Planinski čaj

Planinski čaj kao lijek

Savjeti o prehrani

Planinski čaj priprema se od biljaka koje rastu na planinama. Zbog činjenice da su rasle na svježem i nezagađenom zraku, biljke u ovom čaju imaju vrlo ljekovita svojstva.

Mješavina planinskih biljaka daje snažnu aromu i puna je korisnih nutrijenata. Planinski čaj sastavni je dio ponude planinarskih domova, a kako bi planinarima i alpinistima dao puno energije za njihove ekspedicije, u njega ide i dosta šećera. No, planinski čaj najpoznatiji je po tome što pomaže kod zatvora, a koristi se i za čišćenje organizma te za mršavljenje.

Sastav

Djelatne tvari – list sene (Sennae folium) s najmanje 2,5% hidroksiantracenskih glikozida izraženih kao senozid B 40% i kora krkovine (Frangulae cortex) s najmanje 7,0% glukofrangulina izraženih kao glukofrangulin A 20%. Pomoćne tvari – Cvijet prave kamilice (Matricariae flos) 15 %, list paprene metvice (Menthae pip. folium) 5% , plod kima (Carvi fructus) 5%, plod gorkog komoraEa (Foeniculi amari fructus), 5%, Plod borovice (Juniperi fructus) 5%, Korijen sladila (Glycyrrhizae radix) 5%.

Planinski čaj za čišćenje

Ako se pije redovito, planinski čaj dobar je za probavu, jer jača pokretljivost crijeva i na taj način pospješuje njihovo pražnjenje. Planinski čaj protiv zatvora djeluje zahvaljujući biljkama seni i krkovini koje imaju dokazano laksativno djelovanje.

Planinski čaj za mršavljenje

Planinski čaj često se preporučuje kao pomoć u različitim dijetama, najviše zbog laksativnog djelovanja. Ako koristite planinski čaj kako biste izgubili suvišne kilograme, nemojte u njega dodavati šećer ili med, već posegnite za, primjerice, stevijom ili ga ostavite nezaslađenim.

Planinski čaj za energiju

Ako se u njega doda dosta šećera, meda, limuna i cimeta, planinski čaj odlična je okrepa nakon dugih planinarskih ili alpinističkih ruta.

Planinski čaj – priprema i doziranje

Planinski čaj dostupan je u filtar-vrećicama te u rinfuznim pakiranjima. Filtar-vrećicu čaja potrebno je preliti s 2 do 3 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Ako koristite čaj u rinfuzi, upotrijebite onoliko čaja koliko je propisano na pakiranju – najčešća doza iznosi 1-2 žličice čajne mješavine na 1 šalicu vode. I u ovom slučaju, čaj je potrebno preliti vrelom vodom, poklopiti i pustiti da odstoji 10 do 15 minuta. Što se tiče doziranja, većina proizvođača preporučuje piti do 3 šalice planinskog čaja na dan.

Planinski čaj – nuspojave

Korištenje planinskog čaja ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina.

Osobe koje koriste srčane glikozide, antiaritmike, lijekove koji mogu uzrokovati produljenje QT- intervala, diuretike, kortikosteroide ili korijen sladića trebaju se konzultirati sa svojim liječnikom prije nego što počnu konzumirati planinski čaj.

Kod preosjetljivih osoba planinski čaj može izazvati grčeve i nadutost. No, ako mješavina sadrži plod borovice i korijen sladića, ove se nuspojave najčešće neće manifestirati.

Pretjerano konzumiranje planinskog čaja može izazvati proljev. Kao posljedica proljeva zna se pojaviti neravnoteža vode i elektrolita u organizmu. U slučaju jakog proljeva prekinite korištenje ovog čaja i pobrinite se da nadoknadite izgubljenu tekućinu.

Ukoliko koristite planinski čaj za liječenje zatvora ili čišćenje, ne preporučuje se primjena duža od 1 do 2 tjedna. Ako zatvor potraje dulje od toga, javite se svom liječniku.

Veliki dio teksta je preuzet www.krenizdravo.dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *