Pistacio

Pistacio i zdravlje

Savjeti o prehrani

Pistacio je podrijetlom sa Sredozemlja i Bliskog istoka. U njemu su uživali i za vrijeme antičkog doba. Kod nas se koristi kao grickalica, a može se dodati u salate i različite deserte. Uvođenjem pistacija u prehranu, dobivamo mnoge hranjive tvari. Pistacio sadrži visoke razine vitamina B6, C i E, tiamin, bakar, kalij, magnezij, mangan i željezo. Osim toga, pistacijo sadrži i antioksidanse i fitosterole.

Energetska i nutritivna vrijednost:

Pistacija sadrži oko 15-20% proteina i oko 50-70% masti.

U sebi imaju dobru razinu tiamina, niacina, folne kiseline, ali zato malo vitamina A (28 mikrograma). Uz to imaju vitamin C (5 miligrama), kao i folata – važnih za njegovu apsorpciju, te brojne aminokiseline.

Udio kalija i željeza u pistacijama je razmjerno visok, dok je sadržaj natrija nizak.

Fosfor (490 miligrama), magnezij (121 miligram) te kalcij (107 miligrama) i čak (1.025 miligrama) kalija (bitnog za čišćenje organizma) su također prisutni u zamjetnim vrijednostima, dok su cink, bakar i mangan prisutni u skromni razinama (u 100 grama pistacije – 5 miligrama).

Fitonutrijenti koji se nalaze u pistacijama su beta-karoten, beta-sitosterol, cyanidin, pektin, te stigmasterol.

Pistacija sadrži 50% masnog ulja, 20% bjelančevina, 20% ugljikohidrata, 2% vlakna, kalija, kalcija, magnezija i željeza.

Pistacija je izuzetno kalorična – 557 kcal, odnosno 2.332 kJ u 100 grama, pošto su prilično masne (44,4 miligrama masti), ali i bogate ugljikohidratima (27,97 miligrama), te sadrže i bjelančevine (20,61 miligrama) i dijetalna vlakna (10,3 miligrama) preporuka je onima koji čuvaju liniju ili su na nekoj dijeti.

Zdravstvene dobrobiti pistacija

Pistacio smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

U jednom od istraživanja, ispitanici su konzumirali pistacio tri tjedna (pistacio je činio 20% njihovog unosa kalorija). Mjerenja su pokazala da im se razina lošeg kolesterola (LDL) smanjila za oko 14%.

Na Sveučilištu Penn State je provedeno istraživanje u kojem se pokazalo da čak i umjerena konzumacija pistacija povećava razinu luteina, antioksidansa koji nas štiti od oksidiranog LDL kolesterola koji je povezan s razvojem kardiovaskularnih bolesti.

Odličan za krv

Pistacije su odličan izvor vitamina B. Ovaj vitamin esencijalan je za proizvodnju hemoglobina, proteina koji je odgovoran za prijevoz kisika kroz krvotok do stanica, ali koji također povećava nivo kisika kojeg prenosi.

Visoki sadržaj antioksidanata

Antioksidanti su od vitalnog značenja za vaše zdravlje.
Sprječavaju oštećenje stanica i igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti, poput raka.
Pistacije sadrže više antioksidanata od većine ostalih orašastih plodova i sjemenki. U stvari, samo orasi i pekani sadrže više.

U jednom istraživanju od 4 tjedna sudionici koji su jeli jednu ili dvije porcije pistacija dnevno imali su veću razinu luteina i γ-tokoferola, u usporedbi s sudionicima koji nisu jeli pistacije.

Među orasima pistacije imaju najveći sadržaj luteina i zeaksantina, koji su vrlo važni antioksidanti za zdravlje očiju.
Oni štite vaše oči od oštećenja uzrokovanih plavom svjetlošću i starosnom makularnom degeneracijom, stanje u kojem vam je oštećen ili izgubljen središnji vid.

Dvije najbrojnije skupine antioksidanata u pistacijama – polifenoli i tokoferoli – mogu pomoći u zaštiti od raka i srčanih bolesti.
Zanimljivo je da su antioksidanti u pistacijama vrlo dostupni u želucu. Zbog toga se vjerojatnije apsorbiraju tijekom probave.

