Polipi

Polipi – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Polipi u nosu, grlu, mjehuru, debelom crijevu i maternici. Problem koji se može riješiti na dosta jednostavan način, a ukoliko se zanemari može donijeti mnoge probleme pa čak i smrt.

Uzroci

Polipi su izrasline raznih veličina koji se najčešće javljaju na sluznici nosa, debelog crijeva, mjehura i grlića maternice, a naročito u rektumu i sigmoidnom dijelu debelog crijeva. Nerijetko nastaju kao posljedica prehrane sa dosta zasićenih masnih kiselina.

Te izrasline su najčešće dobroćudne (nisu kancerogene) te izgledaju kao gljive.

Polipi u nosu

Zbog jake prehlade a ponekad i kroničnog kihanja nos se često začepi. Međutim, uzrok začepljenja mogu biti i polipi u nosu. To je posebna vrsta tumora koja nastaje obično kao posljedica kronične infekcije sinusa kod osoba koje su sklone alergijama. Za njihovo uklanjanje je potrebno ispirati sinuse te koristiti preparate u prahu na biljnoj bazi. Ako to ne pomaže, tada je potrebna kirurška intervencija.

Polipi u rektumu i debelom crijevu

Krvarenje iz debelog crijeva može biti znak prisutnosti polipa u debelom crijevu. Izrasline na krajnjem dijelu debelog crijeva mogu postati kancerogene. Kada se uklone, opet izrastaju ako se ne vodi računa o zdravlju. Ako se ne uklone nastaje rak debelog crijeva. Kolektomija predstavlja kirurško odstranjivanje ovih polipa, ali se tada najčešće odstrani i dio debelog crijeva. Prirodnim metodama se također mogu lako odstraniti ovi polipi, ali i preventirati njihovo ponovno nastajanje.

Polipi u mjehuru

Najbolji medicinski “lijek” je odstranjivanje mjehura. Važno je da se ovi polipi uklone jer u suprotnom može doći do karcinoma.

Polipi na grliću maternice

Polipi se nalaze unutar grlića maternice i češći su kod žena koje nisu rađale. Rijetko se vraćaju nakon što se uklone.

Polipi na glasnicama

Najčešće nastaju kada se glasno viče ili pjeva.

Simptomi

Nos: kronično otežano disanje
Debelo crijevo: krvarenje ili izlazak sluzi su česti simptomi
Mjehur: krv u mokrači
Grlić maternice: curenje veće količine, krvave tekućine iz vagine. Krvarenje može početi nakon spolnog odnosa, između menstruacija, ili nakon menopauze.

Prirodno liječenje

Jedno istraživanje u Wisconsinu je pokazalo da su polipi kod pacijenata ili skroz nestali ili im se broj smanjio kada su bili na prehrani bogatoj vitaminom C. Tijelu je, naime, potrebna pomoć da se riješi otpadnih materijala. U tome mu dosta pomaže vitamin C, čista voda, zdrava biljna prehrana i dosta vlakana, dok suprotno djelovanje ima prerađena, brza i pržena hrana.

Trebalo bi smanjiti jesti meso (pogotovo crveno) ili potpuno prestati, pogotovo mesne prerađevine.
Također bi trebalo smanjiti, po mogućnosti i prestati konzumirati duhanske proizvode, kofein i alkohol.

Ne zaboravite, glavno rješenje se nalazi u promjeni načina života. Potrebna je potpuna promjena prehrane (treba jesti i manje količine po obroku).

Naša preporuka je konzumacija – GRAVILOE i ZEOLITA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *