poliartritis

Poliartritis – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Poliartritis je stanje koje karakterizira upala više zglobova (više od 5) istovremeno. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali je češći kod starijih od 65 godina.

Što uzrokuje poliartritis?

Postoji mnogo različitih uzroka poliartritisa, a neki od najčešćih uzroka su:

 • Autoimune bolesti: Reumatoidni artritis, psorijatični artritis i lupus su primjeri autoimunskih bolesti koje mogu uzrokovati poliartritis. Ove bolesti uzrokuju da imunološki sustav napadne zdrava tkiva, uključujući zglobove. Reumatoidni artritis je najčešći uzrok autoimunog poliartritisa. Uzrokuje upalu sinovijalne membrane, tkiva koje oblaže zglobove. Ovo upala može dovesti do oštećenja hrskavice i kosti u zglobovima.
 • Infekcije: Bakterijske infekcije, kao što je stafilokokna infekcija, i virusne infekcije, kao što je parvovirus B19, mogu uzrokovati poliartritis. Infektivni artritis obično uzrokuje akutnu upalu više zglobova istovremeno. Simptomi se obično brzo pojavljuju i mogu uključivati vrućicu, osip i opće nelagode pored boli i oteklih zglobova.
 • Povrede: Teške ozljede zglobova mogu dovesti do poliartritisa, posebno ako se ozljeda ne liječi pravilno. Frakture, istegnuća ligamenata i teške kontuzije mogu uzrokovati oticanje, bol i ukočenost u više zglobova istovremeno.
 • Degenerativne bolesti zglobova: Osteoartritis je najčešća degenerativna bolest zglobova i može uzrokovati poliartritis, obično u rukama, koljenima, nogama i kralježnici. Osteoartritis nastaje kada hrskavica u zglobovima propada, što dovodi do trljanja kostiju o kosti. Ovo trenje može uzrokovati bol, oticanje i ukočenost zglobova.
 • Drugi uzroci: Ostali uzroci poliartritisa uključuju:
  • Giht: Giht je stanje koje uzrokuje kristalizaciju mokraćne kiseline u zglobovima, što dovodi do upale, boli i otekline. Obično pogađa jedan zglob u početku, najčešće palac noge, ali se može razviti i u više zglobova istovremeno kasnije u tijeku bolesti.
  • Pseudogiht: Pseudogiht je stanje slično gihtu, ali umjesto mokraćne kiseline, uzrok su kristali kalcijev pirofosfata. Pseudogiht obično pogađa veće zglobove kao što su koljena, laktovi i zglobovi zapešća.
  • Reakcije na lijekove: Određeni lijekovi, kao što su neki antibiotici i diuretici, mogu uzrokovati poliartritis kao neželjenu pojavu.

Uz poznavanje mogućih uzroka poliartritisa, važno je uočiti razliku između akutnog i kroničnog poliartritisa. Akutni poliartritis obično nastaje brzo i traje kratko, dok kronični poliartritis traje duže vrijeme i može dovesti do progresivnog oštećenja zglobova.

Simptomi poliartritisa

Simptomi poliartritisa mogu varirati ovisno o uzroku, ali najčešći simptomi su:

 • Bol u zglobovima: Bol je jedan od najčešćih simptoma poliartritisa i može se osjetiti u više zglobova istovremeno. Bol može biti tup ili oštar i može se pogoršati pokretom.
 • Oticanje zglobova: Oticanje zglobova je često prisutan kod poliartritisa i može uzrokovati deformitet zgloba. Oticanje se obično javlja simetrično, što znači da pogađa iste zglobove na obje strane tijela.
 • Ukočenost zglobova: Ukočenost zglobova je još jedan čest simptom poliartritisa i može biti najizraženija ujutro ili nakon perioda neaktivnosti. Ukočenost može otežati svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, ustajanje iz stolice i oblačenje.
 • Gubitak funkcije zglobova: U naprednim slučajevima poliartritisa, oštećenje zglobova može dovesti do gubitka funkcije. Zglobovi mogu postati deformirani i nestabilni, što otežava ili onemogućava pokrete.
 • Crvenilo i toplina u zglobovima: U nekim slučajevima poliartritisa, zahvaćeni zglobovi mogu biti crveni i topli na dodir. Ovo je znak upale u zglobu.
 • Umor: Umor je čest simptom kod ljudi s poliartritisom, posebno kod onih s autoimunim bolestima kao što je reumatoidni artritis.
 • Groznica: Groznica može biti prisutna kod nekih uzroka poliartritisa, posebno kod infektivnog artritisa.