Sprječava razvoj dijabetesa

Konzumiranje pistacija može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. To je zato što je 60 posto preporučene dnevne vrijednosti minerala fosfora sadržano u jednoj šalici pistacija. Ne samo da fosfor razbija proteine u aminokiseline, također pomaže u toleranciji glukoze.

Izvrstan izvor energije

Pistacio sadrži niz esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata, poput kalcija, željeza, magnezija i vitamina C te je izvrstan izvor energije. Ipak, pripazite! Oko 100 grama pistacija sadrži 557 kalorija, pa ne pretjerujte s količinom!

Dobar za živčani sustav

Vitamin B6 koji se nalazi u ovim orašidima ima jako pozitivan učinak na naš živčani sustav. Poznat kao vitamin živaca, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prijenosnika poruka u živčanom sustavu. Također je potreban za usvajanje vitamina B12.

Imaju puno proteina

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacije nisu jako kalorične (562 kalorije u 100 grama). Primjerice, u 100 grama badema nalazi se 579 kalorija, a u istoj količini oraha 654 kalorije.

Što se tiče udjela proteina, u 100 grama pistacija nalazimo 20 g proteina, a jedino bademi imaju više proteina (21 g). uz to, u pistacijama nalazimo više esencijalnih aminokiselina nego u drugim arašidima.

U pistacijama nalazimo i aminokiselinu l-arginin (poluesencijalna) koja se u organizmu pretvara u dušični oksid, a koji potiče širenje krvnih žila i doprinosi cirkulaciji.

Pomoć pri mršavljenju

Iako se radi o namirnici koja je energetski gusta, orašasti plodovi spadaju u namirnice koje pomažu u mršavljenju. Pistacije su bogate vlaknima i proteinima, koji doprinose osjećaju sitosti i pomažu u smanjenju ukupnog dnevnog unosa hrane.

Znanstvenici ističu da je mogućnost pistacija da pomažu u mršavljenju povezana s činjenicom da masti koje nalazimo u njima nisu u potpunosti apsorbirane. Naime, dio masti iz orašastih plodova nalazi se unutar staničnih zidova, što prevenira njihovu probavu u crijevima.

Dodatno, ako kupite pistacije u ljusci, jest ćete puno sporije, a i mogućnost vizualnog praćenja koliko ste pojeli dodatno će osvijestiti kad je potrebno stati. Po jednoj studiji, osobe koje jedu pistacije u ljusci pojedu preko 40% manje od onih koji ih jedu oljuštene.

Potiču zdrave bakterije u crijevima

Pistacije su bogate vlaknima, a jedna porcija sadrži 3 grama.

Vlakna se kreću kroz vaš probavni sustav i uglavnom se ne probavljaju, a neke vrste vlakana probavljaju dobre bakterije u vašim crijevima, djelujući kao prebiotici.
Bakterije crijeva potom fermentiraju vlakna i pretvaraju ih u kratke lance masnih kiselina, što može imati nekoliko zdravstvenih koristi, uključujući smanjeni rizik od razvoja probavnih smetnji, raka i srčanih bolesti.
Butirat je možda najviše koristan od ovih kratkih lanaca masnih kiselina.
Dokazano je da jedenje pistacija povećava broj bakterija koje stvaraju butirat u crijevima u odnosu kada jedete bademe.

Za zdrave oči

Pistacija sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini ostalih orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala. Povezani su sa smanjenim rizikom od razvoja senilne makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok oštećenjima vida i stečene sljepoće.

Štiti kožu

Ovo će vas možda iznenaditi, ali konzumacija pistacija može učiniti čuda za vašu kožu. Sadržaj vitamina E u plodu je izvrstan antioksidant koji štiti membranu kože od štetnih vanjskih utjecaja.

Za imunitet

Zdrav imunološki sistem zahtjeva adekvatnu dozu vitamina B6, kojih, kako smo već naveli, u pistacijama ima mnogo. Vitamin B6 (piridoksin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Deficit vitamina B6 je rijedak i očituje se kao slabost mišića, nervoza, iritabilnost, depresija, slaba koncentracija i gubitak kratkoročnog pamćenja. Pistacije su također odličan izvor vlakana, a u samo 100 grama nalazi se 10,3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprječavaju rak crijeva.

Pistacije – nuspojave

Pistacije su generalno sigurne za upotrebu i obično se konzumiraju u manjim količinama. Međutim, postoji mogućnost alergije na pistacije pa pripazite ako ih niste nikad jeli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *