peršin je dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese, koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi, koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Folna kiselina pomaže pretvoriti homocystein u dobroćudnu molekulu. Homocystein je potencijalno opasna molekula, koja može direktno oštetiti krvne sudove.

Visoki nivo homocysteina povećava opasnost od moždanog i srčanog udara kod ljudi sa aterosklerozom ili bolešću srca.

Zbog toga se ljudima, koji pate od ovih bolesti, preporučuje hrana bogata folnom kiselinom.

Regulira neredovite mjesečnice

Žene koje imaju problem s bolnim i neredovitim mjesečnicama trebale bi piti čaj od peršina. Naime, spojevi miristicin i apiol u peršinu utječu na proizvodnju i regulaciju spolnog hormona estrogena te potiču protok menstrualne krvi.

Međutim, dojilje bi se prije konzumacije čaja od peršina trebale konzultirati s liječnikom jer on može smanjiti izlučivanje mlijeka.

Mršavljenje uz peršin

Sa svim svojim ljekovitim svojstvima, pešin će pomoći i u kontroliranju tjelesne težine. Ako ste među onima kojima teško ide mršavljenje, a pokušali ste s nekoliko dijeta, isprobajte i ovo. Ovaj napitak će detoksicirati vašu jetru, a trebao bi se konzumirati tri puta dnevno u roku od tri dana. Budite na oprezu jer nakon konzumiranja tri dana je potrebna pauza od barem 10 dana kako ne bi došlo do nuspojava. Tijekom ta tri izbjegavajte teške obroke i jedite zdravo kako biste olakšali proces detoksikacije.

Potrebni sastojci:

3 limuna
1 šalica nasjeckanog peršina
5 stručaka celera
6 šalica vode
1 đumbir

Priprema:

Stavite sok od limuna, peršin, celer i očišćeni đumbir u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte.

Sprječava reumatoidni artritis

Namirnice bogate vitaminom C, poput peršina, pokazale su se uspješne u sprječavanju pojave reumatoidnog artritisa. Čaj od peršina ključan je za zdravlje kostiju zbog kalcija, a posebno vitamina K koji se dvostruko oslobađa u ovom toplom napitku.

Poboljšava dah

Ako patite od lošeg daha i neugodno vam je uživo razgovarati s drugima, peršin vam može pomoći. Žvačite njegovo lišće ili pijte čaj od peršina kako bi ubili bakterije u usnoj šupljini i maknuli zubne naslage.

Otopina od peršina za natečene kapke

Kako poboljšava cirkulaciju i potiče otjecanje vode, možete ga koristiti i protiv natečenih kapaka. Dva dekagrama nasjeckanog lišća peršina prelijte jednim decilitrom kipuće vode i pustite neka stoji 15 minuta. Pamučnu blazinicu ili gazu umočite u otopinu i stavite je na kapke. Držite je najmanje pola sata.

Čaj od peršina

Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršin, zbog diuretičkog djelovanja. Peršin će imati najveći učinak ako ga iskombinirate s pravilnom prehranom i tjelovježbom.

Čaj od peršina nemojte koristiti svakodnevno i nemojte pretjerivati jer čaj od peršina u suštini nije namijenjen za borbu protiv viška kilograma, već za liječenje upalnih procesa u organizmu.

Čaj od peršina i limun koriste se za čišćenje organizma od toksina te za poboljšavanje cirkulacije.

Priprema čaja od peršina:

Stavite u lončić pola litre vode i pustite da zakuha.
Kada voda zakipi dodajte 2 jušne žlice svježeg peršina (ili jednostavno pola šake peršina) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta.
Izvadite listove peršina i bacite ih, a tekućinu pustite da se ohladi.

Serviranje čaja od peršina:

Čaj od peršina može se piti i topao i ohlađen. Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti.

Čaj od peršina – koliko često piti?

Zadnju šalicu popijte najmanje 5 sati prije spavanja.

Čaj od peršina se u pravilu pije s pauzama. Čaj možete piti tjedan dana, no nakon toga je potrebno napraviti pauzu od tjedan dana.

Često mokrenje može dovesti do pretjeranog gubitka elektrolita, vitamina i minerala koji su topivi u vodi.

Prije korištenja peršina u zdravstvene svrhe se obavezno posavjetujte s liječnikom.

Čaj od peršina – nuspojave

Kao i svaka druga biljka peršin može imati svoje negativne učinke. Umjerenost i pažljivo pridržavanje uputa navedenih na pakiranju pomaže u izbjegavanju neželjenih posljedica.

Trudnice i dojilje posebno bi trebale paziti na količinu čaja od peršina. Velike količine čaja od peršina mogu izazvati pobačaj. Prije konzumiranja bilo kakvih prirodnih lijekova i čajeva bez recepta se konzultirajte s liječnikom.

Trudnice mogu konzumirati peršin u uobičajenim količinama koje se stavljaju za začinjavanje hrane.

Pretjerana konzumacija čaja od peršina može uzrokovati osjetljivost na sunčeve zrake te dovesti do osipa. Osim toga, kod nekih ljudi peršin može izazvati alergijske reakcije.

Ako ranije niste koristili čaj od peršina, može se pojaviti glavobolja. Glavobolja većinom prođe nakon nekog vremena konzumacije peršina. U nekim literaturama se navodi kako se od pretjerane konzumacije čaja od peršina mogu javiti i naznake oštećenja bubrega.

Osim toga, neke nuspojave korištenja čaja od peršina mogu biti i:

  • sniženje razine šećera u krvi,
  • usporavanje zgrušavanja krvi,
  • zadržavanje soli u tijelu i povišenje krvnog tlaka.

Zbog svih mogućih nuspojava je preporučljivo peršin kao lijek koristiti oprezno i uz savjet sa stručnom osobom.

Korisni savjeti

  • Svježi peršin je bolji od suhog. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja.
  • Birajte peršin sa lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
  • Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, prije nego ga stavite u hladnjak.
  • Ako imate višak peršina, možete ga lako osušiti tako, da ga nasjeckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
  • Peršin možete i zamrznuti. Zadržat će svoj okus, ali će izgubiti hrskavost.
  • Peršin se može koristiti u skoro svim jelima – juhama, salatama, jelima od povrća i žitarica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.