Bitno je napomenuti da ne morate imati sve ove simptome da biste imali poliartritis. Broj i težina simptoma mogu varirati ovisno o uzroku i stupnju bolesti. Ako imate perzistentnu bol ili oticanje u više zglobova, važno je da posjetite liječnika kako bi utvrdio uzrok i započelo liječenje.

Dijagnoza poliartritisa

Dijagnoza poliartritisa obično uključuje:

 • Anamnezu: Liječnik će vas pitati o vašim simptomima, medicinskoj i obiteljskoj povijesti. Ovo može pomoći u identificiranju mogućih uzroka poliartritisa.
 • Fizički pregled: Liječnik će vam pregledati zglobove kako bi provjerio ima li boli, oticanja, crvenila i topline. Liječnik će također provjeriti raspon pokreta u zglobovima.
 • Testove: Niz testova se može koristiti za dijagnosticiranje poliartritisa i utvrđivanje uzroka. Često korišteni testovi uključuju:
  • Rendgenski snimci zglobova: Rendgenski snimci mogu pokazati oštećenje kostiju i hrskavice u zglobovima.
  • Magnetna rezonanca (MRI) zglobova: MRI skeniranje može pružiti detaljnije slike zglobova, uključujući teška tkiva kao što su ligamenti i tetive. MRI može biti koristan za otkrivanje ranog oštećenja zglobova.
  • Krvni testovi: Krvni testovi mogu pokazati znakove upale, infekcije, ili autoimune bolesti. Na primjer, reumatoidni faktor (RF) čest je krvni test koji može biti pozitivan kod osoba s reumatoidnim artritisom, ali ne i kod svih osoba s ovim stanjem.
  • Analizu zglobne tekućine: Zglobna tekućina se može izvaditi iz zgloba i analizirati na znakove infekcije ili upale. Ovaj test može biti koristan za razlikovanje između različitih uzroka poliartritisa.

Određeni testovi mogu biti relevantniji ovisno o pretpostavljenoj dijagnozi. Na primjer, kod sumnje na infekcijski artritis, uzorak zglobne tekućine će se uzgojiti u laboratoriju kako bi se identificirao prisutni organizam.

Ako je potrebna dodatna dijagnostička potvrda, liječnik vas može uputiti reumatologu, specijalisti za bolesti zglobova.

Liječenje poliartritisa

Liječenje poliartritisa ovisi o uzroku i može uključivati:

 • Lijekove: Lijekovi se mogu koristiti za ublažavanje boli i upale, a izbor lijekova ovisit će o specificnom uzroku poliartritisa. Često korištene vrste lijekova za liječenje poliartritisa uključuju:
  • Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAID): NSAID kao što su ibuprofen i naproxen mogu se koristiti za ublažavanje boli i upale.
  • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi su snažniji lijekovi od NSAID i mogu se davati oralno ili injekcijom direktno u zglob. Kortikosteroidi mogu brzo smanjiti upalu i bol, ali ne bi se trebali koristiti dugoročno zbog potencijalnih nuspojava.
  • Antireumatski lijekovi koji modificiraju bolest (DMARDs): DMARDs su lijekovi koji mogu usporiti ili zaustaviti progresiju autoimunskih bolesti kao što je reumatoidni artritis. DMARDs djeluju na imunološki sustav i mogu proći mjeseci ili čak godine prije nego što se vide njihovi puni učinci.
  • Biološki agensi: Biološki agensi su novija klasa lijekova koji ciljaju specifične dijelove imunološkog sustava koji su uključeni kod upale zglobova. Biološki agensi se generalno koriste kod osoba koje ne reagiraju dovoljno na DMARD-ove.
 • Fizičku terapiju: Fizička terapija je važan dio liječenja poliartritisa. Fizioterapeuti mogu vas naučiti vježbama kako biste poboljšali raspon pokreta u zglobovima, ojačali mišiće oko zglobova i održali funkcionalnost zglobova.
 • Kirurške zahvate: U nekim slučajevima može biti potreban kirurški zahvat za popravak oštećenih zglobova ili za ublažavanje boli. Primjeri kirurških zahvata koji se mogu koristiti kod poliartritisa uključuju zamjenu zglobova i sinovioktomiju (kirurško uklanjanje upaljene sinovijalne membrane).

Cilj liječenja poliartritisa je ublažavanje boli i upale, zaustavljanje ili usporavanje progresije bolesti i očuvanje funkcije zglobova. Specifičan plan liječenja bit će prilagođen individualnim potrebama pacijenta i osnovnom uzroku poliartritisa.

Prehrana kod poliartritisa

Dok ne postoji specifična dijeta koja može izliječiti poliartritis, određene promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma. Općenito se preporuča prehrana bogata:

 • Voćem i povrćem: Voće i povrće su bogati antioksidansima i drugim protuupalnim spojevima koje mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Odaberite voće i povrće svih boja kako biste maksimizirali unos korisnih hranjivih sastojaka.
 • Zdravim mastima: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi, lanenom sjemenu i orašastim polodovima, imaju protuupalna svojstva. Uključivanje zdravih masti u prehranu može pomoći u smanjenju upale zglobova.
 • Cjelovite žitaricama: Cjelovite žitarice su dobra alternativa rafiniranim žitaricama jer su bogate vlaknima i drugim hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u regulaciji probave i smanjenju upale.

Preporučuje se ograničenje sljedećeg:

 • Šećer: Šećer može pogoršati upalu u tijelu, pa je najbolje ograničiti dodane šećere u prehrani. To uključuje slatka pića, slatkiše, žitarice za doručak i sladolede.
 • Nezdrave masti: Zasićene i trans masti, koje se nalaze u prženom mesu, prženim namirnicama i prekomjerno prerađenoj hrani, mogu pogoršati upalu. Ograničite unos ove vrste masti kako biste smanjili upalne markere u tijelu.
 • Prerađevine: Prerađena hrana je često bogata natrijem, nezdravim mastima i umjetnim aditivima, koji mogu negativno utjecati na zdravlje. Ograničite unos prerađenih mesnih proizvoda, zamrznute hrane, jednostavnih ugljikohidrata i snackova.

Prevencija

Ne postoji način da se spriječe svi slučajevi poliartritisa. Međutim, postoje neke stvari koje možete učiniti da biste smanjili rizik od razvoja poliartritisa, kao npr.:

 • Održavanje zdrave tjelesne težine
 • Redovito vježbanje
 • Izbjegavanje ozljeda zglobova
 • Rano liječenje infekcija
 • Kontroliranje stanja kao što su dijabetes i visoki krvni tlak

Izvori:
Cleveland Clinic. (n.d.). Polyarthritis.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24433-polyarthritis

Versus Arthritis. (n.d.). Polyarthritis.
https://versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/polyarthritis/

Medical News Today. (n.d.). Polyarthritis: Causes, Symptoms, and Treatments.:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320149

Healthline. (n.d.). Understanding Polyarthritis: Symptoms, Treatment, and More.
https://www.healthline.com/health/arthritis/polyarthritis

Verywell Health. (n.d.). What Is Polyarthritis?
https://www.verywellhealth.com/what-is-polyarthritis-189659

National Center for Biotechnology Information. (2019). Rheumatoid arthritis and COVID-19: A real population in fear.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6812894/

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *