Mrlje, niti, mrvice u očima

Plutajuće čestice ili bljeskovi u očima – uzrok, simptomi i liječenje

Savjeti o prehrani Simptomi

Da li imate točkice, mušice, nitice ili končiće koji vam se pojavljuju u vidnom polju?
Kao što znamo oko nije šuplje, ono je ispunjeno staklovinom. Staklovina je unutrašnji dio oka koji mora biti proziran kako bi svjetlo palo na podazinu oka (mrežnicu ili retinu) i kako bismo mi imali jasnu sliku.
Ovakve se mutnine najčešće primjećuju pri pogledu na bijele podloge (zid, papir ili snijeg) ili pri jakome svjetlu. Po svojoj pojavnosti su bezazlene.

Crne točkice koje plivaju ispred oka jedan su od najčešćih simptoma zbog kojeg se pacijenti javljaju oftalmologu. Točkice ili „mušice“ zapravo ne plivaju ispred oka već plutaju u središnjem dijelu oka, a mi ih subjektivno vidimo ispred. Nalaze se u staklovini, tvari koja ispunjava središnji dio oka gelaste strukture, sačinjene od 99% vode. S godinama se konzistencija ovog gela mijenja što je potpuno prirodan fiziološki proces i nakupine kolagena formiraju gustoće koje izgledaju kao „mušice“ ili mrljice (eng. eye floaters). Ova pojava je potpuno bezazlena i ne prijeti nikakva opasnost po oštećenje vida.
Međutim, ukoliko ovih „mušica“ ima jako puno, a pored njih se javljaju još neke smetnje poput crvenila, podražaja ili pogoršanja vida, onda to može biti neki ozbiljniji proces, upala ili krvarenje u oku i potrebno je javiti se svom liječniku oftalmologu.

Ukoliko vidite i bljeskove (ili jako svijetlo koje vas zasljepljuje) – odmah se javite svom doktoru – to se staklasto tijelo odvaja od mrežnice.

Plutajuće čestice u očima – liječenje

Ukoliko imate samo nekoliko plutajućih čestica koje se ne mijenjaju tijekom vremena, ne brinite se.

Odmah se javite liječniku u ovim slučajevima:

  • naglo povećanje broja plutajućih čestica
  • bljeskovi svjetla
  • gubitak perifernog vida
  • promjene koje dolaze naglo i pogoršavaju se
  • plutajuće čestice nakon operacije oka ili ozljede oka
  • bol u očima

Ukoliko odmah ne dobijete pomoć, možete izgubiti vid.

Hrana dobra za oči

Iako ne postoji hrana koja će čudesno izliječiti vaše oči ako bolujete od neke očne bolesti, postoje namirnice koje doprinose očnom zdravlju. Pravilna prehrana oduvijek je bila važan čimbenik kada je zdravlje u pitanju, jer prevencija je bolja od liječenja. Poznato je da prehrana bogata mineralima i vitaminom A pozitivno utječu na zdravlje očiju.

Bobičasto voće

Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidantima te na taj način sprječavaju procese starenja, kao što je pojava sive mrene na oku. Barem jednom tjedno počastite se svježim bobičastim voćem i oči će vam biti zahvalne.

Riba

Riba iz hladnih voda poput skuše, bakalara, lososa, tune ili sardine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje provjereno pomažu u sprečavanju razvijanja makularne degeneracije i katarakte. Problem sa suhim očima može biti povezan s nedostatkom upravo omega 3 masnih kiselina. Ukoliko niste ljubitelj ribe, omega 3 masne kiseline mogu se pronaći u vidu dodataka hrani.

Zeleno lisnato povrće

Špinat, kelj i kupus puni su luteina i zeaksantina, biljnih pigmenata koji zaustavljaju razvoj makularne degeneracije i katarakte. Brokula, grašak i avokado su također dobar izvor ovih moćnih antioksidanata.

Mrkva

Vrlo bogata vitaminom A. Dok smo bili djeca govorili su nam “mrkva je dobra za vid”. Beta karoten je tvar koja se pretvara u vitamin A u ljudskom tijelu. Ovaj vitamin pomaže preoblikovati masnoću u energiju. Pola šalice kuhane mrkve sadrži četiri puta preporučen dnevni unos vitamina A. Beta karoten je također snažan antioksidant učinkovit u borbi protiv nekih oblika raka. Pomaže u održavanju površine sluznice očiju te umanjuje rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Cjelovite žitarice

Hrana koja sadrži niski glikemijski index (GI) pomaže u prevenciji makularne degeneracije. Vitamin E, cink i niacin koji se nalaze u cjelovitim žitaricama (Amarant, Bulgur, Heljda, Ječam, Kvinoja, Raž, Proso, Zob, ..) općenito pozitivno utječu na zdravlje očiju.

Orašasti plodovi

Pistacio, lješnjaci, bademi – bogati omega-3 kiselinama i vitaminom E poboljšavaju zdravlje očiju.

Jaja

Bilo da su kuhana ili pečena, uključivanje jaja u vašu prehranu korisno je za vaše oči. Žumanjak sadrži nekoliko vrijednih sastojaka i proteina koji vas održavaju zdravim, a osim toga sadrži i lutein važan za zdravlje makule te cistein, sumpor, esencijalne masne kiseline, B vitamin i cink koji su čimbenici održavanja cjelokupnog zdravlja vaših očiju.

Raznobojno voće i povrće

Hrana poput mrkve, rajčice, paprike, jagoda, bundeva, kukuruza i dinje odlični su izvori vitamina A i C. Također, karotenoidi – koji daju tom voću i povrću njihov žuti, narančasti ili crveni pigment pomažu smanjiti rizik od mnogih očnih bolesti.

Mahunarke

Ove vegetarijanske, nisko masne namirnice su bogate vlaknima pomažu vid održati oštrim te usporavaju makularnu degeneraciju. Slanutak je bogat cinkom, kao i crni grah, grah i leća.

Riblje ulje, laneno ulje i ulje sjemenki crnog ribiza

Ovi odlični suplementi sadrže omega-3 masne kiseline i imaju mnoge benefite što se tiče zdravlja očiju, uključujući prevenciju sindroma suhog oka kao i prevenciju razvitka makularne degeneracije i katarakte.

Suncokretove sjemenke

Odličan su izvor vitamina E i cinka. Pomažu razviti otpornost očiju na razne bolesti.

Govedina

U umjerenim količinama, govedina može poboljšati zdravlje očiju. Govedina sadrži cink, koji pomaže vašem tijelu apsorbirati vitamin A te smanjiti rizik od makularne degeneracije.

Slatki krumpir

Zasićen je beta karotenom, formom vitamina A koji pomaže kod noćnog vida i sposobnosti oka da se prilagodi mraku. Samo jedan slatki krumpir ima više od polovine dnevne doze vitamina C i malo vitamina E.

Recepti za zdrave oči

Idući put kada posjetite svog okulista, nemojte biti iznenađeni ako kući odete s popisom namirnica kao što su kelj, narančasta paprika i divlji losos. Ove i mnoge druge namirnice sadrže visoku količinu hranjivih tvari koje su bitne za zdravlje i funkciju vaših očiju. Ovi recepti osmišljeni su upravo za poboljšanje zdravlja vaših očiju. Recepti su ispod. Dobar vam tek i zapamtite – zdrava hrana je najbolja hrana.

Salata od piletine

Puna je luteina, zeaksantina, vitamina C i E te cinka- kao stvorena za vaš vid.

1 šalica salate Romana, nasjeckane na komadiće
1 šalica mladog špinata
1 skuhana pileća prsa, dijagonalno narezana
1/2 šalice smrznutog graška
1/2 narančaste paprike, narezane na kockice
1/4 šalice badema
1/2 naranče, oguljene i narezane
Preljev/umak:
1/4 šalice nemasnog grčkog jogurta
1 žlica currya u prahu
1 režanj češnjaka, mljeven
sok iscjeđen iz druge polovice naranče
sol i papar
Rasporedite sastojke na tanjuru ili u zdjeli. U zasebnu posudu, kombinirajte sve sastojke za preljev i dobro ih promiješajte. Prelijte ga po salati i poslužite.

Kelj salata

Zeleno povrće,naročito lisnato kao kelj, špinat i raštika, sadrže veliku količinu luteina i zeaksantina. Ovi pigmenti su jaki antioksidansi koji štite mrežnicu od štetnog UV zračenja i plavog svjetla. Lisnato zelenje također sadrži puno vitamina C i E, beta-karoten, cink i vlakna. Ove hranjive tvari imaju ulogu prevencije od dobne makularne degeneracije.

(za 4 osobe)
4 šalice sirovog kelja, ispranog i osušenog
1/4 šalice nasjeckane suhe smokve ili suhe marelice
4 glavice luka, sitno nasjeckanog
1 srednja mrkva, izribana
1/4 šalice pržene soje

Preljev/umak:
2 žlice majoneze
2 žlice običnog jogurta
2 žličice octa (jabučnog, bijelog vinskog ili rižinog)
2 žličice meda ili javorovog sirupa
sol i papar

Izvadite rebra iz listova kelja.
Grubo nasjeckajte kelj na komade veličine zalogaja (3-5 cm) i stavite ga u veliku zdjelu za salatu.
Pomiješajte skupa sve sastojke za salatu, osim soje.
U manju zdjelu pomiješajte sve sastojke za preljev te prelijte preko salate i promiješajte.
Poklopite i stavite u hladnjak na sat vremena do 3 sata.
Pospite prženom sojom i dobar vam tek!

Detox voda

Hidratizirajte se! Konzumiranje vode kroz cijeli dan važno je iz više razloga— uključujući zdravlje očiju. Dehidracija može dovesti do suhoće očiju, crvenila i oticanja kapaka.
Slijedite ove jednostavne upute kako biste si pripremili osvježavajuću detox vodu za cijelu obitelj. Ovo piće naročito se preporučuje tijekom vrućih ljetnih dana, a i zdrava je alternativa sokovima.

Uzmite čašu ili staklenku.
Dodajte šaku nasjeckanog bilja navedenog ispod teksta
Odaberite voće ili povrće, čak i dvije s liste ispod teksta. Isjeckajte i dodajte u čašu.
Dodajte svježu vodu i stavite u frižider na dva sata tako da voda poprimi okuse.
Bilje i začini: metvica, bosiljak, đumbir i ružmarin.
Voće i povrće: krastavac, komorač, jagode, borovnice, maline, limun, limeta, naranča, kivi, breskva, lubenica, mango.

Niagara proljetna juha

(doza za 6 šalica)
1 krastavac
2 Granny Smith jabuke
1 limeta, oguljena
4 šalice lišća špinata
4 šalice mladog kelja
2 šalice svježeg i odleđenog graška
2/3 šalice listova metvice
1-1/2 šalice običnog grčkog jogurta
Meda, prema želji.
Lagano prženi nasjeckani badem, za ukras
Temeljito operite  voće i povrće. Izrežite krastavac i jabuke na velike komade. Stavite sve sastojke osim jogurta, meda i badema u sokovnik. Umutite sok u grčki jogurt i dodajte med po želji.
Utočite u malene posude ili šalice te po vrhu pospite prženim bademom.

Frittata od narančaste paprike, špinata i sušene rajčice

Roditelji, pobrinite se da vam djeca jedu narančastu papriku, odlična je za oči! Ovo povrće izvor je zeaksantina. Također je i dobar izvor vitamina C i E te luteina i beta-karotena. Jaja koja su također sastavni dio ovog jela izvor su luteina,vitamina E te omega-3 masnih kiselina.

3 jaja
1 žlica mlijeka(1% ili obrano)
1/2 šalice nasjeckane narančaste paprike
1/4 šalice sušene rajčice
1/4 šalice nasjeckanog smrznutog špinata
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica peršina
sol i papar

Pomiješajte jaja, mlijeko, peršin, sol i papar te stavite na stranu. Popecite papriku i sušenu rajčicu na maslinovom ulju 1 minutu. Dodajte i smrznuti špinat te ga kuhajte dok se ne odmrzne i skuha.
Smanjite toplinu i dodajte jaja, osigurajte ravnomjeran raspored jaja i povrća u tavi. Kuhajte na laganoj vatri dok frittata ne počne kuhati, otprilike 5 minuta. Pripazite da vam dno ne zagori. Okrećite frittatu u tavi. Kuhajte na laganoj vatri još 1-2 minute. Alternativno, stavite sve u vatrostalnu zdjelu i u pećnicu na 3 minute dok frittata ne počne kuhati. Uklonite je s vatre i pustite da stoji 10 minuta. Frittata se također može jesti i na sobnoj temperaturi,pa čak i hladna.

Mousse od bundeve

(za 4 osobe)
1 šalica pirea od bundeve (240g)
1/2 šalice običnog grčkog jogurta, o% ili 2% masti
1/2 šalice javorovog sirupa
1/4 šalice svježe iscjeđenog soka od naranče
1 omot želatine
1/4 šalice slatkog vrhnja, jako hladnog
korica jedne naranče
1/2 žličice pomješanih začina (cimet, klinčić,muškatni oraščić,đumbir)

Stavite zdjelu srednje veličine u hladnjak. U velikoj zdjeli pomiješajte bundevu i jogurt. Pospite želatinom i sokom od naranče i pustite da odstoji oko tri minute, za to vrijeme pripremite javorov sirup. Kuhajte javorov sirup na srednje jakoj vatri u malenoj tavi. Prelijte kipućim javorovim sirupom sok od naranče i miješajte dok se želatina ne otopi. Ulijte javorov sirup u pripremu od bundeve i dobro pomiješajte koristeći ručni mikser. Dodajte narančinu koricu i začine, sve promiješajte. U ohlađenu zdjelu stavite ohlađeno slatko vrhnje. Oko minute mješajte mikserom smjesu s bundevom. Špatulom nanesite slatko vrhnje preko mješavine s bundevom.
Poslužite ih u čašama, no prije toga čaše ostavite u hladnjaku 2-3 sata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.